Natuur en Milieu

NOS in 2018: het koraal sterft uit. NOS in 2022: in 36 jaar niet zo veel koraal

Help door deze informatie met anderen op je social media te delen!

In 36 jaar niet zo veel koraal in Great Barrier Reef, kopte de NOS donderdag. Dat terwijl de omroep jarenlang doemberichten heeft gepubliceerd over het grootste koraalrif ter wereld.

Een greep. Op 10 maart 2017 meldde de NOS dat het Great Barrier Reef ‘verder afsterft door verbleking’. Die verbleking zou worden veroorzaakt door hoge temperaturen van het zeewater, waardoor de ‘huid’ van het koraal verdwijnt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Ongeveer een jaar later, op 3 januari 2018, waarschuwde NOS-correspondent Robert Portier: het koraal sterft uit. Hij citeerde een onderzoeker bij de National Oceanic and Atmospheric Administration in Australië: “De modellen voorspellen dat het de komende maanden weer misgaat.”

Koraalbedekking nog nooit zo hoog

Eerder dit jaar, op 25 maart, waarschuwde de NOS voor ‘massaverbleking van het Great Barrier Reef’. “Het holt nu wel echt achteruit,” zei Erik Meesters, marien tropisch ecoloog van Wageningen University & Research.

Nu blijkt dat de koraalbedekking in de 36 jaar dat het Australisch Instituut voor Mariene Wetenschappen jaarlijks de staat van het rif onderzoekt, nog nooit zo hoog is geweest. In de noordelijke en centrale delen van het Australische Great Barrier Reef is de hoeveelheid koraal toegenomen.

Grootste koraalrif van Nederland

Op dezelfde manier waarschuwde de NOS jarenlang dat het grootste koraalrif van Nederland zou verdwijnen. “Grootste Nederlandse koraalrif sterft af,” beweerde de omroep stellig in 2011. Het ligt op de Sababank, voor de kust van het eiland Saba. “De afgelopen 15 jaar zijn er steeds meer dode plekken in het koraal gekomen en is het kleiner geworden,” zei Meesters.

Het rif is zo groot als de provincie Utrecht en geldt als beschermd Nederlands natuurgebied.

In 2018 bleek uit onderzoek dat het koraalrif bij Saba in ‘opvallend goede staat is’. “De koralen hebben geen enkele vorm van beschadiging en zien er supergezond uit,” zei Meesters, die een expeditie naar de Sababank leidde.

4.8 91 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

67 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hein
Hein
1 jaar geleden

Msm = elitehoeren

Geen schaap
Geen schaap
1 jaar geleden

Allemaal bangmakerij en paniekzaaien door de MSM. Nieuwe coronaspotjes op tv en jawel, de eerste mondkapjes weer op straat.

Alena
Alena
1 jaar geleden

In Israël mag je om het koraal bij Eilat te beschermen ook geen zonnebrandcrème op smeren als je in het water gaat zwemmen. Dan draag je een pet en iets met lange mouwen en of lange broek. Zonnebrandcrème laat een vies olieachtige UV werend laagje achter op het wateroppervlak. Koraal en vissen hebben UV juist nodig om te overleven aangezien water zelf al een filter is.

Psa
Psa
1 jaar geleden

Je kunt de NOS toch niet serieus nemen?

Back to top button
67
0
We lezen graag je reactie!x