Homepagina » Financieel » Hoe één van de grootste banken ter wereld criminelen en dictators hielp
Hoe één van de grootste banken ter wereld criminelen en dictators hielp

Hoe één van de grootste banken ter wereld criminelen en dictators hielp

De Belgische krant De Tijd heeft samen met 140 journalisten uit 45 landen onder de naam SwissLeaks het ‘grootste lek van bankgegevens ooit’ in handen gekregen. Volgens de krant zijn geheime rekeningen van beroemdheden, politici, sporters, criminelen en diamantairs uitgelekt.

Familieleden van dictators, corrupte Afrikaanse overheidsdienaren, internationale criminelen, handelaren in bloeddiamanten of steenrijke westerse particulieren die de belastingdienst probeerden te ontlopen, iedereen kon terecht bij HSBC, één van de grootste banken ter wereld.

De bank ging zelfs actief op zoek naar dit soort klanten en haalde ze binnen met agressieve marketingcampagnes, schrijft The Guardian. De krant haalt een memo aan waarin een manager van HSBC doorneemt hoe een in Londen woonachtige klant (codenaam ‘De Schilder’) en zijn vrouw de Italiaanse fiscus kunnen tillen.

‘Broodjes’

Bankmedewerkers van HSBC in Zwitserland gaven soms zelfs ‘broodjes’ van 100.000 dollar per keer mee, die door de klant per post naar het thuisland werden verstuurd om zo de fiscus te misleiden.

Er werden verder grote sommen geld gestald van diamanthandelaren van wie bekend is dat ze in oorlogsgebieden hebben gewerkt en dat ze edelstenen hebben verkocht om oorlogen in eigen land te financieren. Oorlogen waarbij veel doden zijn gevallen.

Zo mocht Aziza Kulsum klant bij de bank blijven, ook nadat de VN haar had ontmaskerd als één van de financiers van de burgeroorlog in Burundi in de jaren negentig. Kulsum staat verder bekend wegens het smokkelen van coltan.

Al Qaida

Een andere rekening stond op naam van het bedrijf Katex Mines Guinee. Dat was in 2003 door de VN ontmaskerd als schermbedrijf van de regering in Guinee om wapens te smokkelen naar rebellen in Liberia. Drie jaar na de rapporten stond er nog altijd 7,1 miljoen dollar op de rekening van het bedrijf.

Een Spaanse projectontwikkelaar die in 2013 zeven jaar cel kreeg voor het smokkelen van cocaïne had 19 bankrekeningen bij HSBC in Genève, waarop meer dan drie miljoen dollar stond. De drugsdealer mocht het geld altijd in cash komen afhalen.

Als klap op de vuurpijl waren drie oud-financiers van Al Qaida klant bij de bank in Genève. Ze mochten klant blijven nadat in 2003 bekend was geworden dat ze deel uitmaakten van een groepje van 20 machtige zakenlieden die Osama bin Ladens terreurgroep steunden.

HSBC zegt inmiddels haar leven te hebben gebeterd, hoewel de toekomst zal moeten uitwijzen of het daadwerkelijk gedaan is met de praktijken.

[De Tijd]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Lyra schreef:

  Dat probeer ik nou al die tijd te zeggen dat ze (de top elite) deze banken expres laten omvallen zodoende het oude systeem te vervangen met een nieuw systeem (one world order). De door buitenaardsen geleide deceptie is enorm. Wij denken nu dat wij mensen er beter op worden doordat deze corrupte banken worden ontmanteld maar in werkelijkheid is dat precies zoals het op de agenda staat en dat gaat stapje voor stapje omdat deze buitenaardsen buiten onze lineaire tijd staan. Zo staat dit plan al duizenden jaren op hun agenda en geeft dat meteen een duidelijk beeld waarom ze twee duizend jaar geleden alle religieuze boeken door ons strot hebben geduwd. Wij denken dat het allemaal zo in de geschiedenis is voorspelt maar het hoort allemaal bij de grote deceptie. Vergeet niet dat deze buitenaardsen duizenden jaren oud worden en zich in een andere dimensie bevinden waarin ze ook terug kunnen in de tijd of bepaalde specifieke tijdlijnen kunnen aanleggen, zo hoog ontwikkeld zijn ze. Maar ze MOETEN langs onze Vrij Wil al zijn ze nog zo geavanceerd. Daarom doen ze het op deze manier zodat ze ons voor de gek houden en denken dat wij mensen het zelf zijn die hier bezig zijn. Het DEMON zit in democratie!

  Het is allemaal bedrog mensen en als wij dit bedrog niet doorzien en tegenhouden is het afgelopen met de mensheid. Wij staan op de agenda voor uitroeing en daarom laten ze ons geloven dat we in een eindtijd zitten. Maar de toekomst staat NIET vast. Hoever mensen geloven in een EINDTIJD, hoe meer wij die realiteit bewerkstelligen. Ze laten ons dus geloven in onze eigen eindtijd (die helemaal niet vast staat).

  Daarom is het zo belangrijk dat wij mensen loskomen van al het geloof en loskomen van de strijd tegen elkaar en in onze eigen krachten gaan staan. Wij kunnen de goede galactics (en zelfs de Bron) om assistentie vragen om ons te helpen in onze eigen krachten te staan. De mensheid moet loskomen van ALLE buitenaardse invloeden. Daarin moeten we met z’n allen (mensen) sterk voor staan en eisen dat niemand het recht heeft om ons te manipuleren. Dat is de enige weg naar vrijheid, dat wij onze vrijheid vanuit ons zelf opeisen! Geen Jezus, geen buitenaardsen, geen demonen, geen hybrides, niemand mag onze kracht wegnemen zonder onze toestemming.

  13 likes
 • Ton schreef:

  In de vorige eeuw zei zakenman Henry Ford ; het is maar goed dat de burgers het financiële en monetaire systeem niet snappen, als dat wel het geval zou zijn dan zou er nog voor morgenochtend een revolutie uitbreken. Het is door en door verrot en corrupt. Wanneer gaan de ogen open van de nog slapende meerderheid van de bevolking ?

  8 likes
 • Kalki schreef:

  Dit is versus aan een leraar die het goed voor heeft met een iedereen.

  0 likes
 • J.M. van de Reep schreef:

  Ik kijk er van het geheel niet van op. Niets nieuws onder de zon toch?
  Business as usual, wisten we van die Zwitserse banken allang.
  Zwisterland heeft niet voor niets zolang een bankgeheim gehad en Zwitserland en de Zwitsers varen er wel bij.
  No matter what the cost is.

  0 likes
 • Andries schreef:

  Een andere manier om geld wit te wassen is via popsterren en filmsterren, en fictieve verkoopcijfers.
  Net als die manicurewinkels. Gewoon een hogere omzet opgeven dan je echt hebt gedraaid.

  Tja, al die honderden miljarden die jaarlijks crimineel verdiend worden zullen toch op hele grote schaal moeten worden witgewassen.

  Heeft er al iemand gehoord van de Vanguard corporation? Kennelijk kopen we er allemaal elke dag onze spulletjes.
  Aangezien ze 3000 miljard aan geld hebben!
  Dus, er zijn bedrijven waar nog nooit iemand van gehoord heeft, en ze hebben meer geld dan onze lieve Heer zelf.

  Je zou zeggen dat er ergens iets niet klopt.

  0 likes
 • Brigit schreef:

  Kijk naar de Pharao Showo op You Tube. Hier een verhaal over de Zwitsers bankiers/banken. Ook veel uitleg over de gebruikte symbolieken in de logo’s. Zoals het logo van de HSBC. Vouw het logo in en er ontstaat een pyramide. Een uitgevouen pyramide maakt een MaltezerKrui (kruis van de Rozenkruisers). De documentaire maker van de Pharao Show laat o.a. de architectuurin Bern zien. Heel veel symbolik in de bouwstijl etc. De man woont in Zwitserland en wordt al jaren geterroriseerd door de powers that be aldaar. Meite waard en leerzaa.

  0 likes
 • Orlando schreef:

  Wat een nieuws zeg. Maar goed om er ons aan te herinneren

  0 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Ex-huisarts trekt aan alarmbel: We moeten opstaan tegen het systeem voor het te laat is

  Het is overduidelijk dat deze hele zogenaamde ...

  oud-huisarts

  Oud-huisarts legt in 11 minuten uit wat ze met je van plan zijn

  Het aantal mensen dat sterft aan het ...

  >