Homepagina » Gezondheid » “Ik leef al 13 jaar zonder suiker”
"Ik leef al 13 jaar zonder suiker"

“Ik leef al 13 jaar zonder suiker”

Hoe moeilijk is dat: een leven lang zonder suiker? Mai besloot 13 jaar geleden alle suikers uit haar eten en dat van haar kinderen te schrappen. Voor haar geen cornflakes, koekjes en frisdrank.

In de supermarkt koopt Mai sowieso bijna niks, want daar zit in zoveel spullen suiker, zelfs in soep, sauzen, chips en pindakaas. Ze doet haar boodschappen daarom bij biologische winkels en eet nooit kant-en-klaar maaltijden, daar zitten ook altijd veel suikers in.

"Ik leef al 13 jaar zonder suiker"

Een blikje cola bevat 8 klontjes suiker (Corbis)

Het gaat volgens Mai niet zozeer om dat klontje suiker in je koffie, maar vooral om de onnodig toegevoegde suiker in heel veel producten, waardoor je onbewust suiker naar binnen werkt. “Als je die hoeveelheden bij elkaar optelt, denk ik dat veel mensen zouden schrikken.” Ze vervangt suiker door alternatieve zoetmiddelen zoals rijststroop, dadelstroop of appelstroop.

Als Mai met haar gezin op vakantie gaat, is ze vrij lang bezig om alle etiketten te scannen. Op het moment dat er ‘suikervrij’ op staat, weet ze vaak al dat er iets anders in zit wat zij en haar kinderen niet eten, zoals aspartaam.

Haar kinderen zijn 13 en 11 en eten nog steeds geen toegevoegde suikers. Volgens Mai raakt je lichaam van toegevoegde suiker in de war. Het zorgt voor grotere schommelingen in het bloed, sommige kinderen worden er prikkelbaar of onrustig van of krijgen last van stemmingswisselingen.

Andere mensen die suikervrij leven hebben het over gunstige effecten: een constanter energieniveau, minder migraine, een gezond gebit en minder kans op rimpels.

De volgende boeken kunnen je helpen naar een suikervrij leven:

Sterker dan suiker

100% suikervrij in dertig dagen

De suikerdetox

[Grazia]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Enkidoe schreef:

  Mai drinkt dus alleen water een eet ijsblokjes? Ook de zogenaamde natuurwinkels verkopen suikerproducteen. Suiker of toevoegingen zijn, mede doordat het steeds anders heet, onmogelijk te ontlopen.

  5 likes
  • days of our lives schreef:

   Klopt, honing, stroop, meeste fruit, bananen e.d. zijn allemaal rijk aan suiker.
   De moleculen van suiker in bananen zijn niet afwijkend van de moleculen in geraffineerd suiker. Ook dus niet het effect wat het heeft op je lichaam.

   Grote onzin dus. Ik wacht nog op de eerste persoon die aangeeft daadwerkelijk suikerloos te eten. Moeten we dan wel snel bij zijn, want dat eetpatroon heeft onvermijdelijk de dood tot gevolg.

   8 likes
   • frederika schreef:

    klopt dat fruit suiker bevat maar het bevat ook de vezels om die suiker langzaam op te nemen niet zoals geraffineerde suiker en fruitsappen waar de vezels uitgehaald zijn en je bloedsuikerpiegel omhoogschiet waardoor je alvleesklier extra hard moet werken

    4 likes
   • reality check schreef:

    Absoluut onwaar, days of our lives.
    Ik eet al meer dan 35 jaaar geen enkele toegevoegde suiker….in welke vorm dan ook.
    Was indertijd medisch nodig omdat ik na in India gewoond te hebben , amoebes had. Maar het went snel.Na een tijdje kun je al die kunstmatige toevoegingen niet meer verdragen. Je smaak verandert.
    In ayurveda noemen ze dat: een hogere smaak.

    0 likes
 • densie schreef:

  misschien geeft Mai antwoord…
  langs deze weg, wil ik je zeggen…dat er vele natuurvoedingswinkels zijn in Nederland…en ook vele sites op dat gebied op het internet!
  heerlijk…het enige dat ik gebruik, al zo’n 28 jaar, is af en toe een beetje honing in de koffie en de thee en het zelfgemaakte gebak en de chutneys bijvoorbeeld…zelfs geen rietsuiker, of palm- of vruchtensuiker…en zeker geen gedenaturaliseerde druivensuiker! Ook een heel gevaarlijk goedje…verse groenten van de bio dyn. landbouw en fruit …
  ja, je gezondheid gaat er sprongen mee vooruit en je helderheid van Geest ook!

  7 likes
 • Patricia van Moffeland schreef:

  De schade die door suiker wordt veroorzaakt staat in geen relatie tegenover de schade die door de expositie aan permanente digitale straling wordt veroorzaakt. Dit is het grootste kwaad, hieraan moeten jullie vooral iets aan doen! Dit heeft het grootste impact op de gezondheid!

  2 likes
 • José schreef:

  Waar doe je je boodschappen Mai?

  1 likes
 • Tobi schreef:

  Ze ontwijkt dus geraffineerde suiker en niet suiker (al kun je stroop denk ik ook geraffineerd noemen)..
  Ik eet elke dag 700-800gram koolhydraten waarvan 400-500 gram suiker, niks daarvan is geraffineerde suiker enkel kilo’s fruit, zilvervliesrijst en volkoren tarwe.
  Elke cel van je lichaam werkt op suiker, ik ben zelf geen voorstander van geraffineerde suiker, maar ook geen tegenstander.
  (ik propageer whole food plant-based, waarvan meer dan 80% van calorieën koolhydraten, minder dan 10% vet, minder dan 10% eiwit, all you can eat, als je al calorieën gaat tellen doe je het om je minimum te halen (2500 voor vrouwen, 3000 voor mannen))

  Je hebt tegenwoordig een hoop van die knakkers rondlopen die suiker demoniseren, propageren voor veel vet, weinig koolhydraten, want koolhydraten zijn de duivel.. want van suiker word je dik zeggen ze, als suiker al überhaupt heeft bijgedragen aan de obesitasepidemie dan is het niet vanwege de suiker, maar vanwege de toevoeging van suiker aan producten rijk aan vet, waardoor mensen het zo lekker vinden. “ik heb een zoetekauw, dat is waarom ik vet ben”, nee je bent vet omdat je zoveel vet eet.
  Ik ben er vrij zeker van dat deze carbphobia zoals ik het noem de wereld in is geholpen door TPTB en gepropageerd word zoals zoveel waaronder de new age religie.
  De wereld op zn kop en als je ziet hoeveel mensen erin trappen en hoe ze het verdedigen, net als met alle religie eigenlijk, dan blijf je je kop tegen de muur stoten, hoe gaat dit ooit nog goed komen, typ het woord koolhydraten in google en alle low carb websites komen tevoorschijn SCHANDALIG en zeer verontrustend voor de toekomst van de mensheid en deze planeet.

  1 likes
 • x

  Check Also

  supermarkt

  Sluiting ‘corona-supermarkt’ gepaard met groot machtsvertoon: ‘Dit hoort thuis in een politiestaat’

  In Noord Deurningen is een supermarkt gesloten ...

  viroloog

  Geen bewijs dat coronavirus kan worden verspreid in supermarkt, zegt deze vooraanstaande Duitse viroloog

  Er is geen bewijs dat het coronavirus ...

  >