Homepagina » Gezondheid » Studie: aspartaam kan kanker veroorzaken
Studie: aspartaam kan kanker veroorzaken

Studie: aspartaam kan kanker veroorzaken

Wetenschappers waarschuwen in het American Journal of Industrial Medicine dat aspartaam, een kunstmatige zoetstof die aan veel voedselproducten wordt toegevoegd, kankerverwekkend kan zijn.

Morando Soffritti en zijn collega’s van het Ramazzini Instituut in het Italiaanse Bologna roepen regulerende instanties van over de hele wereld op nog eens goed te kijken naar de kankerverwekkendheid van aspartaam.

Soffritti analyseerde een groot aantal studies naar aspartaam en kwam tot de conclusie dat de kunstmatige zoetstof kanker kan veroorzaken. De wetenschappers merken op dat er in 2005 ook al bewijs was dat aspartaam kankerverwekkend kan zijn, waarna de Europese Commissie de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA vroeg om alle beschikbare wetenschappelijke literatuur over de zoetstof.

De onderzoekers ontdekten dat de studies die in de jaren zeventig zijn ingediend bij de Amerikaanse voedselautoriteit FDA ongeschikt waren om te bewijzen dat aspartaam niet kankerverwekkend is. Toch werd op basis van deze studies een vergunning verstrekt voor de zoetstof. De wetenschappers verwijzen naar een aantal studies in toonaangevende bladen waaruit blijkt dat aspartaam kankerverwekkend kan zijn.

Het team van Soffritti dringt bij de internationale regelgevende agentschappen aan op een herbeoordeling van de kunstmatige zoetstof. Aspartaam werd in 1965 ontdekt en in 1981 goedgekeurd door de FDA. Sindsdien wordt de kunstmatige zoetstof verwerkt in meer dan 6000 producten en 500 medicijnen.

De onderzoekers merken op dat ze niet kunnen bewijzen dat aspartaam kankerverwekkend is, omdat in de Verenigde Staten alleen het National Toxicology Program mag bepalen of iets al dan niet kankerverwekkend is. Wel toont het Italiaanse team aan dat de FDA goedkeuring heeft gegeven op basis van ondeugdelijk onderzoek.

[Foodconsumer]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Nobel schreef:

  Leven kan kanker veroorzaken. Waarom ieder product apart benoemen, van leven ga je dood, en velen krijgen kanker. Je kan b.v een disussie starten of je van roken kanker krijg, maar er zijn mensen die nooit gerookt hebben, en toch longkanker hebben gekregen. Daarentegen zijn er ook hele zware rokers 110 jaar oud geworden. Als je alles moet geloven wat er in de media geschreven wordt, kan je niks meer eten of drinken. Krijg je kanker, dan heb je pech. Leef gewoon je leven, geniet er van, en maak je niet druk waar je allemaal kanker van kan krijgen. Beter kort maar met veel plezier geleefd, dan iedere dag met samengeknepen billen na te moeten denken wat je wel of niet moet/mag eten of drinken.

  5 likes
  • Nigella schreef:

   Je kan gewoon je kop in het zand steken en met een paar jaar “onwetend ” het ziekenhuis in staken met een of andere vage kanker soort. Of je kan erbij stil staan dat je je eigen gezondheid in de hand hebt door middel van de veding die weer tot ons nemen.
   Het is niet voor niets dat doodsoorzaak nummer 2 kanker is en 3 medicijnen…..
   Toevallig heb ik vandaag op mijn werk sla gegeten, waar achteraf E621/Aromat op gestrooid bleek te zijn. Kwam er pas achter doordat ik de hele avond een dorstig gevoel had een lichte hoofdpijn….
   Zelfde als aspertaam, als je het nooit gebruikt merk je pas hoe ziekelijk het is!

   0 likes
   • Nobel schreef:

    Doodsoorzaak nummer één is nog steeds LEVEN, van leven ga je dood, de één wat eerder dan de ander, maar het is 100% zeker. Toevallig is er net een nieuw artikel op deze website geplaatst, kanker krijg je door een gen, als die niet aanwezig is krijg je géén kanker. Dus je kan wel iedere dag gestrest met je eten en drinken bezig zijn, maar…. heb je dat gen krijg je gewoon kanker. Heb je dat gen niet, kan je wat langer genieten van het leven, zonder stress en gewoon eten, drinken, roken, enz. Je moet nog wel voorzichtig zijn in het verkeer natuurlijk, anders kan het ook snel afgelopen zijn.

    2 likes
 • Dita schreef:

  Dit is zo absurd, dit is al jaren bekend. Toxicologen hebben het lange jaren tegengehouden toen men het goedje goed wilde laten keuren en op de markt brengen. Er zal wel weer geld mee gemoeid zijn geweest want ineens, daar was aspartaam dan tóch, goedgekeurd.
  Je krijgt er enorm veel klachten van. Zodra wij dit wisten jaren terug, en alles eruit gooiden waar rotzooi inzat maar vooral aspartaamloos aten, hebben we een week ontgift, te vergelijken met lichte griepverschijnselen. Daarna kregen we een enorme boost energie! Rotzooi is het. En niet alleen dit.

  6 likes
 • Verboven Tim schreef:

  Coke Zero, geen suikerbom maar kankerverwekker…

  6 likes
 • Vandattem schreef:

  Al lang bekend, opnieuw bevestigd.

  Meneer Rumsfeld heeft geld genoeg, hij wil alleen minder mensen op de wereld terwijl hij goedkoop chemisch afval kan lozen door het de bevolking op te laten eten, net als met fluoride.

  Eet smakelijk, deelnemers aan de loterij!

  2 likes
 • Huisheks schreef:

  Dit was al bekend, er zijn nog meer kunstmatige zoetstoffen kankerverwekkend.
  Ook aan het natuurproduct Stevia wordt een kunstmatige toevoeging gedaan, waardoor het effect teniet gedaan wordt.

  1 likes
  • Pascal schreef:

   Hoezo is dat bekend, en wie heeft dat bekend gemaakt??

   Leven vele niet in dit gemanipuleerde geheel mee net als vele die nu over me heen vallen met hun reactie die geleid word door emotie.

   Aspartaam en de gemanipuleerde onderzoeken en de hele wereld gaat mee.

   0 likes
 • x

  Check Also

  hoogleraar

  Hoogleraar plaatst corona in perspectief: ‘Hoeveel mensen gaan er elke dag dood aan kanker?’

  We moeten accepteren dat de ziekenhuizen weer ...

  coronacrisis

  Eerste bewijs dat vaccinmakers coronacrisis misbruiken voor winst: ‘Ze willen ons niet redden’

  Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) kon e-mails ...

  >