Natuur en Milieu

Spuwende aderen Kilauea vulkaan van nabij vastgelegd

Help mee door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eind vorige maand zijn indrukwekkende beelden gemaakt van lava dat op Hawaï door een scheur in een lavatunnel van steile hellingen stroomt.

Magma wordt aangevoerd vanaf de Pu?u ?O?o krater van de Kilauea vulkaan zo’n zes kilometer verderop. Al sinds 1983 is de vulkaan vanuit de krater voortdurend actief geweest.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Dat maakt het de langst levende riftzone-uitbarsting van de laatste twee eeuwen. De uitbarsting produceert lavastromen van 11 tot 12 kilometer en in de zee is door afkoelend lava al twee vierkante kilometer nieuw land ontstaan.

Kilauea wordt gezien als het huidige thuis van Pele, de vulkaangodin uit Hawaïaanse legendes. Verschillende lavaformaties zijn naar haar vernoemd.

De lava die zich van de berg stort wordt ‘a’a genoemd, een lavastroom gekenmerkt door een ruw oppervlak bezaaid met lavabrokken. Tegen het einde van de video zien we ook pahoehoe-lava, basaltisch lava met een glad golvend oppervlak. Na enige afstand te hebben afgelegd kan pahoehoe weer veranderen in ‘a’a doordat het warmteverlies gepaard gaat met een toename van de viscositeit.

De lava bevindt zich momenteel op een paar kilometer van de kust en bedreigt vooralsnog geen dorpen in de omgeving, al werd het huis van Jack Thompson afgelopen vrijdag verzwolgen door de lava. Het was het laatste huis in Royal Gardens dat nog overeind stond. Zijn woning trotseerde 30 jaar lang de lavastromen. De spectaculaire lavastroom in december 2011 naderde zijn huis tot op zo’n 100 meter.

{qtube vid:=6J6X9PsAR5w}

Bron: Hawaiianlavadaily.blogspot.com via NRC.nl

Gerelateerd: Hawaii opgeschrikt door mysterieuze knal (video)

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x