Gezondheid

De stemmingsveranderende werking van alledaagse medicijnen: waarom je pillen je boos en agressief maken

Help door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als je medicijnen neemt voor bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld astma, hoog cholesterol of acne of de anticonceptiepil slikt, kun je agressief, jaloers, suïcidaal of zelfs moordlustig worden.

Dat kwam aan het licht tijdens een onderzoek waarbij wetenschappers ontdekten dat statines bij vrouwen leiden tot agressie en woede, zo valt te lezen in het tijdschrift PLOS ONE. In Nederland slikken meer dan een miljoen mensen dagelijks statines. Andere mogelijke bijwerkingen van deze medicijnen zijn hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben een link gevonden tussen statines en agressie, met name bij vrouwen die ouder zijn dan 45 jaar. De vrouwen die het snelst agressief werden, waren normaal gesproken rustiger dan normaal.

Hersencellen hebben cholesterol nodig om met elkaar te communiceren

Het is al meer dan 10 jaar bekend dat statines agressie veroorzaken, maar toch worden ze massaal voorgeschreven. De medicijnen verlagen het cholesterolgehalte in het brein, waardoor mensen agressief kunnen worden.

Cholesterol stelt hersencellen in staat om met elkaar te communiceren. Professor Beatrice Golomb zei dat statines slaapproblemen veroorzaken, wat mensen geïrriteerd kan maken. Een 46-jarige vrouw die haar man ‘slecht behandelde’ toen ze statines slikte, kreeg zes weken nadat ze was gestopt geen woedeaanvallen meer.

Anticonceptiemiddelen kunnen relaties kapot maken

Statines zijn niet de enige medicijnen die worden geassocieerd met gedragsveranderingen. Een aantal alledaagse medicijnen hebben subtiele, maar levensbedreigende bijwerkingen. De Pennsylvania State University ontdekte dat vrouwen die de pil slikken vaker gewelddadig en jaloers waren. Een kunstmatig hormoon in de pil bleek het gedrag van de vrouwen te beïnvloeden. De wetenschappers waarschuwen dat anticonceptiemiddelen relaties kapot kunnen maken.

Er zijn nog vele andere medicijnen met dergelijke bijwerkingen die niet van de markt worden gehaald. Montelukast, een geneesmiddel voor de behandeling van astma en hooikoorts, wordt gelinkt aan zelfmoord, agressie, irritatie, hallucinaties, depressie en slapeloosheid.

Big Pharma geeft geen gehoor aan waarschuwingen

Varenicline (Champix), een middel ter ondersteuning van behandelingen die gericht zijn op het ontwennen van een rookverslaving, heeft geleid tot 4000 gevallen van depressie en zelfmoordpogingen. Toch blijft Pfizer achter het medicijn staan.

En isotretinoïne (Roaccutane), een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven tegen ernstige vormen van acne, wordt geassocieerd met depressie en suïcidaal gedrag, zo waarschuwde de Britse geneesmiddelenwaakhond MHRA vorig jaar november. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x