Bepaalde voedingsproducten gaan de strijd aan met kanker. Eén van die producten is de rode ui. Rode uien werken het beste tegen kanker, want ze bevatten twee stoffen die kankercellen doden.
Alle uien bevatten veel quercetine, een zogeheten flavonoïde. Maar rode uien bevatten bovendien het meeste anthocyaan: de kleurstof die de rode ui zijn kleur geeft.
Uit laboratoriumtests blijkt dat deze twee stoffen samen een krachtige ‘killer’ van dikkedarmkankercellen vormen.
Versterken
De kleurstof lijkt volgens onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada de quercetine te versterken en ‘aasetende’ eigenschappen ervan te vergroten.
Ze probeerden vijf verschillende uiensoorten uit op de kankercellen. Alle uien bevatten quercetine en dus hebben ze in theorie allemaal kankerbestrijdende eigenschappen. Maar de rode soort viel extra op.
Voor hun experiment kozen de onderzoekers vijf uienrassen die in de provincie Ontario geteeld worden, waaronder het ras Ruby Ring.
Celdood
“Uien activeren methoden waarmee het lichaam de kankercellen aanzet tot celdood,” legde onderzoeker Abdulmonem Murayyan van de Universiteit van Guelph uit.
“Ze bevorderen een ongunstige omgeving voor kankercellen en ze verstoren de communicatie tussen kankercellen onderling, waardoor hun groei belemmerd wordt,” voegde hij toe.
De studie is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Food Research International.
ABP verliest in één jaar 97 miljard op beleggingen: ‘Dit is niet alleen krankzinnig, ik noem dit zelfs crimineel’
Extreme kou verbreekt records in Alaska. Hier is het net zo koud als op Mars
Maya-tentoonstelling geopend in Mexico-Stad (video)
Heeft het Monster van Loch Ness nog een broertje? (video)
Washington werkt nog steeds samen met terreurorganisatie IS. Wat zijn ze met al dit gestolen goud van plan?
Duitse regering informeert bevolking over chemtrails
Oudste piramide ter wereld op de Krim?
Het World Economic Forum wil dat je brood met geplette insecten gaat eten
‘Dit is het dus mensen! Hiervoor worden boeren opgeofferd’