Canadese onderzoeken hebben ontdekt dat glucose-fructosestroop, een veelgebruikte zoetstof, bij ratten leidt tot gedragsreacties die doen denken aan drugsmisbruik.
Hoogleraar Francesco Leri van de Universiteit van Guelph zei dat voeding met veel glucose-fructosestroop een verslavende werking heeft.
Hij voegde toe dat de zoetstof de wereldwijde obesitas-epidemie zou kunnen verklaren. Tijdens het experiment kregen ratten voeding met verschillende hoeveelheden glucose-fructosestroop. Ze kregen toegang tot een mechanisme waarmee ze de toevoer van de zoetstof zelf konden regelen.
Overtuigend bewijs
Hoe meer maïsstroop de ratten kregen, hoe harder ze begonnen te werken om toegang tot de zoetstof te krijgen. Volgens professor Leri heeft zijn team ‘overtuigend bewijs verzameld waaruit blijkt dat het mogelijk is om verslaafd te raken aan voeding’.
Leri meent dat de kwetsbaarheid voor verslaving kan verklaren waarom sommige mensen ondanks de wijdverspreide beschikbaarheid van glucose-fructosestroop zwaarlijvig zijn terwijl anderen slank blijven.
In 2010 bleek uit onderzoek van de Princeton-universiteit dat ratten op een suikerrijk dieet nerveus en angstig werden op het moment dat ze geen toegang meer hadden tot de suiker. Hun gedrag begon te lijken op dat van mensen die afkickverschijnselen krijgen van drugs zoals nicotine of morfine.
Journalist Michael Pollan zei dat de Amerikaanse agro-industrie zo veel maïs produceert dat je het waarschijnlijk in elk supermarktschap zal vinden. “Maïs wordt gebruikt als zoetstof voor frisdranken, het wordt verwerkt in het broodje van de Big Mac en in de geheime saus,” schreef Pollan in The New York Times Magazine.
Controversieel
De frisdranken Coca-Cola en Pepsi Cola worden in de Verenigde Staten al sinds de jaren tachtig gezoet met glucose-fructosestroop. Redenen hiervoor zijn de door subsidies relatief overvloedige aanwezigheid van maïs en de hogere importheffingen op biet- en rietsuikers. De sturende rol van de Amerikaanse overheid hierin is controversieel.
Glucose-fructosestroop bevat in sommige gevallen hoge concentraties kwik, wat een extra gevaar kan vormen voor de gezondheid.
Voormalig hoofd van de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) David Kessler stelt dat suiker net als sigaretten en alcohol extreem verslavend is.
Bron: Dailymail.co.uk
Gerelateerd
- Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte
- Hoe glucose-fructosestroop ons hongerig en dik kan maken
- De onverwachte reden waarom light-frisdranken dik maken
- De mannen die ons dik maakten (video)
- Te veel suiker maakt mensen dom
Senator laat zien waarom dit NIET de pandemie van de ongeprikten is
Zeldzame super-blauwe-bloedmaan op komst. Lees er hier alles over
Botten van Japans mythisch wezen tentoongesteld
Luchtfoto’s tonen Amerikaanse troepen in IS-gebied. Rusland komt met deze veelzeggende reactie
Arts-microbioloog haalt uit naar OMT-lid Marion Koopmans: ‘Meen je dit nou echt serieus?’
Boete van 1 miljard dollar voor HSBC wegens witwassen
Dit zijn de ‘complottheorieën’ die volgens Volt een PARTIJVERBOD rechtvaardigen
Topwetenschapper: Wereld die we zien is schijnvertoning
Ontsnappen neutronen naar spiegeluniversum?