Gezondheid

Studie: aspartaam kan kanker veroorzaken

Help door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers waarschuwen in het American Journal of Industrial Medicine dat aspartaam, een kunstmatige zoetstof die aan veel voedselproducten wordt toegevoegd, kankerverwekkend kan zijn.

Morando Soffritti en zijn collega’s van het Ramazzini Instituut in het Italiaanse Bologna roepen regulerende instanties van over de hele wereld op nog eens goed te kijken naar de kankerverwekkendheid van aspartaam.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Soffritti analyseerde een groot aantal studies naar aspartaam en kwam tot de conclusie dat de kunstmatige zoetstof kanker kan veroorzaken. De wetenschappers merken op dat er in 2005 ook al bewijs was dat aspartaam kankerverwekkend kan zijn, waarna de Europese Commissie de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA vroeg om alle beschikbare wetenschappelijke literatuur over de zoetstof.

De onderzoekers ontdekten dat de studies die in de jaren zeventig zijn ingediend bij de Amerikaanse voedselautoriteit FDA ongeschikt waren om te bewijzen dat aspartaam niet kankerverwekkend is. Toch werd op basis van deze studies een vergunning verstrekt voor de zoetstof. De wetenschappers verwijzen naar een aantal studies in toonaangevende bladen waaruit blijkt dat aspartaam kankerverwekkend kan zijn.

Het team van Soffritti dringt bij de internationale regelgevende agentschappen aan op een herbeoordeling van de kunstmatige zoetstof. Aspartaam werd in 1965 ontdekt en in 1981 goedgekeurd door de FDA. Sindsdien wordt de kunstmatige zoetstof verwerkt in meer dan 6000 producten en 500 medicijnen.

De onderzoekers merken op dat ze niet kunnen bewijzen dat aspartaam kankerverwekkend is, omdat in de Verenigde Staten alleen het National Toxicology Program mag bepalen of iets al dan niet kankerverwekkend is. Wel toont het Italiaanse team aan dat de FDA goedkeuring heeft gegeven op basis van ondeugdelijk onderzoek.

[Foodconsumer]

3 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Dit was al bekend, er zijn nog meer kunstmatige zoetstoffen kankerverwekkend.
Ook aan het natuurproduct Stevia wordt een kunstmatige toevoeging gedaan, waardoor het effect teniet gedaan wordt.

Dita
Dita
9 jaren geleden

Dit is zo absurd, dit is al jaren bekend. Toxicologen hebben het lange jaren tegengehouden toen men het goedje goed wilde laten keuren en op de markt brengen. Er zal wel weer geld mee gemoeid zijn geweest want ineens, daar was aspartaam dan tóch, goedgekeurd.
Je krijgt er enorm veel klachten van. Zodra wij dit wisten jaren terug, en alles eruit gooiden waar rotzooi inzat maar vooral aspartaamloos aten, hebben we een week ontgift, te vergelijken met lichte griepverschijnselen. Daarna kregen we een enorme boost energie! Rotzooi is het. En niet alleen dit.

Verboven Tim
Verboven Tim
9 jaren geleden

Coke Zero, geen suikerbom maar kankerverwekker…

Nobel
Nobel
9 jaren geleden

Leven kan kanker veroorzaken. Waarom ieder product apart benoemen, van leven ga je dood, en velen krijgen kanker. Je kan b.v een disussie starten of je van roken kanker krijg, maar er zijn mensen die nooit gerookt hebben, en toch longkanker hebben gekregen. Daarentegen zijn er ook hele zware rokers 110 jaar oud geworden. Als je alles moet geloven wat er in de media geschreven wordt, kan je niks meer eten of drinken. Krijg je kanker, dan heb je pech. Leef gewoon je leven, geniet er van, en maak je niet druk waar je allemaal kanker van kan krijgen. Beter kort maar met veel plezier geleefd, dan iedere dag met samengeknepen billen na te moeten denken wat je wel of niet moet/mag eten of drinken.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x