Homepagina » Mens en Dier » “De oorzaak van onze ziekte is het westerse kapitalisme”
"De oorzaak van onze ziekte is het westerse kapitalisme"

“De oorzaak van onze ziekte is het westerse kapitalisme”

Niet alleen onze planeet is ziek, haar bewoners zijn dat evenzeer. Dat stelt de Franse filosoof Bernard Stiegler. “We zijn vervreemd van onszelf, van ons werk, van onze maatschappij en van onze kinderen, die vooral gestuurd worden door games en reclameboodschappen.”

De oorzaak van onze ziekte en die van onze planeet is onze economie, aldus Stiegler, die is gebaseerd op ongeremde consumptie. En dat leidt tot een verspillingseconomie.

“We zijn vandaag allemaal ongeremde consumenten, wij voegen ons naar de wetten van de marketing,” zegt Stiegler. “Eigenlijk willen we niet onophoudelijk gadgets. We verlangen naar zekerheid en veiligheid, maar die worden ons door het hedendaagse kapitalisme ontzegd.

‘IS is de oorzaak niet, wij zijn met zijn allen de oorzaak’

Hij legt uit dat we in de jaren tachtig en negentig onze ziel hebben verkocht aan het kapitalisme. Er ontstond een systeem dat niet langer het beste uit de mens wilde halen, maar zoveel mogelijk aan hem wilde verkopen.

Stiegler ziet het fundamentalisme als een symptoom van onze kapitalistische ziekte. Bijna de helft van de Franse fundamentalisten was aanvankelijk geen moslim; ze zijn het later pas geworden. “Terreurgroep IS heeft goed begrepen dat in de Europese voorsteden honderdduizenden jongeren in wanhopige omstandigheden zitten te wachten op iemand die hun een ideaal geeft.”

IS is de oorzaak niet, wij zijn met zijn allen de oorzaak, stelt hij. “De terreur van IS wordt gepleegd in de naam van Allah, maar is onze eigen schuld.”

Glokalisering

Het baart Stiegler grote zorgen dat door automatisering en robotisering de werkloosheid schrikbarend zal toenemen. In veel Franse voorsteden ligt de jeugdwerkloosheid nu al rond de 50 procent en die zal de komende 10 jaar waarschijnlijk oplopen naar 80 procent.

De filosoof wil daar iets aan doen door over de hele wereld een keten van gemeenschappen te vormen. Hij pleit niet voor globalisering, maar voor glokalisering. In Parijs is al een project gestart, dat op den duur uitgebreid moet worden naar België, Groot-Brittannië, Zuid-Amerika en zelfs China.

[Trouw]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Elise49 schreef:

  Daarom staat er in de Koran, dat men geen rente mag vragen. Dat er met bepaalde producten niet gehandeld mag worden. Zoals met water bv. Water en voedsel moet je delen. Vandaar, dat je als gast in een moslimhuis goed behandelt wordt. Er staan dus ook goede dingen in. En dat zie je ook nu nog terug bij de goede moslims. De moslim hetze is ons opgedrongen. Als je zelf met moslims omgaat, dan weet je dat die hetze niet klopt. En ja, ik ken ook “moslims”, waar je liever niet mee om gaat en/of die de boel oplichten enz. Maar dat soort mensen heb je onder alle kleurtjes.

  6 likes
  • Solaris schreef:

   De ‘moslim hetze’ is ons helemaal niet opgedrongen. De mainstream media doet juist zijn uiterste best om elke keer als weer een aanslag wordt gepleegd in de naam van Allah ons voor te houden dat we vooral niet moeten denken dat dit door de islam komt. Dat de terroristen zelf een heel ander verhaal vertellen is blijkbaar niet belangrijk. Om dezelfde reden wordt ook vaak verzwegen wat de afkomst van de dader is. Alleen bij Opsporing Verzocht kan men daar niet omheen en daar krijg je dan ook te zien hoe de verhoudingen werkelijk liggen. Waar de moslimhetze dan wel vandaan komt? Afgezien van alle islamitische aanslagen, heeft dat alles te maken met de oververtegenwoordiging van moslims (in NL vooral Marokkanen) in criminaliteit, overlast, onaangepastheid en algeheel treitergedrag. Vind je het gek dat mensen zich daar aan ergeren? Vraag je eens eens af waarom nogal wat Nederlanders wel schoon genoeg hebben van Marokkanen, maar je ze nooit hoort over Chinezen. Misschien omdat die laatste groep een heel ander gedrag vertoont?

   3 likes
  • ferrimassi schreef:

   Het is maar net wat je ervaringen zijn. Ik ervaar dat na een dood familielid en 2 aanrandingen in eigen omgeving toch iets anders. De hetze waar jij over spreekt is fictief. De media en politiek doet er alles aan om moslims uit de wind te houden. De hetze is tegen de ongelovige en dat al eeuwen lang. Dat er sprake is van een tijdelijke verstandshouding met de ongelovige is uit puur pragmatische overwegingen. Zodra een moslimpopulatie kritische massa bereikt in een gastland draait men om als een blad aan een boom. Een kleine radicale meerderheid zal de “gematigde” meerderheid in een handomdraai radicaliseren. De geschiedenis laat dit patroon keer op keer zien.
   Tot die tijd worden nederlandse schaapjes naief dat ze zijn stroop om de mond gesmeerd. Deze blinde religieuze haat vind je niet in iedere religie. Heeft ook weinig met kleurtjes te maken.

   2 likes
 • Hoop maakt z'n eigen magie schreef:

  Dit klopt, wat deze filosoof zegt.
  Het egodenken is een gevolg van het kapitalisme.
  En vernietigd compassie en empathie.

  Maar nu, in het Aquariustijdperk, gaan compassie en empathie de basis
  van het menselijk handelen worden.

  Door de verhoogde frequenties die nu gaande zijn, is het nodig je lichaam en geest aan de veranderingen te laten wennen.
  In zoveel mogelijk rust.

  10 likes
  • flardinga schreef:

   Als er op zeer grote schaal werkloosheid zal komen dan moet men de regeringen eisen om minimaal een basisinkomen te krijgen, dit zou radicalisering, verpaupering tegen gaan, niet de robottisering is de reden van de werkloosheid maar het economische systeem, wereldwijd laat het zien dat zoveel mensen daardoor in diepe armoede leven en zonder toekomst of verbeteringen, Piketty weet er wel raad mee!!!

   1 likes
 • Solaris schreef:

  Mijn hemel, is het weer mei 1968 ofzo? Siegler getuigt van een grote intellectuele luiheid als hij dit soort prietpraat bijna 50 jaar later nog steeds verkondigt. Ongetwijfeld het type dat slaafs achter de Sovjet-Unie aanliep (vanuit het veilige westen) en zich daar nooit voor heeft hoeven verantwoorden. Hij mag zich eens afvragen waarom vluchtelingen toch zo graag naar het Westen gaan, als het kapitalisme zo verschrikkelijk is. Hij mag zich eens afvragen waarom met de komst van het kapitalisme in Engeland de kindersterfte enorm werd teruggedrongen. Hoe China door een minder streng gereguleerde economie 400 miljoen mensen uit de armoede wist te krijgen. Maar hij zou pas echt opzienbarend zijn als hij eens kon uitleggen waarom links”intellectuelen” het maar niet over hun lippen kunnen krijgen om de islam als veroorzaker van een héleboel problemen aan te wijzen in plaats met het bekende riedeltje ‘het is eigenlijk onze eigen schuld!’ aan te komen zetten. Luister goed Stiegler: met het moralistisch opgeheven vingertje ga je echt niemand meer overtuigen. Zonder kapitalistische winsten zou de ongetwijfeld door jou geprezen verzorgingsstaat onbetaalbaar zijn. En praat me ook niet aan dat islamfascisten door het westen worden aangezet tot hun daden, in plaats van door hun haatimams, hun haatzenders, hun achterlijke woestijncultuur, hun inteelt en hun haatsprookjesboek. Alleen een luie, veilig opgegroeide Westerse nepintellectueel kan dat denken.

  10 likes
 • Droogtrommel schreef:

  We moeten eens stoppen met onszelf overal de schuld van geven. De Moslims hebben 1200 jaar een kruistocht tegen ons (christenen) gehouden en hebben het Midden Oosten en Noord Afrika op ons gewonnen, en zijn pas 2 eeuwen geleden ermee gestopt omdat ze niet winnen konden. Nu vallen ze van binnenuit aan, en wij kijken ernaar als makke lammen.

  8 likes
 • Jaya schreef:

  Ik ben het grotendeels eens met Stiegler.

  1 likes
 • ferrimassi schreef:

  Wij zijn met zijn allen de oorzaak? Persoonlijke verantwoordelijkheid bestaat niet meer? Ik snap dat het kapitalisme/hedonisme compleet doorgeslagen is. Maar het verband met isis is wat vergezocht niet? Er zijn genoeg jongeren in het westen die naar idealen zoeken en niet in geweld of religie vluchten. Je zou kunnen stellen dat het ontstaan en falen van de multiculturele samenleving een gevolg is van het kapitalisme, maar daar houd het wel op. Ik verbaas me niet over deze spin, het stuk komt tenslotte uit de Trouw.

  1 likes
  • Nea schreef:

   Trouw. Doorgaans één van de weinige MSM met nog wat waarden en normen.

   Het kapitalisme heeft voor mij inmiddels ook gefaald. Ik gok zo dat er een hoop mensen zijn die reageren op 9FN, die de banden met dit systeem aan het doorsnijden zijn.

   Even voor de goede orde,

   Het zwalkt hier momenteel van links naar rechts. Kijk eerst in jezelf. Bestudeer iets voor je er over begint te praten. Het is makkelijk om met je vingertje te wijzen als je niet geïnformeerd bent, en (kuch) je waandenkbeelden over de Islam hebt opgedaan door het 20:00 journaal.
   En, lieverds hier, kom niet met YouTube filmpjes als bewijs. Als er één grote misleidende propaganda-machine is, dan is deze het wel.

   Verkondig niet je mening als je er alleen op uit bent om de stigmatisering en tweedeling van de huidige maatschappij te vergroten.

   4 likes
   • ferrimassi schreef:

    Ik kijk geen tv.. dus hoe ik dit van het 8 uur journaal zou moeten hebben is mij een raadsel. Welk waanbeeld? Kan je ook inhoudelijk zeggen waar ik fout zit? Het capitalisme is door geslagen maar niet inherent fout. Er is ook veel vooruitgang geboekt onder dit systeem. Neem bijvoorbeeld de welvaart die we hebben of de technologische vooruitgang.
    Kortom, ik zie een boel letters maar je zegt niks. Dat jij geen problemen met islam ziet zegt me niet zoveel. Ik zie ze wel. Heb de koran van kaft tot kaft gelezen. Jij ook?

    0 likes
    • Nea schreef:

     Was niet tegen jou persoonlijk gericht, maar kwam onder jouw post.

     Het is wat algemener bedoeld en niet als aanval. Ik vind het niveau hier (van de reageerders èn artikelen) beduidend aan het dalen momenteel.

     En, sterker nog, ik ben Moslim. Dus ja, ik heb de Koran gelezen.

     1 likes
     • ferrimassi schreef:

      Ah, dat verklaart je objectieve blik… Het niveau daalt? Omdat mensen er een andere mening op na houden? Ik zie aardig wat goed onderbouwde reacties waar jij op nietszeggende manier kritiek op geeft.
      Ipv van zeuren over het “niveau” kan je ook proberen dingen te weerleggen. Ik snap dat dat moeilijk is. Het word van “god” in twijfel trekken is not done, en moet ik als nederlander al helemaal niet doen? toch?

      1 likes
 • De Overheid. schreef:

  Neen de oorzaak is de manipulatie achter de schermen om de mens te beïnvloeden en dat die zeer beïnvloedbare mens gelijk meegaat in gedachte van andere.

  6 likes
 • Arwijn schreef:

  En het Neo-Feodaal nep-Communisme wat ons nu word voorgeschoteld worden zal nog veel erger zijn.

  6 likes
 • Johan schreef:

  Dat Nederland niet bij staat bij uitgebreide glokalisering zegt wel iets.

  Ons land is namelijk een van de smerigste landen ter wereld. Als je bedenkt dat Nederland de grootste export land na de Verenigde Staten van land- en tuinbouwproducten is is zegt heel veel. We kunnen niet mee met de productie van nano producten vanwege het smerige water, zeer vervuilde lucht en smerige grond. Dus we blijven ver achter met de andere landen die wel grondstof besparende industrieën kunnen ontplooien.
  Het past ook niet in het Nederlandse denken van kunnen doordenken hoe we een economie kunnen ontplooien die de mate van overleven vergroot. Wij Nederlanders kunnen niet echt doordenken in welke richting we moeten gaan om mee te concurreren met de boven genoemde landen. Onze verstandelijke vermogens, eerder organisatiecapaciteiten, schieten schromelijk te kort. Misschien hebben we in EU verband meer overlevingskansen. Overconsumptie is wel een typisch gedrag van het rijke westen, het is een pathogeen gedrag.

  3 likes
  • Solaris schreef:

   “Als je bedenkt dat Nederland de grootste export land na de Verenigde Staten van land- en tuinbouwproducten is is zegt heel veel.”

   Inderdaad. Het zegt dat de Nederlandse landbouw kennelijk zéér effeciënt en productief is. Anders valt immers niet te verklaren hoe een landje zo klein als een postzegel, zo’n groot aandeel in de wereldwijde landbouwproductie kan hebben. Stel je eens voor dat ze in Afrika net zo efficiënt landbouw zouden bedrijven als wij, hoe groot zou hun hongerprobleem dan nog zijn? Maar blijf jij jezelf vooral wijsmaken dat andere landen het beter doen dan wij. De lege schappen in de winkels vertellen een heel ander verhaal.

   3 likes
 • exegese schreef:

  Er is een oplossing bedacht door een vrouw die leeft als kluizenaar in de Siberische Taiga in volledige harmonie met de haar omringende ongeschonden natuur, in harmonie met de Kosmos de Schepper in volledige afzondering van verdorven technocratische manier van leven in de moderne wereld. Ze heeft nog nooit een school bezocht en is toch op de hoogte van alles wat er in de wereld en in het heelal gaande is. Ze is wijzer dan de grootste wetenschapper en weet raad bi praktische alle problemen.

  Ze heet Anastasia en haar hele doen en laten, haar briljante manier van denken en haar werkelijk onbegrensde mogelijkheden zijn beschreven in een reeks van 8 boeken, geschreven door een voorheen als nuchtere zakenman bekendstaand persoon die volledig gegrepen werd door haar onbegrensde wijsheid, haar schoonheid en zuivere ziel.

  Zijn naam is Vladimir Megre en zijn boeken gaan in razend snel tempo over de hele wereld. Ik wil een ieder waarschuwen want als je in het eerste deel begint te lezen en het raakt je op de manier die het mij raakte, kun je niet meer stoppen met lezen en moet je koste wat kost alle 8 delen zo snel mogelijk doorspitten. Van doorspitten is eigenlijk geen sprake, de nieuwsgierigheid die constant opgewekt wordt geeft je een prettige stimulans waardoor je blijft lezen. Het geeft je hoop en uitzicht op een echt mooiere toekomst in de wereld. Dit is de voeding die het zaadje van verandering, wat jaren geleden al is geplant tot volledige bloei kan laten komen. Één van de grote inspiratiebronnen voor me de laatste tijd om mijn honger naar kennis voor mogelijke veranderingen te stillen

  6 likes
 • WouterV schreef:

  Natuurlijk zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor elkaar. Ik ben wie ik ben omdat mijn omgeving(Nederland) mij gevormd heeft. Sommige factoren hebben daar meer invloed op gehad dan andere. Was ik bijv in Afghanistan geboren, dan weet ik wel zeker dat de kans groot was dat ik nu moslim was en een andere kijk had op gelijke rechten voor een vrouw. Dus met andere woorden we vormen elkaar, en dat zou meer aandacht moeten hebben in deze tijd waar men toch erg gericht is op zichzelf en men de verantwoording van iemands misstappen hoofdzakelijk bij diegene legt die de misstap begaat.

  Maar de wereld is niet ziek en de mensen ook niet, ik vind het zelf een belediging dat hij dat stelt. Als ik naar mijn lieve dochter kijk dan zie ik een heel leuk mensje die vrolijk het leven benadert. Kijk ik naar andere mensen die ik lief heb dan zie schitterde wezen die liefdevolle dingen doen voor hun omgeving. Natuurlijk gebeuren er verschrikkelijke dingen op deze wereld, maar er gebeuren net zo goed genoeg hele mooie dingen.
  Ik word een beetje moe van dat gezeur dat het zo slecht gaat met de wereld, ja er vinden dingen plaats die zorgelijk zijn(zie de macht van de elites), maar kijk je bijv naar de jaren tachtig en negentig toen waren er veel meer oorlogen wereldwijd en vielen er veel meer doden door oorlogsgeweld. Wel 5x meer dan nu. Kijk je naar dat soort cijfers dan zie je dat het dus eigenlijk veel beter gaat. Maar de mens van tegenwoordig is helemaal gehersenspoeld door alle media met haar nare berichten die honderd x herhaalt worden dat ze niet in staat zijn om alles in de juiste context te plaatsen en men gaat geloven dat het slechter gaat dan ooit. Nou mijn grootvader heeft de oorlog meegemaakt en die leest weinig de krant en zegt altijd tegen mij je moet blij zijn dat je nu leeft, want toen was het echt hel op aarde.

  2 likes
  • Jeff schreef:

   ok Wouter, fijn dat je het positief stelt maar het is juist de bedoeling dat je je zelf vormt… dat stukje zelfvorming die we momenteel uit handen geven en de maatschappij noemen. Het gezeur, zoals jij dat stelt komt met name voort bij een heel groot deel van de bevolking die het “slecht’ heeft. Daar waar er in onze maatschappij eerst overvloed van was, word je ontnomen. Ja, dan is het dus je taak genoegen te nemen met minder, maar dat gaat niet van de 1 op de andere dag.
   Derhalve ook weer zelfvorming. Hee groet man.

   0 likes
   • WouterV schreef:

    Beste Jeff,

    Ik vind juist dat ik mijzelf vorm door mij een positieve houding aan te nemen. Ik kan je vertellen dat ik in de schuldsanering zit omdat ik door fysieke klachten niet meer mijn werk kon doen. Dus ik weet heel goed wat achteruitgang is. Maar mijn leven staat niet centraal voor hoe het de wereld vergaat en de mensheid, en daarom zeg ik ook dat je de dingen in de juiste context moet plaatsen Ik heb geluk dat ik het genenpakket heb wat ik heb en door mijn levenservaring zo gevormd ben dat ik deze houding aanneem. Maar andere mensen hebben toevallig dat talent niet altijd, en dan kan je niet van die mensen verwachten dat zij aan zelfvorming doet. Daarom moet je het ook met elkaar doen, je moet elkaar vormen. Dat kan hoe je de samenleving indeelt, zoals wij dat nu doen gaat dat op het vlak van zelfvorming niet goed. Dat zie je wel aan de sfeer in de samenleving. Wij zijn echte consumptiedieren geworden en dat hoeft niet slecht te zijn als je het besef maar hebt. Want het is heel raar dat mensen die net als ik het financieel niet makkelijk hebben, maar nu over het algemeen meer spullen hebben dan mensen in de jaren vijftig en zestig en toen werkte men nog harder ook(kende ze geen 36 uur werkweek). En van die tijd wordt vaak gezegd dat dat geen slechte tijd was. Als je dat besef hebt en leert te reflecteren dan kan je snel inzien dat de wereld ook fantastisch is al is het soms best zwaar om je er voor te bewegen. Maar reflecteren wordt ons nauwelijks geleerd en is juist heel belangrijk is voor zelfvroming. Ik denk dat ze op scholen daar veel meer aandacht aan moeten besteden. Als ze dat doen dan zal je zien dat een maatschappij heel snel kan veranderen.

    0 likes
    • Jeff schreef:

     ik geloof je in alle oprechtheid en ga je ook zeker niet vertellen dat je het fout ziet. Ik zie het alleen anders en mijn verhaal wijkt nog niet eens zo ver van jouw verhaal af (qua financieel) . Ik wens je het allerbeste met je schulden en bedenk dat iedereen kwaliteit heeft. Soms moet je even zoeken, maar je vind altijd.

     0 likes
 • Enkidoe schreef:

  Is haalt haarvalidatie uit de Islam en het woord van Mohammed. Bekijk het testament van Mohammed maar eens. De duistere krachten zijn momenteel helaas aan het winnen.

  1 likes
 • jenkem rules schreef:

  Als u niet inziet dat t kapitalisme schuld heeft aan vele vele problemen op deze aarde dan ben je zo blind als wat en heeft t geen nut om met u te praten want voor u is er geen probleem

  0 likes
  • Jeff schreef:

   en wie heeft dat kapitalisme dan geboren laten worden beste Jenkem? Wel is gehoord van vraag en aanbod? of dacht je dat er ooit een kapitalist is geboren die dacht; ik ga de boel is ff lekker verzieken … jij en ik misschien? oh nee, iemand anders

   0 likes
   • faith schreef:

    Tja dat zijn dezelfde die de regels van hypes en schreeuwerige reclames geboren hebben laten worden, want vraag en aanbod was meer er in rammen want heel veel was helemaal geen vraag naar, je kreeg het door de strot geduwd, dezelfde die de regels van als je niet werkt ben je een kakkerlak, heb je geen goed salaris hoor je er niet bij, heb je geen koophuis, heb je geen auto, je bent totaal mislukt als mens, ben je niet aan hun lifestyle van gebakken lucht gebonden, aan kopen kopen kopen, ben je een loser. Zat je niet op Facebook en twitter, hoor je nergens bij kortom mensen werden bepaalde gedachten, bepaalde overtuigingen in geduwd, zoveel is wel duidelijk.
    Dat er allemaal niets van klopte en ons alleen nog maar verder van onszelf verwijderd raakte, ze deden dat allemaal expres, komen we nu pas massaal achter. Gelukkig net op tijd.

    1 likes
 • jenkem rules schreef:

  Iedereen is gelijk bla bla zelfde rechten bla bla euh dus niet als je geld hebt sta je boven iedereen kijk naar willem onze held koning supergozer met zn uitkering en de rest van het boven ons verheven volk wat op ons poept en ons ziet als werk bijen waarom leven we nog steeds alsof t 1213 is en pakken ze ons alles af en geven het aan de rijken omgekeerde robin hood bullshit denk mensen denk waarom OMDAT WE SLAVEN ZIJN PUNT UIT

  1 likes
 • frans schreef:

  BEGEERTE.
  We leven in een wereld waarin wij de dingen die we maken ook tevens najagen!
  Willen hebben.
  Als we daarmee stoppen, en alleen het noodzakelijke gebruiken dan lost er al heel veel op.
  Met name 80 % van de industrie die al dit begeerlijke maakt.

  1 likes
 • Jeff schreef:

  De relevantie van de moslims in dit verhaal is dat het bedoeld is als voorbeeld; het wijzen van schuldigen aan onze ellende. Hij had ook kunnen zeggen, zwarte pieten. Reageer je weer met een verhaal over de islam dan duik je dus automatisch weer over het onderwerp heen.
  Het is niet alleen het syndicaat die zich schuldig maakt aan ons gedrag … het zijn wijzelf, punt

  0 likes
 • Rita schreef:

  Sinds kapitalisme is ontaard in MNC-isme is de ellende pas goed begonnen.

  0 likes
 • Bassielides schreef:

  Consumenten lenen geld tot ze blauw zien……………..

  Maar uiteindelijk hebben de joden, illuminatie, moslims, bedrijven het gedaan.

  CONSUMPTIE IS DE DRIJVENDE KRACHT ACHTER DE MACHT VAN DE ELITE.

  OORLOG IS DE DYNAMO VAN CONSUMPTIE.

  0 likes
 • x

  Check Also

  trump

  Trump: ‘Wij doen niet meer mee aan die eindeloze oorlogen’

  President Trump werd enkele dagen geleden weer ...

  londen

  Kippenvel-beelden uit Londen: ‘VRIJHEID! VRIJHEID!’

  Vandaag zijn twee dingen duidelijk geworden: Europa ...

  >