Gezondheid

Experiment laat zien: Alles wat je weet over culinaire oliën, klopt niet

Help ons door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bak je in olie of in vet? Als je denkt dat zonnebloemolie gezonder is dan reuzel of andere dierlijke vetten, heb je het mis. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat deze producten hun ongezonde reputatie niet verdienen.

Door gebruik te maken van deze meer ouderwetse methoden om te bakken kun je de kans op hartziekten en kanker terugdringen, zo blijkt uit het BBC-programma Trust Me I’m A Doctor.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Een groep onderzoekers keek in het programma welke vetten en oliën het beste zijn om in te bakken. Vrijwilligers kregen onder meer zonnebloemolie, raapzaadolie, maïsolie, olijfolie, boter en ganzenvet om hun voedselproducten in te bakken.

Aldehyden

De olie die na het bakken overbleef werd geanalyseerd door een onderzoeksteam van De Montfort University. Michael Mosley legde uit dat de moleculaire structuur van oliën en vetten verandert als ze worden verhit.

Ze reageren met zuurstof in de lucht, waarbij aldehyden en lipide-peroxiden ontstaan. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren of inademen van aldehyden het risico op hartziekten en kanker verhoogt.

Olijfolie

Het onderzoeksteam ontdekte dat bij met name maïsolie en zonnebloemolie – oliën die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren – ‘zeer hoge concentraties aldehyden’ vrijkwamen. “Er is niets mis met zonnebloem- en maïsolie, zolang je ze maar niet verhit,” zei hoofdonderzoeker Martin Grootveld. “Als ik moest kiezen tussen zonnebloemolie of reuzel, zou ik voor reuzel kiezen.”

Lange tijd werd gedacht dat verzadigde vetten slecht zijn voor onze gezondheid, maar recentelijk worden vooral suikers aangewezen als boosdoener. Dit betekent niet dat we nu massaal dierlijk vet moeten gaan inslaan. Grootveld ziet olijfolie als ideale compromis omdat die voor slechts 10 procent uit meervoudig onverzadigde vetzuren bestaat. Vond je dit artikel interessant? Verspreid deze informatie dan door te delen op Facebook.

[MailOnline, BBC]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Boter… Simpel als wat. Boter is het beste om in te bakken en braden.
Echter voor dingen als Pasta zou ik toch maar gewoon Olijfolie gebruiken.

workshop
workshop
9 jaren geleden

Bak altijd in kokosolie, werkt als een trein

peter
peter
9 jaren geleden

Ghee kan hoger verhit worden dan boter, en ook eendevet is top. Confit de canard is te krijgen in blik en super lekker, een groot gedeelte van de inhoud bestaat uit eendevet. Scheid het van de gelei (gewoon laten stollen in de koelkast) en je hebt perfect bakvet.

xadner
xadner
9 jaren geleden

Geld niet voor iedereen hoor, veel mensen hier waren al op de hoogte. Ik bak meestal in olijf olie, precies om de reden wat hier is gezegd. Maar misschien is kokos olie ook wel een idee, je ziet het steeds vaker in winkels staan, waardoor de prijs omlaag gaat. Ik doe het in ieder geval in me haar, buiten de zomertijd.

Maar je moet eigenlijk helemaal niet bakken, want van bruin bakken komen altijd gifstoffen vrij. Als het niet van de olie is, dan wel van het verhitte voedings-product.

trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
9 jaren geleden
PIETJE
PIETJE
9 jaren geleden

Wie weet het nog ??? Zoveel tegenstrijdige argumenten ik weet het niet meer ! Ik hou het op biologische roomboter en olijfolie verder weet ik het niet meer al die berichten ik doe maar wat mijn hart me ingeeft want nogmaals kweetetnietmeer ! Jullie ook niet denk ik !!!!

densie
densie
9 jaren geleden

Gebruik olijfolie voor je salades…bak in kokosolie en gebruik geklaarde boter ook evt. om in te bakken óf frituren…zelf gemakkelijk te maken van biol. roomboter…dierlijk eiwit er af spoelen met lauw water… en in de koelkast bewaren, een schaaltje voor het brood te smeren, erbuiten, anders te hard…goedkoper dan een pot Ghee…
reuzel en ganzevet…wellicht ook gezond, maar voor een vegetariër niet acceptabel!

namaste

new atheist world order
new atheist world order
9 jaren geleden

onverhit: olijfolie
verhit: kokos of ghee

supermaktvlees: vet eraf
grasgevoederd: vet eraan

Met de neus in de boter
Met de neus in de boter
9 jaren geleden

Ik bak uitsluitend in grasroomboter, Ghee/Boterolie, kokosolie.
Lekker maar zeer ongezond ! Ik adviseer bak en braad, vloeibare bakboter !

octavium
octavium
9 jaren geleden

Koop een goede pan, dan heb je helemaal geen boter nodig om vlees te bakken.
dan heb ik het niet over een pan met teflonlaag, maar bijvoorbeeld een AMC pan.
Mijn ouders hadden er 1 en gebruikten hem altijd, ik heb er 1 gekregen toen ik op mijzelf ging wonen en nooit geen boter gebruikt om vlees in te bakken. In vlees zit genoeg vet.
Wat wel jammer is, is dat als ik ergens anders eet, bij vrienden of een restaurant,
Ik het vlees meestal te vet vind…

werkt overigens niet alleen voor vlees maar ook voor andere gerechten.
Vereist wat oefening om er goed mee om te gaan, maar eigenlijk is het heel simpel.

pp
pp
9 jaren geleden

rijstolie en kokosolie, kan geen olijfolie verdragen

Henkie
Henkie
9 jaren geleden

Bak alles in de kruip olie!! Is over al goed voor!! lol!!

jan
jan
9 jaren geleden

Zoals blijkt, was het vroeger bereidde eten niet slecht en eens peer week maak ik Belgische
frieten. Deze worden gebakken in Belgisch vet t.w. Ossenwit van Blanc de Beauf lekker!
Zoals meerdere reageerders zeggen braden van vlees in roomboter is lekker egaal wat de z.g.n. deskundigen zeggen.

riek
riek
9 jaren geleden

welke zonnebloemolie?
vrij kort door de bocht, vind ik

Richard
Richard
9 jaren geleden

Stukje uit :http://hoogmoed.blogspot.com/2013/01/voeding-en-fysieke-degeneratie.html

Dierlijk vet en cholesterol zijn niet de oorzaak van hartaandoeningen. De ware verantwoordelijken zijn:
– overvloedige consumptie van plantaardige oliën en transvetten,
– overvloedige consumptie van geraffineerde koolhydraten zoals suiker en meel
– mineralentekorten, vooral van het beschermende magnesium en jodium
– vitaminetekorten, vooral vetoplosbare A, D, E, K en vitamine C dat nodig is voor stevige vaatwanden
– te weinig anti-oxidanten, selenium en vitamine E, onze bescherming tegen vrije radicalen,
– het verdwijnen van de antibacteriële (verzadigde) vetten uit ons eten: dierlijk vet en tropische olie
http://hoogmoed.blogspot.com/2013/01/voeding-en-fysieke-degeneratie.html

Vind ik een zeer goed stuk over voeding.

Richard
Richard
9 jaren geleden

En een goed stukje vlees grill ik het liefst.
Ik heb een grillpan.

Ronald
Ronald
9 jaren geleden

Kokosolie is een van de beste oliën die je kunt gebruiken,het heeft alles wat een mens nodig heeft om van te leven .

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x