Gezondheid

Revolutie in de psychiatrie. Wat Noorwegen doet zouden ze overal moeten doen

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op de deur naar één van de verdiepingen van het Asgard psychiatrisch ziekenhuis in Noorwegen staat een opvallende tekst: medicijnvrije behandeling.

Het gaat om een initiatief van het Noorse ministerie van Volksgezondheid waarbij gezondheidsinstanties de opdracht hebben gekregen behandelingen zonder medicijnen aan te bieden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

De afdeling is bedoeld voor patiënten die geen medicijnen willen nemen. Zij mogen zelf hun behandeling kiezen, waarna het ziekenhuis op basis van die keuze zorg moet bieden.

Paradigmaverschuiving

“Dit is een nieuwe manier van denken,” aldus Merete Astrup, directeur van de medicijnvrije afdeling. “Voorheen bepaalden ziekenhuizen wat het beste was voor patiënten. Nu mogen ze zelf kiezen.”

Er wordt gesproken van een drastische verandering, een paradigmaverschuiving. De patiënt heeft net zoveel te zeggen als de arts.

Jarenlang lobbyden vijf patiëntenorganisaties bij het ministerie van Volksgezondheid. Ze werden tegengewerkt door psychiaters en de medische beroepsgroep in het algemeen, maar uiteindelijk luisterde het ministerie naar de patiënten.

Dwangbehandelingen

In Noorwegen worden de afgelopen 15 jaar steeds meer dwangbehandelingen gegeven. Teams gaan langs bij iemands huis met een bevel om medicatie in te nemen.

Dergelijke medicijnen moet de persoon in sommige gevallen de rest van zijn of haar leven innemen.

“Als je weigert kun je klagen bij een commissie, maar je verliest bijna altijd,” zei Anne Grethe Terjesen, voorzitter van één van de organisaties.

Luisteren

Toen kwamen er opeens allerlei nieuwsberichten naar buiten over de staat van de psychiatrie in Noorwegen.

Die gingen onder meer over illegale praktijken in psychiatrische ziekenhuizen. In november 2015 gaf de Noorse minister van Volksgezondheid opdracht tot het maken van een plan voor behandelingen zonder medicijnen.

“Veel patiënten willen niet worden behandeld met medicijnen,” schreef de minister. “We moeten naar hen luisteren en dit serieus nemen.”

Boeien

Merete Hammari Haddad uit Noord-Noorwegen werd bijna 10 jaar geleden gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis.

Haar man vond dat ze ‘te enthousiast’ was en liet haar opnemen. Ze werd in de boeien geslagen en afgevoerd.

In het ziekenhuis kreeg ze te horen dat ze de rest van haar leven lithium zou moeten slikken.

Vijf dagen

“Ik voelde me vreselijk toen ik die medicijnen nam,” zei ze. “Ik had geen gevoel. Het was alsof ik niet leefde.”

Een week nadat ze was opgenomen mocht ze naar de medicijnvrije afdeling in Tromso. Ze werkte alle problemen met haar man uit en mocht al na vijf dagen naar huis.

“Hier werd ik gehoord en kon ik overal over praten,” zei ze. “Ze hebben nooit gezegd dat ik ziek was.”

[Mad in America]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
LibertéFraternitéEgalité
LibertéFraternitéEgalité
7 jaren geleden

De ziel wordt verdoofd met psychofarmaca ,en je bent niet meer bewust van je eigen gevoelens ,je wordt tot een weerloze zombie in handen van de Elite .

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Medicijn vrij? Zolang dat betekend dat dus pharmaceutische chemische troep erbuiten gelaten word dan klinkt het goed in mijn oren. Echter kunnen supplement toevoegingen naast spirit healing en discipline-gebaseerde therapien wel wonderen verrichten, dus die zou ik niet buitensluiten.

De meeste psychische stoornissen komen namelijk voort uit een tekort van een de juiste stoffen, die vervolgens lichamelijke en psychische verstoringen als symptoom heeft. Bij sommige mensen is dit tekort tijdens een groei periode geweest en zal het lijken alsof het zich nooit kan herstellen. Echter is dit quasi wetenschappelijke onzin en kan bijna elke natuurlijke functie van het lichaam gerestoreerd worden inclusief zenuwaandoeningen en beschadigingen, zolang we ons niet door reguliere medici laten wijsmaken dat het niet mogelijk is. Placebo blijft een machtige factor, zowel in ons voordeel als ons nadeel, afhankelijk van waar we in geloven.

kees
kees
7 jaren geleden

bijna elke natuurlijke functie van het lichaam gerestoreerd worden inclusief zenuwaandoeningen en beschadigingen, hoi Arwijn , ik (kees) ben gediagnostiseerd met CIDP (chronisch inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie) en hopeloos op zoek naar een natuurlijke behandeling. Op het moment ben ik een proef konijn van het EMC. Waar heb je deze info van ?

Shaul
Shaul
7 jaren geleden

Prima plan van aanpak. Nu wordt je volgestopt met pillen, terwijl b.v. naar achterliggende problematiek
niet wordt gevraagd en als je het zelf aangeeft, wordt er niets mee gedaan.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x