Nieuwsuur analyseerde 1000 reacties op de afscheidstweet van Sigrid Kaag en beweerde dat verreweg de meeste negatieve berichten gingen over haar vrouw-zijn. Er verschenen een aantal negatieve termen in beeld.
“We keken bij de negatieve reacties naar de meest gebruikte termen. In veel berichten gaat het over verwijten die vaak gebruikt worden door complotdenkers, zoals het WEF (World Economic Forum) en tribunaal. Veel berichten gingen over haar gezin, haar man, en zijn racistisch van toon. Maar verreweg de meeste negatieve berichten gaan over haar vrouw-zijn,” aldus Nieuwsuur.
Uit een analyse van twitteraar Martinus bleek dat veruit de meeste reacties daar helemaal niet over gingen. Er werd ook nergens bewezen dat veel racistisch van toon zijn. De NOS kwam vervolgens met een halfbakken schuldbekentenis, een ‘toelichting’, waar eigenlijk niks in staat.
Nieuwe wordcloud klopt ook niet
“Het bewust manipuleren van de publieke opinie door Nieuwsuur vind ik ernstig. Het was niet slechts een ‘foutje met Photoshop’ of in een latere smoes met andere software. Het is in de kern een verrotte productie,” klaagt Martinus, die benadrukt dat Nieuwsuur nepnieuws leverde.
Nieuwsuur worstelde met een ‘wordcloud’ die geen wordcloud bleek te zijn, en maakte vervolgens een nieuwe, die ook niet klopt.
In de rectificatie (‘toelichting’ aldus Nieuwsuur) stond eerst een ‘gecorrigeerde’ woordenwolk. Maar ook die kwam niet overeen met de hertellingen. Vervolgens rectificeerde Nieuwsuur de rectificatie: de wordcloud is in zijn geheel weggehaald.
Je wil ’t NIET geloven, maar: het gerommel bij @Nieuwsuur gaat door!
In hun rectificatie (“toelichting” aldus @Nieuwsuur) stond eerst nog een zgn gecorrigeerde woordenwolk. Maar OOK die kwam niet overeen met onze hertellingen ?♂️ Nieuwsuur heeft nu hun correctie… gecorrigeerd! pic.twitter.com/N2uKrl8RaF
— Martinus ?? ?? (@stampaolandese) July 15, 2023
Niks spijkers op laag water
Nieuwsuur-presentator Jeroen Wollaars plaatste de ‘juiste’ wordcloud op Twitter en schreef erbij: “Dit begint een beetje spijkers op laag water te worden.”
Twitteraar ‘Grote Pan’ merkte vervolgens op dat de term ‘terroristenliefje’ compleet is verdwenen in de nieuwe wordcloud en ‘stom wijf’ is gereduceerd tot onbetekenend. Terwijl beide termen er tijdens de uitzending juist uitsprongen, mede door het kleurtje. “Niks spijkers op laag water, dit is wezenlijk. Rectificeren in de komende uitzending!”
Martinus vraagt zich af of de wordcloud nu is verwijderd omdat hij erop heeft gewezen dat ook het WEF niet erg veel voorkwam in de reacties of Kaags vertrek. “Of was het dat Grote Pan erop wees dat deze nieuwe ‘wordcloud’ niet langer ondersteunde dat ‘verreweg de meeste negatieve reacties vrouwonvriendelijk waren’?”
Nieuwsuur zal zich hier niets van aantrekken en klagen bij de NPO-Ombudsman haalt niets uit. Er wordt alleen iets gedaan met klachten tegen onwelgevallige omroepen.
Enough is enough
Deze zogenaamde ‘rectificatie’ van Nieuwsuur is geen rectificatie. Het is manipulatie. Laat dit duidelijk zijn, reageert data-analist Wouter Aukema.
Story-baas Guido den Aantrekker zegt: “Saneer NPO66! Ze zijn open en bloot malicieus jegens een groot deel van de bevolking. Enough is enough. Journalistiek? Een gotspe is het. Shame on you.”
Verloskundige (56) overlijdt door heftige reactie op coronavaccin: ‘Laat zijn dood niet tevergeefs geweest zijn’
Een kort lesje geschiedenis
Eurosceptische partijen stevenen af op grote winst, terwijl globalist Macron de controle volledig kwijt is. Dit zeggen de peilingen
Mysterie rond militaire voertuigen VN in Virginia wordt groter: “Ze zijn niet van ons!”
Duitse arts opgepakt bij groot coronaprotest in Londen: ‘Wat is hier in hemelsnaam aan de hand?’
Voedselproducten zijn vaak niet wat ze beweren te zijn. Ontdek hier wat de voedselindustrie in je eten stopt
Hoia Baciu: de Bermudadriehoek van Transsylvanië
Triest record met dodental na vaccinatie: nooit eerder zoveel!
Ongeloof over besluit Openbaar Ministerie om Timmermans niet te vervolgen: ‘Rechtsstaat, iemand?’