CoronaMens en Dier

Kijk: Van Meijeren noemt Jaap van Dissel een ‘corrupte leugenaar’, en krijgt zowat de hele Kamer over zich heen

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!

Het ministerie van VWS zal de corona-adviezen van het OMT voortaan niet meer beoordelen voordat ze naar buiten komen, heeft zorgminister Kuipers toegezegd in de Tweede Kamer. Uit Wob-documenten bleek dat het ministerie het OMT vroeg om de tekst van hun adviezen op punten aan te passen. Dat gebeurde in sommige gevallen ook.

De hele Kamer was het erover eens dat die werkwijze vragen oproept. “Het OMT is niet onafhankelijk. Het is onderdeel van het RIVM en het RIVM is weer onderdeel van het ministerie van VWS. OMT-voorzitter Jaap van Dissel wordt nota bene betaald door de minister van VWS. Wie betaalt, bepaalt,” zei FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren in de Kamer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Of Van Dissel zich ook daadwerkelijk door de politiek heeft laten beïnvloeden, kon lange tijd niet bewezen worden. FVD heeft deze vraag expliciet gesteld op 11 augustus 2020. Van Dissel ontkende dat toen glashard. Maar dankzij informatie uit Wob-verzoeken is inmiddels onomstotelijk vast komen te staan dat dit een grote leugen was. Van Dissel liet zich wel degelijk beïnvloeden en die politieke beïnvloeding was toen al maandenlang aan de gang, zei Van Meijeren.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Zo spoedig mogelijk ontslagen

Het Kamerlid wees erop dat het wettelijk verboden is om politieke invloed uit te oefenen op adviezen van het OMT.

Van Meijeren trok vervolgens fel van leer: “Diezelfde voorzitter van het OMT […] adviseert nu om het apenpokkenvirus aan te merken als A-ziekte. Maar hoe kunnen we er nu op vertrouwen dat dit advies níét is ingefluisterd door de minister? Om een stukje vertrouwen te herwinnen, is er maar één oplossing: in ieder geval móét de voorzitter van het OMT zo spoedig mogelijk ontslagen worden. Hij is immers aantoonbaar beïnvloedbaar en daarmee corrupt. Als de minister zich ook vandaag weer in allerlei bochten blijft wringen om Van Dissel de hand boven het hoofd te houden, bevestigt hij dat hijzelf evenmin te vertrouwen is.”

Kuipers zei hierover: “Het OMT is onafhankelijk. Leden zitten in het OMT op persoonlijke titel vanwege hun expertise. Ik ga niet over de samenstelling van het OMT en ik zit niet in het OMT.” Hij hield vol dat de adviezen altijd zijn samengesteld door het team zelf en dat het er ook voor kan kiezen ‘om de suggesties niet over te nemen’.

Naar de pijpen gedanst van het ministerie

“Er heeft politieke beïnvloeding plaatsgevonden. Van Dissel is beïnvloedbaar, corrupt en moet zo spoedig mogelijk vervangen worden,” benadrukte Van Meijeren, die het vervolgens aan de stok kreeg met ondervoorzitter Martin Bosma. “Ik vind dit iets te bikkelharde taal: woorden als ‘corrupt’, ‘leugens’, ‘leugenaar’, et cetera.”

Ook Denk-Kamerlid Kuzu, wiens fractievoorzitter aan tafel bij Beau hard moest lachen om de geweldsfantasieën tegen FVD-Kamerleden, mengde zich in de discussie. “Ik heb ook weleens kritiek gehad op de handelswijze van het RIVM en het OMT, maar een persoon tijdens een Kamerdebat betichten van corruptie gaat mij veel te ver. Alsof de man smeergeld zou hebben aangenomen van het ministerie of zo. Dit soort onzin werp ik echt verre van mij.”

“Hij heeft vele tienduizenden euro’s ontvangen van het ministerie,” bracht Van Meijeren daar tegenin. “Ja, maar dat is niet corrupt. U gaat echt veel te ver,” reageerde Bosma. Van Meijeren: “En hij heeft naar de pijpen gedanst van het ministerie. Dat is corrupt.” Bosma: “Dat is niet corrupt.” Van Meijeren: “Dan hebben we een andere definitie van ‘corruptie’.

Ik blijf het zeggen

Kamerlid Omtzigt zei dat hij aangifte moet doen als hij vindt dat Van Dissel zich schuldig maakt aan corruptie. “Aangifte doen zal ik overwegen op het moment dat we onafhankelijke rechtspraak hebben in Nederland,” beet Van Meijeren hem toe.

SP-Kamerlid Hijink adviseerde Van Meijeren het woord ‘corruptie’ eens op te zoeken in de Van Dale. Dat advies heeft hij ter harte genomen:


“Nogmaals: de heer Van Dissel ontvangt vele tienduizenden euro’s per jaar van het ministerie. Hij is afhankelijk. De minister kan hem ontslaan. Dat zou mogelijk zijn als de heer Van Dissel niet naar de pijpen van het ministerie danst. Hij heeft laten zien dat hij naar de pijpen van het ministerie danst. Dat noem ik corrupt.” Bosma: “Nee, nee, nee!”

“Ik blijft het zeggen,” benadrukte Van Meijeren. “Nee, u gaat het niet zeggen. Ik ga schorsen,” zei Bosma.

4.9 79 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

127 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ron
Ron
2 jaren geleden

Van Dissel, je bent een vuile, corrupte, zelfverrijkende en verraderlijke leugenaar…. zo beter?

Hans van Alphen
Hans van Alphen
2 jaren geleden

Waarom mag je tegenwoordig de waarheid niet meer zeggen, niet meer zeggen zoals jij vindt dat het is.

Peter P. van Oosterum
Peter P. van Oosterum
2 jaren geleden

Ik heb sterk de indruk dat onze volksvertegenwoordiging getraind is op het verbergen en verbloemen van de waarheid. Hou daar toch mee op mensen. Leugens heten leugens

Pepper
Pepper
2 jaren geleden

Duzzel stond al op een zwarte lijst vóór corona? Nou dan..

Back to top button
127
0
We lezen graag je reactie!x