Homepagina » Buitenland » Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’
ijsland

Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

Op IJsland hebben zich in 10 dagen maar liefst 9000 aardbevingen voorgedaan. De aardbevingzwerm begon op 19 juni in het noorden van het land. Experts van de IJslandse meteorologische dienst (IMO) verwachten nog meer bevingen.

Er zijn twee aardbevingen geweest die zwaarder waren dan 5 op de schaal van Richter. Zo is op 28 juni een beving met een kracht van 5,8 gemeten. Het is onduidelijk wat de bevingen veroorzaakt. Kristin Jonsdottir van de IMO zei tegen de IJslandse publieke omroep RUV: “We proberen te achterhalen wat er aan de hand is.”

Grootste aardbevingszwerm in 40 jaar

Jonsdottir vertelde aan Newsweek dat de bevingen zich voordoen in de Tjornes-breukzone, een gebied waar twee tektonische platen tegen elkaar schuren. “Dit is de grootste aardbevingzwerm in de Tjornes-breukzone in 40 jaar.”

“Het is heel moeilijk om te zeggen wanneer de zwerm voorbij zal zijn,” zei Jonsdottir. “De ene keer registreren we honderden aardbevingen in enkele uren tijd, de andere keer is het stil.” De vorige zwerm dateert van 2012 en duurde enkele weken.

Er zijn daarnaast aanwijzingen dat een vulkaan in het zuiden van IJsland mogelijk op uitbarsten staat, zegt de IMO verder. De afgelopen weken hebben wetenschappers een verhoogde concentratie zwaveldioxide waargenomen rond de vulkaan.

[Newsweek]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
1 jaar geleden

Het is allemaal de sxhuld van Poetin of anders GW.

Harry
Harry
1 jaar geleden

De grand solar minimum. Misschien kan het ministerie van klimaat dit tegenhouden.

rop
rop
1 jaar geleden

Zo langzamerhand staat alles op het uitbarsten, zo waarlijk ondergronds als bovengronds.zo boven zo beneden, alles word eens flink door elkaar geschut, de grote uitbarsting moet nog komen ,de aardlichaam[planeet] heeft het [soms] zwaar te verduren , en daar vallen in deze tijd ook de mens onder, zal wel een verband hebben met elkaar? Wat is er toch aan de Hand? Eigenlijk is er gewoon een verandering op komst maar daar zijn ook Aard bevingen voor nodig.

P.M.
P.M.
1 jaar geleden

Heeft misschien een vaccin prikje gekregen van bill gates.!

x

Check Also

ier

Dit Ierse ziekenhuis ziet een ‘zorgwekkend aantal’ volledig ingeënte patiënten binnenkomen

In het St. Vincent’s-ziekenhuis in Dublin komt ...

vaccin

Brief aan een gevaccineerde kennis

Beste A., Ik was even van mijn ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

13
0
We lezen graag je reactie!x