Financieel

IJsland heeft inmiddels 29 bankiers in de gevangenis gegooid. Waarom kan dat hier niet?

Help door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Terwijl de wereld zich met moeite herstelt van de financiële crisis in 2008, strijken de meeste bankiers die de ineenstorting hebben veroorzaakt nog steeds enorme salarissen en bonussen op.

In IJsland is de situatie heel anders. In het land dat misschien wel het zwaarst werd getroffen door de crisis, zijn inmiddels 29 bankiers veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege hun rol bij de crash.

Vlak voor kerstmis kregen de oud-directeur van de IJslandse bank Glitnir en twee andere bankiers een gevangenisstraf opgelegd voor marktmanipulatie. Stefan Simanowitz vraagt zich in de Huffington Post af waarom er bijvoorbeeld geen enkele Britse of Amerikaanse bankdirecteur is vastgezet.

Schijntje

Hoewel banken, zoals de vijf die betrokken waren bij het Libor-schandaal, fikse boetes hebben gekregen, ontlopen de individuele bankiers die verantwoordelijk zijn voor economische malaise straf.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs kreeg bijvoorbeeld een boete van 5,1 miljard dollar voor het veroorzaken van de crisis. Voor een bank die in 2014 in totaal 40 miljard dollar bij elkaar harkte is dat een schijntje.

Lijden

Net als andere landen met een grote financiële industrie was IJsland na de crisis veel geld kwijt aan bailouts. Het land kocht geen bankiers uit, maar burgers en schold hypotheekschulden kwijt. De IJslandse overheid liet de grote banken omvallen.

Shadowproof schrijft dat banken geld blijven verdienen terwijl de rest van het volk moet lijden: “Door de crisis is de middenklasse volledig uitgehold en is de kinderarmoede in de VS nog nooit zo hoog geweest. De daders mogen gewoon weer aan het werk en stellen de winstverwachting naar boven bij. Wat een land.”

De site meldt dat er na de financiële crisis in 2008 weinig is veranderd, waardoor de kans op herhaling groot is.

[MintPress News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Dat kan wel!

vladi
vladi
6 jaren geleden

Het kan hier niet omdat we met een identiteits frauderend, belastingontduikend en crimineel satanisch koningshuis en haar onderdanen te maken.

Justitie,politie en het leger zijn vervangen door pedoclowns.

Inteelt is het.

Volgens mij stopt de ellende op aarde pas als dit gebroed werelwijd gehangen word.

fff

Jeff
Jeff
6 jaren geleden

nou, dat is heel simpel; die zitten vol!

wolfje
wolfje
6 jaren geleden

een schoolvoorbeeld van ‘de vraag stellen is hem beantwoorden’ complimenten voor ninefornews met alle respect trouwens

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

25
0
We lezen graag je reactie!x