Buitenland

Hoogleraar: “De NAVO is één van de gevaarlijkste organisaties ter wereld, zo niet de gevaarlijkste”

Help mee door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

“Als ik in Nederland zeg dat de NAVO wellicht de gevaarlijkste organisatie ter wereld is, word ik onherroepelijk voor gek verklaard. Toch is het waar.” Karel van Wolferen is voormalig NRC-correspondent, schrijver en hoogleraar.

Van Wolferen verwerpt de wereldwijde politieke rol van de Verenigde Staten sinds de jaren negentig en bekritiseert het gebrek aan objectiviteit en onafhankelijkheid van de Europese landen en de coördinatie van de media in hun aanpassing aan de politieke doelstellingen van Amerika.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Na 1945 kregen we de NAVO als veiligheidsantwoord op de naoorlogse expansiedrift van Rusland met de vorming van het Oostblok. De Sovjet-Unie is inmiddels verdwenen, maar de NAVO verdween niet. De oorspronkelijke bestaansreden is niet meer van toepassing.

Is de NAVO inmiddels getransformeerd en aangepast aan de veranderde omstandigheden? Nee, de omstandigheden lijken te worden aangepast aan de NAVO.

Militair-industrieel complex

Het wegvallen van een vijand betekent volgens professor Van Wolferen ook het wegvallen van politieke en economische voordelen. President Eisenhower waarschuwde al voor de gevaren van het militair-industrieel complex.

Europese troepen worden beschouwd als reservelegers voor Amerikaanse doelstellingen. We zien dit tot op de dag van vandaag bij de inzet van de Europese legers in onder andere Afghanistan, Libanon, Syrië en Irak. De VS gebruikt de NAVO om haar geopolitieke en economische ambities vorm te geven.

Neoconservatieven en Israël

De gepensioneerde Amerikaanse generaal Wesley Clark, die als Supreme Allied Commander van de NAVO Operation Allied Force leidde, sprak de inmiddels beroemde woorden: “De VS zal in vijf jaar tijd zeven landen aanvallen.”

Van Wolferen gaat met gesprekspartner Willem van Middelkoop ook dieper in op de rol van de neoconservatieven en Israël.

[Café Weltschmerz]

4 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

55 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
rocinante
rocinante
7 jaren geleden

Zonder het ingrijpen van de NATO was het in Joegoslavie nog steeds in oorlog, en zouden we nu Russisch spreken.

Jaya
Jaya
7 jaren geleden

Karel van Wolferen heeft gelijk.

Freddie
Freddie
7 jaren geleden

Volgens mij staat er èèn foutje beschreven.
En dat is de naoorlogse expansiedrift van Rusland. Die bestond volgens mij niet.
De bezetting van oost europa is alleen ingegeven door een veiligheidsbuffer in te stellen tegen agressieve westerse landen.
De reden is dat van de 55 miljoen doden die er in de hèle tweede wereldoorlog zijn gevallen er meer dan 40% ofwel bijna 24 miljoen de Russische nationaliteit hadden.
Een offer dat geen enkel ander land ooit gebracht heeft.

De Overheid.
De Overheid.
7 jaren geleden

Beste mensen, Het gaat erom wie de NAVO leid DAAR GAAT HET OM!!!! Het gaat niet om die naam NAVO!!! Het gaat dus om de puppets die het leiden en tot welke groep die behoren.

Back to top button
55
0
We lezen graag je reactie!x