Homepagina » Buitenland » Studie: Scherpschutters op Maidanplein Oekraïne onderdeel van valse vlag-operatie
Studie: Scherpschutters op Maidanplein Oekraïne onderdeel van valse vlag-operatie

Studie: Scherpschutters op Maidanplein Oekraïne onderdeel van valse vlag-operatie

Tussen 18 en 20 februari 2014 richtten scherpschutters een bloedbad aan op het Maidanplein in Kiev. In de maanden ervoor bivakkeerden demonstranten dag en nacht op het plein, dat ook wel het Onafhankelijkheidsplein wordt genoemd.

Aanleiding voor de protesten was het niet-ondertekenen van een overeenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie. De betogers wilden Europese integratie en eisten het vertrek van de pro-Russische president Janoekovitsj.

De revolutie op Maidan leidde tot de omverwerping van de regering van Janoekovitsj en was het begin van de burgeroorlog in het oosten van Oekraïne. Volgens president Porosjenko heeft een adviseur van de Russische president Poetin de scherpschutters opdracht gegeven om de demonstranten uit te schakelen. De meeste westerse overheden, media en onderzoekers slikken de uitspraken van Porosjenko voor zoete koek.

Radioverkeer

Professor Ivan Katchanovski van de Universiteit van Ottawa in Canada heeft het eerste wetenschappelijke onderzoek naar het bloedbad afgerond. Voor zijn onderzoek heeft hij onder meer 1500 video’s en 5000 foto’s bekeken.

Hij heeft ook het radioverkeer tussen de scherpschutters en hun leidinggevenden geanalyseerd. Katchanovski heeft het Maidanplein bezocht en zowel demonstranten als overheidsfunctionarissen geïnterviewd.

Valse vlag-operatie

Na zijn onderzoek heeft de professor geconcludeerd dat het bloedbad een valse vlag-operatie was, bewust gepland en uitgevoerd om de regering af te zetten en vervolgens de macht over te nemen. Katchanovski vond bewijs voor de betrokkenheid van de Rechtse Sector, Svoboda en oligarchische partijen zoals Vaderland.

In tenminste 20 gebouwen die in handen waren van Maidan bleken scherpschutters en spotters te zijn geplaatst. De wetenschappelijke studie heeft grote implicaties voor de manier waarop we aankijken tegen de regimeverandering in Oekraïne, de burgeroorlog in het oosten van Oekraïne, de Russische militaire interventie en een internationaal conflict tussen het Westen en Rusland over Oekraïne.

Download hier de gehele studie.

[SSRN]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

advocate

Advocate doet boekje open over Obama, Biden en ‘criminele Clinton-kliek’: ‘Veel erger dan we dachten’

Sidney Powell, advocate van oud-generaal Michael Flynn, ...

coronavaccin

5 mensen STERVEN bij test coronavaccin in Oekraïne

Vier Oekraïense soldaten zijn gestorven tijdens een ...

>