Binnenland

Half Nederland in de kou door warmtepomp. Hoogleraar legt uit waarom we niet zonder gas kunnen

Help ons door deze informatie met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De warmtepomp is voor de helft van alle huizen in Nederland geen oplossing. Hoogleraar Han Slootweg van de TU Eindhoven zegt in het AD dat we gasleidingen nodig hebben om oude huizen warm te houden.

“Zonder gas krijgen we de helft van de huizen op koude dagen niet warm,” stelt Slootweg.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/11/cdb-x-1.png

Huizen die gebouwd zijn voor 1980 zijn te slecht geïsoleerd om met een warmtepomp op temperatuur te krijgen.

40 tot 50 procent

Voor die woningen is daarom stadsverwarming of gas nodig.

In de stad is een warmtenet een goede oplossing, aldus Slootweg, die ook directeur netstrategie bij netbeheerder Enexis Group is.

“Maar 40 tot 50 procent van de woningen is wat ouder en ligt verder uit elkaar. Wij zijn ervan overtuigd dat een gasnet daar ook in de toekomst nodig blijft,” zegt hij.

Niet reëel

“Kijk maar eens wat er bij oudere woningen op koude dagen door de gasmeter gaat. Het is niet reëel om dat met elektriciteit te doen.”

Slootweg noemt het motto dat iedereen van het gas af moet ‘ongenuanceerd’.

Lukt gewoon niet

“Je kunt oudere huizen niet ‘na-isoleren’ tot een punt waarop je op koudere dagen genoeg hebt aan een elektrische aansluiting,” zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Dat lukt gewoon niet.”

Ook andere netbeheerders pleiten voor behoud van het gasnet.

[AD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk
Henk
4 jaren geleden

Allemaal stervenskoud met kouwe poten + Corona , dan breekt hier de pleuris uit . En waarschijnlijk goed ook .

Exegese
Exegese
4 jaren geleden

Geen enkele van hun drastische maatregelen zijn doordacht of überhaupt haalbaar. Vreemd dat een kabinet weg kan komen met zoveel waanzin. Echt onvoorstelbaar .

Eelke Piers
Eelke Piers
4 jaren geleden

@ Aad
Elke wet kan afgeschaft worden of zo opgerekt worden dat er niets meer overblijft. Dat lukt deze regering zelfs met de grondwet

Als het met een warmtepomp niet gaat probeer het dan met een airco. Deze verwarmt en koelt als het nodig is en kost maar het vierde deel van een warmtepomp

mike
mike
4 jaren geleden

Oude huizen kun je niet onbeperkt van binnenuit isoleren omdat deze vaak voorzien zijn van vloeren met houten balken die zijn opgelegd in de buitenmuren. Als je deze buitenmuren aan de binnenzijde voorziet van een dik pak isolatie is weliswaar de muur goed geisoleerd, maar de balkkoppen blijven een koudenbrug. De warmte van binnen trekt door de balk naar buiten.

In een verwarmd huis van ongeveer 20 graden kan er veel meer vocht in de lucht worden opgenomen dan in de koude lucht buiten (van bijv. -5 gr.). Met dit temperatuurverschil ontstaat er doorgaans ook een dampspanningsverschil. De warme vochtige lucht van binnen wil naar buiten trekken omdat daar de temperatuur en dampspanning lager is. Indien de gevel goed geisoleerd is en van de juiste folie is voorzien gaat dit over de gehele wand goed, maar bij de balken gaat het mis. Hier zal het vocht langs, en door de balken naar buiten willen.

De balken worden naar buiten toe steeds kouder en daardoor zal de in de balk aanwezige waterdamp intern gaan condenseren met als gevolg dat na verloop van tijd de balkkoppen gaat rotten. En daar is bij mijn weten niks aan te doen tenzij de gevel van buitenaf geisoleerd kan worden. Bij monumentale panden is dit financieel niet haalbaar omdat deze vaak zijn voorzien van allerlei ornamenten, die “natuurlijk” wel behouden moeten blijven. Bovendien is het maar de vraag of je ooit toestemming zal krijgen van de gemeente als je de roolijn met 20cm wil overschrijden.

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x