Houd de nacht van woensdag op donderdag 13 augustus vrij, want dan zijn er onder ideale omstandigheden ongeveer 85 vallende sterren per uur te zien. De meteorenzwerm Perseïden bereikt dan zijn maximum.
Het beste moment om te kijken is rond 03.30 uur. In onze streken zijn er dan gemiddeld 55 meteoren per uur te zien. Samen met meteoren van andere zwermen zijn er dan zo’n 68 vallende sterren per uur te zien.
De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. De zwerm heeft een relatief korte piek. Tot 12 dagen voor en na het maximum zijn nog meteoren van deze zwerm te herkennen. Er zijn dus nog meer kansen voor het geval het in de nacht van het maximum niet helder is. De snelheid van de meteoren in deze zwerm ligt op 213.840 kilometer per uur.
Hoe moet je je voorbereiden?
Je hebt geen speciale instrumenten nodig om meteoren waar te nemen. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel, warme kleren en wat geduld zijn de belangrijkste benodigdheden.
De Perseïden zijn de meest bekende meteorenzwerm omdat dit één van de rijkste zwermen van het noordelijk halfrond is en door het feit dat het maximum van de zwerm bij ons in de zomervakantie plaatsvindt.
Waar komen de Perseïden vandaan?
De meteoren werden al in het jaar 36 gezien door de Chinezen, maar vreemd genoeg werd pas in 1835 duidelijk dat het hier om een jaarlijkse zwerm ging. De bron van de Perseïden is komeet Swift-Tuttle.
Iedere 12 jaar brengt Jupiter een aantal meteoroïden uit hun baan, waardoor ze in de baan van de aarde terechtkomen en er een verhoogde activiteit te zien is. Dit gebeurde voor het laatst in 2004 en mogelijk opnieuw in 2016.
Meteoren worden in de volksmond vaak vallende sterren genoemd. Het gaat in werkelijkheid niet om sterren die vallen, maar om piepkleine stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de atmosfeer binnenkomen en op ongeveer 100 kilometer hoogte verdampen. Laat je vrienden weten dat er vallende sterren te zien zijn door dit artikel te delen op Facebook.
EU wil geen ministerie van waarheid, maar eigenlijk ook weer wel
Octopus verandert van gedaante (video)
Zo ziet de nieuwe rijksbrede strategie van het kabinet tegen desinformatie eruit: ‘George Orwell in de polder’
Adviescommissie: decriminaliseer softdrugs
Kamer weigert debat over explosieve uitspraak Pfizer-directeur: ‘Wat ontzettend triest’
Canadese artsen sterven bij bosjes: waar ligt het aan? Videospelletjes? Middagdutjes?
Over 8 jaar is de helft van alle kinderen autistisch. De oorzaak is schokkender dan je denkt
‘Zenuwen gebruiken geluid in plaats van elektriciteit’
Big bang is niet het begin van het heelal en we weten dat al 40 jaar. Deze wetenschapper doet verrassende uitspraken