Zin in een lekkere cheeseburger? Zoutzuur wordt veelvuldig toegepast in allerhande omstandigheden, zoals het zuiveren van staal en het looien van leer. Het heeft ook een biologische rol: in de maag is het de belangrijkste component van maagzuur, dat zorgt voor de afbraak van opgenomen voedingsstoffen.
In een video van de Universiteit van Nottingham wordt getoond wat er gebeurt als je een warme cheeseburger van McDonald’s in een bak met zoutzuur legt. “Maagzuur wordt gebruikt in één van de eerste stadia waarin voedsel wordt afgebroken tot bruikbare voedingsstoffen die je energie geven of je dik maken,” vertelt Einstein-lookalike Martyn Poliakoff, een chemicus die verbonden is aan de universiteit, in de video.
De burger ziet er na drie en een half uur op zijn zachtst gezegd niet meer zo appetijtelijk uit.
‘Unieke gebeurtenis’: 1000 jaar oude ‘lichamen van aliens’ getoond in Mexicaanse Congres
Het complot van de elite tegen voedsel: aanval op Nederlandse boeren staat niet op zichzelf
Explosieve stijging oversterfte na verkiezingen, nog eerder en steiler dan voorspeld
President Tanzania ‘betrapt WHO op leugen’: ‘We stuurden monsters van een geit en een papaja’
Het effect van neurotoxinen uit amalgaamvullingen
VIDEO: “Een democratie die het geldstelsel aan een elite overlaat, is een schijndemocratie”
Hoofdverpleegster Nikki spreekt zich uit: ‘In 32 jaar nog nooit zoiets meegemaakt’
Verplichte vaccinatie van tafel in Denemarken na dagenlange protesten
‘Oorlogsmisdadiger’ Ollongren onder vuur vanwege levering ‘rijdende doodskisten’