Binnenland

“Vuurwerkramp is een doofpotaffaire, rapport verdween in diepe la”

Help ons door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nabestaanden van de vuurwerkramp op 13 mei 2000 hebben een advocaat in de arm genomen om openheid van zaken af te dwingen. Nooit werd duidelijk hoe de eerste vlam ontstond. Een politierapport verdween onder het tapijt.

Waterdicht bewijs over hoe de brand ontstond, werd nooit geleverd. Ondanks speciale politieteams, onderzoeken van de Rijksrecherche en agenten ‘van buiten’ om de schijn van een doofpotaffaire te voorkomen.

Oud-rechercheurs Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn moesten na de ramp opstappen. Ze waren buitenspel gezet door de korpsleiding omdat ze het hadden gewaagd kritiek te uiten op de manier waarop de politie zich volledig richtte op verdachte André de Vries. Mede door hun inzet werd De Vries vrijgesproken, maar het tweetal werd gedumpt.

Ze bleven als privédetectives verder speuren en kregen tot aan de Raad van State nul op het rekest. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat de minister van Justitie de stukken niet openbaar hoeft te maken omdat door openbaarmaking de Staat onevenredig kon worden benadeeld.

De directie van SE Fireworks ontkende altijd dat er op de dag van de vuurwerkramp werd gewerkt, maar getuigen maken melding van een demonstratie die 13 mei 2000 uit de hand zou lopen met een kettingreactie van explosies tot gevolg.

De nabestaanden willen ook weten wat er staat in een rapport dat al jaren angstvallig geheim wordt gehouden door Justitie. Een rapport van de Rijksrecherche, waarin werd geconcludeerd dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd door rechercheurs, werd gekraakt door een ander politieteam.

De leider van dat kritische onderzoek, Jan de Bruin, emigreerde jaren geleden naar Zweden en zou in ruil voor geld een spreekverbod hebben gekregen. Oud-minister Opstelten van Justitie zei na een nieuw onderzoek in 2010 dat Enschede maar eens moest leren leven met de ramp.

sitestat

[Telegraaf]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
john
john
7 jaren geleden

Klopt, heb er in die tussentijd gewerkt als beveiligings medewerker. We kwamen daar achter dingen die het daglicht niet kon verdragen. Ik en nog wat collega’s konden het niet verwerken door de zwijgplicht. Binnen nog geen eens een jaar werden we ontslagen door overcompleet!!

Elise49
Elise49
7 jaren geleden

Gevalletje van bewuste opoffering?

rinus
rinus
7 jaren geleden

Je hebt geen eerste vlam nodig voor die zelfontploffende landmijnen die ze daar hebben laten slingeren. Die springen uit zichzelf. Siervuurwerk had dit nooit kunnen veroorzaken en de medewerkers van Defensie waren er wel erg snel bij om al het bewijs weg te halen want dit mag nooit naar buiten komen. De burgers zouden anders wel eens van mening kunnen zijn dat heel Defensie maar moet verdwijnen en die Hennis blaast graag burgers op.

Henk
Henk
7 jaren geleden

20.000 AP23 mijnen geven een behoorlijke boem!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

19
0
We lezen graag je reactie!x