Financieel

Gegarandeerd basisinkomen ‘eenvoudig te realiseren’

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel economen en beleidsmakers, maar ook diverse denktanks, zijn het erover eens dat de mensheid is aangekomen op een keerpunt in de geschiedenis.

De specialisten zijn ervan overtuigd dat er iets moet gaan gebeuren om de financiële en maatschappelijke problemen een halt toe te roepen.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Er wordt veel gediscussieerd over de invoering van een onvervreemdbaar recht op een basisinkomen voor iedereen. De eerste vraag die vervolgens bij velen opkomt is wie dat zou moeten betalen.

Sympathiek

Uit verschillende studies is gebleken dat een basisinkomen redelijk eenvoudig is te bekostigen. Een gegarandeerd basisinkomen zal juist als bijwerking hebben dat de huidige kwakkelende economie op een duurzame en verantwoorde manier weer vlotgetrokken kan worden.

Ex-topman van de Rabobank Herman Wijffels, ooit toegetreden tot het comité van aanbeveling voor het BIEN-congres (Basic Income Earth Network), verklaarde onlangs sympathiek te staan tegenover het basisinkomen. Hij ziet hier een duidelijke rol voor weggelegd bij het ‘op zijn kop zetten van het sociale zekerheidssysteem’.

Momenteel is Wijffels hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht. Hij is van mening dat het Nederlandse politieke stelsel drastisch moet veranderen. Bovendien meent hij dat de financiering voor het basisinkomen eenvoudig is te realiseren.

Lijnrecht

Hij schat de kansen van een invoering van het basisinkomen op korte termijn echter laag in. De huidige opvattingen over arbeid staan nu nog lijnrecht tegenover het onvoorwaardelijke basisinkomen. Er heerst nog te veel de achterhaalde gedachte ‘wie niet werkt zal niet eten’.

Ook het argument dat de mens in luiheid zal vervallen en geen werkzaamheden meer zou willen verrichten is onderzocht, maar men kwam tot de conclusie dat de mens door het ontvangen van een gegarandeerd basisinkomen juist meer gemotiveerd zou zijn om te werken dan in het huidige systeem.

Door de automatisering van arbeidsprocessen komen er steeds meer werklozen. Het lijkt onvermijdelijk dat het sociaaleconomische bestel in de toekomst flink op de schop moet. Het kan niet zo zijn dat een handvol bankiers en multinationals de enigen zijn die profijt hebben van deze ontwikkeling terwijl het grootste deel bevolking met lege handen komt te staan.

Bron: Gewoon-nieuws.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Elbert Westerbeek
Elbert Westerbeek
11 jaren geleden

Het zou mooi zijn als we het per gemeente kunnen gaan invoeren. Gemeenten krijgen steeds meer te zeggen over het sociale beleid, dus wellicht een ideale ingang? Wellicht kan een ieder dit in zijn eigen gemeente onderzoeken en dan zien hoe dit te realiseren is?

Dr. Who
Dr. Who
11 jaren geleden

feitelijk is dit weer allemaal vijgen na pasen. Ik weet niet hoe het in Nederland zit, maar in Belgenland hebben we iets dat het OCMW heet. Als je geen geld hebt ga je daar naartoe, en krijg je daar geld van. Ze draaien je waarschijnlijk wel een paar maand door de adminstratieve mallemolen, maar goed, dat is het punt niet. Het punt is dat het feitelijk al gebeurd, we geven iedereen al een basisinkomen. Zelfde met werklozensteun.

Nu ga ik niet beweren dat het allemaal perfect is, en dat er hier en daar geen mensen uit de boot vallen. Maar het grote plaatje is dat we dat in feite gewoon al doen, en dat het geld er dus is.

En aan de andere kant, mensen kunnen veel onafhankelijker van geld gaan leven als ze dat zouden willen.

Sheyan
Sheyan
11 jaren geleden

Natuurlijk kan dat, maar eerst moet een zooitje criminelen van het toneel verdwijnen. In steeds meer Europese landen komen mensen in opstand. Ik vind het volk in Nederland nog steeds te sloom, hoewel er tekenen zijn dat ook hier het ontwaken begint. Punt van aandacht is alleen dat het gevaar bestaat dat men de boel (bewust) laat escaleren, iets dat we niet moeten willen. De ideale situatie is als wanneer politie en militairen inzien dat zij onderdeel zijn van het volk.

Roel
Roel
11 jaren geleden

Een hele goede gedachte het basisinkomen voor iedereen. Maar ik zie voorlopig bij de gemeenten en politiek nog beren op de weg genaamd:’Moeilijk, moeilijk’. Maar dat er iets moet veranderen is duidelijk.

Back to top button
31
0
We lezen graag je reactie!x