Bak je in olie of in vet? Als je denkt dat zonnebloemolie gezonder is dan reuzel of andere dierlijke vetten, heb je het mis. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat deze producten hun ongezonde reputatie niet verdienen.
Door gebruik te maken van deze meer ouderwetse methoden om te bakken kun je de kans op hartziekten en kanker terugdringen, zo blijkt uit het BBC-programma Trust Me I’m A Doctor.
Een groep onderzoekers keek in het programma welke vetten en oliën het beste zijn om in te bakken. Vrijwilligers kregen onder meer zonnebloemolie, raapzaadolie, maïsolie, olijfolie, boter en ganzenvet om hun voedselproducten in te bakken.
Aldehyden
De olie die na het bakken overbleef werd geanalyseerd door een onderzoeksteam van De Montfort University. Michael Mosley legde uit dat de moleculaire structuur van oliën en vetten verandert als ze worden verhit.
Ze reageren met zuurstof in de lucht, waarbij aldehyden en lipide-peroxiden ontstaan. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren of inademen van aldehyden het risico op hartziekten en kanker verhoogt.
Olijfolie
Het onderzoeksteam ontdekte dat bij met name maïsolie en zonnebloemolie – oliën die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren – ‘zeer hoge concentraties aldehyden’ vrijkwamen. “Er is niets mis met zonnebloem- en maïsolie, zolang je ze maar niet verhit,” zei hoofdonderzoeker Martin Grootveld. “Als ik moest kiezen tussen zonnebloemolie of reuzel, zou ik voor reuzel kiezen.”
Lange tijd werd gedacht dat verzadigde vetten slecht zijn voor onze gezondheid, maar recentelijk worden vooral suikers aangewezen als boosdoener. Dit betekent niet dat we nu massaal dierlijk vet moeten gaan inslaan. Grootveld ziet olijfolie als ideale compromis omdat die voor slechts 10 procent uit meervoudig onverzadigde vetzuren bestaat. Vond je dit artikel interessant? Verspreid deze informatie dan door te delen op Facebook.
[MailOnline, BBC]
Boter… Simpel als wat. Boter is het beste om in te bakken en braden.
Echter voor dingen als Pasta zou ik toch maar gewoon Olijfolie gebruiken.
Bak altijd in kokosolie, werkt als een trein
Ghee kan hoger verhit worden dan boter, en ook eendevet is top. Confit de canard is te krijgen in blik en super lekker, een groot gedeelte van de inhoud bestaat uit eendevet. Scheid het van de gelei (gewoon laten stollen in de koelkast) en je hebt perfect bakvet.
Geld niet voor iedereen hoor, veel mensen hier waren al op de hoogte. Ik bak meestal in olijf olie, precies om de reden wat hier is gezegd. Maar misschien is kokos olie ook wel een idee, je ziet het steeds vaker in winkels staan, waardoor de prijs omlaag gaat. Ik doe het in ieder geval in me haar, buiten de zomertijd.
Maar je moet eigenlijk helemaal niet bakken, want van bruin bakken komen altijd gifstoffen vrij. Als het niet van de olie is, dan wel van het verhitte voedings-product.
[…] https://www.ninefornews.nl/experiment-laat-zien-alles-wat-je-weet-over-culinaire-olien-klopt-niet/ […]
Wie weet het nog ??? Zoveel tegenstrijdige argumenten ik weet het niet meer ! Ik hou het op biologische roomboter en olijfolie verder weet ik het niet meer al die berichten ik doe maar wat mijn hart me ingeeft want nogmaals kweetetnietmeer ! Jullie ook niet denk ik !!!!
Gebruik olijfolie voor je salades…bak in kokosolie en gebruik geklaarde boter ook evt. om in te bakken óf frituren…zelf gemakkelijk te maken van biol. roomboter…dierlijk eiwit er af spoelen met lauw water… en in de koelkast bewaren, een schaaltje voor het brood te smeren, erbuiten, anders te hard…goedkoper dan een pot Ghee…
reuzel en ganzevet…wellicht ook gezond, maar voor een vegetariër niet acceptabel!
namaste
onverhit: olijfolie
verhit: kokos of ghee
supermaktvlees: vet eraf
grasgevoederd: vet eraan
Ik bak uitsluitend in grasroomboter, Ghee/Boterolie, kokosolie.
Lekker maar zeer ongezond ! Ik adviseer bak en braad, vloeibare bakboter !
Koop een goede pan, dan heb je helemaal geen boter nodig om vlees te bakken.
dan heb ik het niet over een pan met teflonlaag, maar bijvoorbeeld een AMC pan.
Mijn ouders hadden er 1 en gebruikten hem altijd, ik heb er 1 gekregen toen ik op mijzelf ging wonen en nooit geen boter gebruikt om vlees in te bakken. In vlees zit genoeg vet.
Wat wel jammer is, is dat als ik ergens anders eet, bij vrienden of een restaurant,
Ik het vlees meestal te vet vind…
werkt overigens niet alleen voor vlees maar ook voor andere gerechten.
Vereist wat oefening om er goed mee om te gaan, maar eigenlijk is het heel simpel.