Canadese onderzoeken hebben ontdekt dat glucose-fructosestroop, een veelgebruikte zoetstof, bij ratten leidt tot gedragsreacties die doen denken aan drugsmisbruik.
Hoogleraar Francesco Leri van de Universiteit van Guelph zei dat voeding met veel glucose-fructosestroop een verslavende werking heeft.
Hij voegde toe dat de zoetstof de wereldwijde obesitas-epidemie zou kunnen verklaren. Tijdens het experiment kregen ratten voeding met verschillende hoeveelheden glucose-fructosestroop. Ze kregen toegang tot een mechanisme waarmee ze de toevoer van de zoetstof zelf konden regelen.
Overtuigend bewijs
Hoe meer maïsstroop de ratten kregen, hoe harder ze begonnen te werken om toegang tot de zoetstof te krijgen. Volgens professor Leri heeft zijn team ‘overtuigend bewijs verzameld waaruit blijkt dat het mogelijk is om verslaafd te raken aan voeding’.
Leri meent dat de kwetsbaarheid voor verslaving kan verklaren waarom sommige mensen ondanks de wijdverspreide beschikbaarheid van glucose-fructosestroop zwaarlijvig zijn terwijl anderen slank blijven.
In 2010 bleek uit onderzoek van de Princeton-universiteit dat ratten op een suikerrijk dieet nerveus en angstig werden op het moment dat ze geen toegang meer hadden tot de suiker. Hun gedrag begon te lijken op dat van mensen die afkickverschijnselen krijgen van drugs zoals nicotine of morfine.
Journalist Michael Pollan zei dat de Amerikaanse agro-industrie zo veel maïs produceert dat je het waarschijnlijk in elk supermarktschap zal vinden. “Maïs wordt gebruikt als zoetstof voor frisdranken, het wordt verwerkt in het broodje van de Big Mac en in de geheime saus,” schreef Pollan in The New York Times Magazine.
Controversieel
De frisdranken Coca-Cola en Pepsi Cola worden in de Verenigde Staten al sinds de jaren tachtig gezoet met glucose-fructosestroop. Redenen hiervoor zijn de door subsidies relatief overvloedige aanwezigheid van maïs en de hogere importheffingen op biet- en rietsuikers. De sturende rol van de Amerikaanse overheid hierin is controversieel.
Glucose-fructosestroop bevat in sommige gevallen hoge concentraties kwik, wat een extra gevaar kan vormen voor de gezondheid.
Voormalig hoofd van de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) David Kessler stelt dat suiker net als sigaretten en alcohol extreem verslavend is.
Bron: Dailymail.co.uk
Gerelateerd
- Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte
- Hoe glucose-fructosestroop ons hongerig en dik kan maken
- De onverwachte reden waarom light-frisdranken dik maken
- De mannen die ons dik maakten (video)
- Te veel suiker maakt mensen dom
Van de covidpatiënten die binnenkomen in deze kliniek is ongeveer 40% volledig ingeënt
Sydney zet LEGER in om te helpen bij handhaven van lockdown
Wist president Bush van tevoren dat de aanslagen zouden plaatsvinden? Hackers brengen meer 9/11-stukken naar buiten
Pieter Omtzigt duikt in ‘zeer forse’ oversterfte: ‘Verdient nader onderzoek’
Zien: tv-presentator maakt gehakt van klimaatpraatjes Al Gore en prins Charles in Davos. ‘Deze mensen zijn gewoon gestoord’
‘Alien city’ gebouwd door miljoenen insecten
Ontdekkers mysterieuze cirkel in Oostzee naar Panama
Tijdreis-tunnel in China doet mobiele bellers versteld staan
Lucht in stedelijke gebieden bevat sporen van drugs