Gezondheid

De ADHD-epidemie: “Of medicatie of naar een andere school”

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de afgelopen 10 jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken op dit moment ruim een kwart miljoen mensen pillen tegen hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachtspanne.

Door de explosieve toename van het medicijngebruik trokken psychiaters vorig jaar aan de bel. Ook de Gezondheidsraad sprak zijn bezorgdheid uit over de sterke toename van het gebruik van ADHD-pillen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Er bestaan geen standaardtesten voor het vaststellen van ADHD waardoor de diagnose vaak willekeurig is. Dat terwijl het gebruik van middelen als Ritalin, onder studenten ook wel kindercocaïne genoemd, niet zonder gevaar is.

Rug tegen de muur

In de loop der jaren zijn er veel waarschuwingen uitgegeven over mogelijk gevaarlijke bijwerkingen zoals slaapproblemen, nervositeit en hoofdpijn. Over de veiligheid van de pillen op de lange termijn is weinig bekend.

Een moeder zegt: “In een gesprek met de docent kregen wij de letterlijke mededeling: of medicatie of naar een andere school. Wij stonden als ouders met de rug tegen de muur en hebben met enorm grote tegenzin het medicatietraject gestart.”

Quick fix

Door de bezuinigingen in de zorg is er steeds minder tijd per patiënt om te kijken naar wat hij of zij nodig heeft, aldus een orthopedagoog. Medicijnen zijn dan een ‘quick fix’. Ze zijn goedkoper dan gedragstherapie of andere meer intensieve behandelingen waar de patiënt gebaat bij kan zijn. Docenten hebben op hun beurt door de hoge werkdruk minder tijd voor drukke kinderen.

Als een druk kind onhandelbaar wordt in de klas, worden ouders al snel gevraagd hun kind te laten testen op ADHD of wordt er zelfs druk uitgeoefend om medicatie te nemen. “Daar zijn scholen totaal niet toe bevoegd en dat mag niet,” aldus Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66). Ze vindt dat psychiaters niet moeten zwichten voor de druk en moeten kijken of de medicatie wel echt nodig is.

Het is een schrijnende constatering: docenten die ouders onder druk zetten om hun kind te diagnosticeren en psychiaters die soms niets anders kunnen doen dan het pilletje voorschrijven. De kinderen lijken de rekening te krijgen gepresenteerd.

Kinder- en jeugdpsychiater Jim van Os: “Ik denk dat als 130.000 kinderen in Nederland ADHD-medicatie gebruiken en dat aantal groeiende is, je jezelf kan afvragen: is dat een effect van dat er meer ADHD is of worden de grenzen opgerekt van wie het nodig hebben? Ik vermoed dat het laatste het geval is.”

[NCRV]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sola
Sola
8 jaren geleden

ADHD my ass! Sorry voor de uitdrukking. Ze hebben ooit ook op school willen beweren dat mijn kind ADHD had omdat ze druk was. Lees: ze speelde graag buiten, was erg speels en erg energiek. Momenteel zit ze in groep 5 en komt gewoon mee. Is juist een van de braafste en rustigste kinderen van de klas en behoort gewoon tot de middenmoot! Dus ouders: laat je niet onder druk zetten, je kent je eigen kind het beste!

DR
DR
8 jaren geleden

Las een tijdje terug een stuk over een tekort aan magnesium in onze groentes. Het schijnt dat 60 procent van de bevolking een tekort aan magnesium heeft…!
Een van de (vele) problemen die hierdoor kunnen ontstaan is ADHD

Ik kwam daarbij ook een stukje tegen over een (ADHD) test met kinderen, aan de ene helft gaven ze ritalin en aan de andere helft een magnesium supplement.
Het kwam er uiteindelijk op neer dat het effect van de ritalin en extra magnesium hetzelfde waren…..

RS
RS
8 jaren geleden

Een tijd terug mijn zoon ook het etiket ADD gekregen, moest ook maar aan de ritalin. Heb geweigerd, terwijl ze toch al van plan waren hem naar een andere school te doen. Heb tijdens 1 van die gesprekken aan die psycholoog die medicatie bijna verplichte gevraagd of ze aandelen ritalin had. Mens verschoot 6x van kleur.

jo
jo
8 jaren geleden

Tegen mij werd ook gezegd medicatie of andere school, prima, hoor, pilletjes opgehaald, vervangen door vitamine pilletje van de action, en warempel, de juf vond dat ze het veel beter deed, nou toen heb ik die muts ff met der neus op de feiten gedrukt, dat zij ondermaats presteerde en kinderen niet kon handelen, spontaan uit het onderwijs vertrokken, zo raar. whahahahahahaha

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x