We zijn vervreemd van ons voedsel, stelt filosoof Michiel Korthals vast. Hij vindt dat we meer vragen moeten stellen bij ons eten.
Iets kant-en-klaars in de magnetron zetten – met de schaar koken zoals hij het noemt – veroordeelt hij niet, maar hij is er ook geen voorstander van.
Dit gemak wordt ons aangepraat. Waarom bestaat er bijvoorbeeld geraspte kaas? Het kopen van zo’n zakje in de supermarkt kost meer tijd dan zelf raspen, merkt hij op.
Kleine groep
“Eigenlijk zegt de fabrikant tegen de consument: ‘Betaal mij maar en denk er verder niet over na’,” zegt hij. “Op die manier besteden we de verantwoordelijkheid voor ons voedsel uit.”
We geven de macht over wat we eten in handen van een kleine groep, de bestuurders van chemiereuzen als Bayer en Monsanto.
Die machtsconcentratie zorgt volgens Korthals voor een schadelijke monocultuur. Boeren kweken identieke gewassen die bestrijdingsmiddelen nodig hebben.
Ultraprocessed food
Het gevolg is ultraprocessed food op je bord. Dit voedsel is goedkoop, maar veroorzaakt diabetes en obesitas, benadrukt hij.
We stellen veel te weinig vragen bij ons eten, aldus Korthals. “Als mensen tevreden zijn met een kant-en-klaarmaaltijd vraagt de filosoof: waarom?”
Eten kan je doen beseffen hoe we zijn ingebed in de natuur, door de dieren en planten die we eten. Dat besef zijn we grotendeels kwijt, besluit hij.
[Trouw]
Een op de vijf pubers hoort stemmen in het hoofd
Partij voor de Dieren neemt chemtrails serieus en pleit voor parlementair onderzoek
In Canada zijn ze nu helemaal doorgeslagen
Weten we eigenlijk wel hoe de wereld in elkaar zit? (video)
Voormalig NFL-speler (38) die opriep ongevaccineerden in de CEL te gooien sterft plotseling
Met dit nieuwe Europese register kunnen ongevaccineerden ernstig tegengewerkt worden
Storm van kritiek barst los nadat Eerste Kamer instemt met pensioenwet: ‘Historische fout’
Schandaal: Monsanto zweerde samen om risico’s Roundup te verdoezelen
Windmolenwieken belanden massaal op de vuilnisbelt, en het probleem wordt alleen maar groter