Homepagina » Gezondheid » Vraagtekens bij veiligheid populairste kunstmatige zoetstof ter wereld. Wat je moet weten
Vraagtekens bij veiligheid populairste kunstmatige zoetstof ter wereld. Wat je moet weten

Vraagtekens bij veiligheid populairste kunstmatige zoetstof ter wereld. Wat je moet weten

Het is onvoldoende bewezen dat aspartaam, de meest gebruikte kunstmatige zoetstof ter wereld, veilig is voor menselijke consumptie. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Sussex.

De Europese voedselwaakhond EFSA bepaalde in 2013 op basis van een aantal studies dat aspartaam veilig is, maar volgens het nieuwe onderzoek bevat de beoordeling ernstige fouten.

Zo werden resultaten van alle studies die lieten zien dat aspartaam schadelijk was, aan de kant geschoven door de EFSA.

Waardeloos

Het grootste deel van de studies die concludeerden dat de zoetstof veilig was, werd door de voedselwaakhond betrouwbaar geacht.

Volgens een aantal experts waren deze studies juist ‘waardeloos’.

Al sinds de jaren zeventig blijkt uit onderzoeken dat aspartaam kan worden gelinkt aan hersenschade, lever- en longkanker en problemen met het neuro-endocrien systeem.

Belangenverstrengeling

De kunstmatige zoetstof is terug te vinden in talloze voedselproducten, waaronder light frisdrank.

Hoofdonderzoeker Erik Millstone wil dat de verkoop van aspartaam in de Europese Unie wordt gestaakt tot er een nieuw, onafhankelijk onderzoek komt.

Hij vermoedt dat het positieve oordeel van de EFSA over aspartaam te maken heeft met belangenverstrengeling.

Achter gesloten deuren

“Maar we zullen dat nooit zeker weten omdat alle bijeenkomsten achter gesloten deuren hebben plaatsgevonden,” zei hij.

De onderzoekers hebben over hun bevindingen gepubliceerd in Archives of Public Health.

Een verbod op aspartaam zou grote gevolgen hebben. De zoetstof zit in duizenden producten. Vrijwel alle grote voedselfabrikanten maken er gebruik van.

[VRT, Futurism]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jopie schreef:

  Zal nooit verboden worden , er is veel geld mee gemoeid ! En de gezondheid van Jan met de korte achternaam is totaal niet belangrijk !

 • peter schreef:

  Wat je moet weten is dat aspartaam na onderzoek niet mocht worden toegelaten op de markt. Echter had het bedrijf dat aspartaam op de markt zou brengen een prominente ‘werknemer’ genaamd Donald Rumsfeld die er eigenhandig voor gezorgd heeft dat aspartaam wel werd toegelaten.

  Wat je ook moet weten is dat een amerikaanse dame daarna op eigen initiatief uitgebreide tests heeft uitgevoerd op ratten. De ratten kregen omgerekend naar hun lichaamsgewicht de door de amerikaanse voedselautoriteit vastgestelde veilige maximale dagelijkse dosis aspartaam toegediend. De beestjes kregen daarop allemaal ongelofelijke tumoren zo groot als hun eigen lijf.

  Meer hoef je niet te weten over aspartaam.

 • Erde schreef:

  Ooit ontwikkeld als insectenbestrijdingsmiddel. Nou, dan weet je het wel.
  Werkt trouwens goed tegen mieren. Je roeit er zo een heel nest mee uit.

 • Paniekpanjapakanariepietje schreef:

  Dan even het volgende
  Marketing op onze onzekerheid d.m.v. dieet shakes en eiwit shakes worden we ten eerste misleid door de ingredienten. Er staat een hele waslijst vitamines op wat op 1500kg slechts een klein boterhamzakje vitamine pre mix bevat. De rest bestaat uit melk eiwitten en de overige 50% (!) is niets anders dan suikers, kunstmatige zoetstof en smaakstoffen…i.c.m. Melk is dit een regelrechte aanval op maag en darm en bovendien misleidend voor de consument. Net als een poeder xanthaan gum. Ken je dat dandartsfrisse gevoel na tanden poetsen? Door dat stofje.. Of wa dacht je van afgekeurde big bag aspartaam waar vocht bij kwam en op kamertemperatuur werd bewaard? Het ging lekken en op de vloer bleef een harde witte plek achter die niet eens was weg te krassen.. En als uitzendkracht maar tekenen dat je niets mag zeggen over het bedrijf en anders aanklachten van duizenden euros.. Leuke stofjes leren kennen daar en gezonde collegas met al die powderss…

 • Rob schreef:

  Alles wat niet in het lichaam hoort zou überhaupt niet in voedsel, water etc moeten zitten. Dat excuus van ‘het is maar zo weinig dat het niet schadelijk is’ is er alleen maar voor bedoeld de mens ziek te houden en te beperken. Zouden ze zelf een slok benzine nemen als één slok niet schadelijk zou zijn? Al die kleine beetjes stapelen zich op en zo houden ze de mens ziek en beperkt. En dat weten ze zelf ook donders goed. Ze zullen het alleen ontkennen om hun eigen belangen verborgen te houden. Wat is er tegenwoordig nog voedzaam? Niets, ook niet de zelf geplante groenten in je tuintje want de worden ook vergiftigd met rotzooi die uit de lucht komt.

 • Elske schreef:

  De consument die zich er in verdiept weet wat wel en niet goed voedsel is. Zo weinig mogelijk “processed food” en zoveel mogelijk vers voedsel. Voedsel dat ze 100 jaar geleden ook hadden (excl. slagersafvalvetten). Lekkere volle melk of karnemelk, boter, volle yoghurt/kwark, gezonde korenbroden of brinta, veel vers fruit/aardappelen, veel groenten, stukje BIO rundvlees/kip/vis, schoon water (niet rivierwater; veel residu), peulvruchten, noten (uit eigen tuin), etc.. Het goede dieet, voor de gezonde en slimme mens die niet luistert naar voedingsspecialisten, die alles haten van de zuivel- en vlees/visindustrie, terwijl hier zoveel vitaminen en mineralen in zitten. Nergens een e-additief in te bekennen. Het beste dieet dat er is.

 • Straalmans schreef:

  Omdat wij niet leren onze zintuigen te beheersen. Integendeel, we leren het tegenovergestelde: zoveel mogelijk consumeren. Vervolgens worden we dik, gaan over tot dit soort stoffen en gaan weer meer consumeren en zo blijft het cirkeltje rond.

 • x

  Check Also

  singer-songwriter

  Singer-songwriter heeft oplossing voor pandemie: ‘Zet je tv uit’

  Mensen, er heerst inderdaad een pandemie. Maar ...

  hoogleraar

  Hoogleraar plaatst corona in perspectief: ‘Hoeveel mensen gaan er elke dag dood aan kanker?’

  We moeten accepteren dat de ziekenhuizen weer ...

  >