Homepagina » Mens en Dier » “De oorzaak van onze ziekte is het westerse kapitalisme”
"De oorzaak van onze ziekte is het westerse kapitalisme"

“De oorzaak van onze ziekte is het westerse kapitalisme”

Niet alleen onze planeet is ziek, haar bewoners zijn dat evenzeer. Dat stelt de Franse filosoof Bernard Stiegler. “We zijn vervreemd van onszelf, van ons werk, van onze maatschappij en van onze kinderen, die vooral gestuurd worden door games en reclameboodschappen.”

De oorzaak van onze ziekte en die van onze planeet is onze economie, aldus Stiegler, die is gebaseerd op ongeremde consumptie. En dat leidt tot een verspillingseconomie.

“We zijn vandaag allemaal ongeremde consumenten, wij voegen ons naar de wetten van de marketing,” zegt Stiegler. “Eigenlijk willen we niet onophoudelijk gadgets. We verlangen naar zekerheid en veiligheid, maar die worden ons door het hedendaagse kapitalisme ontzegd.

‘IS is de oorzaak niet, wij zijn met zijn allen de oorzaak’

Hij legt uit dat we in de jaren tachtig en negentig onze ziel hebben verkocht aan het kapitalisme. Er ontstond een systeem dat niet langer het beste uit de mens wilde halen, maar zoveel mogelijk aan hem wilde verkopen.

Stiegler ziet het fundamentalisme als een symptoom van onze kapitalistische ziekte. Bijna de helft van de Franse fundamentalisten was aanvankelijk geen moslim; ze zijn het later pas geworden. “Terreurgroep IS heeft goed begrepen dat in de Europese voorsteden honderdduizenden jongeren in wanhopige omstandigheden zitten te wachten op iemand die hun een ideaal geeft.”

IS is de oorzaak niet, wij zijn met zijn allen de oorzaak, stelt hij. “De terreur van IS wordt gepleegd in de naam van Allah, maar is onze eigen schuld.”

Glokalisering

Het baart Stiegler grote zorgen dat door automatisering en robotisering de werkloosheid schrikbarend zal toenemen. In veel Franse voorsteden ligt de jeugdwerkloosheid nu al rond de 50 procent en die zal de komende 10 jaar waarschijnlijk oplopen naar 80 procent.

De filosoof wil daar iets aan doen door over de hele wereld een keten van gemeenschappen te vormen. Hij pleit niet voor globalisering, maar voor glokalisering. In Parijs is al een project gestart, dat op den duur uitgebreid moet worden naar België, Groot-Brittannië, Zuid-Amerika en zelfs China.

[Trouw]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Ander nieuws aangeleverd door Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
4 jaren geleden
De Overheid.
De Overheid.
4 jaren geleden

Neen de oorzaak is de manipulatie achter de schermen om de mens te beïnvloeden en dat die zeer beïnvloedbare mens gelijk meegaat in gedachte van andere.

Mondi
Mondi
Reactie op  De Overheid.
4 jaren geleden

Manipulatie is het op zeker en niet het kapitalisme, maar het corporatisme is de grote gangmaker in het verhaal.

Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
4 jaren geleden

Dit klopt, wat deze filosoof zegt.
Het egodenken is een gevolg van het kapitalisme.
En vernietigd compassie en empathie.

Maar nu, in het Aquariustijdperk, gaan compassie en empathie de basis
van het menselijk handelen worden.

Door de verhoogde frequenties die nu gaande zijn, is het nodig je lichaam en geest aan de veranderingen te laten wennen.
In zoveel mogelijk rust.

flardinga
flardinga
Reactie op  Hoop maakt z'n eigen magie
4 jaren geleden

Als er op zeer grote schaal werkloosheid zal komen dan moet men de regeringen eisen om minimaal een basisinkomen te krijgen, dit zou radicalisering, verpaupering tegen gaan, niet de robottisering is de reden van de werkloosheid maar het economische systeem, wereldwijd laat het zien dat zoveel mensen daardoor in diepe armoede leven en zonder toekomst of verbeteringen, Piketty weet er wel raad mee!!!

Jaya
Jaya
4 jaren geleden

Ik ben het grotendeels eens met Stiegler.

Droogtrommel
Droogtrommel
Reactie op  Jaya
4 jaren geleden

Ik ben het grotendeels oneens met Stiegler.

Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

En het Neo-Feodaal nep-Communisme wat ons nu word voorgeschoteld worden zal nog veel erger zijn.

Droogtrommel
Droogtrommel
4 jaren geleden

We moeten eens stoppen met onszelf overal de schuld van geven. De Moslims hebben 1200 jaar een kruistocht tegen ons (christenen) gehouden en hebben het Midden Oosten en Noord Afrika op ons gewonnen, en zijn pas 2 eeuwen geleden ermee gestopt omdat ze niet winnen konden. Nu vallen ze van binnenuit aan, en wij kijken ernaar als makke lammen.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Droogtrommel
4 jaren geleden

Bis bis!

Solaris
Solaris
4 jaren geleden

Mijn hemel, is het weer mei 1968 ofzo? Siegler getuigt van een grote intellectuele luiheid als hij dit soort prietpraat bijna 50 jaar later nog steeds verkondigt. Ongetwijfeld het type dat slaafs achter de Sovjet-Unie aanliep (vanuit het veilige westen) en zich daar nooit voor heeft hoeven verantwoorden. Hij mag zich eens afvragen waarom vluchtelingen toch zo graag naar het Westen gaan, als het kapitalisme zo verschrikkelijk is. Hij mag zich eens afvragen waarom met de komst van het kapitalisme in Engeland de kindersterfte enorm werd teruggedrongen. Hoe China door een minder streng gereguleerde economie 400 miljoen mensen uit de armoede wist te krijgen. Maar hij zou pas echt opzienbarend zijn als hij eens kon uitleggen waarom links”intellectuelen” het maar niet over hun lippen kunnen krijgen om de islam als veroorzaker van een héleboel problemen aan te wijzen in plaats met het bekende riedeltje ‘het is eigenlijk onze eigen schuld!’ aan te komen zetten. Luister goed Stiegler: met het moralistisch opgeheven vingertje ga je echt niemand meer overtuigen. Zonder kapitalistische winsten zou de ongetwijfeld door jou geprezen verzorgingsstaat onbetaalbaar zijn. En praat me ook niet aan dat islamfascisten door het westen worden aangezet tot hun daden, in plaats van door hun haatimams, hun haatzenders, hun achterlijke woestijncultuur, hun inteelt en hun haatsprookjesboek. Alleen een luie, veilig opgegroeide Westerse nepintellectueel kan dat denken.

Nea
Nea
Reactie op  Solaris
4 jaren geleden

Wat zeg je weer lelijke dingen over de Islam.

Solaris
Solaris
Reactie op  Nea
4 jaren geleden

Daar is dan ook alle reden toe.

Johan
Johan
4 jaren geleden

Dat Nederland niet bij staat bij uitgebreide glokalisering zegt wel iets.

Ons land is namelijk een van de smerigste landen ter wereld. Als je bedenkt dat Nederland de grootste export land na de Verenigde Staten van land- en tuinbouwproducten is is zegt heel veel. We kunnen niet mee met de productie van nano producten vanwege het smerige water, zeer vervuilde lucht en smerige grond. Dus we blijven ver achter met de andere landen die wel grondstof besparende industrieën kunnen ontplooien.
Het past ook niet in het Nederlandse denken van kunnen doordenken hoe we een economie kunnen ontplooien die de mate van overleven vergroot. Wij Nederlanders kunnen niet echt doordenken in welke richting we moeten gaan om mee te concurreren met de boven genoemde landen. Onze verstandelijke vermogens, eerder organisatiecapaciteiten, schieten schromelijk te kort. Misschien hebben we in EU verband meer overlevingskansen. Overconsumptie is wel een typisch gedrag van het rijke westen, het is een pathogeen gedrag.

Solaris
Solaris
Reactie op  Johan
4 jaren geleden

“Als je bedenkt dat Nederland de grootste export land na de Verenigde Staten van land- en tuinbouwproducten is is zegt heel veel.”

Inderdaad. Het zegt dat de Nederlandse landbouw kennelijk zéér effeciënt en productief is. Anders valt immers niet te verklaren hoe een landje zo klein als een postzegel, zo’n groot aandeel in de wereldwijde landbouwproductie kan hebben. Stel je eens voor dat ze in Afrika net zo efficiënt landbouw zouden bedrijven als wij, hoe groot zou hun hongerprobleem dan nog zijn? Maar blijf jij jezelf vooral wijsmaken dat andere landen het beter doen dan wij. De lege schappen in de winkels vertellen een heel ander verhaal.

exegese
exegese
4 jaren geleden

Er is een oplossing bedacht door een vrouw die leeft als kluizenaar in de Siberische Taiga in volledige harmonie met de haar omringende ongeschonden natuur, in harmonie met de Kosmos de Schepper in volledige afzondering van verdorven technocratische manier van leven in de moderne wereld. Ze heeft nog nooit een school bezocht en is toch op de hoogte van alles wat er in de wereld en in het heelal gaande is. Ze is wijzer dan de grootste wetenschapper en weet raad bi praktische alle problemen.

Ze heet Anastasia en haar hele doen en laten, haar briljante manier van denken en haar werkelijk onbegrensde mogelijkheden zijn beschreven in een reeks van 8 boeken, geschreven door een voorheen als nuchtere zakenman bekendstaand persoon die volledig gegrepen werd door haar onbegrensde wijsheid, haar schoonheid en zuivere ziel.

Zijn naam is Vladimir Megre en zijn boeken gaan in razend snel tempo over de hele wereld. Ik wil een ieder waarschuwen want als je in het eerste deel begint te lezen en het raakt je op de manier die het mij raakte, kun je niet meer stoppen met lezen en moet je koste wat kost alle 8 delen zo snel mogelijk doorspitten. Van doorspitten is eigenlijk geen sprake, de nieuwsgierigheid die constant opgewekt wordt geeft je een prettige stimulans waardoor je blijft lezen. Het geeft je hoop en uitzicht op een echt mooiere toekomst in de wereld. Dit is de voeding die het zaadje van verandering, wat jaren geleden al is geplant tot volledige bloei kan laten komen. Één van de grote inspiratiebronnen voor me de laatste tijd om mijn honger naar kennis voor mogelijke veranderingen te stillen

ferrimassi
ferrimassi
4 jaren geleden

Wij zijn met zijn allen de oorzaak? Persoonlijke verantwoordelijkheid bestaat niet meer? Ik snap dat het kapitalisme/hedonisme compleet doorgeslagen is. Maar het verband met isis is wat vergezocht niet? Er zijn genoeg jongeren in het westen die naar idealen zoeken en niet in geweld of religie vluchten. Je zou kunnen stellen dat het ontstaan en falen van de multiculturele samenleving een gevolg is van het kapitalisme, maar daar houd het wel op. Ik verbaas me niet over deze spin, het stuk komt tenslotte uit de Trouw.

Nea
Nea
Reactie op  ferrimassi
4 jaren geleden

Trouw. Doorgaans één van de weinige MSM met nog wat waarden en normen.

Het kapitalisme heeft voor mij inmiddels ook gefaald. Ik gok zo dat er een hoop mensen zijn die reageren op 9FN, die de banden met dit systeem aan het doorsnijden zijn.

Even voor de goede orde,

Het zwalkt hier momenteel van links naar rechts. Kijk eerst in jezelf. Bestudeer iets voor je er over begint te praten. Het is makkelijk om met je vingertje te wijzen als je niet geïnformeerd bent, en (kuch) je waandenkbeelden over de Islam hebt opgedaan door het 20:00 journaal.
En, lieverds hier, kom niet met YouTube filmpjes als bewijs. Als er één grote misleidende propaganda-machine is, dan is deze het wel.

Verkondig niet je mening als je er alleen op uit bent om de stigmatisering en tweedeling van de huidige maatschappij te vergroten.

ferrimassi
ferrimassi
Reactie op  Nea
4 jaren geleden

Ik kijk geen tv.. dus hoe ik dit van het 8 uur journaal zou moeten hebben is mij een raadsel. Welk waanbeeld? Kan je ook inhoudelijk zeggen waar ik fout zit? Het capitalisme is door geslagen maar niet inherent fout. Er is ook veel vooruitgang geboekt onder dit systeem. Neem bijvoorbeeld de welvaart die we hebben of de technologische vooruitgang.
Kortom, ik zie een boel letters maar je zegt niks. Dat jij geen problemen met islam ziet zegt me niet zoveel. Ik zie ze wel. Heb de koran van kaft tot kaft gelezen. Jij ook?

Nea
Nea
Reactie op  ferrimassi
4 jaren geleden

Was niet tegen jou persoonlijk gericht, maar kwam onder jouw post.

Het is wat algemener bedoeld en niet als aanval. Ik vind het niveau hier (van de reageerders èn artikelen) beduidend aan het dalen momenteel.

En, sterker nog, ik ben Moslim. Dus ja, ik heb de Koran gelezen.

ferrimassi
ferrimassi
Reactie op  Nea
4 jaren geleden

Ah, dat verklaart je objectieve blik… Het niveau daalt? Omdat mensen er een andere mening op na houden? Ik zie aardig wat goed onderbouwde reacties waar jij op nietszeggende manier kritiek op geeft.
Ipv van zeuren over het “niveau” kan je ook proberen dingen te weerleggen. Ik snap dat dat moeilijk is. Het word van “god” in twijfel trekken is not done, en moet ik als nederlander al helemaal niet doen? toch?

x

Check Also

parijs

Parijs: politieagenten zetten helm af terwijl betogers juichen

Dit weekend zijn in Parijs vele duizenden ...

trump

Trump: ‘Wij doen niet meer mee aan die eindeloze oorlogen’

President Trump werd enkele dagen geleden weer ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

40
0
We lezen graag je reactie!x