Wetenschap

Wetenschappers TU Delft bewijzen ongelijk Albert Einstein: We leven in een ‘spookachtig’ universum

Help ons door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers van de TU Delft hebben aangetoond dat deeltjes elkaar zelfs op grote afstand direct kunnen beïnvloeden. Daarmee is kwantumverstrengeling bewezen.

De onderzoekers hebben de denkbeelden van Einstein naar eigen zeggen voor eens en voor altijd ontkracht. De resultaten zijn gepubliceerd in vakblad Nature. De Delftse fysici toonden aan dat elektronen in twee diamanten, die door 1,3 kilometer campus van elkaar waren gescheiden, een onzichtbare verbinding kunnen hebben: een soort telepathie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

Eén van de basisprincipes van Einstein is realisme: als je een blauwe knikker ziet, ga je ervan uit dat die knikker al blauw was voordat je ging kijken. Een andere eigenschap is lokaliteit, waarbij dingen niet iets anders kunnen beïnvloeden wat heel ver weg is, zonder dat er tijd tussen zit.

Heilige graal

Dus als er nu iets op Mars gebeurt, zou dat ons hier niet kunnen beïnvloeden. De maximale snelheid waarmee dat kan, is de snelheid van het licht, zo stelde Einstein. Maar de wetenschappers hebben laten zien dat informatie soms sneller gaat dan het licht.

Theoreticus John Stewart Bell bedacht in 1964 een experiment dat zou kunnen aantonen dat spookachtige actie op afstand zoals Einstein het noemde, echt bestond. Dit Bell-experiment geldt binnen de kwantummechanica als heilige graal.

Wereldbeeld van Einstein klopt niet

“De kwantummechanica stelt dat een deeltje zoals een elektron zich in twee verschillende toestanden tegelijk kan bevinden,” zegt hoofdonderzoeker Ronald Hanson. “Het kan zelfs op twee verschillende plaatsen tegelijk zijn, zolang het niet wordt waargenomen. Dit fenomeen heet superpositie. Het gaat volledig tegen onze intuïtie in.”

Volgens de onderzoekers van de TU Delft is definitief bewezen dat Albert Einsteins wereldbeeld niet klopt. De toestand van een deeltje wordt niet bepaald door een verborgen variabele en is dus niet al vooraf vastgelegd. Zelfs op grote afstand kunnen deeltjes invloed uitoefenen op elkaars toestand.

Bekijk ook onderstaand filmpje over het experiment:

[TU Delft]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x