Homepagina » Financieel » Het is niet de vraag of, maar wanneer de boel klapt. Econoom gaat in dit gesprek dieper in op ons bizarre geldsysteem
Het is niet de vraag of, maar wanneer de boel klapt. Econoom gaat in dit gesprek dieper in op ons bizarre geldsysteem

Het is niet de vraag of, maar wanneer de boel klapt. Econoom gaat in dit gesprek dieper in op ons bizarre geldsysteem

Ons huidige geldsysteem is ooit ontstaan vanuit de behoefte om de oorlogen en levensstijl van de elite te kunnen financieren. Als onderpand werden de burgers gebruikt die belasting moesten betalen.

Het geld dat de elite nodig had voor oorlogen werd gemaakt door de bankiers, maar werd betaald door de burgers.

Dat geld werd gecreëerd door simpelweg de kraan open te draaien en daar hield niemand zich verder mee bezig, stelt econoom en schrijver Ad Broere in gesprek met George van Houts.

Bizarre situatie

We bevinden ons eigenlijk in een bizarre situatie. Het meeste geld bestaat uit schuld. Hoe meer geld er wordt gemaakt, hoe meer schuld er is.

Als we onze schulden aflossen, verdwijnt het geld weer. Er moet dus altijd schuld zijn om een economie te hebben, legt Broere uit.

Met andere woorden: als iedereen zijn schulden zou afbetalen, zou er geen economie meer zijn.

Petrodollar

In het begin werd geld nog gedekt door goud, maar daar maakte de Amerikaanse president Richard Nixon begin jaren zeventig een einde aan.

Oud-minister Henry Kissinger zorgde vervolgens voor de invoering van de petrodollar, waarna alle landen verplicht werden olie te betalen in dollars.

Als landen proberen onder dit systeem uit te komen, grijpt de macht achter deze oliedollar gelijk in, aldus Broere.

Duur

Zo probeerde de Libische leider Moammar Gaddafi bijvoorbeeld over te stappen op een door goud gedekte dinar. “Dat is hem duur komen te staan,” zegt Broere.

Hij merkt op dat we met dit huidige geldsysteem te ver zijn gegaan. Volgens hem is het niet de vraag of, maar wanneer de boel klapt.

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Boekentip: Geld komt uit het niets

[Café Weltschmerz]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • weg met ons schreef:

  De ECB en de FED zijn pseudo joodse banken die de opdracht hebben het monetaire systeem op te blazen, waarna de macht over de burger volledig overgenomen kan worden. Een totale reset met een in iedere hand een paar nieuwe wereld dollars en de verplichting daarbij dat iedereen wordt gechipt. Geen chip, geen geld, geen geld betekent verhongeren en de dood. Zo ongeveer zie ik het gebeuren.

  Het is alleen al van de gekke dat we afhankelijk zijn geworden van de beurzen. De pseudo joden hebben het in een decennia voor elkaar gekregen dat de economie afhankelijk is geworden van de beurzen en niet meer andersom, zoals het hoort. De wereld staat compleet op z’n kop….en in brand.

  Tja, vroeger was de politiek er voor de burger en nu is de burger er voor de overheid. ….en vroeger werd je beloond voor hard werken en netjes leven, dat is nu een misdaad en VERBOTEN! En dient te worden bestraft…. Crimineel gedrag, verkrachten en moord en vooral dagelijks waardeloos gedrag, dat wordt tegenwoordig beloond en worden mensen in de watten gelegd die feitelijk in de bajes horen te zitten en dat geldt zeer zeker ook voor de ‘mensen’ in de politiek en de bankenwereld.

 • Nehemia schreef:

  De centrale banken zijn het financiële gif van de wereld. Kennedy wilde al af van de FED (Federal Reserve) wat overigens een private bank is. Iedereen weet hoe het met hem is afgelopen, maar hij wilde ook de CIA sluiten en ik kan hem geen ongelijk geven want het is (by far) het meest criminele, oorlogszuchtige en moorddadigste instituut ter wereld gezien alle false flags en dus op valse gronden geïnitieerde oorlogen om landen van hun olie en grondstoffen te beroven.
  .
  ‘The creature from Jekyll Island’ is een geweldig boek over hoe het hele door en door corrupte financiële systeem opereert, maar ook op YouTube kun je los gaan. Het bijdrukken van geld (quantative easing) loopt op haar laatste benen. Elke valuta heeft een beperkte houdbaarheid.
  .
  De Rothchilds, Rockefellers, Morgans, Warburgs zijn een paar van de meest steenrijke families die vrijwel alle centrale banken controleren net als het BIS (bank of International Settlement) . We zitten in een transitie naar een totaal nieuw geldsysteem en dat zal zeer zeer waarschijnlijk de blockchaintechnologie zijn (cryptocurrency). Er vindt veel suppressie plaats vanuit de financiële wereld omdat banken hierbij niet meer nodig zijn en dat willen ze natuurlijk niet. Ze (the powers that be) willen overal controle over en ze zijn zo machtig ze kunnen binnen vijf minuten een beurs laten instorten met hun kolossale geldreserves kunnen ze alles manipuleren en dat doen ze dus ook zo nu en dan. Trump wil ook af van de Fed (Federal Reserve) of het in ieder geval reguleren en dat verklaart ook dat enige tijd geleden de beurs met 666 punten (waar ken ik dat getal toch van?) instortte. Het was een waarschuwing van de Deep State. Spannende tijden. Als we de centrale banken kunnen eindigen dan zal dat een zegen zijn voor de mensheid omdat deze roofzuchtige kapitalisten dan tweede viool moeten spelen. Hoop doet leven.

 • Nehemia schreef:

  Give a man a gun and he can rob a bank

  Give a man a bank and he can rob the world.

 • johan den haag schreef:

  Het meest treffende van het stuk is voor mij het gedeelte waar er wordt gezegd dat het niemand interesseert.
  Dat is beangstigend. Maar ook wel weer vanzelfsprekend.
  Het gros van Nederland die klaagt, kijkt toch liever naar Temptation Island, Ik hou van Holland etc.
  Die zul je ook niet Op http://www.hoezithetnuecht.nl aantreffen.
  Hoe hier dan mee om te gaan?

  Niet.

  Het zal gaan, zoals het moet gaan.

  WOII had als men goed met de afloop van WOI was omgegaan ook voorkomen kunnen worden.

  Hopelijk laat God ons niet in de diepste ellende storten en gelukkig heeft Zijn Zoon al voor redding gezorgd.

  Ik raad u een positieve houding aan en u zich te richten naar Zijn waarden.

 • René van Zalk schreef:

  Moammar Gaddafi was een pedofiel, dat was niet het enige, hij mishandelde zijn slachtoffertjes ook, zelfs zo ernstig dat ze voor langere tijd moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Daarom moest Gaddafi opzouten. Het is goed dat Gaddafi kapé is.

  • weg met ons schreef:

   @Rene van Zalk

   Volgens de gecontroleerde mainstteam een -vermeende- pedofiel en verkrachter?, Maar, indien waar, gaf dat ook maar iemand of de NATO het recht het land binnen te vallen en uit te moorden!!??

   De NATO toonde bij deze aan dat ze een criminele organisatie is die zonder enig recht en met een WC-eend mandaat het land Libië hebben vernietigd….En als je de foto’s ziet en de berichten leest die moeten bewijzen dat de man fout was dan ziet men niks en leest men dikke duim verhalen.

   Als ik de man zo zag was hij eerder zwaar impotent…of had hij volgens de VS cabal een weapon of mass destruction in zijn onderbroek? Wat een leugens en wat een vieze smeercampagne en dat gaf een reden voor het uitmoorden van Libië?

   Enfin, in NL mogen verkrachters en pedofielen vrij rondlopen en hun schuld eventueel afkopen met wat zilverlingen. Maar goed, die zijn waarschijnlijk roomser dan de paus.

 • René van Zalk schreef:

  Het huidige geldsysteem is een geloof geworden, zoals velen in de bijbel geloven. Het geldsysteem is nergens meer op gebaseerd. Zolang iedereen er in blijft geloven is er niets aan de hand, maar als je van je geloof af stapt stort de boel in elkaar.

 • rob schreef:

  Dus Alle schulden afbetalen en de economie stort in, waar wachten we nog op…

  • eksegese schreef:

   @rob, alleen jammer dat schulden, meestal staatsschulden die afgesloten buiten burgers om op basis van hoeveelheid burgers (omdat belastingplichtig en dus als onderpand) inmiddels zo torenhoog zijn opgelopen dat zij domweg niet meer af te betalen zijn. De staatsschuld stijgt letterlijk met de minuut en niemand die er nog wat aan kan doen. Kwestie van slim regeren ten faveure van de bankiers. Dat is hun truukje. Regenten zijn hun vazallen, ander krijgen zij die functie nooit.

 • Albert schreef:

  Huiver en wordt dan blij; De Blije Bank voor idealistische realisten…
  The current system is not sustainable or just: must see https://bofjoy.net/why/#interest

 • Hawks schreef:

  Ik citeer: ‘Ons huidige geldsysteem is ooit ontstaan vanuit de behoefte om de oorlogen en levensstijl van de elite te kunnen financieren.’. Beetje eigenaardige stelling. Ik heb altijd gedacht (en geleerd) dat geld is ontstaan omdat we steden introkken en het traditionele ruilhandelsysteem daadoor onhoudbaar werd. En door het hanteren (en reguleren) van rente konden en kunnen investeringen worden gedaan.

 • Ariën ebeltjes schreef:

  Ik hoop dat het in elkaar stort.
  Die zogenaamde steenrijke families zijn niet het probleem.
  Het is kapitalisme zelf wat een monster is.
  De wereld heeft helemaal geen geld nodig.
  Ik maak me zorgen om het feit dat al die goede bedoelingen van goede mensen die aansturen/pleiten voor een financieel reset.
  Moeten we niet doen, over een tijd zit je dan weer met het zelfde probleem mbt de welvaart verdeling.
  We moeten stoppen met iedere vorm van credit/geld.

 • Onno schreef:

  Het zijn bij Rotschild Goldman-Sachs enzo niet de allerslimste, maar wel de meest richting absolute morele debiliteit neigende kindertjes van de klas, met een iets meer dan gemiddelde intelligentie die buitengewoon/abnormaal energiek en zonder remmingen en morele/emotionele belasting gericht zijn op het naar zichzelf toeharken van macht en controle. Geld is zoiets.
  Door de morele zwakte…..tot absolute debiliteit, wordt daarbij tot en met volkomen schaamteloos over lijken gegaan.

  Psychopaten hebben geen vermogen tot zgn. object-liefde en geen vermogen tot normale religieuze integratie. ANTI-sociaal en ANTI- christelijk dus (een psychopathische miljardair, laat bijv. zijn uitgehongerde broer rustig op de stoep kreperen, liever dan dat hij -zonder gekoeioneer- 50 € aan hem zou afstaan en steelt ijsjes van kleuters) dit alles echter daar bovenop nog (zeer overtuigend = extreem verraderlijk) verholen onder een zgn. ‘mask of sanity’ van superieure redelijkheid en liefdevolle bezorgdheid voor mens en milieu…..

  • Marcel schreef:

   Ik begrijp je volkomen alleen niet echt een goed voorbeeld van de werkelijkheid. De werkelijkheid is dat de elite, rijke miljardairs, heel makkelijk miljoenen kunnen en willen uitgeven aan ROTZOOI waar ze niets aan hebben. Ze strooien met geld om te laten zien dat ze het hebben. Zo zag ik een tijd geleden een filmpje van een mooie dame in een Bugatti. Sowieso al een wagen van 3 miljoen euro. Enfin, ze reed hiermee naar het casino in Monaco, stapte uit en liet de bolide door een medewerker van het casino inparkeren. Het inparkeren was alleen slechts achteruit rijden in een parkeervak, 3 meter verderop. 1 minuut werk. Zij gaf hier 500 euro fooi voor. Eigenlijk belachelijk voor woorden. Echter, wanneer iemand behoeftig is en geld nodig heeft, geven ze je geen rooie cent. Dan vinden ze je uitschot dat moet werken voor het geld. Wanneer een medewerker van die miljardair om een paar euro opslag vraagt, wordt die vaak gewoon uitgelachen en tegen ‘m gezegd dat die dan maar ergens anders moet gaan werken. Dat is de realiteit waarin we leven. Die rijke weten eigenlijk al niet meer wat ze met zoveel geld moeten doen, maar vertikken er andere mee te helpen.

 • x

  Check Also

  overheid

  ‘Overheid maakt ons monddood. Dit is onderdrukking in zijn zuiverste vorm’

  Premier Rutte had gisteren een advies voor ...

  wilders

  Wilders strijdbaar: ‘Nederland is een corrupt land geworden’

  PVV-voorman Geert Wilders is schuldig bevonden aan ...

  >