Archeologie

Medisch mysterie: Knieschroef in 3000 jaar oude mummie doet experts versteld staan

Help ons door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Deze mummie heeft een 3000 jaar oud medisch geheim. Tijdens DNA-onderzoek op het lichaam van een Egyptische man hebben wetenschappers een indrukwekkende ontdekking gedaan. In de knie van de man bleek een 23 centimeter lange orthopedische schroef te zitten.

De mummie is gedateerd op 3100 tot 3600 jaar oud. De pin wordt op zijn plek gehouden door middel van hars. Medische experts waren zo onder de indruk van de ontdekking dat ze door het bot hebben geboord om de schroef met een piepkleine camera van dichtbij te bekijken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De operatie bleek 3000 jaar geleden te zijn uitgevoerd, iets wat door de onderzoekers onmogelijk werd geacht. De experts waren ook onder de indruk van het geavanceerde design. “De pin is gemaakt op basis van dezelfde ontwerpen die we vandaag de dag gebruiken om het bot te stabiliseren,” zei dr. Richard Jackson van de Brigham Young University.

De oude Egyptenaren wisten kennelijk al hoe ze schroeven moesten gebruiken om de rotatie van het been te stabiliseren. Er zijn tot op heden geen andere mummies gevonden waarbij soortgelijke operaties zijn uitgevoerd.

Wel is eerder een uitstekend bewaard gebleven kunstteen gevonden die vastgebonden zat aan de gemummificeerde overblijfselen van een Egyptische vrouw. De kunstteen van hout en leer was van de dochter van een hogepriester die tussen 950 en 700 voor Christus leefde. Haar lichaam werd gevonden bij de stad Luxor.

“De oude Egyptenaren verdienen veel lof voor wat ze hebben gedaan,” voegde dr. Wilfred Griggs toe, die het DNA-onderzoek op de mummie leidde toen deze ongelooflijke vondst werd gedaan. De vraag blijft hoe de oude Egyptenaren over zulke geavanceerde technologie konden beschikken.

[Express, Ancient-Origins]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Matisse
Matisse
8 jaren geleden

Vet

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x