Homepagina » Spiritueel » Mentale helderheid tijdens bijna-doodervaringen wijst erop dat bewustzijn volledig los staat van brein
Mentale helderheid tijdens bijna-doodervaringen wijst erop dat bewustzijn volledig los staat van brein

Mentale helderheid tijdens bijna-doodervaringen wijst erop dat bewustzijn volledig los staat van brein

Als het bewustzijn in je brein verstopt zit, zou je verwachten dat het bewustzijn minder goed functioneert als het brein beschadigd is. Uit onderzoek blijkt echter dat het bewustzijn in extreme omstandigheden, bijvoorbeeld op het randje van leven en dood, goed of zelfs beter functioneert dan normaal.

Dit wijst erop dat het bewustzijn los van het brein functioneert. Professor Alexander Batthyany van de Universiteit van Wenen heeft duizenden bijna-doodervaringen bestudeerd. Hoe zwaarder het letsel, hoe beter mensen konden waarnemen, aldus de hoogleraar.

In 2007 bleek uit een studie dat ruim de helft van de mensen die een bijna-doodervaring hadden meegemaakt, scherper kon waarnemen. Uit een ander onderzoek bleek dat 74 procent van die mensen zich meer bewust en alerter was.

Helemaal wakker

“Ik voelde me extreem bewust, totaal aanwezig, scherp en gefocust,” zei één van hen. “Het was alsof ik half sliep toen ik nog leefde en helemaal wakker was nadat ik was doodverklaard.”

“Ik voelde me vrij en was blij dat ik van mijn lichaam af was,” zei iemand anders. “Ik voelde me verbonden met alles om me heen. Ik kan niet beschrijven hoe dat is. Het was alsof ik sneller kon nadenken of dat de tijd minder snel ging.”

Batthyany heeft ook onderzoek gedaan naar terminale helderheid bij Alzheimerpatiënten. Sommige zwaar demente mensen kunnen vlak voor hun dood nog volkomen helder worden en dierbaren weer herkennen.

Actief

Daarnaast zeiden veel blinde mensen dat ze konden zien tijdens hun bijna-doodervaringen. Dit is onder meer bestudeerd door Kenneth Ring van de Universiteit van Connecticut.

Sommige wetenschappers menen dat bijna-doodervaringen hallucinaties zijn die worden voortgebracht door lichamelijke processen. Het onderzoek van dr. Batthyany suggereert echter dat het complexe ervaringen zijn waar veel meer bij komt kijken.

Hij concludeerde dat het bewustzijn soms actief kan blijven op momenten dat er geen elektrische activiteit in het brein is. Zijn studie is gepubliceerd in het Journal of Near-Death Studies.

[Epoch Times]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaya
Jaya
4 jaren geleden

Een guru is innerlijk gestorven en kijk hoe waakzaam guru’s over het algemeen zijn.

afwassen
afwassen
Reactie op  Jaya
4 jaren geleden

Mooi maar ik zou in plaats van waakzaam zeggen: Kijk hoe ontspannen en hoe lekker een verlichte in zijn lichaam zit.

exegese
exegese
4 jaren geleden

Bewustzijn is niet stoffelijk en kan klaarblijkelijk volledig onafhankelijk van -, en buiten het lichaam functioneren. Zo is er ook een extern collectief bewustzijn wat onder invloed van allen die daar mee in contact komen een sturende functie kan vervullen in ons leven hier op aarde. Hoe meer mensen hier op “ïnloggen” hoe groter het geloof hierin, hoe vuriger de wensen geuit des te groter de impact zal zijn. Dat maakt deel uit van de macht en de kracht van het Goddelijke concept zoals de mens dat in feite is. Werkelijk alles waar we massaal geloof aan hechten zouden we om kunnen toveren tot werkelijkheid. Tot nog toe zijn we hoofdzakelijk slechte entiteiten ten dienste, dat verklaart waarom we wereldwijd gehuld zijn in oorlog, terrorisme, pijn, ellende, honger, angst in plaats van overvloed, compassie, vergeving en geluk. Al wat we met z’n allen hoeven te doen is ons met hart en ziel te richten op het goede en het kwaad is ten dode opgeschreven. Dit is simpeler gezegd dan gedaan, dat weet ik, het is een veel meer omvattende stelling dan het ene zinnetje doet vermoeden, maar moeilijker is het in wezen niet. Als we wereldwijd ons niet meer zouden laten misleiden door met leugens doordrenkte verkiezingscampagnes en corrupte media maar ons kritisch zouden richten op ons aller eis dat de te kiezen regeringsleider of politicus met hart en ziel alleen het goede voor ogen heeft en dat ze onmiddellijk en onvoorwaardelijk weggestemd moeten kunnen worden als ze blijk geven hier niet aan te voldoen, dan zijn we in no time verlost van heel veel kwaad in de wereld. Als we ons bewustzijn weer terugkrijgen zoals dat ooit geweest is, is alles mogelijk. Hierdoor zijn wij in essentie de meest bijzondere wezens die maar voor te stellen zijn, machtiger en krachtiger dan we door alle omstandigheden durven dromen.

afwassen
afwassen
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

Met alle respect exegese,
Wat goed en kwaad of positief of negatief is, word door iedereen anders ervaren.

Een extremistische moslim kan in zijn gebed om de dood van christenen bidden en dat als positief ervaren.
Hij bid dan toch echt naar alla.
Naar zijn collectieve geloof.

Wie zegt mij, dat jouw geloof, Dat we ons moeten bevrijden uit de greep van de cabal, onschadelijk is.
Dat de huidige macht hebbers omgeturnd moeten worden tot het goede, is dat wat jij goed vind, of wat zij goed vinden?
Iedereen doet al wat hij /zij het best vind.
Wat zegt jou dat jij die wijsheid in pacht hebt.? iets weten is immers nog niet, de weg gelopen hebben.

We handelen automatisch groten deels onbewust, een religie aan hangen wil niet zeggen dat je er wakker van word.
Als je zelf gerealiseerd bent dan kun je pas andere mensen hepen om wakker te worden. vele religies hebben evangelie in hun pakket, iedereen moet zich bekeren tot het goddelijke.

Snap je wat ik bedoel? De cabal, extern collectief bewustzijn, allemaal zo ver buiten jezelf.

exegese
exegese
Reactie op  afwassen
4 jaren geleden

Beste @afwassen, je eindigt je reactie met : De cabal, extern collectief bewustzijn, allemaal zo ver buiten jezelf.

Ik denk dat dat alles behalve ver buiten jezelf is. Je bent er dagelijks in directe zin aan onderworpen en bij betrokken of je wilt of niet. Bovendien verkondig ik geen geloof, ik vertel wat ik ervaar, wat ik als goed en wat ik als slecht ervaar. Ik ben de laatste die iemand iets op zal dringen doch ik tracht mensen in mijn enthousiasme deelgenoot te maken van het mooie dat ons in mijn beleving tegemoet komt.

En wat goed of slecht is bepaalt een ieder voor zichzelf. Voor mij is de maatstaf dat als ik om me heen kijk en ik krijg een prettig gevoel bij wat ik zie of hoor dan is dat voor mij goed, maakt het me angstig, boos, verontwaardigd,verdrietig of wat dies meer zij dan is dat slecht. Ik heb niets met religies en zeker niet als ze een ander hun wil op willen dringen of bang maken met hel en verdoemenis. Ik volg mijn hart en heb vertrouwen in diens wijsheid. Je hart weet veel en veel meer dan je verstand. Mijn hart zegt me onophoudelijk dat de overheden wereldwijd overduidelijk niet deugen omdat ze the puppets zijn van de Cabal en dat die overduidelijk de belangen van het volk niet vertegenwoordigen. Als je goed kijkt wat er in de wereld gaande is, hoe weinig een mensenleven nog voorstelt, hoe de natuur vernietigd wordt en de aarde uitgeput, vervuilt en vernietigd dan spreekt dat toch boekdelen.Dat is niet de agenda van het volk dat is de agenda van de Cabal. Geen mens is voor globalisering of centreren van macht als je beseft wat daar de gevolgen van zijn, het zijn altijd de machtigen der aarde en de multinationals die daar de vruchten van plukken, de rekening is voor het volk. Daar is toch elke verdere uitleg volstrekt overbodig. Maar als er mensen zijn die daar een andere mening over hebben is dat prima zo. Ik ben voor vrijheid maar wel echt voor iedereen.

Straffehendrick
Straffehendrick
Reactie op  afwassen
4 jaren geleden

Ik heb geen geloof nodig om te weten wat goed of kwaad is. Mijn moraal heb ik van mijn ouders meegekregen en ik sta sterk genoeg op mijn 2 benen om te weten dat er geen opperwezen is AKA god of wat dan ook. Ik begrijp dan ook niet waarom iemand een denkbeeldig wezen nodig heeft om zijn leven compleet te maken. Tenslotte is geloof alleen maar uitgevonden om de mensheid te domineren. Alle negatieve dingen die Exegeze aanhaalt kan je wijten aan eenieder die je wenst, maar feitelijk is de uitputting van de aarde een gevolg van onze technologie en overbevolking. Door mensenrechten enzovoort, kunnen we dat niet indijken. Technologie en vooruitgang gaat bepaard met vervuiling, multinationals waar geld de hoofdrol speelt denken niet aan het millieu. Waarom moeten alle koekjes apart in een plastiekje zitten en dan nog collectief ook nog verpakt worden? Waarom kan er niet meer in glazen flessen en moet alles maar in pet-flessen? GELD !! juist …. daarom. Zoek er niet meer achter dan het is, want het wordt nog een slechte horrorfilm als je fictieve en vergezochte scenarios zoekt !!!!!!!!!!

Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

De hersens en het lichaam zijn enkel de troon van de geest en het bewustzijn.

zevenenergie
zevenenergie
4 jaren geleden

Het is goed om te weten dat “brain” niet alleen bestaat uit de gedachten in het hooft, maar dat daar het emotionele lichaam, het causale lichaam en het fysieke lichaam mee bedoeld word.

Echter wij ervaren alles als afgescheiden van elkaar maar het vormt een geheel.

Van het causale lichaam ( het oorzakelijke lichaam) zijn wij ons niet bewust, het word ook wel het onderbewustzijn genoemd, maar het is beter te spreken van het onbewuste.
Ons bewuste deel, word aangestuurd door het causale lichaam. Hier ligt alles opgesloten wat ons beweegt en aanstuurt, het is gelegen in de onderbuik.
In het causale lichaam ligt zelfs de rede dat wij geincaneert zijn.

Als wij geestelijk ontwaken, dan word ook alles wakker wat in het causale lichaam ligt opgesloten.
Daarom is het echte verlichtingsproces niet zo fijn en mooi en makkelijk als wel eens voorgeschoteld word.
Wat wij vaak als spiritualiteit beschouwen is meestal niets anders dan een vermijding of ontkenning van wat er werkelijk in ons leeft.meestal is het een zoek tocht naar het “je goed voelen”.

Dat ons denken aangestuurd word door onbewuste processen, maakt duidelijk dat het niet erg betrouwbaar is.
Toch menen wij ons daardoor te moeten laten leiden.
Als wij stoppen met denken…. en het stil word in ons……, vinden wij een bron, ons ware aard, het hart.
Dit is niet het emotionele hart als emotioneel centrum.

Dit hart is wild, fris en spontaan in het hier en nu. Het is niet corrupt en berekenend, zoals het denkende ego dat altijd op het verleden of de toekomst gericht is.

Het hart heeft geen agenda.
Het hart volgen lijkt, onbezonnen en eng,

Maar, vasthouden een illusionair ik, dat bestaat uit lossen wanen,
waar van je diep van binnen weet dat het er op gericht is het leven te vermijden, door vast te houden aan schijnzekerheden, is dat niet het saaiste wat er is?

En bedenk, op het sterfbed denkt men in het algemeen niet, had ik maar meer bier gedronken, maar meestal in de strekking van was ik maar liefdevoller geweest voor mijn dierbaren.

Ik wens u vandaag een frisse duik in de oceaan van het leven.

VROBBESOM
VROBBESOM
4 jaren geleden

Wat een bij elkaar geraapt hoopje beweringen.
Ons brein is heel erg goed om nieuwe verbindingen te leggen na een flinke beschadiging..dat is waar, bij het absurde af soms.

Dit geeht echter niks met het bewustzijn te maken maar alles met geheugen, aangeleerd gedrag en motoriek. Om dit samen aan te sturen is een bewustzijn vereist zoals ook andere diersoorten dat hebben.. steeds minder complex naarmate er minder nodig is. Volkomen natuurlijk en superknap natuurlijk.

Dit staat dan weer los van alle scherpere zintuigelijke waarneming bij bv een bijna dood ervaring waar de hersenen actie ondernemen om de shock, paniek of angst in goede banen te leiden door het afgeven van chemicalien zoals serotonine, melanine of adrenaline naar gelang de situatie. Moet pijn onderdrukt? moet er extra energie naar onze benen om te rennen, moet je rustig blijven om het lijf te beschermen? laat het aan je hersenen over.. in ieder geval tot er een dokter in de buurt is 😉

wolfje
wolfje
4 jaren geleden

kijk naar deze wereld. wie zou met alles verbonden willen zijn?

afwassen
afwassen
Reactie op  wolfje
4 jaren geleden

Het ik voelt zich altijd afgescheiden van het geheel.
Het is de meest geïsoleerde staat die ik ken. Altijd gaat die gepaard met eenzaamheid en angst.
Je bent namelijk niet verbonden met je zelf.

Iemand die verbonden is met zichzelf, is vanzelf verbonden met iedereen om zich heen.
Daar hoef je niets voor te doen.

Het zijn, zonder agenda, zonder dat je iets nodig hebt, wordt door iedereen gevoeld en herkent. Dan pas, kun je mensen echt ontmoeten en je handelen word liefdevol.
Je gaat stralen en andere stralende mensen herken dat.

Iedereen wil met je omgaan. ook al snappen ze niet hoe het komt dat jou zon schijnt.
Ze zien iemand die zich zelf is, die prettig gestoord leeft.

De enige die verbonden willen zijn met de wereld zijn de gene die er mee verbonden zijn.
Dat wens ik jou ook toe.

wolfje
wolfje
Reactie op  afwassen
4 jaren geleden

@afwassen: dank voor jouw reactie maar het is mij te rechtlijnig. ik weet niet op je een man bent, maar als je dat bent, ga dan bijvoorbeeld eens in een jurk lopen stralen. doe je niemand kwaad mee toch? de mensen accepteren jou(w vriendschap) alleen als je je binnen de door hun gestelde enge kaders beweegt. mijn reactie is mogelijk een beetje kort door de bocht maar ik hoop dat je essentie begrijpt

afwassen
afwassen
Reactie op  wolfje
4 jaren geleden

Je wilt geaccepteerd worden, dat is dus een agenda.

Ik bedoel dieper dan dat.
luisteren in je stilte, en daar trouw aan zijn. daarvoor kiezen, net zo lang dat de stilte jouw oplost.

Ik ben heel rechtlijnig in gesteld, direct naar de bron zonder omwegen.
Kort door de bocht is een omweg.

wolfje
wolfje
Reactie op  afwassen
4 jaren geleden

beste afwas: het interesseert me geen ene zier of ik geaccepteerd wordt of niet. maar een beetje toch wel? nee, ook niet een heel klein beetje. zolang ik een ander maar niet beschadig. wat een ander van mij denkt interesseert me geen ene rotmoer. kan de laatste zin er svp mee door moderator? groetjes van wolfje

Padja
Padja
4 jaren geleden

De moraal van het verhaal.
Het is fijn om bijna dood te zijn.

lm van der linden
lm van der linden
3 jaren geleden

volgens ,,,mij …is de materie god ,kijk maar eens wat daar allemaal uit is voortgekomen,zelfs het bewustzijn ,of is dat iets zelfstandig dat ook zonder lichaam funktsioneerd ?

x

Check Also

onderbewustzijn

Is jouw onderbewustzijn mateloos veel slimmer dan jij?

Wist je dat jouw onderbewustzijn ontelbaar veel ...

mondkapjes

Neuroloog waarschuwt tegen mondkapjes: ‘Brein raakt blijvend beschadigd’

De Duitse neuroloog Margareta Griesz-Brisson waarschuwt voor ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

16
0
We lezen graag je reactie!x