Natuur en Milieu

Mis ze niet: donderdag zijn er 85 vallende sterren per uur te zien

Help ons door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Houd de nacht van woensdag op donderdag 13 augustus vrij, want dan zijn er onder ideale omstandigheden ongeveer 85 vallende sterren per uur te zien. De meteorenzwerm Perseïden bereikt dan zijn maximum.

Het beste moment om te kijken is rond 03.30 uur. In onze streken zijn er dan gemiddeld 55 meteoren per uur te zien. Samen met meteoren van andere zwermen zijn er dan zo’n 68 vallende sterren per uur te zien.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. De zwerm heeft een relatief korte piek. Tot 12 dagen voor en na het maximum zijn nog meteoren van deze zwerm te herkennen. Er zijn dus nog meer kansen voor het geval het in de nacht van het maximum niet helder is. De snelheid van de meteoren in deze zwerm ligt op 213.840 kilometer per uur.

Hoe moet je je voorbereiden?

Je hebt geen speciale instrumenten nodig om meteoren waar te nemen. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel, warme kleren en wat geduld zijn de belangrijkste benodigdheden.

De Perseïden zijn de meest bekende meteorenzwerm omdat dit één van de rijkste zwermen van het noordelijk halfrond is en door het feit dat het maximum van de zwerm bij ons in de zomervakantie plaatsvindt.

Waar komen de Perseïden vandaan?

De meteoren werden al in het jaar 36 gezien door de Chinezen, maar vreemd genoeg werd pas in 1835 duidelijk dat het hier om een jaarlijkse zwerm ging. De bron van de Perseïden is komeet Swift-Tuttle.

Iedere 12 jaar brengt Jupiter een aantal meteoroïden uit hun baan, waardoor ze in de baan van de aarde terechtkomen en er een verhoogde activiteit te zien is. Dit gebeurde voor het laatst in 2004 en mogelijk opnieuw in 2016.

Meteoren worden in de volksmond vaak vallende sterren genoemd. Het gaat in werkelijkheid niet om sterren die vallen, maar om piepkleine stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de atmosfeer binnenkomen en op ongeveer 100 kilometer hoogte verdampen. Laat je vrienden weten dat er vallende sterren te zien zijn door dit artikel te delen op Facebook.

[Hemel Waarnemen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Johan Oldenkamp
Johan Oldenkamp
8 jaren geleden

Ik heb uit documenten gevonden dat dit meteorieten zijn van lang geleden in de buurt van Awesomium IV. Dit staat ook beschreven in de hiërogliefen en laat zien dat de oude Egypte al lang contact hadden met de buitenaardsen.

dimmer
dimmer
8 jaren geleden

Een kratje bier erbij denk.

AnanAs
AnanAs
8 jaren geleden

Ik denk dat dit een voorbode is van planeet x die er volgens sommige snel aan zit te komen .. Of zouden het de aliens zijn? De aarde is plat en de elite houd ons gevangen..

jeetje
jeetje
8 jaren geleden

vergeet geen wens te doen als je zo;n vallende ster ziet!!

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x