In september 2013 verklaarde een hooggeplaatste medewerker van het Amerikaanse chemieconcern Monsanto in een interview met Agra Europe dat het bedrijf zijn blik heeft gericht op Oekraïne en Rusland.
De regio Oost-Europa en Zwarte Zee volgen Zuid-Amerika en de Verenigde Staten op als groeiregio’s voor voedselproductie, zo verwacht het bedrijf. Van de investeringen in Europa van een half miljard euro gaat de helft naar Oekraïne en Rusland. De twee landen hebben meer dan acht miljoen hectare maïs. Monsanto verwacht dat dit naar 13 miljoen hectare gaat.
De export van landbouwproducten in Oekraïne steeg van 3,2 miljard euro in 2005 tot 13,3 miljard in 2012. Sinds 2002 is meer dan 1,6 miljoen hectare grond aan multinationals verkocht. Oekraïne wordt door Michael Cox, directeur van de investeringsbank Piper Jaffray, ook wel ‘de meest beloftevolle groeimarkt voor landbouwgigant Deere en zaadproducenten Monsanto en DuPont genoemd’. Een uitspraak die ngo’s heeft gealarmeerd.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verstrekte een lening van 17 miljard dollar aan Oekraïne, mits het land de deuren zou openen voor biotechnologie. Voorheen mocht de private sector geen grond bezitten in Oekraïne, maar dit verbod is voor biotech-reuzen precies op tijd opgeheven zodat zij beslag konden leggen op de enorme agrarische rijkdommen van het land.
Oekraïne is vandaag ’s werelds derde katoenproducent en de vijfde grootste tarweproducent. Vorig jaar voerde Oekraïne meer dan 30 miljoen ton graan uit. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw is Oekraïne goed op weg om de tweede graanexporteur in de wereld te worden, na de VS.
Monsanto, Dow en andere grote spelers in de biotech-industrie worden al jaren verdacht van dubieuze praktijken op de wereldvoedselmarkt. Deze bedrijven staan bekend om hun agressieve pogingen de markt te veroveren. De oorlog in Oekraïne kent vele gezichten, maar biotech-bedrijven lijken als grote winnaar uit de bus te komen.
“Dit beleid moet in de context gezien worden van de strijd tussen de VS en Rusland over Oekraïne,” zegt Joel Kovel, een Amerikaanse academicus en auteur van meer dan twintig boeken over internationale politiek. “Geostrategische politiek en een neoliberaal beleid passen samen binnen een groter plan, waarbij Amerika dominantie wil over het meest oostelijke stuk van Europa, en zo haar beleid voortzet om Rusland te omsingelen.”
Doutzen Kroes deelt preek van dominee Paul Visser: ‘De Great Reset is er niet voor ons!’
Het nieuws over Syrië is als een sluipend vergif met oude leugens. Vlaamse pater geeft broodnodige duiding
Gideon van Meijeren botst met Hijink over de experimentele gentherapie: ‘Het is een schande’
Timmermans krijgt zijn zin, de burger levert in: ‘Zéér onverstandig’
Nummer 10 van DENK: “Terreurgroep IS opgezet door Israëliërs”
Ernstige bijwerkingen coronavaccin Pfizer leiden tot onderzoek
Begin volgende maand kan Japan een wereldwijde ramp ontketenen, waarschuwen experts tijdens noodpersconferentie
Gerenommeerde KNO-arts neemt ontslag en spreekt zich uit: ‘Het overheidsbeleid klopt niet en is gevaarlijk’
Beerput van Spaanse koningshuis en regeringspartij gaat open