Financieel

Geld komt uit het niets: “We tikken een zeven en 11 nullen in”

Help ons door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het huidige geldsysteem is fractioneel bankieren de normaalste zaak van de wereld. Een bank houdt slechts een deel van het spaargeld van haar klanten als beschikbare reserve aan. In de afgelopen 100 jaar is deze reserveratio bij banken teruggelopen van ongeveer 30 procent naar slechts drie procent.

Hierdoor zijn banken zeer kwetsbaar als in tijden van crisis leningen niet meer kunnen worden terugbetaald. Deze moeten dan van het eigen vermogen worden afgestreept waardoor de bank al snel niet meer solvabel genoeg is. Dit proces overkwam veel banken tijdens de kredietcrisis in 2008.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Fractioneel bankieren is in de middeleeuwen ontstaan, toen Italiaanse bankiers waardebewijzen begonnen uit te geven aan klanten die gouden munten bij hen opsloegen. Deze bewijzen werden steeds vaker gebruikt als een vorm van geld omdat ze worden gedekt door goud.

Toen bankiers merkten dat de gouden munten nauwelijks werden opgevraagd door klanten, begonnen ze steeds meer waardebewijzen uit te geven. Deze bewijzen worden ook wel gezien als de eerste bankbiljetten.

Een centrale bank kan onbeperkte hoeveelheden geld creëren door een paar nummers in te toetsen op de computer. In 2010 werd voor een documentaire over de kredietcrisis aan de toenmalige Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner gevraagd waar de 700 miljard dollar voor de redding van de Amerikaanse banken vandaan kwam. “We tikken een zeven en 11 nullen in,” gaf hij toe.

Banken kunnen bij de centrale bank leningen afsluiten. Het geld van deze leningen wordt door de centrale bank gecreëerd uit het niets en bijgeschreven op de rekening van de bank. De bank kan dit geld dan weer gebruiken om nieuwe leningen uit te geven.

In de praktijk proberen banken zoveel mogelijk geld uit te lenen en zelf zo goedkoop mogelijk te lenen. Zo verdienen ze immers het meeste geld aan het verschil in rente.

In zijn boek De Big Reset beschrijft Willem Middelkoop de historie en problemen van ons huidige financiële systeem en onthult hij hoe we voor 2020 over zullen gaan naar een geheel nieuw systeem.

[Goudportal]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sathos
Sathos
9 jaren geleden

Als geld uit niets wordt gecreëerd, dan is het basisinkomen toch makkelijk te financieren.
Twee vliegen in één klap! 🙂

Bert B.
Bert B.
9 jaren geleden

Wat te denken van een heel nieuw systeem uit het niets te creëren, waarin iedereen zich als een vis in het water voelt?

rop
rop
9 jaren geleden

Iedereen een bankrekening van een miljoen is deze OP gewoon weer aanvullen met nullen , is goed voor de economie , dan stagneert in ieder geval niet de economie waarin men tekort schiet in geld, geld is een stroming een drijfveer waarop alles draait , 1.000000 een getal van nullen gewoon weer aanvullen met nullen als men nog 1 € over heeft , mooi een samenleving creëren die van de nul [0]waarden stroomt eigenlijk heeft een 0 helemaal geen waarden maar omdat het rond is ,is het een oneindig stroming waarin iedereen genoeg heeft , zo doen de banken en regeringen het ook en als het bij deze werkt , kan het ook werken waarop iedereen zijn rekening aangevuld word met 0 nullen…zo eenvoudig is het , wat zal er een hoop inbraken moorden stelen mee verdwijnen ik verwelkom de 0 nullen .. de oneindigheid van de stroming van het getal O…..

Zonnemax
Zonnemax
9 jaren geleden

Geld is in ieder geval helemaal niets. Geld is ook nooit wat geweest.

Als we morgen met een grote meerderheid besluiten dat een euro niets meer waard is, dan is dat ook daadwerkelijk zo.

Als morgen iedere Nederlander 1 miljoen euro op z’n rekening gestort krijgt, dan is dezelfde dag de prijs van een brood gestegen naar 100.000 euro.

Koppelen van geld aan goud is ook geen oplossing. Ook goud is slechts waard wat de gek ervoor geeft.
Er bestaat helemaal niet iets waardevast’s dat je terecht kunt koppelen aan geld en dat dan een goede weerspiegeling is van onze “ruil economie”.

Maar gelukkig is het zo dat in een economie van overvloed het begrip “ruil economie” achterhaald is.
Het zal even duren voor het zover is en in de tussentijd kan het BASISINKOMEN een mooie tussenstap zijn.
Leading to the Age of Aquarius with an economy of abundance.

Een mooi effect van BASISINKOMEN is dat het zorgt voor een betere verdeling van de welvaart (De middelen die we produceren met elkaar). Uiteindelijk moet dat ook wel, want de monopolisten en oligo’s kunnen wel verder gaan met efficiency, met steeds minder arbeid meer produceren, maar dan is er straks niemand meer over om nog een product te kopen (En zorgt deflatie dat prijzen naar NUL tenderen tenzij de overheid dit (tijdelijk) stopt met subsidies en andere vormen van regulering).

We hoeven dus de barricades niet perse op, het huidige systeem implodeert vanzelf. We zien de grenzen van het huidige op groei gebaseerde economische model inmiddels dagelijks voor ons.

BASISINKOMEN is een mooie oplossing om toe te groeien naar een nieuwe vorm van economie waar arbeidsethos veel minder een rol speelt.

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x