Binnenland

Demissionair kabinet dendert op volle kracht door, blijkt uit analyse van 4000 wetsvoorstellen

Help ons door deze info met je vrienden op je socials te delen!

Het demissionaire kabinet dendert onverminderd door, blijkt uit een analyse van 4000 wetsvoorstellen door het Wob-team van data-analist Wouter Aukema.

Ontslag versnelt zelfs het proces van wijziging in de Grondwet en de Tweede Kamer wordt nog minder relevant dan ze al was, constateert het Wob-team.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Een demissionair kabinet dient net zo veel wetsvoorstellen in als een kabinet in functie. Na het ontslag blijkt dat minder dan 1 procent van de wetsvoorstellen ‘controversieel’ wordt verklaard.

Dat is toch op z’n minst opzienbarend

In demissionaire staat deed het kabinet-Rutte III in 2021 méér wetsvoorstellen dan alle jaren daarvoor, met uitzondering van 2020, ontdekte het Wob-team.

Van alle voorstellen in de afgelopen 15 jaar die betrekking hebben op de Grondwet, werd 50 procent ingediend tijdens een demissionair kabinet en in de afgelopen 3,5 jaar.

Onderzoeksjournalist Marc van der Vegt van het Wob-team zegt hierover: “Dat is toch op z’n minst opzienbarend.”

Kabinetscrisis kan zo dus ook een doel zijn

Een wijziging van de Grondwet heeft minstens twee kabinetten nodig omdat hierbij een tussentijdse verkiezing vereist is. Alleen een vroegtijdige val van een kabinet kan dit proces versnellen. Een kabinetscrisis kan zo dus ook een doel zijn, aldus het Wob-team.

In 2017 werden nog 39 wetsvoorstellen controversieel verklaard. In 2021 waren dat er nog maar 22. Het controversieel verklaren gebeurt onder meer in Kamercommissies.

Geen enkel onderwerp controversieel verklaard

Bij vorige kabinetscrises vonden commissievergaderingen hierover binnen twee weken na het ontslag van het kabinet plaats. Nu zijn de vergaderingen uitgesteld tot 7 september. Tot die datum is geen enkel onderwerp controversieel verklaard.

“De nieuwste Wob-team laat zien dat ‘demissionair’ regeren in de praktijk iets heel anders betekent dan op papier,” reageert historicus Laura Slot.

4.8 189 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

142 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
F arts
F arts
8 maanden geleden

afschuwelijk . Waarom doet niemand wat ?.Bidt voor dappere mensen die dit stoppen.

Wil
Wil
8 maanden geleden

Stop met belasting te betalen en ga de staat verlaten.

Elvi Maas
Elvi Maas
8 maanden geleden

Rutte zegt dit toch ook! Meer macht door demissionair te zijn.

Een paar maanden voor de verkiezingen zijn er gebeurtenissen die van belang zijn en weer vertrouwen geven in bijvoorbeeld een Rutte of vertrouwen geven in zijn opvolger. Timmermans kan dat volgens mij niet zijn.
Maar toch, het manipulatie festival zal zich in volle gang voltrekken en de vraag is hoeveel mensen daar doorheen gaan zien. BBB is de afleider en mensen zullen niet op tijd zien dat dit een gecontroleerde afleiding is.
Er gaat niets veranderen, wat verandert is dat wij weer even gerustgesteld zijn zodat het proces, de WEF agenda, in sneltreinvaart door gaat, zodat het voor ons, de ordinaire burger, uiteindelijk te laat is.

Christien
Christien
8 maanden geleden

Daar zit iets achter.
Dit kabinet stoppen met een handhavingsverzoek.

Ze zijn levensgevaarlijk voor Nederland.

Back to top button
142
0
We lezen graag je reactie!x