Natuur en Milieu

NOS in 2018: het koraal sterft uit. NOS in 2022: in 36 jaar niet zo veel koraal

Help ons door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!

In 36 jaar niet zo veel koraal in Great Barrier Reef, kopte de NOS donderdag. Dat terwijl de omroep jarenlang doemberichten heeft gepubliceerd over het grootste koraalrif ter wereld.

Een greep. Op 10 maart 2017 meldde de NOS dat het Great Barrier Reef ‘verder afsterft door verbleking’. Die verbleking zou worden veroorzaakt door hoge temperaturen van het zeewater, waardoor de ‘huid’ van het koraal verdwijnt.

Ongeveer een jaar later, op 3 januari 2018, waarschuwde NOS-correspondent Robert Portier: het koraal sterft uit. Hij citeerde een onderzoeker bij de National Oceanic and Atmospheric Administration in Australië: “De modellen voorspellen dat het de komende maanden weer misgaat.”

Koraalbedekking nog nooit zo hoog

Eerder dit jaar, op 25 maart, waarschuwde de NOS voor ‘massaverbleking van het Great Barrier Reef’. “Het holt nu wel echt achteruit,” zei Erik Meesters, marien tropisch ecoloog van Wageningen University & Research.

Nu blijkt dat de koraalbedekking in de 36 jaar dat het Australisch Instituut voor Mariene Wetenschappen jaarlijks de staat van het rif onderzoekt, nog nooit zo hoog is geweest. In de noordelijke en centrale delen van het Australische Great Barrier Reef is de hoeveelheid koraal toegenomen.

Grootste koraalrif van Nederland

Op dezelfde manier waarschuwde de NOS jarenlang dat het grootste koraalrif van Nederland zou verdwijnen. “Grootste Nederlandse koraalrif sterft af,” beweerde de omroep stellig in 2011. Het ligt op de Sababank, voor de kust van het eiland Saba. “De afgelopen 15 jaar zijn er steeds meer dode plekken in het koraal gekomen en is het kleiner geworden,” zei Meesters.

Het rif is zo groot als de provincie Utrecht en geldt als beschermd Nederlands natuurgebied.

In 2018 bleek uit onderzoek dat het koraalrif bij Saba in ‘opvallend goede staat is’. “De koralen hebben geen enkele vorm van beschadiging en zien er supergezond uit,” zei Meesters, die een expeditie naar de Sababank leidde.

4.8 91 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
67 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hein
Hein
5 maanden geleden

Msm = elitehoeren

Geen schaap
Geen schaap
5 maanden geleden

Allemaal bangmakerij en paniekzaaien door de MSM. Nieuwe coronaspotjes op tv en jawel, de eerste mondkapjes weer op straat.

Alena
Alena
5 maanden geleden

In Israël mag je om het koraal bij Eilat te beschermen ook geen zonnebrandcrème op smeren als je in het water gaat zwemmen. Dan draag je een pet en iets met lange mouwen en of lange broek. Zonnebrandcrème laat een vies olieachtige UV werend laagje achter op het wateroppervlak. Koraal en vissen hebben UV juist nodig om te overleven aangezien water zelf al een filter is.

Psa
Psa
5 maanden geleden

Je kunt de NOS toch niet serieus nemen?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

67
0
We lezen graag je reactie!x