Homepagina » Binnenland » Half Nederland in de kou door warmtepomp. Hoogleraar legt uit waarom we niet zonder gas kunnen
warmtepomp

Half Nederland in de kou door warmtepomp. Hoogleraar legt uit waarom we niet zonder gas kunnen

De warmtepomp is voor de helft van alle huizen in Nederland geen oplossing. Hoogleraar Han Slootweg van de TU Eindhoven zegt in het AD dat we gasleidingen nodig hebben om oude huizen warm te houden.

“Zonder gas krijgen we de helft van de huizen op koude dagen niet warm,” stelt Slootweg.

Huizen die gebouwd zijn voor 1980 zijn te slecht geïsoleerd om met een warmtepomp op temperatuur te krijgen.

40 tot 50 procent

Voor die woningen is daarom stadsverwarming of gas nodig.

In de stad is een warmtenet een goede oplossing, aldus Slootweg, die ook directeur netstrategie bij netbeheerder Enexis Group is.

“Maar 40 tot 50 procent van de woningen is wat ouder en ligt verder uit elkaar. Wij zijn ervan overtuigd dat een gasnet daar ook in de toekomst nodig blijft,” zegt hij.

Niet reëel

“Kijk maar eens wat er bij oudere woningen op koude dagen door de gasmeter gaat. Het is niet reëel om dat met elektriciteit te doen.”

Slootweg noemt het motto dat iedereen van het gas af moet ‘ongenuanceerd’.

Lukt gewoon niet

“Je kunt oudere huizen niet ‘na-isoleren’ tot een punt waarop je op koudere dagen genoeg hebt aan een elektrische aansluiting,” zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Dat lukt gewoon niet.”

Ook andere netbeheerders pleiten voor behoud van het gasnet.

[AD]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk
Henk
10 maanden geleden

Allemaal stervenskoud met kouwe poten + Corona , dan breekt hier de pleuris uit . En waarschijnlijk goed ook .

Exegese
Exegese
10 maanden geleden

Geen enkele van hun drastische maatregelen zijn doordacht of überhaupt haalbaar. Vreemd dat een kabinet weg kan komen met zoveel waanzin. Echt onvoorstelbaar .

Aad
Aad
Reactie op  Exegese
10 maanden geleden

Ze zitten nog maar 1 jaar, dus ze kunnen de vreemdste zaken verzinnen, na mij de zondvloed denken ze.

René
René
Reactie op  Aad
10 maanden geleden

Nu heeft half Nederland nog geen warmtepomp, dus zit in ieder geval niet half Nederland in de kou.

Eelke Piers
Eelke Piers
10 maanden geleden

@ Aad
Elke wet kan afgeschaft worden of zo opgerekt worden dat er niets meer overblijft. Dat lukt deze regering zelfs met de grondwet

Als het met een warmtepomp niet gaat probeer het dan met een airco. Deze verwarmt en koelt als het nodig is en kost maar het vierde deel van een warmtepomp

Gerrit
Gerrit
Reactie op  Eelke Piers
10 maanden geleden

Gelukkig heb je ook geen verstand van prijzen

mike
mike
10 maanden geleden

Oude huizen kun je niet onbeperkt van binnenuit isoleren omdat deze vaak voorzien zijn van vloeren met houten balken die zijn opgelegd in de buitenmuren. Als je deze buitenmuren aan de binnenzijde voorziet van een dik pak isolatie is weliswaar de muur goed geisoleerd, maar de balkkoppen blijven een koudenbrug. De warmte van binnen trekt door de balk naar buiten.

In een verwarmd huis van ongeveer 20 graden kan er veel meer vocht in de lucht worden opgenomen dan in de koude lucht buiten (van bijv. -5 gr.). Met dit temperatuurverschil ontstaat er doorgaans ook een dampspanningsverschil. De warme vochtige lucht van binnen wil naar buiten trekken omdat daar de temperatuur en dampspanning lager is. Indien de gevel goed geisoleerd is en van de juiste folie is voorzien gaat dit over de gehele wand goed, maar bij de balken gaat het mis. Hier zal het vocht langs, en door de balken naar buiten willen.

De balken worden naar buiten toe steeds kouder en daardoor zal de in de balk aanwezige waterdamp intern gaan condenseren met als gevolg dat na verloop van tijd de balkkoppen gaat rotten. En daar is bij mijn weten niks aan te doen tenzij de gevel van buitenaf geisoleerd kan worden. Bij monumentale panden is dit financieel niet haalbaar omdat deze vaak zijn voorzien van allerlei ornamenten, die “natuurlijk” wel behouden moeten blijven. Bovendien is het maar de vraag of je ooit toestemming zal krijgen van de gemeente als je de roolijn met 20cm wil overschrijden.

H.J.
H.J.
Reactie op  mike
10 maanden geleden

Al die bedenksels van die Linkse gratenkoppen, zijn tot mislukken gedoemd.
Er is tot op heden geen enkel door Links bedacht plan, wat haalbaar is gebleken.

Als oudere Nederlander sta ik open, voor die plannen die mijn gedachte onderuit schoffelen.
Er is maar één adequate oplossing, stop met de EU dan gaat Rutte vanzelf weg.

JaPie
JaPie
Reactie op  H.J.
10 maanden geleden

Niet 1 maar 2-0 voor U. Des te sneller ‘n Nexit des te beter. De vuile zakkenvullers daaro in Brussel.

René
René
Reactie op  mike
10 maanden geleden

Je kunt de kruipruimte ook volspuiten met icynene, dan heb je best een goede vloerisolatie en niet eens zo’n dure oplossing.

Jeff
Jeff
10 maanden geleden

Ik denk ook dat mensen thuis maar wat gaan improviseren, met alle gevaar van dien. Want een lege portemonnee is toch echt leeg hoor.

salvar
salvar
10 maanden geleden

wat een gezeik warmtepomp hier en windmolentje daar.
het probleem blijf zich herhalen en wel het doofstommertje spelen van de bevolking.
kom gvd eens de straat op en ga demonstreren de burger heeft de macht en niet de regering.
gewoon gas en houtkachels is niets mis mee.
hoe dacht je dat gedaan hebben een paar honderd jaar terug.
rutte en consorten moeten een flinke schop onder hun reet hebben en trouwens daar houd rutte van.

ik word helemaal gek van dat gezeik van die linkse bende.

janie
janie
Reactie op  salvar
10 maanden geleden

Zullen al die “rutte stemmers,” inmiddels al spijt hebben??

ABN
ABN
10 maanden geleden

De bewering dat een warmtepomp het niet kan is onzin; Uiteindelijk is het een bepaalde hoeveelheid energie die geleverd moet worden.

Als ik 3 Nm3/uur gas nodig heb, en wil dit met een warmtepomp oplossen zal ik een elektrisch vermogen van 10 kW trekken bij een COP van 3.(niet onrealistisch hoog).

Qua marginale kosten is een warmtepomp dan goedkoper oa dankzij verschoven EB van elektra naar gas. Dus als je je blauw betaalt aan elektra na richting warmtepomp te gaan, betaalde je je ook blauw aan gas.

Probleem is niet de warmtepomp. Laten we bij de feiten blijven, probleem is opdikken van de elektravoorziening voor grootschalige toename van opgesteld vermogen.

De verhalen van ondergedimensioneerde warmtepompen waardoor niet warm te krijgen, en verkeerd ingestelde systemrn, waardoor er min of meer elektrisch wordt gestookt… die zullen het toch goed blijven doen. techniek is ok, inpassing en ervaring kan beter.

Het echte nadeel van een warmtepomp blijft het grote gewicht en ruimtebeslag.

Bert
Bert
Reactie op  ABN
10 maanden geleden

Eindelijk iemand die t snapt,als t juist berekend wordt kan t in iedere woning.
Gegarandeerd warm , en goedkoper dan op gas. COP cv ketel 0,95 COP LW warmtepomp 3,0
WP met bodemwisselaar 6,0

De oude rammelende airco kan naar de schroothoop

Rob
Rob
Reactie op  Bert
10 maanden geleden

Eén probleem alleen: wie gaat dat betalen als je bankrekening al leeg is geplunderd door de staat, de zorgverzekeraars, huurverhogingen, het toegenomen aantal mensen die naar de voedselbank moeten etc? Allemaal leuk en aardig al dat berekenen maar bereken dat eens aan de hand van de bankrekeing van de gemiddelde Nederlander in deze tijd. Dan is het niet haalbaar want de gewone Nederlander heeft geen geld meer. Krijgen die dan subsidie, net als met die electrische auto’s? Dacht het niet. Dit hele zogenaamde groene energie transitie is er alleen maar op gericht zoveel mogelijk geld bij het volk los te weken omdat bankiers niets meer verdienen aan schulden. Daarom hebben ze nieuwe schuld bedacht die ze ons aanpraten: een ecologische schuld. Maar dat is dus gewoon bedoeld om winst te maken en verder niets. We hebben die BS helemaal niet nodig. Dat klimaat gelieg is de grootste BS die ze ooit verzonnen hebben. Er zitten met dit soort zaken altijd dezelfde figuren achter en die zijn alleen maar op geld uit. Zeker nu want de top heeft niets meer. Ze zijn failliet en ze verliezen de macht. Ze hebben geld nodig dus die groene BS is gewoon niets anders dat diefstal. Het gaat dus om het geld en daar hebben ze dit concept voor bedacht. En zo te zien rekent sommigen hier lekker mee. Zet je maar schrap, het hele banken systeem zwaait heen en weer als bomen in een zware storm. Alleen het Deutsche Bank aandeel al is vandaag (maandag) met ruim 12,5% ingezakt naar onder de 6 euro. Die stond vorig jaar al onder de 8 euro, klom in februari op naar iets boven de 10 euro en zakt nu weer in als een plumpudding.

ABN
ABN
Reactie op  Rob
10 maanden geleden

In de geschetste situatie zit je in een huurhuis en dan moet de verhuurder dar oppakken.

Je zit wel in de richting dat het ook een groot werkverschaffingsproject is, gelijk als de afsluitdijk. Het leek jammer dat het in hoogconjunctuur uitgevoerd moest worden. Nu de lucht wat uit de economie loopt geeft dat wat minder krisisgevoel door werkverschaffing ipv stempelen.

salvar
salvar
10 maanden geleden

@ABN
en de klere herrie

ABN
ABN
Reactie op  salvar
10 maanden geleden

Salvar, ik ben geen groot fan van lucht/water warmtepompen vanwege dat piek in vraag samenvalt met lagere cop (koude buitenlucht), maar met de nieuwe geluidseis moet de herrie van nieuwe luchtwarmtepompen meevallen.

Zoals door Bert aangegeven, een water/water WP heeft een constantere brontemperatuur wat een beter rendement geeft. En geen geluid. Wel wat hogere vaste energievraag doordat de pompen bij mijn weten continue moeten draaien om de putten niet te beschadigen.

Loekie
Loekie
10 maanden geleden

wat onze crimineelste organisatie; ook wel overheid genoemd; doet heeft niets met beleid te maken maar alles met oorlog.

:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
10 maanden geleden

waar maken we die voedende stroom van.. stroom wordt voor 99 % nog van stoom gemaakt en die stoom ontstaat door een delfstof te verbranden.. middeleeuws, maar verder zijn we nog niet.. geen zon geen zonnepaneel wat werkt, geen wind geen molen die werkt.. bij een waterval valt nog wat op te wekken met de vader van stoom.. en het ontwrichten van het dal..
daar naast ben ik benieuwd op welke buiten temperatuur te installatie wordt berekend uit concurrentie oogpunt voor de offerte wordt dit niet vermeld en vergelijken we al koeien met schapen..
ja googelen met cijfers je wordt er rijk mee.. zo de regering weet.. en schapen reken niet graag zelf laatstaan denken..
leve het verdien model dat nog steeds de wereld naar de verzieking helpt..
hoop dat corona het afmaakt..

ABN
ABN
Reactie op  :adrianus-johannes.
10 maanden geleden

Stoomtijdperk is verschillende perioden na de middeleeuwen, latere industrialisatie.

De industrie kan niet zonder, het is zowat het beste warmtetransportmedium. Daar is niets verouderd aan.

x

Check Also

timmermans

Frans Timmermans vraagt offers van iedereen: ‘Hoe eerder, hoe beter’

Frans Timmermans heeft weer van zich laten ...

warmtepomp

Warmtepomp als oplichtersmodel: na 20 storingen en een zachte winter tot 1000 euro duurder uit

In maart kregen honderden huishoudens van de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

22
0
We lezen graag je reactie!x