Financieel

Griekenland heeft het antwoord op de crisis

Help mee door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het noodlijdende Griekenland ontstaan alternatieven die de burger weer de baas laten zijn over vraag en aanbod.

Na de tragedie van het oude euromodel ontstaat in Griekenland een andere economie: lokaal en sociaal, ongrijpbaar en ongraaibaar.

Eén op de vier Grieken zit zonder werk, de koopkracht daalt en de jeugdwerkloosheid bedraagt bijna 60 procent. Op de puinhopen van de oude economie ontstaat een sociale economie of ‘verenigingseconomie’.

“We willen niet langer leven in een droom die door iemand anders is betaald,” aldus de voorman van de zogeheten aardappelbeweging Elias Tsolakidis. Deze beweging bestaat uit een groep producenten en vrijwilligers die rechtstreeks aan de Griekse consument leveren. Omdat de tussenhandel wegvalt, kunnen de prijzen met 30 procent omlaag.

Welzijn

Volgens de Tsjechische econoom Tomás Sedláček is het hoog tijd dat de op cijfer- en groeifetisjisme gebaseerde economie weer oog krijgt voor het welzijn van de mensen, rust, voldoening en moraal.

In Griekenland zijn veel initiatieven die fel gekant zijn tegen de uitverkoop van het land. Zo verzet burgerinitiatief 136 zich tegen de verkoop van het publieke waternet en treedt het Nationale Theater Noord Griekenland op voor voedsel dat naar kindertehuizen gaat.

Bron: VPRO.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Martijn1205
Martijn1205
8 jaren geleden

Goed initiatief tegen het zieke systeem dat ons wordt opgedrongen.

Aardebewoner
Aardebewoner
8 jaren geleden

Ik heb de prachtige docu gezien. De Grieken hebben veel en veel meer temperament en strijdlust dan die makke inschikkelijke Nederlanders. Vroeger was dat ook hier wel aanwezig en er is veel bereikt maar nu is men ingedut hier. Echter heel langzaam wordt men ook hier wakker.

R
R
8 jaren geleden

1 Europa, 1 munt, maar de euro is nooit gelijk gehandhaafd. Zolang dit niet gebeurd zullen landen als Griekenland, Portugal, Italië en Spanje de afgrond inglijden. De inkomsten in deze landen zijn nooit gelijkgesteld aan deze gelijke munt. Natuurlijk creer je zo problemen (de kracht ooit in valuta koers is nu “armoede”). Geef deze landen dure leningen (misbruik situatie) en ze glijden regelrecht de afgrond in. Zolang dit nooit rechtgezet wordt (kosten/inkomens gelijk trekken) is het dweilen met de kraan open.
Regeringen, economen…..ook weggegooid geld (betalen wij met z’n allen).

pietsnot
pietsnot
8 jaren geleden

eerlijk gezegd ben ik toch een beetje jaloers op die grieken,dan kan het hier in nederland en overal in de wereld ook, dus dat mietje M, rutte en die andere 40 rovers kunnen oprutte.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

23
0
We lezen graag je reactie!x