Mensen doen kunstmatige zoetstoffen in hun drankjes om diabetes te voorkomen, maar in plaats daarvan kunnen deze stoffen de kans op diabetes al na 14 dagen vergroten.
Zoetstoffen, zoals sucralose en aspartaam, kunnen van invloed zijn op de manier waarop ons lichaam omgaat met suiker (of glucose) in het bloed.
Ze blijken ook de glucosewaarden na een maaltijd te doen toenemen, wat inhoudt dat het lichaam meer insuline moet produceren om de glucose af te breken.
Veertien dagen
En dat is het begin van een cyclus die kan leiden tot diabetes type 2, zeggen onderzoekers van de Adelaide Medical School.
Dit proces kan al veertien dagen na het gebruik van de zoetstoffen in gang gezet worden, zo ontdekten de onderzoekers.
Ze gaven 27 gezonde vrijwilligers een hoge dosis sucralose – die vaak onder de naam Splenda wordt verkocht, het equivalent van 1,5 liter light frisdrank – of een placebo.
Eerder onderzoek
Aan het eind van de twee weken durende test, zagen ze bij mensen die zoetstoffen toegediend kregen zowel een verandering in hun glucose-absorptie als in hun bloedglucose- en insulinewaarden.
Deze bevindingen zijn in overeenstemming met eerder onderzoek waaruit bleek dat zoetstoffen de bacteriën in de darm veranderen en dat het vermogen van het lichaam om glucose af te breken vermindert.
‘Dit is de grootste killer, dit is de grootste cover-up uit de menselijke geschiedenis’
Merkel: ‘Het kan zijn dat we nog jaren moeten vaccineren’
‘Netanyahu gaf Israëlische leger bevel om 7 uur lang niet in te grijpen tijdens Hamas inval’
Onderzoek: Als je in een zwart gat valt verander je in een hologram
Mysterieus rood kruis verschenen op Google Earth. Probeert iemand een geheim te onthullen?
Er is iets bijzonders gebeurd. Wordt het de Bilderbergclub te heet onder de voeten in Europa?
Noorse medicijnagentschap linkt 13 sterfgevallen aan coronavaccin
UFO aangemeerd bij ruimtestation ISS? (video)
Groot-Brittannië zal triomferen buiten de EU! Fins Europarlementslid vat Brexit perfect samen