Homepagina » Gezondheid » Experiment laat zien: Alles wat je weet over culinaire oliën, klopt niet
Experiment laat zien: Alles wat je weet over culinaire oliën, klopt niet

Experiment laat zien: Alles wat je weet over culinaire oliën, klopt niet

Bak je in olie of in vet? Als je denkt dat zonnebloemolie gezonder is dan reuzel of andere dierlijke vetten, heb je het mis. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat deze producten hun ongezonde reputatie niet verdienen.

Door gebruik te maken van deze meer ouderwetse methoden om te bakken kun je de kans op hartziekten en kanker terugdringen, zo blijkt uit het BBC-programma Trust Me I’m A Doctor.

Een groep onderzoekers keek in het programma welke vetten en oliën het beste zijn om in te bakken. Vrijwilligers kregen onder meer zonnebloemolie, raapzaadolie, maïsolie, olijfolie, boter en ganzenvet om hun voedselproducten in te bakken.

Aldehyden

De olie die na het bakken overbleef werd geanalyseerd door een onderzoeksteam van De Montfort University. Michael Mosley legde uit dat de moleculaire structuur van oliën en vetten verandert als ze worden verhit.

Ze reageren met zuurstof in de lucht, waarbij aldehyden en lipide-peroxiden ontstaan. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren of inademen van aldehyden het risico op hartziekten en kanker verhoogt.

Olijfolie

Het onderzoeksteam ontdekte dat bij met name maïsolie en zonnebloemolie – oliën die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren – ‘zeer hoge concentraties aldehyden’ vrijkwamen. “Er is niets mis met zonnebloem- en maïsolie, zolang je ze maar niet verhit,” zei hoofdonderzoeker Martin Grootveld. “Als ik moest kiezen tussen zonnebloemolie of reuzel, zou ik voor reuzel kiezen.”

Lange tijd werd gedacht dat verzadigde vetten slecht zijn voor onze gezondheid, maar recentelijk worden vooral suikers aangewezen als boosdoener. Dit betekent niet dat we nu massaal dierlijk vet moeten gaan inslaan. Grootveld ziet olijfolie als ideale compromis omdat die voor slechts 10 procent uit meervoudig onverzadigde vetzuren bestaat. Vond je dit artikel interessant? Verspreid deze informatie dan door te delen op Facebook.

[MailOnline, BBC]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Boter… Simpel als wat. Boter is het beste om in te bakken en braden.
Echter voor dingen als Pasta zou ik toch maar gewoon Olijfolie gebruiken.

workshop
workshop
6 jaren geleden

Bak altijd in kokosolie, werkt als een trein

peter
peter
6 jaren geleden

Ghee kan hoger verhit worden dan boter, en ook eendevet is top. Confit de canard is te krijgen in blik en super lekker, een groot gedeelte van de inhoud bestaat uit eendevet. Scheid het van de gelei (gewoon laten stollen in de koelkast) en je hebt perfect bakvet.

xadner
xadner
6 jaren geleden

Geld niet voor iedereen hoor, veel mensen hier waren al op de hoogte. Ik bak meestal in olijf olie, precies om de reden wat hier is gezegd. Maar misschien is kokos olie ook wel een idee, je ziet het steeds vaker in winkels staan, waardoor de prijs omlaag gaat. Ik doe het in ieder geval in me haar, buiten de zomertijd.

Maar je moet eigenlijk helemaal niet bakken, want van bruin bakken komen altijd gifstoffen vrij. Als het niet van de olie is, dan wel van het verhitte voedings-product.

x

Check Also

patholoog

Patholoog laat zien wat de prik met het brein en andere organen van ingeënten doet

Ryan Cole, een dermatopatholoog uit Idaho, gaf ...

piloten

Verschrikkelijk: vijf piloten van JetBlue dood – waren ze geprikt?

Afgelopen maand werd bekend dat in een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

17
0
We lezen graag je reactie!x