Financieel

Griekenland heeft het antwoord op de crisis

Help anderen door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het noodlijdende Griekenland ontstaan alternatieven die de burger weer de baas laten zijn over vraag en aanbod.

Na de tragedie van het oude euromodel ontstaat in Griekenland een andere economie: lokaal en sociaal, ongrijpbaar en ongraaibaar.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Eén op de vier Grieken zit zonder werk, de koopkracht daalt en de jeugdwerkloosheid bedraagt bijna 60 procent. Op de puinhopen van de oude economie ontstaat een sociale economie of ‘verenigingseconomie’.

“We willen niet langer leven in een droom die door iemand anders is betaald,” aldus de voorman van de zogeheten aardappelbeweging Elias Tsolakidis. Deze beweging bestaat uit een groep producenten en vrijwilligers die rechtstreeks aan de Griekse consument leveren. Omdat de tussenhandel wegvalt, kunnen de prijzen met 30 procent omlaag.

Welzijn

Volgens de Tsjechische econoom Tomás Sedláček is het hoog tijd dat de op cijfer- en groeifetisjisme gebaseerde economie weer oog krijgt voor het welzijn van de mensen, rust, voldoening en moraal.

In Griekenland zijn veel initiatieven die fel gekant zijn tegen de uitverkoop van het land. Zo verzet burgerinitiatief 136 zich tegen de verkoop van het publieke waternet en treedt het Nationale Theater Noord Griekenland op voor voedsel dat naar kindertehuizen gaat.

Bron: VPRO.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Martijn1205
Martijn1205
10 jaren geleden

Goed initiatief tegen het zieke systeem dat ons wordt opgedrongen.

Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

Ik heb de prachtige docu gezien. De Grieken hebben veel en veel meer temperament en strijdlust dan die makke inschikkelijke Nederlanders. Vroeger was dat ook hier wel aanwezig en er is veel bereikt maar nu is men ingedut hier. Echter heel langzaam wordt men ook hier wakker.

R
R
10 jaren geleden

1 Europa, 1 munt, maar de euro is nooit gelijk gehandhaafd. Zolang dit niet gebeurd zullen landen als Griekenland, Portugal, Italië en Spanje de afgrond inglijden. De inkomsten in deze landen zijn nooit gelijkgesteld aan deze gelijke munt. Natuurlijk creer je zo problemen (de kracht ooit in valuta koers is nu “armoede”). Geef deze landen dure leningen (misbruik situatie) en ze glijden regelrecht de afgrond in. Zolang dit nooit rechtgezet wordt (kosten/inkomens gelijk trekken) is het dweilen met de kraan open.
Regeringen, economen…..ook weggegooid geld (betalen wij met z’n allen).

pietsnot
pietsnot
10 jaren geleden

eerlijk gezegd ben ik toch een beetje jaloers op die grieken,dan kan het hier in nederland en overal in de wereld ook, dus dat mietje M, rutte en die andere 40 rovers kunnen oprutte.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x