Financieel

Boete van 1 miljard dollar voor HSBC wegens witwassen

Help anderen door dit met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De grootste bank van Engeland moet de Amerikaanse autoriteiten een boete van 1 miljard dollar betalen wegens het witwassen van geld.

In een uitgelekte memo schrijft HSBC-topman Stuart Gulliver: “Tussen 2004 en 2010 hadden onze anti-witwascontrolesystemen effectiever moeten zijn. We zijn er niet in geslaagd om onacceptabel gedrag op te sporen en aan te pakken.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het bericht komt een week na het schandaal rond het gesjoemel met de rentetarieven op de geldmarkt. Tot nu toe hebben als gevolg daarvan drie Barclays-topmannen het veld geruimd en zijn twee Londense handelaren die eerder acht jaar voor Rabobank werkten geschorst door hun huidige werkgever.

ING

Mogelijk hangen HSBC nog meer boetes boven het hoofd. Verschillende andere autoriteiten sluiten juridische stappen niet uit. In 2010 ontdekten de Federal Reserve en het Office of the Comptroller of the Currency dat er genoeg mogelijkheden waren bij HSBC om ongezien geld wit te wassen of terroristen te financieren.

Afgelopen maand moest de Nederlandse bank ING de Amerikaanse autoriteiten 619 miljoen dollar betalen, omdat de bank zich niet heeft gehouden aan handelssancties. Het gaat om overtredingen die de bank tot 2007 pleegde.

ING deed tot dat jaar via het dochterbedrijf Netherlands Caribbean Bank zaken met Cuba. De bank hield zich niet aan de Amerikaanse economische sancties tegen het land. ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen liet in een persbericht weten dat de overtredingen ‘ernstig en onacceptabel’ waren. De Netherlands Caribbean Bank is in 2009 opgeheven.

De Duitse en Franse autoriteiten hebben invallen gedaan bij rijke klanten en kantoren van de grote Zwitserse banken UBS en Credit Suisse. Beide banken worden verdacht van belastingontduiking en het witwassen van geld.

Maltezer Kruis

Oprichter van HSBC is Sir Thomas Sutherland. Hij was destijds lid van de Orde van Sint-Michaël en Sint-George. Die orde werd in 1818 door koning George III van het Verenigd Koninkrijk ingesteld als orde van verdienste voor de bewoners van de door Groot-Brittannië bezette Ionische Eilanden en Malta.

Het achtpuntige Kruis van Malta of Maltezer Kruis is terug te vinden in het logo van HSBC, waarbij de linker- en rechtervleugel naar buiten zijn gedraaid. Het symbool is afgeleid van het christelijke kruissymbool. In de elfde eeuw werd het Maltezer kruis voor het eerst gebruikt door de kruisridders van de Soevereine Militaire Orde van Sint Jan van Jeruzalem en Malta.

Rothschild

Op de goudmarkt werkt HSBC samen met de Rothschild-familie. Twee keer per dag komen vertegenwoordigers van Deutsche Bank, HSBC, Scotia-Mocatta en Société Générale bijeen op het hoofdkwartier van Rothschild in Londen om de goudprijs vast te stellen.

Bron: RT.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
W.J.Kes
W.J.Kes
11 jaren geleden

Wat zijn het toch ook allemaal een stelletje criminelen , net doen of je zoiets niet weet en dat jarenlang en ook natuurlijk met medeweten van de regering want je kunt mij niet wijsmaken dat die dat soort dingen (waar ze horen op te letten)niet van op de hoogte zijn.

Maar ik weet wel wie de rekening gepresenteerd krijgt dat is nl jan met de pet die er voor op mag draaien, en als je dan ziet hoe mensen op straat worden gezet om dat die hun verplichtingen niet meer kunnen nakomen omdat ze kaal geplukt worden door de overheid zodat ze die criminelen kunnen betalen, schandalig is het.
Ik heb vroeger altijd geleerd dat misdaad niet loont maar ik ga er al meer anders over denken volgens mij is het precies andersom

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

[quote name=”W.J.Kes”]Wat zijn het toch ook allemaal een stelletje criminelen , net doen of je zoiets niet weet en dat jarenlang en ook natuurlijk met medeweten van de regering want je kunt mij niet wijsmaken dat die dat soort dingen (waar ze horen op te letten)niet van op de hoogte zijn.

Maar ik weet wel wie de rekening gepresenteerd krijgt dat is nl jan met de pet die er voor op mag draaien, en als je dan ziet hoe mensen op straat worden gezet om dat die hun verplichtingen niet meer kunnen nakomen omdat ze kaal geplukt worden door de overheid zodat ze die criminelen kunnen betalen, schandalig is het.
Ik heb vroeger altijd geleerd dat misdaad niet loont maar ik ga er al meer anders over denken volgens mij is het precies andersom[/quote]
Wat je jezelf eerst moet afvragen is waarom er zoveel criminaliteit in Westerse landen is. Het aantal misdrijven groeit gestaag. Om vervolgens de opsporing in handen te geven van private bedrijven. Wat is mis in dit plaatje?

Koos
Koos
11 jaren geleden

[quote name=”W.J.Kes”]Ik heb vroeger altijd geleerd dat misdaad niet loont maar ik ga er al meer anders over denken volgens mij is het precies andersom[/quote]

Voor de “kruimeldief” is deze uitspraak nog altijd van toepassing. In de criminele top is deze uitspraak aangepast en is het woord *niet* eruit gehaald.

magdalena
magdalena
11 jaren geleden

Laten ze eerst hand in eigen boezem steken .We hebben hier in Nederland 30 multinationels waarvan er 26 zijn die geen belasting betalen de rest soms een beetje om hun geweten te sussen,want het zijn bedrijven die tot de illuminatie behoren. Als die nu wel allemaal belasting afdragen is het hele probleem opgelost.

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x