Homepagina » Gezondheid » Mislukte medicijntest laatste nagel aan doodskist cholesteroltheorie?
Mislukte medicijntest maakt einde aan cholesterolmythe

Mislukte medicijntest laatste nagel aan doodskist cholesteroltheorie?

Jarenlang heeft de geneeskunde beweerd dat we ons ‘goede’ HDL-cholesterol moeten verhogen en het ‘slechte’ LDL verlagen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Een theorie die zorgde voor de ontwikkeling van statines.

Maar de theorie heeft een flinke deuk opgelopen nadat een nieuw medicijn heel goed in beide doelstellingen slaagde, maar desondanks niet wist te voorkomen dat mensen een hartinfarct of beroerte kregen.

Het medicijn, evacetrapib, is nu door de fabrikant Eli Lilly van de markt gehaald, omdat het niet in staat bleek ook maar één hartinfarct, beroerte, bypass of geval van pijn op de borst te voorkomen, ook al slaagde het er wél in om het goede cholesterol te verdubbelen en het slechte cholesterol te verlagen. Dat schrijft de American College of Cardiology.

Geen verschil

“Dit is een middel dat de hoeveelheid goed cholesterol meer dan verdubbelt en de hoeveelheid slecht cholesterol verlaagt, en toch heeft het geen enkel effect op het aantal hart-en vaatziekten. We zijn teleurgesteld en verbaasd over de resultaten,” zegt hoofdonderzoeker Stephen Nicholls van de Australische Universiteit van Adelaide.

Meer dan 12.000 patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten kregen anderhalf jaar lang het medicijn of een placebo. Aan het eind van de trial was bij degenen die het medicijn slikten het HDL-gehalte 137 procent gestegen en het LDL 37 procent gedaald. En toch was er geen verschil tussen de twee groepen wat betreft het aantal hart- en vaatziekten.

Gestopt

Dat is niet alleen een tegenvaller voor de aanhangers van de cholesteroltheorie, het is ook een klap voor de nieuwe generatie hartmedicijnen: de cholesterylestertransferproteïne (CETP)-remmers. Evacetrapib is de derde CETP-remmer die niet werkt. De eerste, torcetrapib, gaf zelfs een verhoging van het aantal doden door hart- en vaatziekten, ondanks dat het slechte cholesterol erdoor verlaagd werd.

Na het mislukken van deze nieuwe studie is Eli Lilly gestopt met de verdere ontwikkeling van evacetrapib, wat het bedrijf 90 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling heeft gekost.

[Medisch Dossier]


Vind je deze info goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. Quote uit artikel : We zijn teleurgesteld en verbaasd over de resultaten,” zegt hoofdonderzoeker Stephen Nicholls van de Australische Universiteit van Adelaide.

  Dat gevoel heb ik al jaren maar dan over de algehele medicijnenkmaffia. Wat me echter wel verheugt is dat zo’n onderzoeksresultaat wat hun gouden handel ondermijnt wordt gepubliceerd in plaats van weg gemoffeld, al is het dan niet in de grote kranten en M.S.M. Het is weer een stapje in de goede richting.

  21 likes
  • Zou kraantjeswater en fluoride tandpasta een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken?
   Hoe vaak heb ik al niet de keukenkraan moeten reinigen met witte keukenazijn. En alleen witte keukenazijn helpt.
   De witte kalkaanslag + een onbekend lijmprodukt veroorzaakt die plak. Dus ook in het menselijk lichaam. Iedere dag een beetje appelazijn drinken helpt misschien.

   9 likes
   • Knoflook reinigt ook de bloedvaten.

    7 likes
   • Aan onbekent,
    als je een appel eet zit daar voldoende zuur in.
    maar je kan er beter voor zorgen dat je kalk uit je lichaam niet te veel oplost.
    eet je veel verse groeten en veel fruit en granen dan is dat heel gezond maar het verhoogt ook het zuur gehalte in je bloed . macrobioten drinken daar om 3 jaren thee.
    om het lichaam weer meer basis te maken.
    op latere leeftijd ligt bot ontkalking zeker als je niet voldoende beweegt, op de loer.
    je botten goed belasten helpt daar tegen. het maakt je botten sterk.

    5 likes
 2. Op natuur basis leven, mensen is het beste voor ons.
  Kunstmatige technologie maakt ons letterlijk kapot, ziek, het vindt zelfs de dood.

  Realiseer wie je bent. ken jezelf en je zal het universum kennen. Al het levende zijn multi dimensionaal van nature.

  wij zijn zo krachtig tis onvoorstelbaar alleen helaas worden de meeste misleid en afgeleid van zichzelf zodat zij geen controle meer heeft over zichzelf. en daar ligt het probleem mensen moeten weer gaan herinneren dat zij op hun lichaam moeten gaan vertrouwen hun eigen hart gevoelens weer eens aanhoren erop vertrouwen ervan weer gaan houden van jezelf.

  alle kennis informatie hoef je niet meer buiten jezelf te gaan zoeken alles is al aanwezig in jezelf altijd al geweest en zal altijd zo zijn. dit is key vertrouw volledig op jezelf.

  15 likes
  • Ik zeg niet dat het makkelijk/moeilijk word of is.
   Wat ik wel zeg is geef niet zo snel op kies ook niet voor de gemakzuchtige weg.
   Kijk het aan voor wat het is en laat het los zodat je eraan kan werken.

   Je hart is de krachtigste elektrische versterker die er maar bestaat. Die dus in verbinding staat met jouw hersens de (hardware) en de mind is een elektrische ontvanger het wordt ook wel pijnappelklier genoemd en is als het ware de (software) dat jouw realiteit verzorgt op maat gemaakt.

   4 likes
   • Je verwoordt het heel mooi Atomnics, puur natuur is het beste wat er is.

    Een paar weken geleden hebben ze mijn cholesterol getest en je zal het waarschijnlijk al raden. Te hoog. Nu zat ik laatst een stuk te lezen van een arts die zei dat als je ouder wordt je cholesterol beter in de buurt van 7 kan zitten dan lager. Laat ik dat nou ongeveer net hebben 6,9, super dus. Van nature uit zeer laag LDL en een hoog HDL.
    Maar volgens de cardioloog was dit te hoog. Ze begon meteen over nieuwe cholesterolpilletjes die beter zouden zijn dan de oude. Uiteraard wilde ik ze niet, maar dan komt het volgende om je te overtuigen van jouw cholesterol probleem, een DNA test want het kan weleens erfelijk zijn.
    Inwendig zat ik me rot te lachen, maar goed als ze het zo graag wil prima.

    Ik neem geen enkel pilletje, dat kunnen ze op hun buik schrijven.
    Als je je cholesterol wil verlagen gebruik dan alleen olijfolie, eet iedere dag een teentje knoflook bij het avondeten en een glas rode wijn, vis, geen chemisch samengestelde margarines, pas op met suiker en zoutjes. Eet verder gezond.

    PS pas op met zonnebloemolie die is niet geschikt voor verhitting (zoals de meeste frituurvetten/oliën , rijstolie wel (wokken en frituren).

    8 likes
   • Je verwoordt het prima @Atomnics, Human beïngs are masters of their body’s and rulers off their mind and souls.

    Als we dat nog maar een beetje meer beseften en er naar handelden, dan hadden we heel die farmaceuten niet meer nodig. Alles wat we nodig hebben groeit in de natuur in overvloed om ons heen, de rest is aan ons zelf en een zuivere en integere levenshouding en levenswijze.

    5 likes
 3. De cholestorol mythe is ons al jarenlang voorgehouden. Het LDL en het HDL Cholesterol bevindt zich BINNEN HETZELFDE MECHANISME!

  Weet iemand wat scheurbuik is? En wat scheurbuik te maken heeft met cholesterol? Alles en niets.
  Scheurbuik is een acuut tekort aan vitamine C, hetgeen voorkwam bij de scheepsvaart in de vroegere tijden.
  Maar wát is scheurbuik?

  De wanden van de aderen en slagaderen bestaan uit het elastische collageen bindweefsel. Vitamine C zorgt voor de elasticiteit van deze vaatwanden. Wanneer er van het ene op het andere moment totaal geen vitamine C wordt toegediend, duurt het ongeveer 60 – 90 dagen alvorens deze vaten hun elasticiteit dusdanig hebben verloren, dat door de DRUK van slagaderen deze bloedvaten open scheuren (aneurisma’s)
  Zie het als een binnenband van een fiets die te lang in de zon heeft gelegen. Er ontstaan scheurtjes in het rubber en de band wordt hard. Wanneer je deze band vervolgens probeert op te pompen ontstaat er een klapband.
  Doordat scheurbuik in een kort tijdsbestek gebeurt, heeft het lichaam geen kans om reparatie mechanismen in te schakelen.

  Maar wat nu wanneer er decennia lang een CHRONISCH tekort aan vitamine C is? De mens kan, net als primaten, de cavia en een vruchtenetende vleermuis, zelf geen vitamine C aanmaken, maar haalt deze uit het voedsel.

  Bij een chronisch tekort aan vitamine C (en de ADH van 20 mg is net voldoende om scheurbuik te voorkomen) heeft het lichaam tijd om reparatiemechanismen in te schakelen. (Zeg maar om de band te plakken). In de lever wordt een stofje aangemaakt die de scheurtjes in de vaatwanden oplapt. Deze stof heet CHOLESTEROL!

  En “teveel” van dit cholesterol wordt “aderverkalking” genoemd. (Latijnse naam is ARTERIOsclerose. Arteriën zijn SLAGADERS!)
  Er wordt middels dit mechanisme JUIST voorkomen dat er vroegtijdig een aneurisma ontstaat!

  Ga je echter zeer veel NATUURLIJKE vitamine C toedienen, dan zul je zien dat de vaatwand zich herstelt en dat het cholesterol weer wordt afgebroken en afgevoerd naar de lever. Dit zijn LICHAAMSEIGEN MECHANISMEN!

  En wát doet de medische “wetenschap”? Deze gaat cholesterolVERLAGENDE middelen toedienen! (En overruled daarmee de lichaamseigen reparatiemechanismen!)
  Men heeft zelfs het sprookje van HDL en LDL cholesterol bedacht om ons alleen maar meer zand in de ogen te strooien.
  Het “slechte” LDL cholesterol is niets anders dan het mechanisme dat de scheurtjes in de slagaderen probeert op te lappen teneinde een aneurisma te voorkomen. Het “goede” HDL cholesterol is niets anders dan het afgevoerde, overbodige cholesterol doordat de elasticiteit van de vaatwand is hersteld.

  http://gezondheidenvoeding.nl/voeding-gezondheid/preventief/hart-en-vaatziekten-bestrijden-en-voorkomen-vitamine-c/
  http://www4.dr-rath-foundation.org/NHC/cholesterol/cellular_solutions.htm

  13 likes
 4. Enkele jaren geleden kreeg ik van de dokter, na bloed afname en onderzoek, te horen dat mijn slechte cholesterol slecht was en mijn goede cholesterol goed was.
  Ik kreeg daar een hele lijst mee wat ik mocht eten en niet mocht eten..ik dacht bij mezelf, als ik me daar moet aanhouden dan sterf ik van de honger.

  Een paar maanden later weer een bloed onderzoek, toen bleek mijn slechte cholesterol goed te zijn en mijn goede slecht te zijn.
  Ze wees me er ook op dat ik toch maar het dieet moest blijven verder doen….ik heb haar toen lachend verteld dat ik dat dieet nooit gevolgd heb en ook nooit zal volgen, dat ik met die onzin niet mee doe…ze kon er niet mee lachen, maar dat was mij een zorg.

  Mijn grootouders zaliger aten vroeger s’morgens als ontbijt iedere dag spek met eieren en boterhammen met varkensvet.
  Die mensen hadden een paar maatjes meer, maar waren kern gezond, maar moesten ook wel iedere dag, sinds dat ze jong waren, op het veld hard werken en ook nog eens het huishouden doen en kinderen grootbrengen.

  Van het ene moment op het andere werd dat alles afgeraden, werd er verwezen naar cholesterol, terwijl dat het voorheen niet bekend was, laat staan een ziekte was.
  Van goede cholesterol had ik zelf nog nooit gehoord tot een paar jaren geleden en heb daar altijd mee moeten lachen.
  Mensen hebben nu eenmaal vetten nodig, al die zgn light producten en die cholesterol pilletjes zijn fabeltjes.
  Ik heb nog geen enkele obees zien vermageren met alleen maar light producten (ken er enkele) en geen enkele persoon een betere cholesterol waarden weten verkrijgen met pilletjes (ken er enkele)

  Maar dat is natuurlijk het grote verschil, de praktijk is altijd (Altijd) anders dan de theorie, want het is altijd de bedoeling van zulke bedrijven, om zich te verrijken, maar de meeste mensen trappen er steeds wel weer blind in.

  Ik zou zeggen, eet en drink wat je wilt, maar doe het met mate, want tegenwoordig is niks nog goed!!

  10 likes
  • Ik ben 5 jaar geleden begonnen met koolhydraat arm eten. Dus vooral vlees, 7eieren per dag, begin iedere dag met 4-5 gebakken eieren met spek. Geen graanproducten, aardappelen, bonen, fruit, suiker. Wel kaas en volle kwark en yoghurt. Gevolg: veel te hoge bloeddruk is nu perfect, cholesterol ongeveer 6, 18 kilo afgevallen en ben in topconditie.

   2 likes
   • Maar Henk toch, die dingen dat jij nu eet en de hoeveelheid, zou volgens de medische wereld en vooral big farma, leiden naar een veel te hoge cholesterol waarden, veel te hoge bloed druk en de kg’s zouden er moeten bij komen (veel vet)
    Jij hebt dus aan den lijve ondervonden dat de medische wereld (inclusief die zgn voeding experten/diëtisten, want dat is ook al een lachertje) zonder zich vragen te stellen big farma advies opvolgen…een mooi bewijs dat dat dokters en dergelijk, gewoon een bende schapen zijn (blind volgen)

    Zelf eet ik geen rood vlees (word er ziek van) sinds een 5 tal jaren geen melk producten en afgeleiden meer (lactose intolerant) Zelden fruit (word er ziek van) om te braden/bakken alleen maar sojaboter (al de andere verdraag ik niet) geen snoep al eet ik wel af en toe een zak xl ships, geen kant en klare maaltijden meer maar wel zoveel als het kan alles vers.
    Veel kip (gevogelte) regelmatig vis en andere zeevruchten, regelmatig eieren,heel veel groenten (alle groenten) aardappelen, geen wit brood (wel grijs) een beetje zout, veel kruiden en dagelijks een 3 liter frisdrank.
    Altijd heel hard en zwaar werk verricht en leg dagelijks wel wat km’s te voet af.

    Voor mijn leeftijd en lengte heb ik trouwens een ondergewicht (voor de mensen die moesten denken dat ik te zwaar zou zijn) en buiten mijn maag/darm en rug problemen, verder kern gezond en heel vitaal.
    Heb wel tot mijn dertigste altijd aan sport gedaan, maar sinds toen niets meer, buiten de lichamelijke beweging op/naar het werk.

    Vandaar ook in mijn eerdere reactie, eet en drink alles wat je wilt (je kunt verdragen) maar doe het met mate.
    Geniet van het leven, ongeacht wat andere zoals de medische wereld/big farma je komt opleggen, want zij zijn er alleen op uit om je alles te verbieden maar terzelfdertijd prijzen ze wel hun eigen producten/medicatie aan.

    En naar het vrouwelijke geslacht toe, als vrouw mag je gerust een maatje meer hebben, dat is vrouwelijk, kan zelfs heel mooi en heel sexy zijn….alleen mag je niet rond zijn, want dat maakt van iets moois iets lelijks….maar aub, ga je niet uithongeren omdat de media een bepaald beeld opplakt.

    0 likes
  • Ph,
   je moet je altijd afvragen welk roodvlees eet je, welk zout, welke zuivel(melk) er is namelijk een wezenlijk verschil.
   Het hangt puur ervan af of een boer op de juiste manier werkt. Als de koeien brok gevoerd worden zit daar tarwe, soja en mais in, dat zijn ingredienten die ontstekingen aanjagen, veel omega 6 dus (wat ontstekingsaanjagend werkt en omega 3 ontstekingsremmend) Wij krijgen veel te veel van dat 6 binnen en daardoor geen balans met 3. Als je vlees eet wat zogezegd grasgevoerd is eet je een product wat gezondheidsbevorderend is.
   Zuivel wordt regulier en biologisch nogal bewerkt, het wordt bij pasteuriseren min. 72 graden verhit, bij steriliseren 100 graden en daardoor gaan lactAse-enzymen stuk in de melk, die bij rauwe melk (tot 39 graden max) in tact blijven waardoor je in de meeste gevallen lactOse makkelijk kunt verwerken zoals het hoort. Ook wordt de fabrieksmelk door hele fijne zeven geperst waardoor de zgn vetbolletjes niet in de melk gaan drijven, mensen vinden dat niet lekker (denken ze) vet op de melk maar wanneer er vet op de melk drijft heb je de juiste melk. Koop rechtstreeks bij de boer. Ik ken een boer waar uit heel Nederland mensen melk halen om de juiste kwaliteit te waarborgen. Kijk eens bij ecoboerderij de Haan in Ingen voor goede info en producten.
   Over zout, het winkelzout bevat alleen natriumchloride, 2 mineralen, terwijl Keltisch zeezout het hele spectrum aan mineralen bevat (het juiste zout is nooit wit, want gebleekt).
   Dan nog over sojaboter/olie, soja is een stof die als oestrogeen werkt. Jongensbaby’s mogen absoluut geen sojamelk, dan krijgen ze meisjes kenmerken. Het is dus een enorme hormoonverstoorder en jaagt hormoongerelateerde kankers aan zoals borsten, baarmoeder, prostaat enz.
   De meeste plantaardige olieen kunnen niet of nauwelijks verhit worden omdat er dan transvet ontstaat. (dat is superslecht voor je aderen en cellen) Gebruik alleen olijfolie, rijstolie is weer een omega 6 olie, niet handig dus. Daar krijgen we al veel te veel van binnen.
   Eet dus biologisch DYNAMISCH, biologisch alleen is niet genoeg, dat is een aangepaste versie van gangbaar.
   Eten hoeft niet met mate, eet wat je lichaam vraagt, heb je trek in zout, neem dan geen chips, maar een stuk kaas of worst (waar lekker zout in zit) heb je zin in vet, neem dan producten met veel cholesterol, roomboter, kokosboter/olie, reuzel, niervet, eieren, volvette kaas, melk, yoghurt, kwark, kefir, de vettere vleessoorten (allemaal van grasgevoerde dieren).Vraagt je lichaam om zoet, neem dan bv een cracker met dik boter en kaas, gegarandeerd dat de trek verdwijnt als je dit een tijdje doet. Eet dus als je voorouders, kijk voor informatie bij Weston A. Price
   Eet dus zoals de natuur het bedoeld heeft.
   Zelf eet ik veel vet(alleen van grasgevoerde dieren), mijn bloeddruk is perfect 120/80 en mijn cholesterol ook 5,6 en ik ben 56 jaar

   2 likes
 5. Kreeg na mijn hersenbloeding standaard ook direct statines voorgeschreven , heb ze geruime tijd geslikt maar hoeveel soorten ook kreeg er iedere keer weer ondraaglijke bijwerkingen van zoals heftige spierpijnen . Op het laatst in overleg met arts mee gestopt want mijn lichaam protesteerde zodanig dat ik door kreeg dat dit spul meer kapot maakte van mijn lichaam dan goed is .
  Slikt momenteel al geruime tijd geen statines meer en voel me er beter bij dan voordien met die rotzooi . Dan liever maar iets meer risico maar beter in m’n vel .

  13 likes
 6. Statines zijn al een eeuwigheid een melkkoe van de farmaceutische bedrijven en helpt de mens niet vooruit eerder achteruit. Het mechanisme is altijd hetzelfde. Er wordt eerst angst gecreëerd en dan heeft de farma maffia er een oplossing voor. Of het nu statines zijn of vaccins angst regeert en dan willen de mensen, die niet verder kijken meteen het betreffende middel hebben. Wat de statines betreft is het helemaal geboefte en de verzekeraars werken er aan mee. Tot 2015 kregen de meeste mensen statines van 25 Mg. Tot opeens begin 2015 iedereen zijn cholesterol werd getest en ze op 40 Mg statines werden gezet. Wat is de achtergrond hiervan? Huisartsen krijgen een vergoeding per patiënt in 2015 is die verminderd maar de artsen konden hun vergoeding opplussen als ze statines van 40 Mg gingen voorschrijven. Hoezo boevenstreken. Wil je gezond blijven blijf dan zoveel mogelijk weg van artsen en medicijnen, die onterecht de naam hebben van geneesmiddel. Het geneest niet en brengt je vaak nog verder van huis. Laat de angst niet regeren.

  7 likes
 7. Zou kraantjeswater en fluoride tandpasta een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken?
  Hoe vaak heb ik al niet de keukenkraan moeten reinigen met witte keukenazijn. En alleen witte keukenazijn helpt.
  De witte kalkaanslag + een onbekend lijmprodukt veroorzaakt die plak. Dus ook in het menselijk lichaam. Iedere dag een beetje appelazijn drinken helpt misschien.

  5 likes
 8. Ja , het is heel treurig .90 miljoen weggegooid terwijl ze dachten miljarden te verdienen !!
  Als je gezond oud wil worden heb je je cholesterol hard nodig , afblijven dus !!

  4 likes
 9. De aandeelhouders willen natuurlijk zo HOOG ! mogelijk beloond worden. Heeft niets met geneeskunde, zieke mensen enz. te maken. Ik spreek hier uit ervaring, zij zitten ergens op een ver eiland lekker aan het potverteren of aan de kust van Florida en zijn niet bezig met het lijden en ziektes van een ander,
  wat voor hen een volkomen ABSTRACT gebeuren is!

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Al 2 miljoen Nederlanders aan de statines, terwijl ze in de meeste gevallen niet helpen. Sterker nog: op deze manieren maken ze u ziek

Al 2 miljoen Nederlanders aan de statines, terwijl ze in de meeste gevallen niet helpen. Sterker nog: op deze manieren maken ze u ziek

Bijna twee miljoen Nederlanders slikken statines die ...

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

De moderne mens leeft op vlak van ...