Homepagina » Financieel » De euro-doofpot: “Falende eenheidsmunt heeft veel schade aangericht en bracht alleen maar schulden”
De euro-doofpot: "Falende eenheidsmunt heeft veel schade aangericht en bracht alleen maar schulden"

De euro-doofpot: “Falende eenheidsmunt heeft veel schade aangericht en bracht alleen maar schulden”

De SP wil een onderzoek naar de gang van zaken rond de invoering van de euro.

Kamerlid Arnold Merkies van de grootste oppositiepartij pleitte tijdens een debat over het burgerinitiatief Peuro, dat een dergelijk onderzoek wenst, voor een parlementaire enquête.

Hij vindt het belangrijk ‘dat het tot stand komen van de euro beter wordt onderzocht’.

Veel schade

“De euro was een enorm ingrijpend project, en heeft terugkijkend veel schade aangericht,” aldus Merkies.

Eén van de personen achter Peuro, lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie, hield in de Kamer een pleidooi voor een onderzoek.

Hij vindt dat de invoering van de ‘falende eenheidsmunt’ destijds met zeer weinig kritisch debat gepaard is gegaan.

Rad voor ogen gedraaid

Het opgeven van de gulden is volgens hem één van de grootste politieke kamikaze-acties uit de Nederlandse geschiedenis.

Baudet vindt dat de invoering van de euro tot verlies van soevereiniteit heeft geleid en grote financiële en economische risico’s heeft veroorzaakt.

“Wist men dit alles nu werkelijk niet? Het lijkt er zeer op dat onze politici ons een rad voor ogen hebben gedraaid,” aldus Baudet.

Voorgelogen

“Want op bestuurlijk topniveau waren deze dramatische gevolgen van de invoering van de euro zeer wel bekend,” vervolgde hij.

“Waren Lubbers, Kok en Zalm ontzettend onnozel? Wisten ze van niets? Of hebben ze ons voorgelogen om het Europese project te dienen?” vroeg hij zich af.

De Tweede Kamer ziet niets in een parlementaire enquête naar de invoering van de euro.

[SP]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Johan schreef:

  Natuurlijk wisten zij het al vanaf het begin al. Ze werken graag met de mind control technieken zoals problem-reaction-solution en verdeel en heers doen ze al duizenden jaren en het werkt als de malle moet ik je zeggen.

  Euro = problem, volk reageert erop = reaction, en hun komen weer met een zogenaamde oplossing = solution beetje verdeeldheid zaaien over de volk beetje bangmakerij erbij creëren via de media tadaaa en iedereen gaat waarschijnlijk vrolijk naar zijn werk de volgende dag want ja de oplossing hebben we joepieee.

  willen we hier voorgoed vanaf en ik bedoel dan geld voorgoed verbannen.
  en kiezen voor liefde simpel als dat collectief niks houd ons tegen dat is al meermaals al bewezen nou hoe vet zou dat zijn dat liefde als middel voor alles kunnen gebruiken en het kan mensen het is mogelijk ik ervaar het al met bepaalde mensen dus ik ben er overtuigd dat het ook mogelijk is voor iedereen. laten nu al beginnen jo dat we morgen opstaan en dat het zo veel veel betere vette dagen zullen worden kan het me niet eens voorstellen lets goooo brothers and sisters from a another mother loveee

  19 likes
  • Johan schreef:

   Mijn punt wat ik wil zeggen is.

   Dat in feite niks ons in de weg mag staan om te kunnen leven en zoals je ziet speelt geld een hele grote rol hierin en vele die daardoor de dood vinden. Is dat nou niet jammer ik vind van wel dat we zoiets moois kapot maken om geld en dan heb ik alleen maar over mensen laat staan dieren en de planeet, moeder aarde zoveel lijden voor een beetje geld. terwijl we morgen als we het echt willen vanuit je hart dan hebben we helemaal niks meer buiten ons zelf nodig dan wij zelf en alsnog kunnen we dingetjes ruilen of gewoon geven niet omdat het moet maar vanuit je hart en dan doe je precies wat nodig is. niet meer, niet minder.

   17 likes
  • jonesandjack schreef:

   Ik dank U. Het is goed om te weten, dat ik niet alleen op deze wereld sta !

   6 likes
 • bert s schreef:

  Natuurlijk werd ons een rad voor de ogen gedraaid, doen ze nog steeds. Waarom zijn de Griekse en Italiaanse banken nog niet gevallen? Allemaal om de euro staande te houden en ondertussen zijn er achter de schermen tientallen miljarden naar deze banken gesluisd, uw belastinggeld! Laat het systeem los en ga eens gewoon niet stemmen in maart.

  18 likes
  • Jeff schreef:

   tja, als dat nou ook zoden aan de dijk zou zetten? argument is dan… ooh ze vinden het wel ok zo en gaan vrolijk verder

   4 likes
   • Johan schreef:

    @jeff

    We hebben hun simpelweg niet nodig.

    weetje wat het is met stemmen of je nou links of rechts stemt maakt bij hun helemaal niet uit het gaat er bij hun om zieltjes te winnen die zijn het die hun voeding geeft als het ware voor hun plannetjes ze hebben letterlijk je stem nodig voor toestemming. ik vind ze vele trekjes van een vampier bewustzijn hebben. wat je ook doet is jouw eigen macht weg geven en je hebt dus totaal geen controle op datgene meer.

    4 likes
    • Gezinusk schreef:

     @Jeff. Daar komt het wel op neer en als je het wilt afmaken moet je types als Hans van Baalen inhuren die vinden dat referenda verboden zouden moeten worden. Hij heeft daar helemaal niks mee behalve dat de burger braaf zijn belastingen moeten betalen waar zij wel raad mee weten. Plannen waar ze met de verkiezingsdebatten absoluut niet mee op de proppen komen, daarvoor zijn ze te slinks en doortrapt geworden.

     Niet stemmen brengt ook niks teweeg laat staan een gezonde oplossing. Ik mag alleen maar hopen dat 15 maart iedereen op nieuwe partijen stemt als VNL of Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet. Ik heb meer vertrouwen in deze partijen, of geen ze een kans in plaats van wat in de Kamer zit. Dat spul is ver over datum als het op betrouwbaarheid aankomt en duidelijk aan vervanging toe.

     Bovendien, en met een behoorlijk aantal zetels acht ik het niet uitgesloten dat politieke partijen als VNL, of het Forum voor Democratie in staat zijn een navelstreng door te snijden waar een hoop etter uit komt afkomstig van een kliek, achterban, die sinds jaar en dag zich slapend heeft verrijkt binnen het centrum van Nederlandse multinationals, zakenbanken en eigenlijk alles wat ze geprivatiseerd hebben.

     Hierbij is het onnodig om namen van regeringspartijen of gedoogpartners te noemen. Met de aankomende verkiezingsdebatten herken je de betrokkenen het snelst aan het feit dat ze met standpunten aankomen die ze zelf, bewust en systematisch hebben mee zitten helpen af te breken.

     0 likes
   • jonesandjack schreef:

    @jeff

    gelukkig mag ik nog 2 ONDERTEKENDE stembiljetten mee nemen !

    2 likes
  • Strijdervoorvrijheid schreef:

   Niet stemmen??? Dat is wat ze willen want dan krijgen we dit zooitje ‘weer’ aan het roer, iets wat je niet moet willen. Er plegen op dit moment al 5 per dag (als het er niet meer zijn) zelfmoord door deze ellende. Nee wat mij betreft moeten de heren plank-lopen, maar dan niet zoals vroeger op zee van de boot af maar
   gewoon van het spiegelende gebouw van nationale nederlanden in rotterdam.

   4 likes
  • Strijdervoorvrijheid schreef:

   @ berts, Niet stemmen??? Dat is wat ze willen want dan krijgen we dit zooitje ‘weer’ aan het roer, iets wat je niet moet willen. Er plegen op dit moment al 5 per dag (als het er niet meer zijn) zelfmoord door deze ellende. Nee wat mij betreft moeten de heren plank-lopen, maar dan niet zoals vroeger op zee van de boot af maar gewoon van het spiegelende gebouw van nationale nederlanden in rotterdam.

   0 likes
   • bert s schreef:

    Onze regering is een klucht, het lijkt alsof ze aan de touwtjes trekken maar niets is minder waar. De laatste twee jaar zijn de ambtenarensalarissen het meest gegroeid, het is een monster wat moet worden geëlimineerd. Een Nationaal Belang instituut moeten we oprichten en die mogen het bedrijf Nederland bv. aansturen. En begin niet dat het dan geen democratie is want dat is het nu namelijk ook al niet meer, EU bepaald.

    0 likes
    • najef schreef:

     Probleem is niet het niet stemmen maar dat er nog teveel mensen wel stemmen. Probleem is niet alleen de partijen, maar het hele systeem is niet gemaakt om de burgers te beschermen en te dienen maar de elite. Het grootste gedeelte van “ons” grondwet is voor de koning(in) en hun elite vrienden. Slechts een kleine stukje gaat over de burgers.

     Het bewijs is dat er alles gedaan wordt om de rechten van de koning familie te beschermen. Het land is financieel slecht, burgers verliezen hun banen maar levert de koning iets in?? Nee krijgt een verhoging.

     Wist je dat Alexandr ook kastelen heeft in eigendom in Belgie en Luxenburg?
     We zouden ook een symolische bedrag kunnen betalen 10 euro of zo, en hij zou het niet eens merken.

     1 likes
 • peter schreef:

  prima betoog van thierry baudet.
  zowel met de euro als de eu is het einde nabij.
  maar hij kon natuurlijk wel begrijpen, dat de daders ,nooit een onderzoek zullen toestaan.
  misschien na 15 maart een kans.

  14 likes
 • Henk schreef:

  Quote;
  “Waren Lubbers, Kok en Zalm ontzettend onnozel? Wisten ze van niets?
  Of hebben ze ons voorgelogen om het Europese project te dienen?”

  Een antwoord,
  JA, ze hebben ons voorgelogen (politiek = liegen).

  Duitsland had geen belang in de Euro-munt, dus het was een kwestie van erop of eronder.
  Dus kwam het voorstel on ‘meer’ voor de Mark (DM) te betalen en toen ging Duitsland akkoord.
  De rekening kwam bij de Nederlander terecht, want we kregen minder voor de Gulden, als gevolg daarvan.

  Ook kwamen er al snel geruchten dat de Euro, snel in waarde gehalveerd zou worden.

  Zonder verdere info wist ik al dat het rammelde aan alle kanten.

  12 likes
 • exegese schreef:

  Jaaaah, wrijf het ze onder hun corrupte neus, confronteer ze met het grove bedrog waar ze zich willens en wetens schuldig aan maakten. Eindelijk een mogelijkheid tot gerechtigheid ! Bedriegers aan de schandpaal !

  10 likes
 • Leuke campagne stunt maar zodra het “klootjes” volk weer heeft gestemd zal er een ander verhaal worden verteld, enige oplossing is een partij die ervoor gaat zorgen dat NL uit de EU gaat, gulden terug, ziekenfonfds terug. Maar ja, zal wel bij dromen blijven want niemand in de politiek wil echt iets voor het volk betekenen.

  10 likes
 • Jeff schreef:

  tja, tis weer campagne tijd he en na de champagne zijn we alles weer vergeten

  7 likes
 • Richard schreef:

  Hoor ik daar iemand schaterlachen in de verte?

  4 likes
 • Elise49 schreef:

  Je kunt wel terug naar de gulden, maar de schulden blijven. Het grootste probleem is dat geld niet meer terug komt bij de burger/overheid. Door rente manipulatie/constructies. Winst stopt men in the pocket en verlies wordt op de gewone burger/vlakken die de burger nodig heeft afgewenteld. Dit verlies wordt dan weer door belasting/verhogingen van prijzen recht getrokken/of dingen verdwijnen gewoon als lucht. Helemaal als je alles wat een mens nodig heeft geprivatiseerd hebt. Zoals zorg/woning/school/lagere beroepen. Hebben we te danken aan Bak ellende/CDA. Met als “mooie” woorden kregen we mee: eigen verantwoordelijkheid. Aan hem heb ik de vraag: Hoe kun je voor elkaar zorgen, als je van alle kanten leeg getrokken en onderdrukt wordt(stelsel/regels)? Deze man mag zich diep schamen, want invulling van een normaal leven als familie wordt steeds moeilijker en/of voor jongeren wordt het steeds moeilijker om een leven op te bouwen. Met als gevolg dat de kinderen 18+ de deur uit moet schoppen om zelf nog te kunnen leven. Ja, dit moet bij armere gezinnen. Een time out voor deze jongeren bestaat/gaat bij deze gezinnen niet, want dan zitten er meteen financiële gevolgen aan. De macht ligt nu compleet bij de grote bedrijven en de overheid heeft niks meer te vertellen. Veel gemeentes zijn feitelijk/op papier al failliet. Heeft een man(weet zijn naam niet meer) onderzoek naar gedaan.
  Daarbij hebben we ook nog met 2 dimensies te maken. Geld via pc en onder mensen zelf. Geld/boekhouding via pc is niet meer/moeilijk te controleren. Je ziet de staatsschulden van landen flink stijgen sinds jaren 80. Opkomst van de pc kwam in de jaren 80. Toeval? Nee.
  Geld als contant/tastbaar ruilmiddel kan geen kwaad. Voordat er geld bestond ruilde men met schelpjes bv. Het is de rente die de boel oneerlijk heeft gemaakt. Plus de verdragen/wetten. Die zijn bedacht en gemaakt door de stam Levi/Rothschild. In het begin van dit tijdperk, maar ook nu nog. Neem bv water. Water is gratis, puur natuur. Elk mens heeft water nodig en om daar veel geld voor te vragen of alle water opkopen(Nestlé) is a-sociaal/pure macht onderdrukking.
  Even een positief puntje van de Koran vermelden. Daarin staat als waarschuwing, dat je geen rente mag vragen en dat je met bepaalde producten niet mag handelen(die moet je samen delen) Dus het is al heel lang bekend, dat er gevolgen aan rente zitten.
  Contant geld geheel afschaffen als ruilmiddel betekent alle vrijheid van een gewone burger inleveren! Mensen die denken dat je nu alles met liefde kan oplossen, leven niet realistisch. Er moet een balans zijn. Sommige zaken kunnen opgelost worden door basis recht.(moet je er wel aan houden). En sommige zaken, daar kun je in handelen. Je hebt namelijk altijd te maken met vormen van macht.
  De reden van de Euro: zie filmpjes van Karen Hughes(ex medewerker wereldbank). De wereld is in drie stukken verdeeld en worden zo overgenomen. Einddoel: NWO, 1 wereldmunt, 1 religie etc.
  Bekijk je het geheel als een monopolie spel, dan hoef je geen oorlog etc te voeren.(bestaat een mooi graffiti van) Als het puur om het geldsysteem gaat, kun je de schulden vereffenen/de kaarten gewoon opnieuw delen. Net zoals jezelf met anderen een gezellig spelletje speelt. Daarom zit er achter de NWO iets naars/iets sneaky’s. Men wil een nieuwe Atlantis/Lumerie/high tech stad/steden opbouwen. Kost mega veel grondstoffen en daarom moeten er veel mensen opgeruimd gaan worden. Afvalrace/opruiming begon al in de jaren 80. Vaccinaties/minder werk/chemische producten/minder rechten/gezin/familie leven uit elkaar halen op allerlei manieren(later aan kinderen begonnen, waardoor de afstand tussen opa en oma’s en kleinkinderen is vergroot/minder kinderen zijn geboren) etc. De redenen waren wel goed, maar je hebt er niks voor terug gekregen. Sterker nog, we zijn steeds meer onderdrukt gaan worden. Ik bedoel dus vooral het leven buiten het systeem om. Mijn ouders(72) snakken naar rust.(ze bedoelen onbezorgd leven/los van het ingewikkeld systeem) Het leven waar je kracht uit haalt. En door afschaffing van contant geld, wordt deze kracht geheel onderdrukt. Bij jongeren precies hetzelfde. Zij ervaren veel druk. Je kunt daar niet precies de vinger opleggen, want de druk komt van meerdere kanten. En invulling van leven veranderen via het stelsel/regelgeving kan dit al veranderen, kost bijna niks. Laat ze langer thuiswonen, zonder poespas, zodat ze hun kansen kunnen vergroten om iets op te bouwen. Stel weer een gezinsverzekering tot 27 jaar. Met 1 eigen risico. Niet per persoon. Zijn voorbeelden, waarbij je jongeren kunt ontlasten en waarbij je voorkomt dat jongeren ongewild dakloos worden. Mensen met voldoende geld snappen vaak niet waar de problemen bij armere gezinnen ontstaan(ze hebben geen buffer) Bij deze: door te strakke regelgeving/stelsel/verplichte betalingen zoals zorgverzekering(hoge boetes). Hoeft dus niet eens door privé problemen zoals door drugs etc te komen. Das vaak meer een gevolg van uitzichtloosheid. Jongeren uit armere gezinnen worden nu gestraft door de kostendelersnorm. Das dubbelop. Je blijft arm. Dus word je opgeruimd.(of je moet veel verdienen/een zeer goede baan hebben) Dan kun je thuis nog iets opbouwen. De rest mag het uitzoeken/gaan de verkeerde kant op/criminaliteit verhoogt/worden dakloos. Kunnen rijkere/”blinden”/vaak oudere generatie weer vingertje wijzen naar beneden. Zie je wel, wij hebben gelijk, dat schorriemorrie. Zelf helpen ze hun kinderen ook in het geval dat het nodig is, maar dat vergeten ze maar voor het gemak. Dit is waar, want ik heb genoeg voorbeelden in mijn eigen omgeving. Zonder hun ouders stonden ze er slechter voor(stikte ze van de schulden/waren ze allang failliet), dan vele huidige armere gezinnen. Ik noem die mensen hypocriet en een gevaar voor de algemene samenleving.
  Dus ik stem op een partij, die zulke zaken wil gaan aanpakken. Daar ligt mijn enige hoop. Niet voor mezelf, maar voor alle jongeren(gelijke kansen), die nog iets moeten gaan/willen opbouwen.

  4 likes
  • Elise49 schreef:

   Als er geen hoop/werk etc voor jongeren meer is, dan eindigen ze binnenkort vanzelf door armoede het leger in. Mensen die zeggen, dat lastige jongeren maar weer het leger in moeten, die moeten eens goed nadenken of dit wel zo’n goede oplossing is.
   Vanuit mijn kant gezien: ik heb maar 1 zoon en die wil ik niet kwijt. En al helemaal niet, omdat deze komende oorlog puur voor opruiming van mensen bedoeld is.(NWO/wereld voor maar 500 miljoen mensen). Plus: ik denk dat uitkeringen/pensioen etc geheel gaan verdwijnen en dus heb je kinderen nodig voor je pensioen/oude dag.(dus om te overleven).

   0 likes
 • onbekend schreef:

  Ieder volk heeft zijn eigenheid.

  3 likes
 • Remco schreef:

  Ja, belasting verhogen om maar onder de 3% norm te blijven is natuurlijk heel slecht! (voor de economie)
  Dat kan een kind nog begrijpen…

  2 likes
 • I want more schreef:

  De Nederlander heeft zich destijds gek laten maken door het idee dat je nu overal in de EU kon reizen zonder geld te wisselen en dat de prijzen daardoor in de EU-landen overzichtelijk zouden zijn. Bovendien werd hij hebzuchtig bij de gedachte aan een Super Europese Handelsblok, dat veel handel voor Europa zou opleveren en nog meer rijkdom zou brengen.
  Ik heb mij destijds afgevraagd dat wanneer je in het verleden zoveel oorlogen gevoerd (80-jarige, zelfs 1000-jarige) hebt tegen Spanjaarden, Duitsers, Fransen o.a. om vooral je onafhankelijkheid te bewaren, waarom je het dan ineens zomaar opgaf.
  Antwoord: hebzucht, hebbe, hebbe, hebbe, meer, meer, meer.

  Ik ben er 100% zeker van dat als straks iemand met een voorstel komt om Nederland de 53e staat van de VS te maken, want daardoor het inkomen van de Nederlander zal verdubbelen, dat Nederland in meerdeheid er voor zal stemmen. Alweer vanwege hebzucht.
  Door de hebzucht in de mensen aan te wakkeren kan je hen zowat alles laten doen.

  1 likes
 • Kapitein Biff schreef:

  Kielhalen deze ‘onnozelaars’!

  1 likes
 • Abukadnezar schreef:

  Eigenlijk is het heel simpel. De mens zoekt zekerheid. Geef hem die zekerheid (m.n. financieel, emotioneel, veilgheid) en hij zal niet gauw kiezen voor slechte daden. Ontneem hem die zekerheid (wat angst oplevert) en hij zal van alles doen wat weer een beetje zekerheid geeft.

  1 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Huisarts schrijft manifest tegen 5G: ‘Kan enorme impact hebben’

  Huisarts Liesbeth Adriaansens roept artsen op een ...

  troonrede

  Troonrede: ‘Koning slaat op elk gebied de plank mis’

  Dinsdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. ...

  >