Financieel

Baron David de Rothschild, de Slag bij Waterloo en ABN Amro

Help mee door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De winst van banque privée Edmond de Rothschild, de vermogensbeheerder die vanuit Genève opereert, is in de eerste helft van dit jaar ingestort.

Het aandeel van de bank van De Rothschild daalde in 2007 al met 64 procent in waarde omdat steeds strenger wordt gecontroleerd op belastingontduiking waardoor Zwitserse privébanken onder druk komen te staan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Baron Benjamin de Rothschild, de zesde generatie nadat Mayer Amschel Rothschild en zijn vijf zonen in de negentiende eeuw de Europese regeringen begonnen te financieren, is bestuursvoorzitter van de bank.

Slag bij Waterloo

Bankbestuurders deden aandelen van Edmond de Rothschild dit jaar van de hand. De Zwitserse beurs Swiss Exchange is echter niet verplicht de identiteit van de verkopers vrij te geven.

Andere leden van de Rothschild-familie, die de aanleg van het Britse deel van het Suezkanaal en de legers onder aanvoering van de hertog van Wellington bij de Slag bij Waterloo financierden, hebben ook een belang in het bedrijf dat in 1987 zijn intrede maakte op de Zwitserse beurs.

ABN Amro

Baron David de Rothschild, die in mei 1999 als nieuwe commissaris bij ABN Amro aantrad, is een andere telg uit het zeer invloedrijke internationale bankiersgeslacht. De Rothschild trad vanaf de achttiende eeuw op als geldbemiddelaar voor vele vorsten en staatslieden bij de financiering van oorlogen en investeringen.

De vijf zonen van Mayer Amschel vestigden zich behalve in Frankfurt ook in Londen, Parijs, Wenen en Napels en vormden een onderling hecht financieel netwerk. De vijf broers werden al snel in de adelstand verheven. Het bankiershuis anticipeerde niet alleen op de Slag bij Waterloo en het Suezkanaal, maar kreeg ook een omvangrijk belang in de beroemde Zuid-Afrikaanse mijnbouwonderneming De Beers.

Einde negentiende eeuw deed de bankiersfamilie zaken met 40 regeringen over de hele wereld. Het Britse huis N.M. Rothschild & Sons besloot al in 1996 nauw samen te werken met ABN Amro. Dat gebeurde via een joint venture. Daarna kreeg ABN Amro ook een directe relatie met de Franse tak, Rothschild Frères. In 2008 is Rothschild ook een joint venture aangegaan met de Rabobank.

Ongeveer drie kwart van de tegoeden van de bank van Rothschild worden beheerd door Europese klanten uit de private banking sector. Edmond de Rothschild heeft nu filialen geopend in Hong Kong en Dubai in een poging nieuwe klanten in de opkomende markten te strikken.

Verweven

Om enigszins een beeld te geven hoezeer de Rothschilds verweven zijn in de bankwereld is het van belang te kijken naar de strijd om ABN Amro in 2007.

De Rothschilds waren daar op drie verschillende manieren bij betrokken. Eén rol in het spel werd gespeeld door Katherine Agius, dochter van Edmund de Rothschild. Zij is getrouwd met Marcus Agius, weet u nog, de voormalig president-commissaris van Barclays, die onlangs aftrad vanwege het Libor-schandaal.

Een andere rol was weggelegd voor Nat Rothschild, de zoon van haar achterachterneef. Hij is medebestuursvoorzitter van Atticus, het hedgefonds dat Barclays ervan trachtte te weerhouden ABN Amro te kopen.

Baron David de Rothschild, op dat moment nog steeds lid van de raad van commissarissen van ABN Amro en achterachterneef van zowel Nats vader als Kate, werd openlijk bekritiseerd omdat aanvankelijk de voorkeur werd gegeven aan een vriendschappelijke overeenkomst met Barclays.

De uiteenlopende manieren waarop de familie is betrokken bij ABN Amro getuigen van de duurzame invloed die de dynastie nog altijd geniet, twee eeuwen nadat zij heeft geholpen bij de Britse oorlogsinspanningen tegen Napoleon.

De invloed van het imperium beperkt zich echter niet alleen tot de bankensector. Zo is voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan getrouwd met advocate Nane Maria Lagergren van de Zweedse tak van de Rothschild-familie.

Bronnen: Businessweek.com, Trouw.nl, NRC.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Philip Aswind
Philip Aswind
11 jaren geleden

Wat ik er van begrepen had was dat de Rothschild’s hun macht hebben verkregen na de val van Napoleon. Zij hadden toen de media beinvloed en verteld dat Napoleon gewonnen had. Toen was er een beursval en hebben heeft Rothschild alles opgekocht. Toen bleek dat Napoleon verloren had ( dankzij de Pruisen, die Wellington voor het gemak maar vergat. Wellington had bijna verloren) Toen was Rothschild een van de machtigsten ter wereld ( in de wereld der uiterlijkheden)

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

De familie De Rothschild heeft een vermogen ter grootte van 70.000.000 (7 miljoen) dollar per aardbewoner. Met een aantal van 7.000.000.000 (7 miljard) is dat een vermogen van 490 biljard dollar (490.000.000.000.000.000). Ongelooflijk schofterig rijk.

Mieke
Mieke
11 jaren geleden

nou zie je zo oorlog”s zuchtige onnozellaars zijn ze . ja wij moeten de aarde gewoon terug pakken .wij laten nu nog te veel toe .maar ik ben blij dat deze zijn /hun geld nu gaat wankelen heerlijk en goed en stevig nieuws het moet zo naar beneden kelderen dat het voor ons een lust is om dit te zien gebeuren gaan wij dan een groot feest houden ja he joepie

Z-PiLL
Z-PiLL
11 jaren geleden

[quote name=”Philip Aswind”]Wat ik er van begrepen had was dat de Rothschild’s hun macht hebben verkregen na de val van Napoleon… [/quote]Klopt, zo kregen ze Bank of England oa. in handen, ook de LBMA, de goudmarkt.
Zulke ’trucs’ lijken het handelsmerk te zijn van de Rothschilds. Dat afgelopen week in het nieuws kwam dat de Lord een “positie” van 130 miljoen dollar tegen de euro heeft genomen moet voor het ergste voor de euro doen vrezen.
Deze mensen doen niet zomaar iets, dat gaat via slinkse constructies en als de stofwolken opgetrokken zijn hebben zij de zakken weer gevuld ten koste van heel veel anderen..

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x