Het eten van sterk bewerkt voedsel verhoogt de kans op overlijden en hart- en vaatziekten met 12 tot 62 procent, blijkt uit twee studies die zijn verschenen in het British Medical Journal.
Sterk bewerkt voedsel – zoals snacks, frisdrank, zoete granen, maaltijden met E-nummers, soepen en vlees- en visproducten – bevatten over het algemeen veel suiker, vet en zout, en weinig vitamines en vezels.
NutriNet-Santé zocht in Frankrijk naar verbanden tussen sterk bewerkt voedsel en het risico op hart- en vaatziekten.
Stijging
Ruim 100.000 Franse volwassenen vulden vijf jaar lang elke dag vragenlijsten in over voeding.
Mensen die 10 procent meer sterk bewerkte voeding aten, hadden 12 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder van deze voedingsmiddelen consumeerden.
De Universiteit van Navarra in Spanje heeft daarnaast een verband aangetoond tussen de consumptie van bewerkt voedsel en een stijging van het risico op overlijden met 62 procent.
Langetermijneffect
Voor elke 10 sterfgevallen in de groep die het minst bewerkt voedsel at, waren er 16 in de groep die het meest consumeerde.
Voor deze studie vulden zo’n 20.000 Spanjaarden vragenlijsten in over voeding.
Sterk bewerkte voedingsmiddelen verdringen gezonde producten en stellen mensen bloot aan voedseladditieven waarvan we het langetermijneffect nog niet kennen, aldus auteur Maira Bes-Rastrollo.
[IPS]
Bilderberg: een geheim genootschap
Windsor maakt na 51 jaar einde aan fluoridering van drinkwater
Beelden van bebloed Syrisch jongetje zijn ‘nep’, reddingsactie ‘in scène gezet’
Totale Coronapaniek? Onzin of niet?
Klimaatverandering ‘verzonnen’ door NASA en Amerikaanse weerdienst
Naomi Wolf geschokt door informatie van spionnen Karel van Wolferen: ‘Dit is een heel belangrijk punt’
VIDEO: “The Simpsons voorspelde ebola-crisis in 1997”
Megarijken bereiden zich voor op Armageddon door peperdure bunkers te bouwen
Meeste mensen die besmet raken dragen mondkapje