Binnenland

“Vuurwerkramp is een doofpotaffaire, rapport verdween in diepe la”

Help anderen door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nabestaanden van de vuurwerkramp op 13 mei 2000 hebben een advocaat in de arm genomen om openheid van zaken af te dwingen. Nooit werd duidelijk hoe de eerste vlam ontstond. Een politierapport verdween onder het tapijt.

Waterdicht bewijs over hoe de brand ontstond, werd nooit geleverd. Ondanks speciale politieteams, onderzoeken van de Rijksrecherche en agenten ‘van buiten’ om de schijn van een doofpotaffaire te voorkomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Oud-rechercheurs Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn moesten na de ramp opstappen. Ze waren buitenspel gezet door de korpsleiding omdat ze het hadden gewaagd kritiek te uiten op de manier waarop de politie zich volledig richtte op verdachte André de Vries. Mede door hun inzet werd De Vries vrijgesproken, maar het tweetal werd gedumpt.

Ze bleven als privédetectives verder speuren en kregen tot aan de Raad van State nul op het rekest. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat de minister van Justitie de stukken niet openbaar hoeft te maken omdat door openbaarmaking de Staat onevenredig kon worden benadeeld.

De directie van SE Fireworks ontkende altijd dat er op de dag van de vuurwerkramp werd gewerkt, maar getuigen maken melding van een demonstratie die 13 mei 2000 uit de hand zou lopen met een kettingreactie van explosies tot gevolg.

De nabestaanden willen ook weten wat er staat in een rapport dat al jaren angstvallig geheim wordt gehouden door Justitie. Een rapport van de Rijksrecherche, waarin werd geconcludeerd dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd door rechercheurs, werd gekraakt door een ander politieteam.

De leider van dat kritische onderzoek, Jan de Bruin, emigreerde jaren geleden naar Zweden en zou in ruil voor geld een spreekverbod hebben gekregen. Oud-minister Opstelten van Justitie zei na een nieuw onderzoek in 2010 dat Enschede maar eens moest leren leven met de ramp.

sitestat

[Telegraaf]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
john
john
8 jaren geleden

Klopt, heb er in die tussentijd gewerkt als beveiligings medewerker. We kwamen daar achter dingen die het daglicht niet kon verdragen. Ik en nog wat collega’s konden het niet verwerken door de zwijgplicht. Binnen nog geen eens een jaar werden we ontslagen door overcompleet!!

Elise49
Elise49
8 jaren geleden

Gevalletje van bewuste opoffering?

rinus
rinus
8 jaren geleden

Je hebt geen eerste vlam nodig voor die zelfontploffende landmijnen die ze daar hebben laten slingeren. Die springen uit zichzelf. Siervuurwerk had dit nooit kunnen veroorzaken en de medewerkers van Defensie waren er wel erg snel bij om al het bewijs weg te halen want dit mag nooit naar buiten komen. De burgers zouden anders wel eens van mening kunnen zijn dat heel Defensie maar moet verdwijnen en die Hennis blaast graag burgers op.

Henk
Henk
8 jaren geleden

20.000 AP23 mijnen geven een behoorlijke boem!

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x