Homepagina » Financieel » Geld komt uit het niets: “We tikken een zeven en 11 nullen in”
Geld komt uit het niets: "We tikken een zeven en 11 nullen in"

Geld komt uit het niets: “We tikken een zeven en 11 nullen in”

In het huidige geldsysteem is fractioneel bankieren de normaalste zaak van de wereld. Een bank houdt slechts een deel van het spaargeld van haar klanten als beschikbare reserve aan. In de afgelopen 100 jaar is deze reserveratio bij banken teruggelopen van ongeveer 30 procent naar slechts drie procent.

Hierdoor zijn banken zeer kwetsbaar als in tijden van crisis leningen niet meer kunnen worden terugbetaald. Deze moeten dan van het eigen vermogen worden afgestreept waardoor de bank al snel niet meer solvabel genoeg is. Dit proces overkwam veel banken tijdens de kredietcrisis in 2008.

Fractioneel bankieren is in de middeleeuwen ontstaan, toen Italiaanse bankiers waardebewijzen begonnen uit te geven aan klanten die gouden munten bij hen opsloegen. Deze bewijzen werden steeds vaker gebruikt als een vorm van geld omdat ze worden gedekt door goud.

Toen bankiers merkten dat de gouden munten nauwelijks werden opgevraagd door klanten, begonnen ze steeds meer waardebewijzen uit te geven. Deze bewijzen worden ook wel gezien als de eerste bankbiljetten.

Een centrale bank kan onbeperkte hoeveelheden geld creëren door een paar nummers in te toetsen op de computer. In 2010 werd voor een documentaire over de kredietcrisis aan de toenmalige Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner gevraagd waar de 700 miljard dollar voor de redding van de Amerikaanse banken vandaan kwam. “We tikken een zeven en 11 nullen in,” gaf hij toe.

Banken kunnen bij de centrale bank leningen afsluiten. Het geld van deze leningen wordt door de centrale bank gecreëerd uit het niets en bijgeschreven op de rekening van de bank. De bank kan dit geld dan weer gebruiken om nieuwe leningen uit te geven.

In de praktijk proberen banken zoveel mogelijk geld uit te lenen en zelf zo goedkoop mogelijk te lenen. Zo verdienen ze immers het meeste geld aan het verschil in rente.

In zijn boek De Big Reset beschrijft Willem Middelkoop de historie en problemen van ons huidige financiële systeem en onthult hij hoe we voor 2020 over zullen gaan naar een geheel nieuw systeem.

[Goudportal]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Zonnemax schreef:

  Geld is in ieder geval helemaal niets. Geld is ook nooit wat geweest.

  Als we morgen met een grote meerderheid besluiten dat een euro niets meer waard is, dan is dat ook daadwerkelijk zo.

  Als morgen iedere Nederlander 1 miljoen euro op z’n rekening gestort krijgt, dan is dezelfde dag de prijs van een brood gestegen naar 100.000 euro.

  Koppelen van geld aan goud is ook geen oplossing. Ook goud is slechts waard wat de gek ervoor geeft.
  Er bestaat helemaal niet iets waardevast’s dat je terecht kunt koppelen aan geld en dat dan een goede weerspiegeling is van onze “ruil economie”.

  Maar gelukkig is het zo dat in een economie van overvloed het begrip “ruil economie” achterhaald is.
  Het zal even duren voor het zover is en in de tussentijd kan het BASISINKOMEN een mooie tussenstap zijn.
  Leading to the Age of Aquarius with an economy of abundance.

  Een mooi effect van BASISINKOMEN is dat het zorgt voor een betere verdeling van de welvaart (De middelen die we produceren met elkaar). Uiteindelijk moet dat ook wel, want de monopolisten en oligo’s kunnen wel verder gaan met efficiency, met steeds minder arbeid meer produceren, maar dan is er straks niemand meer over om nog een product te kopen (En zorgt deflatie dat prijzen naar NUL tenderen tenzij de overheid dit (tijdelijk) stopt met subsidies en andere vormen van regulering).

  We hoeven dus de barricades niet perse op, het huidige systeem implodeert vanzelf. We zien de grenzen van het huidige op groei gebaseerde economische model inmiddels dagelijks voor ons.

  BASISINKOMEN is een mooie oplossing om toe te groeien naar een nieuwe vorm van economie waar arbeidsethos veel minder een rol speelt.

  13 likes
  • Dussss.... schreef:

   Een positief effect van basis inkomen is wel dat iedereen gaat leren om, naast zichzelf te vinden en ontplooien, ook zelfredzaam te worden. Immers er zal niemand meer te vinden zijn om de WC te ontstoppen of zwaar werk wat niemand wil doen.

   Dat zal iedereen dus zelf moeten leren en is dan een positieve bijdrage van basisinkomen!

   15 likes
   • Rik schreef:

    DUSSSS…..

    In die redeneer trend is er momenteel sprake van repressie?

    Repressie door geld in te zetten om mensen te verplichten van alles te doen om een beetje te kunnen eten en wonen? Je moet ze wel onder de duim houden anders komen ze bij mij de WC niet meer schoonmaken…

    Wat is dan nog het verschil met de SU versie 2.0. Die hebben we blijkbaar nu al?

    De mensen zijn gewaarschuwd de repressie a la Dussss is gaande!
    Wordt wakker mensen… hahaha

    2 likes
    • Dussss.... schreef:

     Overigens opvallend dat je geen kritiek hebt op Rob die repressie alla Sovjet Unie voorstaat maar wel op diegene die kritiek heeft op Rob.

     Citaat van Ome Joseph, euh ik bedoel Rob:

     “Stort bij elke NL’er, die GEEN miljonair is, 1.000.000,- kijk hoe de economie een boost krijgt, en neeeeee absoluut niet de prijzen laten stijgen, gewoon doodstraf erop zetten. Alle zorgverzekeraars verbieden, alle banken die rente en administratiekosten/lidmaatschapkosten verbieden. En alle commerciële media verbieden. Alle huidige politici minimaal 20 jaar achter de tralies”

     Dat spreekt boekdelen voor de “State of Mind” hier…

     7 likes
    • Dussss.... schreef:

     Jullie crypto communisten proberen dan wel onze maatschappij te bekritiseren, waar overigens niets mis mee is en gelukkig ook mogelijk is. Of ben jij inmiddels al opgepakt en naar de Goelag gebracht?

     Maar goed, vertel maar, wat draag jij bij aan de maatschappij en de buurt waarin je leeft, doe je wel eens wat vrijwillig voor een ander? Of is het altijd een ander die wat moet doen of inleveren?

     6 likes
   • Zonnemax schreef:

    @Dusssss

    Ontstop je, je WC niet zelf dan? Die ene keer dat, dat nodig is?
    Gewoon even bij de bouwmarkt zo’n apparaatje huren en klaar is kees.
    En als het bij de buren of zo gebeurd dan en ze kunnen/willen het niet zelf dan doe ik het daar ook wel even hoor.

    En zelf heb ik altijd al één dag per week het vuilnis willen ophalen bij mij in de omgeving. Is goed voor de lichaamsbeweging en je kunt wat praatje maken met mensen die je tegenkomt onderwijl. En het is nog zeer nuttig werk ook!

    En deze zomer heb ik (voor het eerst) ook zelf de kozijnen geschilderd binnen en buiten. Je zou het ook eens moeten proberen, wie weet geeft het nog voldoening ook. Het geeft positievere energie als cynisch gaan zitten zijn.

    3 likes
    • Dussss.... schreef:

     Jij weet helemaal niet wat ik naast mijn maatschappelijk relevante werk, waarvoor de meerderheid hier gillend weg zou lopen, nog aan vrijwilligers werk doe…

     Maar wat ik ook zie is dat diegene die het basis inkomen het hardst nodig zullen hebben erg weinig vrijwilligers werk doen en al helemaal niets doen aan hun eigen huis of omgeving.

     Een voorbeeldje, hier in de omgeving is alle vuurwerk rommel al opgeruimd maar bij de sociale woningbouw ligt de straat nog vol.

     Dat heeft niks met cynisme te maken maar met realisme, en dat is een verschil wat de meeste verzuurde types hier niet kunnen maken.

     7 likes
 • Sathos schreef:

  Als geld uit niets wordt gecreëerd, dan is het basisinkomen toch makkelijk te financieren.
  Twee vliegen in één klap! 🙂

  28 likes
 • Rob schreef:

  Stort bij elke NL’er, die GEEN miljonair is, 1.000.000,- kijk hoe de economie een boost krijgt, en neeeeee absoluut niet de prijzen laten stijgen, gewoon doodstraf erop zetten. Alle zorgverzekeraars verbieden, alle banken die rente en administratiekosten/lidmaatschapkosten verbieden. En alle commerciële media verbieden. Alle huidige politici minimaal 20 jaar achter de tralies.

  7 likes
  • Dussss.... schreef:

   “Stort bij elke NL’er, die GEEN miljonair is, 1.000.000,- kijk hoe de economie een boost krijgt, en neeeeee absoluut niet de prijzen laten stijgen, gewoon doodstraf erop zetten. Alle zorgverzekeraars verbieden, alle banken die rente en administratiekosten/lidmaatschapkosten verbieden. En alle commerciële media verbieden. Alle huidige politici minimaal 20 jaar achter de tralies. ”

   Tja , dit zie je vaker bij crypto-communisten, gelijk een Stasi organisatie organisere, censuur van de media en een Goelag voor Politiek gevangenen. Oftewel DDR en SU versie 2.0!

   Mooi dat jullie je laten kennen op deze manier, dan is de rest gewaarschuwd…

   12 likes
 • Bert B. schreef:

  Wat te denken van een heel nieuw systeem uit het niets te creëren, waarin iedereen zich als een vis in het water voelt?

  13 likes
 • rop schreef:

  Iedereen een bankrekening van een miljoen is deze OP gewoon weer aanvullen met nullen , is goed voor de economie , dan stagneert in ieder geval niet de economie waarin men tekort schiet in geld, geld is een stroming een drijfveer waarop alles draait , 1.000000 een getal van nullen gewoon weer aanvullen met nullen als men nog 1 € over heeft , mooi een samenleving creëren die van de nul [0]waarden stroomt eigenlijk heeft een 0 helemaal geen waarden maar omdat het rond is ,is het een oneindig stroming waarin iedereen genoeg heeft , zo doen de banken en regeringen het ook en als het bij deze werkt , kan het ook werken waarop iedereen zijn rekening aangevuld word met 0 nullen…zo eenvoudig is het , wat zal er een hoop inbraken moorden stelen mee verdwijnen ik verwelkom de 0 nullen .. de oneindigheid van de stroming van het getal O…..

  8 likes
 • Elise49 schreef:

  Aanvulling: Als je menselijkheid wilt behouden moet je elkaar helpen. En dan heb ik het niet over geld geven, maar zelf iets doen op het moment wanneer iemand jou nodig heeft. vb. Liep met de hond en een jonge jongen kon met zijn auto niet wegkomen ivm. ijs/sneeuw. Kon die jongen niet, maar ik zei: zou ik even duwen. Nou dat lukte ook niet. Ondertussen vertelde die jongen dat ie geen gereedschap meer bij had en dat hij aan het over verhuizen was. Ik zei: kan iemand van je buren niet helpen? Maar daar gaf ie geen antwoordt op. Teveel bezig aan het stressen. Toen zei ik: ik loop wel even naar huis om wat te halen om het ijs te bikken en neem mijn zoon wel me om te duwen. Toen was het zo gepiept. Ondertussen stond ik met mijn hond te kijken(die moest nog steeds worden uitgelaten) en zag dat zijn buurman gewoon uit het raam stond te kijken. Ik dacht: wat een lul ben jij. Maar goed. Ik heb mijn goede daad weer uitgevoerd en iemand anders is ook weer blij/gered. Die jongen heeft in ieder geval niet het gevoel dat ie een k*t buurt is komen wonen. Er is niks zo vervelend als je ergens gaat wonen en je een rotstart meemaakt. Weet ik uit eigen ervaring. Een heel verhaal is voortgekomen, omdat ik zelf het ben begonnen als mens in het echte leven. Zouden meer mensen moeten doen.

  3 likes
 • Alf schreef:

  Hoi allen

  Je kunt het ook anders doen, gewoon alles gratis. Kunnen in Den Haag ook de meeste graaiers er uit!

  3 likes
 • Dnnnoz schreef:

  Als we een betaalmiddel kunnen creëren die gekoppeld word aan ons fysiek en mentaal welzijn hebben we ook vanuit de grijpwereld goede redenen ons welzijn hoog te houden.
  Gaat ons welzijn achteruit, dan zullen hoge heren dit in hun portemonnees voelen, en gaan hierop handelen.

  Daar is tenslotte de waarde van geld van afhankelijk dan.

  Ons systeem is niet stuk, maar het vraagt verantwoordelijkheid waar velen van ons anno 2015 nog niet klaar voor zijn.

  0 likes
  • Elise49 schreef:

   kijk, dat het financieel systeem vast gelopen is en niet deugt, dat weten we wel. Maar dat zegt nog niet dat je steeds verder over de natuurwetten/10 geboden kunt gaan. En daar maak ik me zorgen over. Het excuus dat we met teveel zijn vind ik onrechtvaardig. We zijn er immers al en dus hebben we het recht om die menselijk in te vullen. Het is van de zotte dat er te weinig mensen op de werkvloer zijn om hun werk goed uit te kunnen voeren. Er zijn immers genoeg mensen en er is genoeg geld, maar de verdeling klopt niet meer. Ook is er teveel opgesplitst. Hebben we last van concurrentie en waardoor je verzadiging krijgt en kwaliteit gaat afnemen. Als een overheid echt wil, kan zij zelf iets opzetten wat weer ons dient ipv het systeem. Dan maar over pietluttige regels gaan. Wij hebben het laatste woord, want als wij er niet waren, dan was er ook geen systeem. vb. de huidige paspoortaffaire. Onze overheid zegt dat er niks aan de hand is, terwijl er genoeg bewijzen zijn. Ik vind dat verdacht. Dat niks doen. Waar is het recht gebleven? Waar is de ethiek gebleven? Je zult maar medewerker zijn die dit ontdekt heeft. Dan vraag je jezelf toch ook af, waarom je dit werk nog moet uitvoeren? En zo zijn er legio voorbeelden, waarvan je als mens denkt, hoe is dit nou mogelijk? Zingeving wordt ons ontnomen en dat hoeft helemaal niet als men weer rechtvaardig/eerlijk/ethisch handelt. De juiste verantwoordelijkheid neemt, als je de macht hebt om iets recht te zetten. En dat laatste gebeurt gewoon te weinig en daarom krijg je chaos of zelfmoord, zoals die medewerker die zorg moest controleren. Of kinderen die het niet meer zien zitten. De druk is te hoog, omdat het niet meer menselijk ingevuld kan worden en daardoor de controle verliezen over hun eigen leven. Waarom zit de helft van Nederland aan de antidepressiva? Waarom vluchten steeds meer mensen de virtuele wereld in? Omdat ze iemand willen zijn en je een soort van controle hebt over wie je wilt zijn. En ja, ik zit ook hier en ben daar bewust van. De onvrede zit hem niet in geld hebben. Het zit hem erin dat je iemand wilt zijn. Gehoord wilt worden. Of jezelf wilt zijn buiten het systeem om. Mensen, we zijn ons zelf aan het verliezen. Het is mensheid versus systeem geworden. Daar moeten we voor strijden. De mens in zijn algemeenheid. We moeten elkaar weer binnenlaten en gaan vertrouwen. We zijn teveel van elkaar verwijderd als mens. Een mens mag fouten maken, maar dan moet je die wel weer proberen recht te zetten. Nu gebeurt dat te weinig en alleen sorry zeggen is niet genoeg. Het is vergeven, vergeten en samen weer opnieuw beginnen.
   Als het aan mij lag, dan ging vrijwel alle communicatiemiddelen de deur uit. Heb nog steeds geen mobiel en een slimme meter komt er bij mij niet in, want ik stamp die medewerker gewoon de deur uit. Dit wordt mijn strijd in de toekomst. Heb jij al een goed voornemen om menselijkheid te behouden?

   2 likes
 • stefan schreef:

  Er word bijna door iedereen aan een belangrijk punt voorbijgegaan.
  Het is nog niet eens zo een probleem dat er geld gecreeerd wordt uit het niets (tuurlijk wel probleem maar volgende is nog stapje erger), dat de banken dit weer uitlenen en er Rente voor vragen, dat is het echte probleem. Je creeert 1 miljard euro en dat is alle geld in de wereld. Maar je wilt wel 5 of 10% rente erover hebben wanneer je het uitleent….voila, waar komt at geld dan vandaan? Wij als burger kunnen geen geld creeeren. Zo is het dus dat er overal in de wereld mensen met helemaal niets leven, omdat die eigenlijk de rente ophoesten voor de rijke landen/mensen. Dit verschuift natuurlijk van tijd tot tijd…of er komt een crisis…want dit is nooit vol te houden. Neem als voorbeeld hoezeer je zelf onder de loep ligt. Elke cent weten ze wat je mee doet en waar je het aan uitgeeft (belasting). En dan willen ze mij wijsmaken met al de technologie en toezicht, dat er een man is die 64 Miljard dollar in rook op kan laten gaan. Of dat de “beurs” 25% waarde heeft verloren…
  We moeten gewoon van het hele geld idee af, ik heb een kip en jij hebt graan. Elke dag krijg je van mij een ei en je geeft mij een broodje…simpel, maar zo zou het wel moeten worden.

  1 likes
 • Zeus schreef:

  De werkelijke waarde is de geleverde dienst ter vervaardiging van iets. Dit is hoofdzakelijk gezien de productie voor de primaire levensbehoeften van de mens zoals voedsel, kleding, onderdak, medicijnen/zorg etc tot de meest onnodige rommel die we over ons heen gestort krijgen. Met de Amerikaanse Dollar als wereld reservemunt, het oneindige geprint die we quantitative easing noemen, hebben de Yanks hun eigen inflatie de wereld ingestuurd en daarmee goederen aangekocht in de lage loon landen.

  En dat is wat er nu gebeurt op dit moment: door deze tientallen jaren durende fraude van de FED en de Amerikaanse regering, keren de BRICS landen nu hun ruggen toe. De bank is al opgericht en de verwachting is dat er een nieuwe reserve munt komt. Dat hele heisa rondom de schending van de homorechten in Rusland, de MH17, de sancties en de dreigementen, is niets anders dan een dwaalspoor aangelegd door corrupte politici en hoernalisten. Wie het geld heeft, en dat zijn de machtige centrale banken, regeert de wereld. Tenminste, als er niet teveel mensen wakker worden.

  1 likes
 • Ron schreef:

  Als je nog iets meer over het financiele stelsel wilt weten ….kijk dan op youTube………………………………The Biggest Scam In The History Of Mankind

  1 likes
 • x

  Check Also

  politicus

  Kijken: ‘Deze politicus geeft één van de beste speeches die ik ooit heb gezien’

  Er gaat momenteel een filmpje rond op ...

  7 Ultieme Tips om snel een rijke geld-mindset te krijgen

  Ben je op zoek naar meer financiële ...

  >