Binnenland

Onderzoek: Nederlanders zijn slecht nieuws zat

Help door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een derde van de Nederlanders zet het nieuws op radio of tv regelmatig uit omdat de berichtgeving te negatief is. De helft van de Nederlandse bevolking zegt wel eens neerslachtig te worden van het nieuws. Dat blijkt uit een opinieonderzoek naar nieuwsbeleving van TNS NIPO in opdracht van The Optimist en muziekstation Sublime FM.

Vooral hoogopgeleiden vinden de berichtgeving door de media regelmatig te negatief. Het zijn voornamelijk vrouwen en jongvolwassenen die de radio of tv uitzetten vanwege de toon van het nieuws.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Rampen, crises en problemen domineren iedere dag weer de headlines en voorpagina’s van journaals en kranten. Daar is lang niet iedereen blij mee. Meer dan de helft van de mensen (54 procent) zegt neerslachtig te worden van het nieuws.

De beïnvloeding op hun welzijn, maar ook op hun mening over de wereld is eerder negatief dan positief. Een kwart van de Nederlanders denkt dat positieve nieuwsberichten een positieve uitwerking zullen hebben op hun eigen welzijn en dat van mensen in hun omgeving. Deze groep gelooft in de positieve uitwerking van positief nieuws op de maatschappij als geheel.

“De uitkomst van het onderzoek bevestigt het belang van oplossingsgericht nieuws,” aldus hoofdredacteur van The Optimist Jurriaan Kamp. “Mensen willen ook weten hoe problemen kunnen worden opgelost. Die taak laten de media te veel liggen.

[The Optimist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
eNdEmiOn
eNdEmiOn
9 jaren geleden

Tuurlijk is het nieuws veelal slecht nieuws (ergste is daarbij de verdraaide waarheid). Dat is ook gewoon de bedoeling. Zo hou je het merendeel vd mensheid in een zekere staat van angst. En dat heeft weer alles met controle over de massa te maken.

waR
waR
9 jaren geleden

Het zou leuk zijn als er inderdaad ook een goed-nieuws journaal zou zijn. Er is genoeg te melden om een dagelijkse 10 minuten te vullen. 🙂

cynicastor
cynicastor
9 jaren geleden

Is dit een nieuw onderzoek? Kinderen voor kinderen zong hier jaren geleden al over: als ik de baas zou zijn van het journaal…

J@n
J@n
9 jaren geleden

Tuurlijk worden wij het zat, niks anders dan verhogingen, zorgverzekering gaat omhoog, belastingen gaan omhoog, gemeentelijke belastingen gaan omhoog, bepaalde bevolkingsgroepen verzieken de sfeer in Nederland, bestuurders vergrijpen zich aan het plunderen van staatsgelden, EU maatregelen waar niemand op zit te wachten, bestuurders die elkaar baantje toeschuiven……moet ik er nog meer opnoemen. Wij wonen momenteel in een land wat zwaar verdeeld is en waar zware armoede heerst. Iedereen die dat ontkend heeft geen raakvlak met de huidige maatschappij.

Back to top button
45
0
We lezen graag je reactie!x