Homepagina » Financieel » Boete van 1 miljard dollar voor HSBC wegens witwassen
HSBC-topman Stuart Gulliver

Boete van 1 miljard dollar voor HSBC wegens witwassen

De grootste bank van Engeland moet de Amerikaanse autoriteiten een boete van 1 miljard dollar betalen wegens het witwassen van geld.

In een uitgelekte memo schrijft HSBC-topman Stuart Gulliver: “Tussen 2004 en 2010 hadden onze anti-witwascontrolesystemen effectiever moeten zijn. We zijn er niet in geslaagd om onacceptabel gedrag op te sporen en aan te pakken.”

Het bericht komt een week na het schandaal rond het gesjoemel met de rentetarieven op de geldmarkt. Tot nu toe hebben als gevolg daarvan drie Barclays-topmannen het veld geruimd en zijn twee Londense handelaren die eerder acht jaar voor Rabobank werkten geschorst door hun huidige werkgever.

ING

Mogelijk hangen HSBC nog meer boetes boven het hoofd. Verschillende andere autoriteiten sluiten juridische stappen niet uit. In 2010 ontdekten de Federal Reserve en het Office of the Comptroller of the Currency dat er genoeg mogelijkheden waren bij HSBC om ongezien geld wit te wassen of terroristen te financieren.

Afgelopen maand moest de Nederlandse bank ING de Amerikaanse autoriteiten 619 miljoen dollar betalen, omdat de bank zich niet heeft gehouden aan handelssancties. Het gaat om overtredingen die de bank tot 2007 pleegde.

ING deed tot dat jaar via het dochterbedrijf Netherlands Caribbean Bank zaken met Cuba. De bank hield zich niet aan de Amerikaanse economische sancties tegen het land. ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen liet in een persbericht weten dat de overtredingen ‘ernstig en onacceptabel’ waren. De Netherlands Caribbean Bank is in 2009 opgeheven.

De Duitse en Franse autoriteiten hebben invallen gedaan bij rijke klanten en kantoren van de grote Zwitserse banken UBS en Credit Suisse. Beide banken worden verdacht van belastingontduiking en het witwassen van geld.

Maltezer Kruis

Oprichter van HSBC is Sir Thomas Sutherland. Hij was destijds lid van de Orde van Sint-Michaël en Sint-George. Die orde werd in 1818 door koning George III van het Verenigd Koninkrijk ingesteld als orde van verdienste voor de bewoners van de door Groot-Brittannië bezette Ionische Eilanden en Malta.

Het achtpuntige Kruis van Malta of Maltezer Kruis is terug te vinden in het logo van HSBC, waarbij de linker- en rechtervleugel naar buiten zijn gedraaid. Het symbool is afgeleid van het christelijke kruissymbool. In de elfde eeuw werd het Maltezer kruis voor het eerst gebruikt door de kruisridders van de Soevereine Militaire Orde van Sint Jan van Jeruzalem en Malta.

Rothschild

Op de goudmarkt werkt HSBC samen met de Rothschild-familie. Twee keer per dag komen vertegenwoordigers van Deutsche Bank, HSBC, Scotia-Mocatta en Société Générale bijeen op het hoofdkwartier van Rothschild in Londen om de goudprijs vast te stellen.

Bron: RT.com

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Wat zijn het toch ook allemaal een stelletje criminelen , net doen of je zoiets niet weet en dat jarenlang en ook natuurlijk met medeweten van de regering want je kunt mij niet wijsmaken dat die dat soort dingen (waar ze horen op te letten)niet van op de hoogte zijn.

  Maar ik weet wel wie de rekening gepresenteerd krijgt dat is nl jan met de pet die er voor op mag draaien, en als je dan ziet hoe mensen op straat worden gezet om dat die hun verplichtingen niet meer kunnen nakomen omdat ze kaal geplukt worden door de overheid zodat ze die criminelen kunnen betalen, schandalig is het.
  Ik heb vroeger altijd geleerd dat misdaad niet loont maar ik ga er al meer anders over denken volgens mij is het precies andersom

  0 likes
 2. [quote name=”W.J.Kes”]Wat zijn het toch ook allemaal een stelletje criminelen , net doen of je zoiets niet weet en dat jarenlang en ook natuurlijk met medeweten van de regering want je kunt mij niet wijsmaken dat die dat soort dingen (waar ze horen op te letten)niet van op de hoogte zijn.

  Maar ik weet wel wie de rekening gepresenteerd krijgt dat is nl jan met de pet die er voor op mag draaien, en als je dan ziet hoe mensen op straat worden gezet om dat die hun verplichtingen niet meer kunnen nakomen omdat ze kaal geplukt worden door de overheid zodat ze die criminelen kunnen betalen, schandalig is het.
  Ik heb vroeger altijd geleerd dat misdaad niet loont maar ik ga er al meer anders over denken volgens mij is het precies andersom[/quote]
  Wat je jezelf eerst moet afvragen is waarom er zoveel criminaliteit in Westerse landen is. Het aantal misdrijven groeit gestaag. Om vervolgens de opsporing in handen te geven van private bedrijven. Wat is mis in dit plaatje?

  0 likes
 3. [quote name=”W.J.Kes”]Ik heb vroeger altijd geleerd dat misdaad niet loont maar ik ga er al meer anders over denken volgens mij is het precies andersom[/quote]

  Voor de “kruimeldief” is deze uitspraak nog altijd van toepassing. In de criminele top is deze uitspraak aangepast en is het woord *niet* eruit gehaald.

  0 likes
 4. Laten ze eerst hand in eigen boezem steken .We hebben hier in Nederland 30 multinationels waarvan er 26 zijn die geen belasting betalen de rest soms een beetje om hun geweten te sussen,want het zijn bedrijven die tot de illuminatie behoren. Als die nu wel allemaal belasting afdragen is het hele probleem opgelost.

  0 likes
 5. Wat doet een geld boete nou voor een financiële instantie? Dat is bijna zoiets als de lucifers en aansteker afpakken van een pyromaan en hem daarna weer vrij laten.

  0 likes
 6. Op zich goed nieuws. Maar wie betaalt die boete? Uiteindelijk betaalt de klant en dus de burger die. Hetzij via hogere kosten die in rekening gebracht gaan worden, hetzij via steun van de overheid…. Blijft er 1 ding over, boycotten die bedrijven, en kapot maken met zijn allen

  0 likes
 7. De Britse bank HSBC heeft in het eerste kwartaal een onderliggende winst behaald van 5,2 miljard euro, een stijging van 25 procent.Het loont dus voor HSBC om bewust te frauderen omdat de winst dan nog 4,2 miljard euro is.
  Gisteravond een uitzending van Nieuwsuur gezien over de gewone burger in Spanje. Hier kwam ook een advocaat aan het woord: “Als de gewone man zijn hypotheek (door de bank verkocht) niet kan voldoen wordt hij gestraft plus de kosten van zgn. extra kosten. Als de bank(en) fraudeert wordt het door de EU overeind gehouden.
  Niemand van de politiek kan dit uitleggen anders dan de genoemde dogma’s (zoals van Kees de Jager). Scenario wereldwijd: Drinkwater raakt op, grondstoffen raakt op, landbouwgrond raakt op, oceanen leeg,erosie bodem, woestijnvorming, milieuvervuiling, natuurrampen, gedwongen volksverhuizingen, overheidscontrole, werkloosheid, epidemieën.Resultaat: Wereldoorlog. Triest, de Aarde is het paradijs dat door de elite wordt vernietigd

  0 likes
 8. [quote name=”Eden”]Wat doet een geld boete nou voor een financiële instantie? Dat is bijna zoiets als de lucifers en aansteker afpakken van een pyromaan en hem daarna weer vrij laten.[/quote]
  Hen daarna weer vrijlaten? Hoeveel gekker gaat het nog worden? De bak in en alle bezittingen afpakken. Teruggeven die hap, ze hebben gestolen. Het zijn boeven. Punt.

  0 likes
 9. [quote name=”magdalena”]Laten ze eerst hand in eigen boezem steken .We hebben hier in Nederland 30 multinationels waarvan er 26 zijn die geen belasting betalen de rest soms een beetje om hun geweten te sussen,want het zijn bedrijven die tot de illuminatie behoren. Als die nu wel allemaal belasting afdragen is het hele probleem opgelost.[/quote]

  Indien de overheid minder voor sinterklaas zou spelen, zich aan een gezond budget zou houden en deze niet structureel jaarlijks zou overstijgen , had de gemiddelde Nederlander de helft minder belasting hoeven betalen. Geld afname door de overheid is niets ande4rs dan legale roof.

  0 likes
 10. Komt wel heel goed uit die boete…kunnen ze in een keer een hoop geld wegsluizen zonder dat daar vragen over worden gesteld. Banken gaan toch verdwijnen beter alles weg voordat ze daar een bankrun krijgen. Waar gaat dat geld naar toe… Amerika. Die trekken zelfs over hun grenzen heen om boetes op te leggen. Of ze in eigen huis niet genoeg oplichtingspraktijken hebben. Moet niet gekker worden. En wie betaald de rekening…de gedupeerde spaarders. Weer een toneelstukje.

  0 likes
 11. Weet je wat ik mis? Echte berechting…. En, de FED was zelf toch ook corrupt en in banden mt de illumin.? Waarom moet iedereen aan Amerika betalen? Dat snap ik niet. Bijv ING, laat de boete dan aan de Nederlanders uitbetaald worden—— waarom aan Amerika? Incasseren zij alle boetes van frauderende internationale banken? Waarom? Snap ik iets niet of zie ik het verkeerd?

  0 likes
 12. En waar moet die boete heen? In wiens zakken? En wie kan die boete indirect ophoesten? Precies, Jan-de-Werkman.

  0 likes
 13. Maar dit zijn toch geen mensen meer. Hoe kun je zo extreem rijk willen zijn temidden van armoe. Hoe kun je willen dat je medemens krepeerd.
  Beesten zijn het.
  Godzijdank is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen daden en je weet wat Jezus gezegd heeft. Iets met een oog en een kameel. We zullen het spoedig gaan zien…

  0 likes
 14. [quote name=”Tasj”]Weet je wat ik mis? Echte berechting…. En, de FED was zelf toch ook corrupt en in banden mt de illumin.? Waarom moet iedereen aan Amerika betalen? Dat snap ik niet. Bijv ING, laat de boete dan aan de Nederlanders uitbetaald worden—— waarom aan Amerika? Incasseren zij alle boetes van frauderende internationale banken? Waarom? Snap ik iets niet of zie ik het verkeerd?[/quote]
  Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat een dochteronderneming van ING gevestigd is in Amerika, dit houdt in dat het volgens de regels van dat land moet werken. Zo niet volgt er een boete, normale gang van zaken dus. Dat is trouwens de tak opgezet door de grootste anonieme(kuch) sponsor van de PVDA, dezelfde man die ook voor de PVDA mocht meebeslissen over de hulp aan de ING, met de senatoren in de eerste kamer. Daar zou men eens aandacht aan moeten besteden, maar dat betreft de PVDA ook dus daarom ssssst.

  0 likes
 15. [quote name=”M. Brandenburg”][Indien de overheid minder voor sinterklaas zou spelen, .. quote]

  Het spel is veel geraffineerder. Een overheidstekort in een schatrijk, en economisch sterk land.
  Gigantische bedragen verdwijnen geruisloos over de landsgrenzen door de toedoen van ons landsbestuur. Alles gaat onder het mom “europa bepaalt, het moet” … einde verantwoordelijkheid en transparantie.
  Waar gaat al dat geld naar toe? Er wordt zodanig vaak geschoven, dat vrijwel niemand meer het gehele financiele plaatje kent. Behalve de regiseurs en belanghebbenden.
  En niemand in de volskvertegenwoordiging die er serieus een zaak van maakt. Die dromen verder. Uit angst hun baantje te verliezen.
  Denk ook niet dat nieuwe verkiezingen iets veranderen. De metaliteit van de politiek en het volk dient te veranderen.
  Hopelijk krijgen we dan bestuurders die regeren namens het volk. Zo was democratie ooit bedoeld. We zijn ver weggegleden.

  0 likes
 16. als wij nou eens gewoon ons geld van de bank halen…

  0 likes
 17. Wie int al die boetes, cq. waar blijft al dat geld, wie beheert het en wat wordt ermee gedaan? Broekzak-vestzak verhaal?

  0 likes
 18. [quote name=”Herman de Graaf”][quote name=”M. Brandenburg”][Indien de overheid minder voor sinterklaas zou spelen, .. quote]
  Zo was democratie ooit bedoeld. We zijn ver weggegleden.[/quote]

  Het probleem is dat we in Nederland nooit een echte democratie hebben gehad. Je kiest voor een bepaalde partij, in het verleden vaak omdat je ouders daar ook op stemden. Tegenwoordig wil men vaak als gutmensch gezien worden en kiest men dan op de partij die zogenaamd politiek correct is. Een term uitgevonden door juist die partijen om andere partijen met andere meningen monddood te maken. Echter je kiest voornamelijk op een programma van ene partij, helaas betekent dit in Nederland automatisch dat deze partijen beslissingen mogen nemen over alles onder het mom van volksvertegenwoordiging. Echter de problemen staan ver van het programma, zoals ook de oplossingen ver van de wens van het volk is. Maar een echte democratie hebben we in Nederland niet gekend.

  0 likes
 19. @ M.Brandenburg
  Quote #2: “Het aantal misdrijven groeit gestaag.”

  Bron? Volgens het CBS daalt het aantal geregistreerde misdrijven juist.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

salam

Imam Salam tijdens verhoor in Tweede Kamer: ‘U moet naar mij luisteren, ik ben hier de baas’

Hij weigerde te staan bij de eedaflegging, ...

gas

Waarom we veel méér gas gaan verstoken door van het gas af te gaan

Het kabinet wil iedereen in Nederland aan ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.