Universum

Nieuwe stralingsgordel om de aarde ontdekt (video)

Help mee door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Van Allen-ruimtesondes hebben een nog onbekende stralingsgordel rond de aarde ontdekt.

Kort na zijn ontstaan werd de ring van ruimtestraling grotendeels vernietigd door een krachtige interplanetaire schokgolf, zo zeggen wetenschappers.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De verrassende ontdekking laat zien hoe weinig we eigenlijk weten over de ruimte. Toen de mensheid de ruimte begon te verkennen werden in 1958 de Van Allen-gordels ontdekt, twee zones met hoog-energetische deeltjes.

Ruimtestraling

Men dacht dat deze gordels bestonden uit twee ringen, een lager gelegen gordel die voornamelijk bestaat uit protonen en een tweede gordel bestaande uit elektronen. Na de ontdekking van de nieuwe stralingsgordel probeerden wetenschappers te achterhalen hoe het verschijnsel zich heeft kunnen voordoen.

In de hoger gelegen gordel werd tussen 19.100 en 22.300 kilometer boven het aardoppervlak een derde stralingsgordel ontdekt. Deze ring van ruimtestraling leek zich op 2 september te hebben gevormd en bleef meer dan vier weken bestaan.

Zonnewind

De nieuwe stralingsgordel verdween op 1 oktober vrijwel in zijn geheel. De gordel werd verstoord door een interplanetaire schokgolf veroorzaakt door de zonnewind.

Het is nog onduidelijk hoe deze tijdelijke stralingsgordel is ontstaan. Wetenschappers vermoeden dat de zonnewind de hoger gelegen Van Allen-gordel uit elkaar trok. Het onderzoek is eind vorige maand verschenen in vakblad Science.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

28 februari 2013 • Aarde heeft soms drie stralingsgordels
Uit onderzoek met de Van Allen-ruimtesondes van NASA blijkt dat onze planeet niet altijd omgeven is door twee stralingsgordels, maar soms door drie (Science, 1 maart). De ontdekking komt 55 jaar na de ontdekking van de beide eerste gordels. De stralingsgordels, die ook wel Van Allen-gordels worden genoemd, zijn in feite reusachtige ‘donuts’ die onze hele planeet omringen. Ze bestaan uit energierijke geladen deeltjes, grotendeels afkomstig van de zon, die verstrikt zijn geraakt in het aardmagnetische veld. De laagstgelegen gordel begint op een hoogte van ongeveer 2000 kilometer en is ongeveer 3000 kilometer dik. De grotere buitengordel begint op een hoogte van ongeveer 13.000 kilometer en is 6000 kilometer dik. Onderzoek met de Van Allen-gordels heeft nu laten zien dat die buitengordel zich soms splitst, waardoor er een derde stralingsgordel ontstaat. Het is nog onduidelijk hoe vaak dat gebeurt en hoe lang die extra gordel doorgaans standhoudt. Maar de nieuwe buitengordel die vorig jaar september ontstond, kort na de lancering van de twee satellieten, heeft het ongeveer een maand volgehouden. Hij werd verwoest door de schokgolf van een grote zonneuitbarsting. (EE)bron http://www.astronieuws.nl

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Deze vind ik persoonlijk intressanter.DNA-bouwsteen ontdekt in interstellaire ruimte
Bij onderzoek met de Green Bank-radiotelescoop zijn twee nieuwe moleculen ontdekt die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van leven. Deze zogeheten prebiotische moleculen zijn waarschijnlijk gevormd aan de oppervlakken van kleine deeltjes van ijs en stof. Het bestaan van de interstellaire moleculen kwam aan het licht bij waarnemingen van een grote gaswolk in de buurt van het centrum van de Melkweg. Het ene molecuul, cyanomethanimine, is een bouwsteen van adenine, een van de vier nucleobasen die de ‘sporten’ vormen in de ladderstructuur van ons DNA. Van het andere molecuul, ethanimine, wordt vermoed dat het rol speelt bij de vorming van alanine, een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. De nieuwe moleculen zijn herkend aan de specifieke radiostraling die zij uitzenden wanneer ze van de ene rotatietoestand in de andere overgaan. In het laboratorium is vastgesteld welke frequenties de verschillende prebiotische moleculen uitzenden. Vervolgens wordt in de gegevens van radiotelescopen gekeken of deze frequenties terug te vinden zijn in de radiostraling van moleculaire gaswolken. (EE bron http://www.astronieuws.nl

AwE130
AwE130
11 jaren geleden

http://awe130.nl/index.php/press-photos/84-1968-01-03-nasa-image-radiation-in-space.html
Telkens weer blijkt dat de Van Allen Belts meer geheimen hebben dan wij eigenlijk dachten te weten. In de zestig en zeventiger jaren zijn de Amerikanen als enige met bemande ruimte-schepen (Apollo) door deze gordels gevlogen. Maar volgens NASA was dat geen probleem. Een persfoto uit 1968 laat zien hoe NASA in die tijd dacht over de VAB en andere gevaren die de Astronauten moesten trotseren. Ongeacht de waarschuwingen van vooraanstaande wetenschappers. Werd de eerst vlucht naar de maan en terug eind 1968 uitgevoerd door Apollo 8 zonder enige merkenswaardig problemen volgens NASA. Oordeel zelf of de voorstelling die NASA had in 1968 van de radiatie en gevaren in de ruimte realistisch waren?

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x