Homepagina » Financieel » Gegarandeerd basisinkomen ‘eenvoudig te realiseren’
Herman Wijffels

Gegarandeerd basisinkomen ‘eenvoudig te realiseren’

Veel economen en beleidsmakers, maar ook diverse denktanks, zijn het erover eens dat de mensheid is aangekomen op een keerpunt in de geschiedenis.

De specialisten zijn ervan overtuigd dat er iets moet gaan gebeuren om de financiële en maatschappelijke problemen een halt toe te roepen.

Er wordt veel gediscussieerd over de invoering van een onvervreemdbaar recht op een basisinkomen voor iedereen. De eerste vraag die vervolgens bij velen opkomt is wie dat zou moeten betalen.

Sympathiek

Uit verschillende studies is gebleken dat een basisinkomen redelijk eenvoudig is te bekostigen. Een gegarandeerd basisinkomen zal juist als bijwerking hebben dat de huidige kwakkelende economie op een duurzame en verantwoorde manier weer vlotgetrokken kan worden.

Ex-topman van de Rabobank Herman Wijffels, ooit toegetreden tot het comité van aanbeveling voor het BIEN-congres (Basic Income Earth Network), verklaarde onlangs sympathiek te staan tegenover het basisinkomen. Hij ziet hier een duidelijke rol voor weggelegd bij het ‘op zijn kop zetten van het sociale zekerheidssysteem’.

Momenteel is Wijffels hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht. Hij is van mening dat het Nederlandse politieke stelsel drastisch moet veranderen. Bovendien meent hij dat de financiering voor het basisinkomen eenvoudig is te realiseren.

Lijnrecht

Hij schat de kansen van een invoering van het basisinkomen op korte termijn echter laag in. De huidige opvattingen over arbeid staan nu nog lijnrecht tegenover het onvoorwaardelijke basisinkomen. Er heerst nog te veel de achterhaalde gedachte ‘wie niet werkt zal niet eten’.

Ook het argument dat de mens in luiheid zal vervallen en geen werkzaamheden meer zou willen verrichten is onderzocht, maar men kwam tot de conclusie dat de mens door het ontvangen van een gegarandeerd basisinkomen juist meer gemotiveerd zou zijn om te werken dan in het huidige systeem.

Door de automatisering van arbeidsprocessen komen er steeds meer werklozen. Het lijkt onvermijdelijk dat het sociaaleconomische bestel in de toekomst flink op de schop moet. Het kan niet zo zijn dat een handvol bankiers en multinationals de enigen zijn die profijt hebben van deze ontwikkeling terwijl het grootste deel bevolking met lege handen komt te staan.

Bron: Gewoon-nieuws.nl

Gerelateerd:

 Vond je dit belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

31 reacties

 1. Een basisinkomen is niet hetzelfde als een bijstandsuitkering. Punt uit. Basisinkomen geeft rust en motivatie om dingen te doen.Bijstandsuitkering is vernederend, geeft stress, blokkeerd.

  1 likes
 2. zo iedereen een minimum inkomen,
  problemen opgelost, niet meer klagen mensen.
  (intussen gaat de inflatie door en is een minimum inkomen 1 brood in de maand waard.

  1 likes
 3. Het zou mooi zijn als we het per gemeente kunnen gaan invoeren. Gemeenten krijgen steeds meer te zeggen over het sociale beleid, dus wellicht een ideale ingang? Wellicht kan een ieder dit in zijn eigen gemeente onderzoeken en dan zien hoe dit te realiseren is?

  0 likes
 4. feitelijk is dit weer allemaal vijgen na pasen. Ik weet niet hoe het in Nederland zit, maar in Belgenland hebben we iets dat het OCMW heet. Als je geen geld hebt ga je daar naartoe, en krijg je daar geld van. Ze draaien je waarschijnlijk wel een paar maand door de adminstratieve mallemolen, maar goed, dat is het punt niet. Het punt is dat het feitelijk al gebeurd, we geven iedereen al een basisinkomen. Zelfde met werklozensteun.

  Nu ga ik niet beweren dat het allemaal perfect is, en dat er hier en daar geen mensen uit de boot vallen. Maar het grote plaatje is dat we dat in feite gewoon al doen, en dat het geld er dus is.

  En aan de andere kant, mensen kunnen veel onafhankelijker van geld gaan leven als ze dat zouden willen.

  0 likes
 5. Natuurlijk kan dat, maar eerst moet een zooitje criminelen van het toneel verdwijnen. In steeds meer Europese landen komen mensen in opstand. Ik vind het volk in Nederland nog steeds te sloom, hoewel er tekenen zijn dat ook hier het ontwaken begint. Punt van aandacht is alleen dat het gevaar bestaat dat men de boel (bewust) laat escaleren, iets dat we niet moeten willen. De ideale situatie is als wanneer politie en militairen inzien dat zij onderdeel zijn van het volk.

  0 likes
 6. Een hele goede gedachte het basisinkomen voor iedereen. Maar ik zie voorlopig bij de gemeenten en politiek nog beren op de weg genaamd:’Moeilijk, moeilijk’. Maar dat er iets moet veranderen is duidelijk.

  0 likes
 7. Een gegarandeerde basis inkomen is er al dat is het bijstands inkomen.
  Als onze overheid niet zo corrupt was corruptie überhaupt bestraft werd met terug werkende kracht, en mensen welke graaien per direct voorgoed in de bijstand zouden worden weggezet.
  En wij bovenal als land minimaal 50% zelfvoorziening als hoogste doel zouden nastreven (voedsel/tools) dan zijn we snel boven jan.

  0 likes
 8. Indien we dit basisinkomen gaan invoeren, dienen we ook de rente en de kredieten af te schaffen. Zo kunnen er geen schulden (meer) ontstaan en kan het basisinkomen gegarandeerd blijven voor eten, drinken en huisvesting.

  0 likes
 9. [quote name=”Dr. Who”]Het punt is dat het feitelijk al gebeurd, we geven iedereen al een basisinkomen. Zelfde met werklozensteun.[/quote]
  Ook wanneer ‘t zo zou zijn dat je niet wilt werken..kun je er dan ook aanspraak op maken of ben je dan volledig inkomensloos?

  0 likes
 10. “Door de automatisering van arbeidsprocessen komen er steeds meer werklozen.”
  Dit is onzin.. door eindeloze reguleringen etc. die het onmogelijk maken een bedrijf te starten en om werknemers aan te nemen is er werkloosheid..

  Jullie moeten eens ophouden met doen alsof jullie een nieuw systeem voorstaan.. jullie gaan gewoon door met pistolen op mensen hun gezicht drukken om jullie wil op te dringen.. We moeten vrij zijn, we hebben geen goddelijke macht nodig die ons met geweld zijn wil op dwingt.

  Eerst waren het goden die zo nu en dan met geweld de mensen herinnerde dat ze hun gehoorzaam moeten zijn en hun moeten aanbidden voor gunsten. Toen waren het de zonen van goden die koningen werden, hetzelfde verhaal daar en nu hebben we (een heel eind) afgehandeld met de goddelijke rechten van koningen en nu is het tijd om af te handelen met de goddelijke rechten van overheden!
  Ze hebben de mensheid lang genoeg afgeremd.

  0 likes
 11. Het is zelf onafwendbaar dat het basisinkomen ingevoerd wordt. Kwestie van tijd

  0 likes
 12. Bovenstaande reacties gaan over hoe de gemeente het ‘al’ doet. Denk dat bovenstaand artikel wereldwijd is bedoeld, zodat er echt niemand meer honger zou hoeven te lijden!

  0 likes
 13. De enige oplossing blijft: N.E.S.A.R.A.

  National Economic Security and Reformation Act
  Nationale Economische Veiligheids- en Hervormings Wet.

  0 likes
 14. een basis inkomen via bijstand of welke uitkering dan ook is niet wat er bedoeld wordt, want deze manier zorgt ervoor dat veel mensen op de armoede grens leven
  een basis inkomen wil zeggen dat er beter verdeeld wordt iedereen een vast bedrag en wil je meer dan kan je gaan werken, voordeel hiervan is weer dat iedereen werk kan gaan doen wat hem/haar ligt en waar ze de kennis voor hebben
  maar dit invoeren is dan voor het gehele land en gelijke regels

  0 likes
 15. Ook Wijfels zit nog steeds midden in de oude meuk, denkt dat ´het geld eerst ergens bij mensen vandaan gehaald moet worden, voordat het er is voor basisinkomens. Wijffels blijft nog altijd ´economie´, ´werk´ etc. als middelpunt van zijn universum houden. Hij voelt dus dat hij moet bewijzen dat de economie er echt beter van wordt, van dat basisinkomen… de economie dus nog steeds als bron van leven die gegarandeerd moet worden.

  Economie, echte economie dus, behelst maar 1/3 deel van een A4tje om het uit te leggen. Hier is het: http://equi-place.net/index.php?p=home&s=bestaan

  Wij zijn zelf de bron van leven, en de bron van de economie. Altijd. Het leven als bron… kijk, dan zit je in een ander paradigma. Wijffels zit nog steeds in het oude.

  Iedereen elke maand voldoende toegang tot geld, daar hoeft niet eerst geld bij een ander voor weg gehaald te worden.

  Het kost maar 1 programmeer regel. Zie http://www.smoothparadigmshift.net

  0 likes
 16. [quote name=”Iris”][quote name=”Dr. Who”]Het punt is dat het feitelijk al gebeurd, we geven iedereen al een basisinkomen. Zelfde met werklozensteun.[/quote]
  Ook wanneer ‘t zo zou zijn dat je niet wilt werken..kun je er dan ook aanspraak op maken of ben je dan volledig inkomensloos?[/quote]

  waarschijnlijk niet, dat zijn die mensen die uit de boor vallen. Mijn punt is dat het zeer wel mogelijk is, omdat het grotendeels al gebeurd.

  0 likes
 17. in feite vind ik dat basisinkomen wel onzin. Het is gewoon een instandhouding van het oude systeem. Bijstand krijgt dan gewoon een nieuwe naam. Bovendien moet iemand er voor opdraaien.

  Misschien kan iedereen gewoon eten, kleren en onderdak krijgen. En eventueel (basis)onderwijs voor de kinderen. Wil je meer, dan moet je er iets voor doen.
  Daar moet nog steeds iemand voor opdraaien, natuurlijk (de boer wil ook betaald worden, net als de leerkracht, etc). Maar het lijkt me veel eerlijker.

  0 likes
 18. Het huidige systeem voor een sociaal-inkomen stelt; dat je niet rijker dan 4400,00 euro’s mag zijn,inclusief de auto,schulden worden niet verrekend.(zo verging het mij dan,met huurhuis)

  Een begin zou kunnen zijn,niks meer afnemen wat verdiend is.
  Waarom?
  Wie werkt,heeft meer… de terugval van inkomen zorgt er voor dat men verdiend-geld zal gebruiken!
  Afpakken wat verdiend is na het kwijtraken van een beter inkomen…?..is de mindering niet zwaar genoeg!
  (rijkdom afpakken = eerst opmaken en geen recht op bijstand)
  1+1=2 > rijkdom wordt afgepakt + schulden moet je zelf betalen = Asociaal.
  889,00 euro zou een dakloze krijgen in de gulden tijd. pFFF,de euro is goed voor ‘ons’ allemaal(‘ons’ is een klein groepje zeker)

  Basis-inkomen is een teken van respect voor het leven(in ieder geval voor de mens)
  Voor hen die dit niet inzien, het ‘polder’model komt voor het (mega)’stal’model.

  0 likes
 19. Er wordt per jaar 8 biljoen euro aan winsten van multinationals via Nederland naar belastingparadijzen weggesluisd. Als daar laten we zeggen eens 10 % belasting op wordt geheven dan is er voldoende voor een basisinkomen voor iedereen (namelijk 800. miljard euro). De rest van de bedrijven, werknemers en de mensen aan de kant kunnen dan ook minder belasting betalen. Nederland wordt dan een paradijs voor het midden en kleinbedrijf, werknemers en ook de werklozen. Werklozen zullen er veel en veel minder van wezen want de bedrijvigheid trekt enorm aan want het is lonend te ondernemen en die hebben personeel nodig.

  0 likes
 20. “People do not fight because they are wicked….War is waged primarily for the sake of what is central…bread. Help the needy. Feed the starving. Assuage the pain of those who are hungry….It is the means of preventing war and securing the great blessing of peace.” Rabbi Benjamin Blech. The God Code, page 173, Gregg Braden

  0 likes
 21. dat ze beginnen met waar het probleem zit: bij de grootverdieners die gemiddeld 10 tot -tig!! maal meer “verdienen” als een arbeider terwijl ze er bijna geen kloten moeten voor doen en dan ook nog geen belastingen betalen(oa politiekers en ceo´s). als een bedrijf miljoenen winst maakt met dank aan de arbeiders zou het niet mogen zijn dat die miljoenenwinsten naar een paar personen gaan aan de top, die het dan belastingsvrij doorsluisen naar buitenlandse rekeningen!!

  0 likes
 22. een basisinkomen voor iedereen is een menselijke zaak en zal zeker werken een basisinkomen een geld bedrag die je voor nietsdoen krijgt stimuleert de economie.. wel moet het zo zijn dat je het niet mag oppotten maar verplicht uitgeven dit uitgeven zal de mens stimuleren om bewust en geen onzinnige artikels te kopen door bewust te kopen komt er een soort evenwicht in het basis gebeuren die opzijn beurt weer een basis geeft aan het in evenwicht van geleverde goederen bijvoorbeeld voedsel is de belangrijkste bron voor de mens deze kunnen of hoeft dan niet te worden uitgespaart door mensen die te weinig inkomen heeft voor een goede maaltijd als men daardoor een evenwichtige basis kan verkrijgen waardoor de economie een evenwichtige balans krijgt kan deze balans een evenwicht in geleverde goederen voor iedereen een menselijke aangelegenheid zijn maar een basis moet wel de basis blijven door goed en bewust te kopen krijgt men een basis evenwicht in geleverde goederen..

  0 likes
 23. We hebben geen geld meer nodig alles kan voor 90% geautomatiseerd worden. 10% blijft over om samen af te werken. Denk aan de 3D printer die over een paar jaar kleding schoenen, complete telefoons kan printen EN zichzelf kan verdubbelen (inderdaad incl. de elektronica en bij jou thuis). Wat wil of moet je straks nog werken. Auto’s rollen ook al van de band af net als broodjes. Aardappelen b.v. worden ook machinaal gewonnen. Artsen zijn genoeg op vrijwillige basis te vinden net als politie voor zover er geen automatisering mogelijk is. Het delen van kennis, elkaar uit helpen en het herstellen/eren van moeder natuur staan centraal bij een geldloze samenleving.

  Kijk naar de Amish mensen die zonder enig geld en zelfs zonder moderne machines kunnen overleven in hun dorp. Dan moet dit met al onze mega technologie al helemaal kunnen of niet?

  Tenslotte geeft de aarde alles gratis dus..

  0 likes
 24. Makkie, iedereen hoeft maar een uur of 10 per week arbeid te verrichten als we het eerlijk verdelen en de rest door robots laten doen. Iedere workaholic staat het vrij om meer dan 60 uur per week te gaan werken. Maar 2x basisinkomen lijkt me meer dan genoeg voor die idioten. Want stopmzinnigheid dient niet echt beloond te worden… 😉

  0 likes
 25. Basisinkomen, ik heb er al veel over geschreven op deze site , in iedergeval zullen met deze maatregelen de slechte leefomstandigheden internationaal, de armoede en dominantie van mega bedrijven niet verdwijnen, dat moet dan ook eerst aangepakt.

  Dit lijkt een oplossing maar is infeite gewoon eenzelfde doekje voor het bloeden voor de huidige uitkering en lage inkomens, inderdaad zal een besparing worden gemaakt en het tijdelijk voor de doorsnee burger beter op worden, maar let op, we worden zo als vanzelf afhankelijk van een paar flap-oren die een marktmonopolie beheren en ons hun valse proriteiten opleggen om iets te kopen, zodat wij aan de hand van deze karakterdieven als tweederangs burgers als schapen naar de slachtbank, voor zover het nog gaat, lekker en nietsvermoedend meelopen …

  0 likes
 26. Een bijstands uitkering, geweldig.
  1. je word met de nek aangekeken
  2. je voelt jezelf minderwaardig
  3. je mag zelf bijna niets meer beslissen
  4. je word goed in de gaten gehouden
  5. je leeft in bittere armoe
  Zou zeggen kijk eens om je heen, hoeveel mensen er tegenwoordig haveloos bijlopen en deze mensen hebben hulp nodig die ze niet krijgen.

  0 likes
 27. Meeste voorstellen voor een onvoorwaardelijk basisinkomen gaan uit van netto ca. € 700 per maand.

  Bijstand voor een alleenstaande is nu netto ca. € 1200 per maand:
  – Uitkering € 890
  – Zorgtoeslag € 70
  – Huurtoeslag € 200
  – Vakantiegeld € 40

  Dit is exclusief eventuele vrijstelling voor gemeentelijke heffingen (€ 50 tot € 100 per maand) en eventueel bijzondere bijstand.

  Als je zelfstandig wilt wonen heb je dit geld heb je ook echt nodig anders kan het niet.

  Denk dat veel mensen er flink op achteruit gaan als ze alleen maar onvoorwaardelijk basisinkomen krijgen.

  Iemand met het wettelijk minimumloon krijg nu netto ca. € 1450 per maand:
  – Loon incl. vakantiegeld € 1280
  – Zorgtoeslag € 70
  – Huurtoeslag € 100

  Iemand met een modaal salaris krijgt nu met vergelijkbare berekening ca. € 1900 netto per maand.

  0 likes
 28. en dan heb je nog een regeling zodra je werk vind is het gelijk over maar met de uitkering
  maar een oproep contrack is ook niet iets waar je op kan vertrouwen

  als je dat hebt is het nog maar de gok hoeveel je per maand overhoud

  en in deze regering krijg je tot 27 jaar geen stuiver meer hoe zouden starters het hoofd ooit bovenwater houden

  met de gok o heb ik werk deze maand ja of nee geef een draai aan het rad van fortuin of ik hier kan blijven wonen wat een feest

  en dan dat eigenrizico omhoog en meer belasting
  denk dat ik er ook maar niet meer voor ga om een zorpremie te nemen wat is het nut met een eigenrizico wat steeds hoger word

  0 likes
 29. Dit is precies wat de SOPN voor ogen heeft en ook het project Nesara is op dezelfde leest geschoeid. Waardoor dit krampachtig wordt tegengehouden is het feit dat de grote multinationals en hun topmanagers het grote geld willen behouden voor zichzelf. Hetzelfde geld voor de vrije energie wat tegengehouden wordt want stel je voor dat zomaar iedereen dit kan gebruiken dan hebben ze geen winst en geld meer om zichzelf nog rijker te maken!!!! Deze mentaliteit moet eerst veranderen!!!

  0 likes
 30. Zeg Hans bij dat basisinkomen hoef je nergens geen belasting meer voor te betalen, maar zoals het nu is wel.
  Verdien je bruto 2000 dan gaat er vanalles af en hou je 1300 over, maar van dat geld moet je gemeente belastingen betalen en alles wat je koopt betaal je weer belasting, dus het echte geld wat je voor jezelf hebt, komt volgens mij ruim onder de 500.

  0 likes
 31. @Kengai
  Was dat maar waar dat je bij dat basisinkomen nergens geen belasting meer voor hoeft te betalen.

  SOPN kiest er bijvoorbeeld voor om de kosten van het onvoorwaardelijk basisinkomen met name te betalen uit afschaffen van de ziektekostenverzekering. Wie betaald dan de dokter als je ziek wordt, mensen klagen nu al over een eigen risico van € 300 per jaar.

  Om 8 miljoen mensen een onvoorwaardelijk basisinkomen van netto € 1000 per maand te geven gaan we op landelijk niveau ca. € 100 miljard per jaar onnodig rondpompen (mensen met de ene hand iets geven en met de andere hand met verhoogde belastingen in welke vorm dan ook dit weer afpakken).

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

wynia

Zijn we allemaal gek geworden of zo? Journalist Syp Wynia laat zien hoe erg de situatie is

Journalist Syp Wynia signaleert gekkigheid alom. Zo ...

nederland

Nederland wordt bestuurd door een regentenklasse. Kamerlid legt haarfijn uit hoe de democratie verkwanseld wordt

Professor Hans Daudt verklaarde op 4 mei ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 19 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.