Bewustzijn

Het geheim van gedachtekracht – deel 3 – Het formuleren van woorden en zinnen

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door Michel Lejeune van Trancewerk, voor de NineForNews Nieuwsbrief.

Vorige week heb ik het gehad over negatieve gedachten en vandaag ga ik je uitleggen wat dat nou precies is, waardoor je zult zien dat ‘negatief denken’ eigenlijk iets anders is zijn dan je wellicht vermoed.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Misschien herinner je je een moment dat je besloten had om iets op een andere manier te gaan doen. Een mooi moment om zoiets te doen is bijvoorbeeld met Oud en Nieuw als je goede voornemens hebt. Wellicht heb je het voornemen gehad om te stoppen met roken of om iets anders goeds te gaan doen. Je wilt op zo’n moment dus iets aan jezelf of aan je gedrag veranderen.

Wees gerust, je bent niet de enige. Veel mensen zijn je voorgegaan en allemaal hebben we bepaalde goede voornemens. Wie weet heb je, als je bijvoorbeeld wilt afvallen, besloten om geen toetjes meer te eten? Dat zou kunnen toch?

Als ik nou eens tegen je zeg: “Je wilt geen toetjes meer eten, je wilt geen toetjes meer eten, je eet geen vla meer, je eet geen pudding, je eet geen koekjes na het eten…” zul je merken dat ondanks dat ik zeg dat je ze NIET eet, je er TOCH aan denkt.

koekje

Wat er namelijk in het onderbewustzijn gebeurt is dat het alleen het BEELD uit deze zinnen haalt. Het onderbewustzijn denkt namelijk in de vorm van plaatjes en beelden en het woordje NIET … kan het niets mee. Een ontkenning plus een bepaald beeld, bijvoorbeeld GEEN KOEKJE, levert nog steeds het innerlijk beeld op van een koekje.

Het onderbewustzijn haalt uit “GEEN TOETJE ETEN” dus “TOETJE ETEN”. Je onderbewustzijn kan de ontkenning er niet uit filteren. Ook kan het de negatieve formulering niet omdraaien naar een positieve. Bewust weet je wel wat je bedoelt, namelijk GEEN toetjes eten, maar onbewust weet je dat dus niet.

Want waar denk je aan als ik het over GEEN toetjes eten heb? Denk je dan aan een lekkere salade? Waarschijnlijk niet. Het is logischer dat je dus tóch een lekker toetje in gedachten had en meestal krijg je na een paar seconden trek in een toetje. En dat is het plaatje, of het beeld uit het onderbewustzijn.

Een truc die je in veel supermarkten tegenkomt is dat ze bij de ingang snoep of chocola neerleggen. Je ziet dit en je kunt je nog bedwingen. Vervolgens loop je door de hele winkel terwijl dat beeld nog steeds in je onderbewustzijn zit. Bij de kassa’s staan vervolgens de rekken met snoep en chocola opgesteld en velen zullen op dat moment bezwijken en alsnog wat pakken.

Waarom gebeurt dit? Wat gebeurt er in je hoofd?

Aan het innerlijke plaatje zit een gevoel, oftewel een emotie, gekoppeld. Het gevolg is dat je er trek in krijgt.

Dus als ik zou zeggen: “je wilt geen toetje eten”, dan filtert je onderbewustzijn alleen het beeld eruit, wat dus “TOETJE ETEN”  is.  Het woord NIET … wordt niet gebruikt door het onderbewustzijn.

Hetzelfde principe werkt bijvoorbeeld bij rokers die willen stoppen. Zij maken het zichzelf moeilijk, zo niet onmogelijk, om te stoppen doordat zij het hebben over stoppen met ROKEN. Zij willen niet ROKEN, of misschien willen zij minder ROKEN. In alle gevallen ligt de focus op ROKEN.

sigaretten

Dit principe is de grootste veroorzaker van problemen die mensen hebben. Wat als ik zeg: “Denk NIET aan een roze olifant” en “denk niet aan de tennisschoenen die deze roze olifant draagt”, en “denk NIET, wat je ook doet, denk NIET aan een lekker ijsje…” dan doe je het juist! Merk je nu dat zodra ik zeg dat je ergens NIET aan moet denken, je er juist WEL aan denkt?

Het punt is dat als je een keertje zoiets zegt of denkt, dat geen enkel probleem is. Maar ja, wij mensen zijn gewoontedieren en herhalen dingen eindeloos in onszelf. Hoe vaker je iets zegt op deze manier, hoe sterker het in je onbewuste brein geprint wordt.

Hoe moet het dan wel?

De grote vraag is natuurlijk hoe we het dan wel moeten doen! Binnenkort leg ik je precies uit wat je moet doen om dit om te keren. En als je die slag eenmaal te pakken hebt, zul je al vrij snel een enorme verandering opmerken in je leven.

Heb je vragen of opmerkingen, reageer dan hieronder.

Michel Lejeune
www.trancewerk.nl

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
henk
henk
8 jaren geleden

Om een bepaalde gedachte uit het onderbewust te wissen is niet het ruilen van nieuwe gedachtens er voor in de plaats te stellen. Dan zou een elke verslaving/gewoontes snel verholpen zijn. Een vraag van mij: iemand vertelde mij eens, wil je van een lastige gewoonte af komen. Dan moet je ongeveer 60 dagen lang je er tegen verzetten door het niet te doen. Het resultaat moet dan zijn dat je de oude gewoonte/gedachtens uit je onder bewust zijn gefilterd heb door een nieuwere gewoonte er voor in de plaats te hebben gesteld. Is dat zo?

Back to top button