Onderzoek in het medische vakblad The BMJ laat zien hoe ongezond ultrabewerkt voedsel is. Daarbij moet je denken aan verpakte bakproducten en snacks, koolzuurhoudende dranken, suikerhoudende granen en kant-en-klare of warme producten voorzien van allerlei additieven.
Het eten van ultrabewerkt voedsel is geassocieerd met een verhoogd risico op bijvoorbeeld diabetes type 2, obesitas, slaapproblemen, sterfte aan hart- en vaatziekten, kanker, en depressie en angst.
50 tot 70 procent
Een internationaal team van wetenschappers maakte een analyse van eerdere onderzoeken naar ultrabewerkt voedsel. Ze concludeerden dat er 32 ziektes zijn die veel vaker voorkomen bij mensen die veel van zulke producten consumeren.
Ze lopen 50 procent meer kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten, hebben een 22 procent hogere kans op depressies en krijgen vaker diabetes type 2. Ons dagelijkse dieet bestaat tegenwoordig voor 50 tot 70 procent uit bewerkt voedsel.
6 ultrabewerkte voedselproducten
Het gaat om de grootste gepeerreviewde studie in zijn soort. De onderzoekers analyseerden 14 studies die in de afgelopen drie jaar zijn gepubliceerd over de link tussen ultrabewerkt voedsel en nadelige gezondheidseffecten.
Voedingsdeskundige Rob Hobson noemde in een interview met de Daily Mail 6 ultrabewerkte voedselproducten die je meteen van je menu moet schrappen: suikerrijke ontbijtgranen, bewerkt vlees, chips, bewerkte kaasplakken, frisdrank en verpakte bakproducten.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Held: Spaanse slotenmaker weigert banken nog langer te helpen
Terroristen van Islamitische Staat worden ‘getraind door Britse oud-soldaten’
Is ons voedsel giftig? Geheimen over bewerkte voeding
Ophef in Australië na schokkende beelden van politieoptreden: ‘Dit is gewoon schandalig’
Gaan boeren straks de CEL in?! Rapport opent deur naar strafvervolging
Greta Thunberg inspireert niet. Ze is het slachtoffer van kindermisbruik. Waarom het circus rond het klimaatmeisje een schijnvertoning is
Kartel framet boeren met voorspelbare reacties vol geveinsde verontwaardiging, deze spant misschien wel de kroon
Nogal wiedes die hepatitis: Prof. Capel legt uit waarom mensen na hun prikkies leverontsteking krijgen
VIDEO: Het interview met de producent van de anti-vaccinatiefilm Vaxxed dat niemand mocht zien