Gezondheid

Mislukte medicijntest laatste nagel aan doodskist cholesteroltheorie?

Help ons door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Jarenlang heeft de geneeskunde beweerd dat we ons ‘goede’ HDL-cholesterol moeten verhogen en het ‘slechte’ LDL verlagen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Een theorie die zorgde voor de ontwikkeling van statines.

Maar de theorie heeft een flinke deuk opgelopen nadat een nieuw medicijn heel goed in beide doelstellingen slaagde, maar desondanks niet wist te voorkomen dat mensen een hartinfarct of beroerte kregen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het medicijn, evacetrapib, is nu door de fabrikant Eli Lilly van de markt gehaald, omdat het niet in staat bleek ook maar één hartinfarct, beroerte, bypass of geval van pijn op de borst te voorkomen, ook al slaagde het er wél in om het goede cholesterol te verdubbelen en het slechte cholesterol te verlagen. Dat schrijft de American College of Cardiology.

Geen verschil

“Dit is een middel dat de hoeveelheid goed cholesterol meer dan verdubbelt en de hoeveelheid slecht cholesterol verlaagt, en toch heeft het geen enkel effect op het aantal hart-en vaatziekten. We zijn teleurgesteld en verbaasd over de resultaten,” zegt hoofdonderzoeker Stephen Nicholls van de Australische Universiteit van Adelaide.

Meer dan 12.000 patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten kregen anderhalf jaar lang het medicijn of een placebo. Aan het eind van de trial was bij degenen die het medicijn slikten het HDL-gehalte 137 procent gestegen en het LDL 37 procent gedaald. En toch was er geen verschil tussen de twee groepen wat betreft het aantal hart- en vaatziekten.

Gestopt

Dat is niet alleen een tegenvaller voor de aanhangers van de cholesteroltheorie, het is ook een klap voor de nieuwe generatie hartmedicijnen: de cholesterylestertransferproteïne (CETP)-remmers. Evacetrapib is de derde CETP-remmer die niet werkt. De eerste, torcetrapib, gaf zelfs een verhoging van het aantal doden door hart- en vaatziekten, ondanks dat het slechte cholesterol erdoor verlaagd werd.

Na het mislukken van deze nieuwe studie is Eli Lilly gestopt met de verdere ontwikkeling van evacetrapib, wat het bedrijf 90 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling heeft gekost.

[Medisch Dossier]

3 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
7 jaren geleden

Quote uit artikel : We zijn teleurgesteld en verbaasd over de resultaten,” zegt hoofdonderzoeker Stephen Nicholls van de Australische Universiteit van Adelaide.

Dat gevoel heb ik al jaren maar dan over de algehele medicijnenkmaffia. Wat me echter wel verheugt is dat zo’n onderzoeksresultaat wat hun gouden handel ondermijnt wordt gepubliceerd in plaats van weg gemoffeld, al is het dan niet in de grote kranten en M.S.M. Het is weer een stapje in de goede richting.

atomnics
atomnics
7 jaren geleden

Op natuur basis leven, mensen is het beste voor ons.
Kunstmatige technologie maakt ons letterlijk kapot, ziek, het vindt zelfs de dood.

Realiseer wie je bent. ken jezelf en je zal het universum kennen. Al het levende zijn multi dimensionaal van nature.

wij zijn zo krachtig tis onvoorstelbaar alleen helaas worden de meeste misleid en afgeleid van zichzelf zodat zij geen controle meer heeft over zichzelf. en daar ligt het probleem mensen moeten weer gaan herinneren dat zij op hun lichaam moeten gaan vertrouwen hun eigen hart gevoelens weer eens aanhoren erop vertrouwen ervan weer gaan houden van jezelf.

alle kennis informatie hoef je niet meer buiten jezelf te gaan zoeken alles is al aanwezig in jezelf altijd al geweest en zal altijd zo zijn. dit is key vertrouw volledig op jezelf.

Johanna
Johanna
7 jaren geleden

Ja , het is heel treurig .90 miljoen weggegooid terwijl ze dachten miljarden te verdienen !!
Als je gezond oud wil worden heb je je cholesterol hard nodig , afblijven dus !!

Hwth
Hwth
7 jaren geleden

Kreeg na mijn hersenbloeding standaard ook direct statines voorgeschreven , heb ze geruime tijd geslikt maar hoeveel soorten ook kreeg er iedere keer weer ondraaglijke bijwerkingen van zoals heftige spierpijnen . Op het laatst in overleg met arts mee gestopt want mijn lichaam protesteerde zodanig dat ik door kreeg dat dit spul meer kapot maakte van mijn lichaam dan goed is .
Slikt momenteel al geruime tijd geen statines meer en voel me er beter bij dan voordien met die rotzooi . Dan liever maar iets meer risico maar beter in m’n vel .

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x