Homepagina » Mens en Dier » Eén van de grootste tragedies van de 20e eeuw waar u nog nooit van hebt gehoord
tragedies
Foto: Bundesarchiv, Bild 146-1987-058-08/CC-BY-SA 3.0 (vluchtelingen uit Oost-Pruisen komen aan in Duitsland)

Eén van de grootste tragedies van de 20e eeuw waar u nog nooit van hebt gehoord

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vond één van de grootste tragedies van de 20e eeuw plaats: tussen de 12 miljoen en 18,1 miljoen etnische Duitsers werden uitgezet naar hun land van herkomst.

De geallieerden voerden na de oorlog de grootste gedwongen bevolkingsverplaatsing uit de geschiedenis uit.

Hierbij kwamen vele miljoenen Duitsers om het leven.

16,5 miljoen Duitsers

Deze tragedie is uitvoerig onderzocht door historici, wiens werk is gepubliceerd door onder meer Harvard University Press, Yale University Press, Basic Books en Palgrave Macmillan.

Omdat de media er vrijwel nooit aandacht aan hebben besteed, weten de meeste mensen er niets over.

Volgens één schatting zijn 16,5 miljoen Duitsers uitgezet: 9,3 miljoen binnen de rijksgrens van 1937 en 7,2 miljoen daarbuiten.

Het gaat daarbij om 2.382.000 Oost-Pruisen, 1.822.000 Oost-Pommeranen, 614.000 in Brandenburg ten oosten van de Oder en 4.469.000 Sileziërs.

Buiten de rijksgrens van 1937 gaat het om 240.000 in Memel en de Baltische staten, 373.000 in Danzig, 1.293.000 in Polen, 3.493.000 in Tsjechoslowakije, 610.000 in Hongarije, 509.000 in Joegoslavië en 785.000 in Roemenië.

De Russen hebben de meeste van hun 1,8 miljoen Wolga-Duitsers niet verbannen, maar elders in de Sovjet-Unie herplaatst.

Vreselijke tocht

Generaal Dwight D. Eisenhower stuurde op 18 oktober 1945 een telegram naar Washington:

In Silezië zorgen de Poolse methodes voor een massale uittocht van Duitsers richting het westen. Duitsers krijgen te horen dat ze hun huis moeten verlaten. Velen die niet goed ter been zijn, worden in kampen geplaatst waar de omstandigheden ronduit slecht zijn. Het dodental is Breslau is vertienvoudigd en de kindersterfte bedraagt 75 procent. Er trekken naar schatting 10 miljoen Duitsers van Polen en Tsjechoslowakije richting de Russische zone.

Verslaggever Donald Mackenzie van de New York Daily News meldde vanuit Berlijn:

Op het Stettiner Bahnhof vertelden Duitse vluchtelingen, onderdeel van een groep van 12 miljoen tot 19 miljoen die Oost-Pruisen en Silezië was uitgezet, het verhaal van hun vreselijke tocht, waarbij meer dan een kwart langs de kant van de weg stierf en de rest zo uitgehongerd was dat ze bijna niet meer konden lopen. Een zuster uit Stettin – een jonge, knappe blondine – vertelde hoe haar vader was doodgestoken door Russische soldaten, die haar moeder en zus verkrachtten en vervolgens haar kamer probeerden binnen te komen. Ze wist te ontsnappen en verstopte zich vier dagen lang met vier andere vrouwen in een hooibaal. Onderweg naar Berlijn werd ze één keer overvallen door Russische troepen en twee keer door Polen. Vrouwen die zich verzetten, werden doodgeschoten, zei ze.

De Joegoslavische interneringskampen

Op 8 december 1945 deed Bertrand Russell van tijdschrift The New Leader zijn beklag over de uitzettingen:

In Potsdam was afgesproken dat dit op een menselijke en ordelijke manier zou gebeuren, maar daar is niets van terechtgekomen. Vrouwen en kinderen werden in treinen gestopt, waar ze meestal werden beroofd. De reis naar Berlijn nam vele dagen in beslag, maar ze kregen geen voedsel. Velen waren overleden tegen de tijd dat ze Berlijn bereikten. Kinderen die onderweg overleden, werden uit het raam gegooid. Voor de meesten was er geen ruimte in de treinen. Zij moesten de reis te voet maken. Het is niet bekend om hoeveel mensen het precies gaat. [De Britse politicus] Ernest Bevin schat dat het er negen miljoen zijn.

De interneringskampen voor etnische Duitsers in Joegoslavië waren misschien nog wel het ergste. De Britse ambassade in Belgrado meldde dat het voedselrantsoen in het kamp Ridica ‘bestond uit waterige soep en 200 gram maïsbrood dat zo hard was dat je het in water moest dopen voordat het eetbaar was’.

In een ander kamp, Krusevlje, vielen tot wel 200 doden per dag. In andere kampen in Joegoslavië was het niet veel beter gesteld, aldus de ambassade.

Onvermijdelijk

In 1946 schreef de Britse ambassade aan het kabinet van premier Attlee dat ‘de omstandigheden waarin de Duitsers leefden in Joegoslavië deden denken aan die in [concentratiekamp] Dachau’.

De ambassade voegde toe dat de ‘uitroeiing en uithongering’ van de Joegoslavische Volksdeutsche ‘een misdaad tegen de menselijkheid’ is.

Journalist Goronwy Rees schreef op 2 november 1945:

Het is onvermijdelijk dat miljoenen Duitsers de komende winter zullen sterven. Het is onvermijdelijk dat miljoenen van de nomaden die doelloos rondzwerven in Duitsland maar één rustplaats zullen vinden: het graf.

Omdat de westerse media nauwelijks aandacht besteedden aan de uitzetting van Duitse burgers, wisten de meeste mensen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Groot-Brittannië helemaal niet wat er gaande was.

[Paul Craig Roberts]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
joep
joep
1 jaar geleden

De klok loopt vooruit en niet achteruit tjonge het is allemaal niet leuk meer !!

Margie
Margie
Reactie op  joep
1 jaar geleden

Mocht je een konijn met een zakhorloge tegenkomen…volg hem
Het avontuur tegemoet, hou wel de achterdeur dicht. Om echt te leven heb je geen achterdeurtje nodig

edwin
edwin
1 jaar geleden

misschien zijn de Duitse mensen wel de meest vergruisde,vermoordde,vernederde mensen op basis van leugens en nu nog steeds

Jelle Bos
Jelle Bos
1 jaar geleden

De Duitsers hebben hier in ons land moord, doodslag en vernieling toegebracht. Moeten we nu zeggen, o wat een zielige Duisers?

J. Bos
Almere

andere peter
andere peter
Reactie op  Jelle Bos
1 jaar geleden

Misschien kunnen we eigenlijk niet spreken over “de duitsers” of “de joden” omdat je daarmee hele groepen mensen over één kam scheert. Er waren ook heel veel duitsers tegen de oorlog. Er waren trouwens ook heel veel nederlanders die tegen joden waren en volop meewerkten met “de duitsers”. Zijn dan alle nederlanders slecht?

Marc
Marc
Reactie op  Jelle Bos
1 jaar geleden

@Jelle Bos: zielige Duisers mag je gerust zeggen maar zielige Duitsers vind ik er wel over. Zoals eerder vermeld is niet de hele bevolking slecht want anders zouden wij allemaal slecht zijn.

Max
Max
Reactie op  Jelle Bos
1 jaar geleden

Sterker nog. In Nederland had je de Joods raad die braaf alle joden registreerden en die informatie aan de Duitsers gaf

Margie
Margie
1 jaar geleden

De klok tikt…het is 1 voor 12!!!

Paul
Paul
Reactie op  Margie
1 jaar geleden

Had laatst op radio gehoord dat het helaas 90 sec voor twaalf is

Harry
Harry
1 jaar geleden

Ik wist dit al heel lang. Ga op zoek en onderzoek de narrativen, nu kan het nog. Veel is al verwijderd. De MSM is er voor 2 zaken, het nieuws en het verdedigen en erin pompen van het believe system via propaganda. Denk daar altijd aan.

math
math
1 jaar geleden

Citaat van Konrad Audenauer : “De gescheidenis zijn de leugens waarover men het eens is”.

exegese
exegese
1 jaar geleden

Ook in Rusland zijn zoveel meer slachtoffers gevallen dan de vermeende 6 miljoen Joden.
Daar hoor je ook helemaal niemand over.

Met 13 miljoen soldaten en 7 miljoen burgers heeft Rusland verreweg het grootste offer gebracht tussen 1939 en 1945. Wij hebben het hier alleen maar over de Joden.

https://www.cijfers.net/wo2.html

Marie
Marie
Reactie op  exegese
1 jaar geleden

Ook in Polen is zo´n 20% (!) van de bevolking omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat waren niet alleen maar Joden maar ook veel andere burgers. In de Baltische landen is meer dan 10% van de bevolking omgekomen. Men heeft het inderdaad vooral over de Joden maar met name onder de Duitse bevolking en onder de Oost- Europese bevolking zijn dus ook zeer veel andere burgerslachtoffers gevallen.

anargie
anargie
Reactie op  exegese
1 jaar geleden

@exegese.

Jij en ik weten dat geschiedenis wordt geschreven door overwinnaars.
WARE geschiedenis is veel genuanceerder, zo niet compleet anders dan wat ons allen vandaag de dag wordt geïndoctrineerd via het “educatieve” systeem.

Het ligt er namelijk aan HOE je die cijfers bekijkt. De BULK van de “Duitsers” in W.O.II aan het oostfront bestond uit Russen die tegen het communisme vochten!
Wat heel veel mensen niet weten is dat het leger aan het oostfront uit meer dan 40 nationaliteiten besloeg, onder meer uit Nederland, die faliekant gekant tegen het communisme waren.
AL deze soldaten werden na W.O.II als verraders gebrandmerkt.

ZIJ hebben er voor gezorgd dat niet gehéél Europa al in 1941 communistisch werd.
https://www.bitchute.com/video/DjyJLIpP5n7k/

(Zoek maar eens op operatie “Groza” – donderstorm – die was gepland op 6 juli 1941)
In de PREVENTIEVE aanval van de Duitsers, operatie Barbarossa werd zelfs de ZOON VAN STALIN gevangen genomen!

Rusland was niet klaar voor een verdedigingsoorlog zoals onze geschiedenisboeken beschrijven. Dat klopt inderdaad. RUSLAND WAS EIND JUNI 1941 KLAAR VOOR EEN AANVALSOORLOG!

Waar IK mij voor schaam is dat wij de FEITELIJKE redders van Europa (Kijk maar eens wat er in de Sovjet Unie is gebeurd en WIE daar verantwoordelijk voor waren!) tot op de dag van vandaag al generaties lang stigmatiseren als “het ergste volk dat ooit heeft geleefd.”

IK weet inmiddels beter!

https://www.bitchute.com/video/JtPqBc0rrUpz/

André
André
1 jaar geleden

Wat is het westen toch DÉ verlichte cultuur geweest de afgelopen decennia. 1 grote goed nieuwsshow, terwijl op de achtergrond de criminelen hun gang gingen (en nog gaan) onder de firma List en Bedrog.

anoniem
anoniem
1 jaar geleden

Herinner me wel het zinken van een passagier schip met gevangengezetten Duitsers vanuit Indonesië door de Japanners de grond in geboord is?

Elise
Elise
1 jaar geleden

Het verhaal dat de 2de wereldoorlog aan 2 kanten(of misschien wel meer kanten) gefinancierd is/was, zegt toch al genoeg. Oorlog voeren/mensen doden is sowieso onmenselijk. De overlevende hebben sowieso generaties lang last van trauma’s. Daaruit ontstaan weer andere conflicten. enz.
Het is de elite groep/die het systeem beheren/bedenken, die dit allemaal veroorzaakt.
En nu zijn wij aan de beurt!

Jorma Quaring
Jorma Quaring
Reactie op  Elise
1 jaar geleden

Precies zo is het,en niet anders

x

Check Also

bhakdi

Microbioloog Sucharit Bhakdi: ‘Coronaprik is erger dan Russische roulette’

Per 10 miljoen toegediende doses van het ...

roy

Oud-Ajacied Bryan Roy: ‘Neem die spuit niet. Doe het niet. Ze spuiten u de dood in’

Neem die spuit niet. De absolute top ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

19
0
We lezen graag je reactie!x