Homepagina » Binnenland » Onderzoek: Nederlanders zijn slecht nieuws zat
Onderzoek: Nederlanders zijn slecht nieuws zat

Onderzoek: Nederlanders zijn slecht nieuws zat

Een derde van de Nederlanders zet het nieuws op radio of tv regelmatig uit omdat de berichtgeving te negatief is. De helft van de Nederlandse bevolking zegt wel eens neerslachtig te worden van het nieuws. Dat blijkt uit een opinieonderzoek naar nieuwsbeleving van TNS NIPO in opdracht van The Optimist en muziekstation Sublime FM.

Vooral hoogopgeleiden vinden de berichtgeving door de media regelmatig te negatief. Het zijn voornamelijk vrouwen en jongvolwassenen die de radio of tv uitzetten vanwege de toon van het nieuws.

Rampen, crises en problemen domineren iedere dag weer de headlines en voorpagina’s van journaals en kranten. Daar is lang niet iedereen blij mee. Meer dan de helft van de mensen (54 procent) zegt neerslachtig te worden van het nieuws.

De beïnvloeding op hun welzijn, maar ook op hun mening over de wereld is eerder negatief dan positief. Een kwart van de Nederlanders denkt dat positieve nieuwsberichten een positieve uitwerking zullen hebben op hun eigen welzijn en dat van mensen in hun omgeving. Deze groep gelooft in de positieve uitwerking van positief nieuws op de maatschappij als geheel.

“De uitkomst van het onderzoek bevestigt het belang van oplossingsgericht nieuws,” aldus hoofdredacteur van The Optimist Jurriaan Kamp. “Mensen willen ook weten hoe problemen kunnen worden opgelost. Die taak laten de media te veel liggen.

[The Optimist]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
eNdEmiOn
eNdEmiOn
5 jaren geleden

Tuurlijk is het nieuws veelal slecht nieuws (ergste is daarbij de verdraaide waarheid). Dat is ook gewoon de bedoeling. Zo hou je het merendeel vd mensheid in een zekere staat van angst. En dat heeft weer alles met controle over de massa te maken.

waR
waR
5 jaren geleden

Het zou leuk zijn als er inderdaad ook een goed-nieuws journaal zou zijn. Er is genoeg te melden om een dagelijkse 10 minuten te vullen. 🙂

Arnout
Arnout
Reactie op  waR
5 jaren geleden

Misschien moet je dan eens naar het jeugdjournaal kijken. Daar kijk ik wel eens met mijn jongste naar en daar zitten wel veel goed-nieuws dingetjes tussen.

Misschien iets voor jou?

cynicastor
cynicastor
5 jaren geleden

Is dit een nieuw onderzoek? Kinderen voor kinderen zong hier jaren geleden al over: als ik de baas zou zijn van het journaal…

J@n
5 jaren geleden

Tuurlijk worden wij het zat, niks anders dan verhogingen, zorgverzekering gaat omhoog, belastingen gaan omhoog, gemeentelijke belastingen gaan omhoog, bepaalde bevolkingsgroepen verzieken de sfeer in Nederland, bestuurders vergrijpen zich aan het plunderen van staatsgelden, EU maatregelen waar niemand op zit te wachten, bestuurders die elkaar baantje toeschuiven……moet ik er nog meer opnoemen. Wij wonen momenteel in een land wat zwaar verdeeld is en waar zware armoede heerst. Iedereen die dat ontkend heeft geen raakvlak met de huidige maatschappij.

Frans
Frans
Reactie op  [email protected]
5 jaren geleden

[email protected]
Er is in Nederland geen enkele bevolkingsgroep die de sfeer in Nederland verziekt!

Welke sfeer heeft Nederland?

arifi
arifi
Reactie op  Frans
5 jaren geleden

Er is in nederland wel één groep die de sfeer verziekt en precies doet zoals de nos dat gecontroleerd wordt door zionisten. Dat is de PVV, Partij Voor Varkens. De PVV wordt direct gecontroleerd en aangemoedigd door zionisten. Ze staan in nauw contact met de CIDI, dat de smerige werk doet voor israhel in nederland.
En zo hebben de zionisten overal hun mensen om anderen te controleren.

Tygaseras
Tygaseras
5 jaren geleden

100% mee eens!
Nieuws is geen nieuws, daarom volg ik het al jaren niet meer.
En als ik een krant open sla, moet ik altijd lachen wat voor onzin erin staat, en dan heb ik het nog geen eens over de prioriteit stelling van het nieuws.
Vaak hoor je mensen zeggen, als je het nieuws niet volgt blijf je dom.
Denk eerder dat het andersom is.

Pedro
Pedro
5 jaren geleden

Hoewel meest van het nieuws dat we op tv zien gewoon gefilterd wordt om mensen op een bepaald manier te laten denken, vind ik het niet nodig om alleen “leuke” zaken in het nieuws te laten komen.

Men leeft tegenwoordig gewoon teveel op gevoel. Overal hoor je de propaganda van volg je eigen gevoel. Op TV (films, tv series, reclames enz) zie en hoor je dat brave burgers vooral hun gevoel volgen…het maakt van hun goede consumenten.

Wat ze niet zeggen is dat je gevoel door discipline kan trainen. Hierdoor vermijd je verslaving aan je gevoelens en krijg daardoor minder blinde plekken in zelfdiscipline en zelfkennis. Gevoelens zijn nodig maar zonder controle maken ze je blind, ongecontroleerd en voed het je echo zonder dat je het weet.

Het gedachte van laat vooral je verstand leidend zijn en vervolgens je gevoel volgen is voor hun uit den boze. Ik zeg beter dat je elke dag bewust wordt gemaakt dat de wereld een plek vol drama is en daarom geforceerd wordt om je angst te beheersen dan in een illusie leven van plezier en feest. Daar wordt je nooit niet beter van.

Oplossing begint altijd van binnen in jezelf. Los daar eerst de problemen op voordat je gaat wijzen naar externe bronnen. De wereld is eenmaal geen paradijs.

Danielle
Danielle
5 jaren geleden

Mmmm, slecht nieuws, geeft slecht gevoel en om dat slechte gevoel te neutraliseren wordt een mooie trui, IkTelefoon of ander ego-goed gekocht.

Pedro
Pedro
Reactie op  Danielle
5 jaren geleden

Is dat de schuld van de informatie op de persoon die het ontvangt. Iemand die intern sterk genoeg is hoeft zijn of haar echo niet te voeden met materialistische zaken na slecht nieuws. Slechte gevoelens dienen intern verwerkt te worden, niet extern.

Armonicus
Armonicus
5 jaren geleden

Goh verrassend, dus mensen hebben een hekel aan het horen van slecht nieuws. Hopelijk heeft dat onderzoek (ons) niet al te veel geld gekost. Liever zie ik een opiniepeiling over hoeveel mensen het reguliere nieuws nog geloven, maar ja met zo’n stelling breng je mensen in de war. En staan er straks lange rijen met gewapende burgerjournalisten op het Hilversumse mediapark.

Elise49
Elise49
Reactie op  Armonicus
5 jaren geleden

Dat onderzoek wordt al uitgevoerd. Op scholen. Mijn zoon heeft die vraag nl. op school gehad.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
5 jaren geleden

In absolute zin bestaat slecht nieuws niet.
Goed en slecht zijn twee gezichten van het zelfde verschijnsel.
Bijvoorbeeld wat is gebeurd in Griekenland.
Het de feiten die je zowel goed als slecht kunt opvatten.
Maar de zijn de journalistieke commentaren die veelal manipulatief zijn en een negatieve kant benadrukken.
Niet zelden kiest de journalist voor het negatieve commentaar om een bepaalde partij negatief in beeld te brengen, of zelfs om lezers uit evenwicht te brengen. Te prikkelen dus.
Een goede oefening om “wakker” te worden, is op zoek te gaan naar de positieve kant van ELK nieuwsbericht.
Want elk nieuwsberichts heeft iets positiefs in zich. Vaak indirect.
Dat kost soms diep overpijnzen om de kwestie tot je door laten dringen.
Het kan uren, dagen of nog langer duren voordat je verbanden ziet die positief uitgelegd kunnen worden.
Doe het als een Zen meditatie oefening.
Je wordt er wijs van en het maakt je minder kwetsbaar voor manipultie (propaganda).

J@n
Reactie op  Herman de Graaf
5 jaren geleden

Want elk nieuwsberichts heeft iets positiefs in zich……. ehhh kunt u over de EU dan eens iets positiefs noemen, ben erg benieuwd. Hoeft niet meteen hoor, mag er ook wel even over nadenken……

trackback
Nederlanders zijn slecht nieuws zat - Simon van de familie Spit
5 jaren geleden

[…] Gevonden op: 9forNews […]

x

Check Also

van wolferen

Karel van Wolferen legt in 6 minuten uit waarom Trump weg moest

Ook YouTube heeft de Amerikaanse president Trump ...

huisarts

Huisarts maakt zich zorgen over coronaprik: ‘Het zijn feitelijk geen vaccinaties’

Door de regeringsmaatregelen lijkt de menselijkheid uit ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

44
0
We lezen graag je reactie!x