
Als je medicijnen neemt voor bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld astma, hoog cholesterol of acne of de anticonceptiepil slikt, kun je agressief, jaloers, suïcidaal of zelfs moordlustig worden.
Dat kwam aan het licht tijdens een onderzoek waarbij wetenschappers ontdekten dat statines bij vrouwen leiden tot agressie en woede, zo valt te lezen in het tijdschrift PLOS ONE. In Nederland slikken meer dan een miljoen mensen dagelijks statines. Andere mogelijke bijwerkingen van deze medicijnen zijn hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn.
Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben een link gevonden tussen statines en agressie, met name bij vrouwen die ouder zijn dan 45 jaar. De vrouwen die het snelst agressief werden, waren normaal gesproken rustiger dan normaal.
Hersencellen hebben cholesterol nodig om met elkaar te communiceren
Het is al meer dan 10 jaar bekend dat statines agressie veroorzaken, maar toch worden ze massaal voorgeschreven. De medicijnen verlagen het cholesterolgehalte in het brein, waardoor mensen agressief kunnen worden.
Cholesterol stelt hersencellen in staat om met elkaar te communiceren. Professor Beatrice Golomb zei dat statines slaapproblemen veroorzaken, wat mensen geïrriteerd kan maken. Een 46-jarige vrouw die haar man ‘slecht behandelde’ toen ze statines slikte, kreeg zes weken nadat ze was gestopt geen woedeaanvallen meer.
Anticonceptiemiddelen kunnen relaties kapot maken
Statines zijn niet de enige medicijnen die worden geassocieerd met gedragsveranderingen. Een aantal alledaagse medicijnen hebben subtiele, maar levensbedreigende bijwerkingen. De Pennsylvania State University ontdekte dat vrouwen die de pil slikken vaker gewelddadig en jaloers waren. Een kunstmatig hormoon in de pil bleek het gedrag van de vrouwen te beïnvloeden. De wetenschappers waarschuwen dat anticonceptiemiddelen relaties kapot kunnen maken.
Er zijn nog vele andere medicijnen met dergelijke bijwerkingen die niet van de markt worden gehaald. Montelukast, een geneesmiddel voor de behandeling van astma en hooikoorts, wordt gelinkt aan zelfmoord, agressie, irritatie, hallucinaties, depressie en slapeloosheid.
Big Pharma geeft geen gehoor aan waarschuwingen
Varenicline (Champix), een middel ter ondersteuning van behandelingen die gericht zijn op het ontwennen van een rookverslaving, heeft geleid tot 4000 gevallen van depressie en zelfmoordpogingen. Toch blijft Pfizer achter het medicijn staan.
En isotretinoïne (Roaccutane), een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven tegen ernstige vormen van acne, wordt geassocieerd met depressie en suïcidaal gedrag, zo waarschuwde de Britse geneesmiddelenwaakhond MHRA vorig jaar november. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.