
Een expeditie naar een groot zinkgat in een Chinees bos heeft geleid tot de ontdekking van een reusachtig ondergronds grottencomplex.
Het gaat om een grottencomplex van ‘wereldklasse’, zo zeggen experts.
Tussen 4 en 8 oktober zakten Britse en Chinese geologen af in de tiankeng, de Chinese benaming voor ongewoon grote zinkgaten.
Grotparels
“De ingang van deze gigantische grot is ontdekt tijdens de Hongkongse expeditie vorig jaar,” zei expeditieleider Zhang Yuanhai van de Chinese Academie van Geologische Wetenschappen.
De onderzoekers ontdekten dat het zinkgat 100 meter breed, bijna 200 meter lang en 118 meter diep is.
Het gigantische grottencomplex bevat gangen, kraters, stenen pilaren en zogeheten grotparels; kleine, ronde stenen die gepolijst zijn door water.
Ondergrondse rivier
Via een schacht blijkt het complex te zijn verbonden met een ondergrondse rivier, die uitmondt in de nabijgelegen rivier Panyang.
Tiankengs worden meestal veroorzaakt door het instorten van een ondergrondse grot die aan erosie blootstaat.
Twee miljoen jaar
“Deze gigantische grotten zijn natuurlijke grotten, waarvan de meeste zijn ontstaan als gevolg van instortingen en gerelateerd zijn aan ondergrondse rivieren,” zei Zhang Yuanhai.
Hij voegde toe dat ze meer dan twee miljoen jaar oud zijn.
Bekijk ook onderstaand filmpje:
De wereld is prachtig,
Maar hopelijk blijft iedereen daar weg zodat de natuur daar niet vernield word.
In een Roemeens grottengebied heb ik ook eens dingen van op tv gezien,diersoorten die blind zijn en alleen in die grotten kunnen overleven omdat zij daar al eeuwen in leven en zich aan het donker aanpasten,heel bijzonder en prachtig,hopelijk blijft dat gebied in China ook zoals het nu is.