Homepagina » Gezondheid » Experiment laat zien: Alles wat je weet over culinaire oliën, klopt niet
Experiment laat zien: Alles wat je weet over culinaire oliën, klopt niet

Experiment laat zien: Alles wat je weet over culinaire oliën, klopt niet

Bak je in olie of in vet? Als je denkt dat zonnebloemolie gezonder is dan reuzel of andere dierlijke vetten, heb je het mis. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat deze producten hun ongezonde reputatie niet verdienen.

Door gebruik te maken van deze meer ouderwetse methoden om te bakken kun je de kans op hartziekten en kanker terugdringen, zo blijkt uit het BBC-programma Trust Me I’m A Doctor.

Een groep onderzoekers keek in het programma welke vetten en oliën het beste zijn om in te bakken. Vrijwilligers kregen onder meer zonnebloemolie, raapzaadolie, maïsolie, olijfolie, boter en ganzenvet om hun voedselproducten in te bakken.

Aldehyden

De olie die na het bakken overbleef werd geanalyseerd door een onderzoeksteam van De Montfort University. Michael Mosley legde uit dat de moleculaire structuur van oliën en vetten verandert als ze worden verhit.

Ze reageren met zuurstof in de lucht, waarbij aldehyden en lipide-peroxiden ontstaan. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren of inademen van aldehyden het risico op hartziekten en kanker verhoogt.

Olijfolie

Het onderzoeksteam ontdekte dat bij met name maïsolie en zonnebloemolie – oliën die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren – ‘zeer hoge concentraties aldehyden’ vrijkwamen. “Er is niets mis met zonnebloem- en maïsolie, zolang je ze maar niet verhit,” zei hoofdonderzoeker Martin Grootveld. “Als ik moest kiezen tussen zonnebloemolie of reuzel, zou ik voor reuzel kiezen.”

Lange tijd werd gedacht dat verzadigde vetten slecht zijn voor onze gezondheid, maar recentelijk worden vooral suikers aangewezen als boosdoener. Dit betekent niet dat we nu massaal dierlijk vet moeten gaan inslaan. Grootveld ziet olijfolie als ideale compromis omdat die voor slechts 10 procent uit meervoudig onverzadigde vetzuren bestaat. Vond je dit artikel interessant? Verspreid deze informatie dan door te delen op Facebook.

[MailOnline, BBC]


Vond je dit artikel interessant? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

  1. Bak altijd in kokosolie, werkt als een trein

    19 likes
  2. Wie weet het nog ??? Zoveel tegenstrijdige argumenten ik weet het niet meer ! Ik hou het op biologische roomboter en olijfolie verder weet ik het niet meer al die berichten ik doe maar wat mijn hart me ingeeft want nogmaals kweetetnietmeer ! Jullie ook niet denk ik !!!!

    14 likes
  3. Boter… Simpel als wat. Boter is het beste om in te bakken en braden.
    Echter voor dingen als Pasta zou ik toch maar gewoon Olijfolie gebruiken.

    12 likes
  4. Koop een goede pan, dan heb je helemaal geen boter nodig om vlees te bakken.
    dan heb ik het niet over een pan met teflonlaag, maar bijvoorbeeld een AMC pan.
    Mijn ouders hadden er 1 en gebruikten hem altijd, ik heb er 1 gekregen toen ik op mijzelf ging wonen en nooit geen boter gebruikt om vlees in te bakken. In vlees zit genoeg vet.
    Wat wel jammer is, is dat als ik ergens anders eet, bij vrienden of een restaurant,
    Ik het vlees meestal te vet vind…

    werkt overigens niet alleen voor vlees maar ook voor andere gerechten.
    Vereist wat oefening om er goed mee om te gaan, maar eigenlijk is het heel simpel.

    6 likes
  5. new atheist world order

    onverhit: olijfolie
    verhit: kokos of ghee

    supermaktvlees: vet eraf
    grasgevoederd: vet eraan

    3 likes
  6. Zoals blijkt, was het vroeger bereidde eten niet slecht en eens peer week maak ik Belgische
    frieten. Deze worden gebakken in Belgisch vet t.w. Ossenwit van Blanc de Beauf lekker!
    Zoals meerdere reageerders zeggen braden van vlees in roomboter is lekker egaal wat de z.g.n. deskundigen zeggen.

    3 likes
  7. Ghee kan hoger verhit worden dan boter, en ook eendevet is top. Confit de canard is te krijgen in blik en super lekker, een groot gedeelte van de inhoud bestaat uit eendevet. Scheid het van de gelei (gewoon laten stollen in de koelkast) en je hebt perfect bakvet.

    2 likes
  8. Gebruik olijfolie voor je salades…bak in kokosolie en gebruik geklaarde boter ook evt. om in te bakken óf frituren…zelf gemakkelijk te maken van biol. roomboter…dierlijk eiwit er af spoelen met lauw water… en in de koelkast bewaren, een schaaltje voor het brood te smeren, erbuiten, anders te hard…goedkoper dan een pot Ghee…
    reuzel en ganzevet…wellicht ook gezond, maar voor een vegetariër niet acceptabel!

    namaste

    2 likes
  9. Bak alles in de kruip olie!! Is over al goed voor!! lol!!

    2 likes
  10. En een goed stukje vlees grill ik het liefst.
    Ik heb een grillpan.

    2 likes
  11. Geld niet voor iedereen hoor, veel mensen hier waren al op de hoogte. Ik bak meestal in olijf olie, precies om de reden wat hier is gezegd. Maar misschien is kokos olie ook wel een idee, je ziet het steeds vaker in winkels staan, waardoor de prijs omlaag gaat. Ik doe het in ieder geval in me haar, buiten de zomertijd.

    Maar je moet eigenlijk helemaal niet bakken, want van bruin bakken komen altijd gifstoffen vrij. Als het niet van de olie is, dan wel van het verhitte voedings-product.

    1 likes
  12. rijstolie en kokosolie, kan geen olijfolie verdragen

    1 likes
  13. Stukje uit :http://hoogmoed.blogspot.com/2013/01/voeding-en-fysieke-degeneratie.html

    Dierlijk vet en cholesterol zijn niet de oorzaak van hartaandoeningen. De ware verantwoordelijken zijn:
    – overvloedige consumptie van plantaardige oliën en transvetten,
    – overvloedige consumptie van geraffineerde koolhydraten zoals suiker en meel
    – mineralentekorten, vooral van het beschermende magnesium en jodium
    – vitaminetekorten, vooral vetoplosbare A, D, E, K en vitamine C dat nodig is voor stevige vaatwanden
    – te weinig anti-oxidanten, selenium en vitamine E, onze bescherming tegen vrije radicalen,
    – het verdwijnen van de antibacteriële (verzadigde) vetten uit ons eten: dierlijk vet en tropische olie
    http://hoogmoed.blogspot.com/2013/01/voeding-en-fysieke-degeneratie.html

    Vind ik een zeer goed stuk over voeding.

    1 likes
  14. Kokosolie is een van de beste oliën die je kunt gebruiken,het heeft alles wat een mens nodig heeft om van te leven .

    1 likes
  15. Met de neus in de boter

    Ik bak uitsluitend in grasroomboter, Ghee/Boterolie, kokosolie.
    Lekker maar zeer ongezond ! Ik adviseer bak en braad, vloeibare bakboter !

    0 likes
  16. welke zonnebloemolie?
    vrij kort door de bocht, vind ik

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

marc de hond

Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...

chemotherapie

Chemotherapie kan juist leiden tot méér kanker. Dit is hoe het werkt

De behandeling tegen kanker is in de ...