Buitenland

Opiniepeilers voor schut: Pro-Poetin-partijen boeken monsterzege bij Europese verkiezingen

Help ons door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!

De pro-Russische president van Servië, Aleksander Vucic, heeft bij de presidentsverkiezingen in zijn land een verpletterende overwinning behaald. Vucic is sinds 2017 president van Servië en was tussen 2014 en 2017 ook drie jaar premier.

Zondag zei de president in een televisietoespraak dat hij meer dan twee miljoen stemmen heeft gekregen. Hij kwam daarmee uit op ongeveer 60 procent van de stemmen, wat een tweede ronde overbodig maakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png


Op dezelfde dag behaalde de Hongaarse premier Viktor Orban een grote overwinning bij de algemene verkiezingen. Met meer dan de helft van de stemmen geteld stond zijn partij Fidesz op 58 procent, tegen 30 procent voor zes oppositiepartijen, die zich tegen Orban hadden verenigd.

Overwinning vanaf de maan te zien

Orban, één van de belangrijkste bondgenoten van Poetin in Europa, is sinds 2010 voor de tweede keer premier van Hongarije. De Russische president heeft Orban, die weigert de Oekraïners wapens te sturen, gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning en vertrouwt een steviger partnerschap met Hongarije te kunnen aangaan.

Saillant detail: oppositieleider Peter Marki-Zay slaagde er zelfs niet in om in zijn eigen district te winnen, waar hij burgemeester is geweest. Orban zei dat zijn overwinning zo groot is dat je hem vanaf de maan en zeker vanuit Brussel kunt zien. Opiniepeilers voorspelden een zeer spannende race.

Je lijkt Donald Trump wel

Orban zei dat ‘we ons deze overwinning voor altijd zullen herinneren omdat we moesten strijden tegen een enorm aantal tegenstanders’, waaronder de ‘bureaucraten’ in Brussel, internationale media en Oekraïense president.

Het establishment reageerde teleurgesteld. Zo twitterde voormalig VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn: “Verkiezingen in Hongarije zijn wel vrij, maar niet eerlijk. Wat gaat EU doen?” Waarop Sander van Dam zei: “Als de uitslag niet bevalt, dan is het niet eerlijk. Je lijkt Donald Trump wel.”

PvdA-Kamerlid Kati Piri schreef: “Diep bedroefd over de vijfde (grote) verkiezingswinst van de Hongaarse premier Viktor Orban. En ook nog een neonazipartij in het parlement gekozen. Heel slecht nieuws voor Hongarije, maar zeker ook voor de Europese Unie.”

Europarlementariër bezoekt Hongaarse stembureaus

Overigens bezocht Europarlementariër Rob Roos (JA21) willekeurig verschillende stembureaus in en buiten Boedapest, zonder enige aankondiging vooraf. “Mijn observatie is dat in alle stembureaus die we hebben bezocht, de verkiezingen correct zijn verlopen, met duidelijke en transparante procedures,” zegt Roos.

De NOS zette een interview met de Europarlementariër niet online, maar NOS-correspondent Kysia Hekster plaatste wel een suggestieve tweet: “Hij vindt niet dat hij zich voor Orbans karretje laat spannen.”

Roos legde in het interview met de NOS uit dat hij als waarnemer volledig vrij was om stembureaus onaangekondigd te bezoeken. “Ik rapporteer wat ik zie. En ik zag dat het proces volledig ordelijk verliep.”

[Zero Hedge]

4.8 109 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

90 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Albatros
Albatros
2 jaren geleden

mooi wie volgt

B.watervogel
B.watervogel
2 jaren geleden

Zo,geweldig nieuws,weer een leider die het verdient herkozen te worden.Ben blij voor Hongarije en voor Rusland hoop dat ze samen lekker verder kunnen.Ben er eerlijk gezegd ziek van dat ik hier tussen dat stelletje geindoctrineerde puppets zit maar het is niet anders.Victor orban leest dit vast niet maar mijn felicitatie’s heeft ie en hoop dat Hongarije en Rusland nog een mooie tijd tegemoet gaan.

Frans
Frans
2 jaren geleden

lekker puh

Sandra
Sandra
2 jaren geleden

De mensen willen niet meer in de rommel van de EU!

Back to top button
90
0
We lezen graag je reactie!x