Financieel

Hoe één van de grootste banken ter wereld criminelen en dictators hielp

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Belgische krant De Tijd heeft samen met 140 journalisten uit 45 landen onder de naam SwissLeaks het ‘grootste lek van bankgegevens ooit’ in handen gekregen. Volgens de krant zijn geheime rekeningen van beroemdheden, politici, sporters, criminelen en diamantairs uitgelekt.

Familieleden van dictators, corrupte Afrikaanse overheidsdienaren, internationale criminelen, handelaren in bloeddiamanten of steenrijke westerse particulieren die de belastingdienst probeerden te ontlopen, iedereen kon terecht bij HSBC, één van de grootste banken ter wereld.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De bank ging zelfs actief op zoek naar dit soort klanten en haalde ze binnen met agressieve marketingcampagnes, schrijft The Guardian. De krant haalt een memo aan waarin een manager van HSBC doorneemt hoe een in Londen woonachtige klant (codenaam ‘De Schilder’) en zijn vrouw de Italiaanse fiscus kunnen tillen.

‘Broodjes’

Bankmedewerkers van HSBC in Zwitserland gaven soms zelfs ‘broodjes’ van 100.000 dollar per keer mee, die door de klant per post naar het thuisland werden verstuurd om zo de fiscus te misleiden.

Er werden verder grote sommen geld gestald van diamanthandelaren van wie bekend is dat ze in oorlogsgebieden hebben gewerkt en dat ze edelstenen hebben verkocht om oorlogen in eigen land te financieren. Oorlogen waarbij veel doden zijn gevallen.

Zo mocht Aziza Kulsum klant bij de bank blijven, ook nadat de VN haar had ontmaskerd als één van de financiers van de burgeroorlog in Burundi in de jaren negentig. Kulsum staat verder bekend wegens het smokkelen van coltan.

Al Qaida

Een andere rekening stond op naam van het bedrijf Katex Mines Guinee. Dat was in 2003 door de VN ontmaskerd als schermbedrijf van de regering in Guinee om wapens te smokkelen naar rebellen in Liberia. Drie jaar na de rapporten stond er nog altijd 7,1 miljoen dollar op de rekening van het bedrijf.

Een Spaanse projectontwikkelaar die in 2013 zeven jaar cel kreeg voor het smokkelen van cocaïne had 19 bankrekeningen bij HSBC in Genève, waarop meer dan drie miljoen dollar stond. De drugsdealer mocht het geld altijd in cash komen afhalen.

Als klap op de vuurpijl waren drie oud-financiers van Al Qaida klant bij de bank in Genève. Ze mochten klant blijven nadat in 2003 bekend was geworden dat ze deel uitmaakten van een groepje van 20 machtige zakenlieden die Osama bin Ladens terreurgroep steunden.

HSBC zegt inmiddels haar leven te hebben gebeterd, hoewel de toekomst zal moeten uitwijzen of het daadwerkelijk gedaan is met de praktijken.

[De Tijd]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Lyra
Lyra
9 jaren geleden

Dat probeer ik nou al die tijd te zeggen dat ze (de top elite) deze banken expres laten omvallen zodoende het oude systeem te vervangen met een nieuw systeem (one world order). De door buitenaardsen geleide deceptie is enorm. Wij denken nu dat wij mensen er beter op worden doordat deze corrupte banken worden ontmanteld maar in werkelijkheid is dat precies zoals het op de agenda staat en dat gaat stapje voor stapje omdat deze buitenaardsen buiten onze lineaire tijd staan. Zo staat dit plan al duizenden jaren op hun agenda en geeft dat meteen een duidelijk beeld waarom ze twee duizend jaar geleden alle religieuze boeken door ons strot hebben geduwd. Wij denken dat het allemaal zo in de geschiedenis is voorspelt maar het hoort allemaal bij de grote deceptie. Vergeet niet dat deze buitenaardsen duizenden jaren oud worden en zich in een andere dimensie bevinden waarin ze ook terug kunnen in de tijd of bepaalde specifieke tijdlijnen kunnen aanleggen, zo hoog ontwikkeld zijn ze. Maar ze MOETEN langs onze Vrij Wil al zijn ze nog zo geavanceerd. Daarom doen ze het op deze manier zodat ze ons voor de gek houden en denken dat wij mensen het zelf zijn die hier bezig zijn. Het DEMON zit in democratie!

Het is allemaal bedrog mensen en als wij dit bedrog niet doorzien en tegenhouden is het afgelopen met de mensheid. Wij staan op de agenda voor uitroeing en daarom laten ze ons geloven dat we in een eindtijd zitten. Maar de toekomst staat NIET vast. Hoever mensen geloven in een EINDTIJD, hoe meer wij die realiteit bewerkstelligen. Ze laten ons dus geloven in onze eigen eindtijd (die helemaal niet vast staat).

Daarom is het zo belangrijk dat wij mensen loskomen van al het geloof en loskomen van de strijd tegen elkaar en in onze eigen krachten gaan staan. Wij kunnen de goede galactics (en zelfs de Bron) om assistentie vragen om ons te helpen in onze eigen krachten te staan. De mensheid moet loskomen van ALLE buitenaardse invloeden. Daarin moeten we met z’n allen (mensen) sterk voor staan en eisen dat niemand het recht heeft om ons te manipuleren. Dat is de enige weg naar vrijheid, dat wij onze vrijheid vanuit ons zelf opeisen! Geen Jezus, geen buitenaardsen, geen demonen, geen hybrides, niemand mag onze kracht wegnemen zonder onze toestemming.

Ton
Ton
9 jaren geleden

In de vorige eeuw zei zakenman Henry Ford ; het is maar goed dat de burgers het financiële en monetaire systeem niet snappen, als dat wel het geval zou zijn dan zou er nog voor morgenochtend een revolutie uitbreken. Het is door en door verrot en corrupt. Wanneer gaan de ogen open van de nog slapende meerderheid van de bevolking ?

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Dit is versus aan een leraar die het goed voor heeft met een iedereen.

J.M. van de Reep
J.M. van de Reep
9 jaren geleden

Ik kijk er van het geheel niet van op. Niets nieuws onder de zon toch?
Business as usual, wisten we van die Zwitserse banken allang.
Zwisterland heeft niet voor niets zolang een bankgeheim gehad en Zwitserland en de Zwitsers varen er wel bij.
No matter what the cost is.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x