Homepagina » Financieel » VIDEO: “Een democratie die het geldstelsel aan een elite overlaat, is een schijndemocratie”
VIDEO: "Een democratie die het geldstelsel aan een elite overlaat, is een schijndemocratie"

VIDEO: “Een democratie die het geldstelsel aan een elite overlaat, is een schijndemocratie”

Het burgerinitiatief ‘Ons Geld’ verzamelde 120.000 handtekeningen om een alternatief en veilig geldstelsel op de agenda van de Tweede Kamer te plaatsen, waarin de commerciële banken niet langer het monopolie hebben op geldschepping.

Ons Geld wil dat de overheid het geldstelsel onder haar hoede neemt en de geldpers weg haalt bij de banken. Minister Dijsselbloem liet in een reactie weten te willen doorslaan op de ingeslagen weg, die leidt naar een Europese bankenunie.

Het initiatief werd in de Kamer toegelicht door acteur en theatermaker George van Houts. Die hekelt het huidige geldstelsel, dat volgens hem gebaseerd is op ‘elitaire privileges’ van bankiers. En dat staat volgens hem op gespannen voet met de democratie. “Een democratie die het geldstelsel aan een financiële elite overlaat, is zelf niet aan de macht, en is dus eigenlijk een schijndemocratie,” aldus Van Houts.

“Ons geldstelsel is een web van geldbeloftes van commerciële banken,” zei hij. “Het bestaat uit geld dat u en ik ‘tegoed hebben’ van die banken. Deze banken hebben ons echter veel meer geld beloofd dan ze hebben. Dat maakt het geldstelsel instabiel; het is een kaartenhuis dat continu op omvallen staat.”

Het burgerinitiatief krijgt enthousiaste bijval van de Partij voor de Dieren en de Groep Kuzu/Öztürk en kan ook rekenen op steun van SP, GroenLinks en de PVV.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Ph schreef:

  Er is geen democratie, er is alleen banken/bedrijven politiek, zij zijn diegene die de spelregels bepalen (minderheid) dus spreken we uiteindelijk over een dictatuur!!

  31 likes
 • Dinges schreef:

  George van Houts, initiatief nemers van burgerintiatief “ons geld”,

  Names 1 van de 120.000 handtekening zetters bedankt voor het op de agenda zetten van dit zeer belangrijke agenda punt.

  9 likes
 • Ph schreef:

  Lees dit maar eens, ik heb nog niets of niemand er over gehoord. terwijl dat het een regelrechte aanslag op de privacy is….allemaal onder het mom van natuurlijk, en ze trappen er allemaal in!!
  Dit is wat men noemt een elitaire politie dictatuur, landen zoals China bv doen dat ook, dan staat heel de wereld in rep en roer, maar nu beroerd niemand zich..ik walg er van.

  Gerecht gaat stiekem computers doorzoeken

  Maar de onderzoeksrechter mag de politie wel ingrijpende ‘begeleidende maatregelen’ laten uitvoeren om dat allemaal stiekem te doen. Zo zal de politie zonder dat de bewoner het weet een woning kunnen binnendringen waar een geviseerde computer zich bevindt, of zal de beveiliging van de geviseerde informaticasystemen uitgeschakeld kunnen worden via valse sleutels of valse identiteiten.

  http://www.hbvl.be/cnt/dmf20160317_02187538/gerecht-gaat-stiekem-computers-doorzoeken

  7 likes
 • exegese schreef:

  Het kan maar gezegd zijn…….in de tweede kamer en ten overstaan van elke Nederlander die het maar wil horen. Het zaadje zit in de grond, en nu maar kijken hoe lang het duurt voor er iets ontspruit.
  Ik vond het een prima tekst als basis voor een permanente verandering.

  4 likes
 • Pinokkiocratie schreef:

  Mooi gesproken, hoop publiek en bijna geen kamerleden aanwezig 5:23

  Ben benieuwd, we zullen zien hoe de slangen zich er omheen kronkelen.

  4 likes
 • Elise49 schreef:

  Ben erg benieuwd naar de oplossing? Hoe worden de schuldenbubbels(wereldwijd) opgelost zonder dat de machtsverhoudingen met elkaar in de clinch komen? Stel je maakt in Nederland een nieuw plan. In hoeverre kun je dat doen buiten het huidig systeem om? Zelfs gemeenten hebben schulden. De boekhouding deugt voor gene meter. Hoe krijg je belangrijke zaken weer terug in land/stads bezit? De virtuele wereld moet weg om zaken weer in eigen hand te krijgen. Je zult dus geheel met schone lei moeten beginnen.
  Waar je nu al voor moet pleiten is dat mensen(vooral jongeren) niet onnodig in de schulden komen(boetes/zorg/studiefinanciering/geen inkomen enz.) en daardoor op straat komen te staan. Dat het eenvoudiger wordt om mensen op te vangen.(geen kortingen). De nieuwe huurregels zijn weer regels, waarbij mensen sneller op straat kunnen worden gezet. Onderdak is een recht en helemaal bij thuis situaties.(kind/ouders) Het is niet alleen het bankensysteem wat de boosdoener is. Het hele beleid deugt voor gene meter meer. Er is vrijwel geen zelfbescherming meer mogelijk. Je zit vast in het beleid. Je hebt buffers nodig door onregelmatig beleid. bv. Zorgverzekering is een onvoorziene kostenpost geworden. 1 van de grootste boosdoener van schuldenproblematiek.(zonder dat je geld over de balk smijt) Oneerlijk voor mensen met een heel klein inkomen. Vooral veel jongeren hebben een klein inkomen. Sommige hebben niet eens een vast inkomen, maar worden wel belast/gezien met een volwassen inkomen. Mensenrechten zijn compleet aan het vervagen.
  Mijn oma kon vroeger gewoon een student in een huurhuis nemen zonder dat zij belast werd. Het bedrag was een kleine vergoeding.(meer kostgeld) Ze was er dus niet rijk van geworden. En daar moeten we naar terug. Elkaar kunnen helpen zonder toestanden.
  Nog steeds denken mensen dat veel mensen door hun eigen schuld in de problemen komen. Maar dat is toch echt achterhaald. En vaak bij die problemen verschuilt men zich achter computer fouten of uitval systeem en daarnaast op beleid. Lekker makkelijk toch? Op deze manier worden we steeds vaker opgelicht. Ook door grote instanties. Ik wil weer alles duidelijk op papier(geen kleine lettertjes/procenten enz.), zodat ik mijn recht en overzicht zelf in de hand kan houden.

  4 likes
 • Anne schreef:

  Hij heeft goed gesproken. Dat geeft de burger moed.

  3 likes
 • Freba schreef:

  Gaat niet lukken. Tenzij de Guillotine weer van stal gehaald wordt. We hebben in de 70-tiger en 80-tiger jaren van een beetje vrijheid mogen proeven. Daarna de zweep erover. Weg zorgzaamheid en maar privatiseren. Beetje ouderwets aankl*ten. Weinig nwe dingen in de economie bedacht, waar een ieder een beetje vrolijker van werd. Slachtoffers in allerlei financiële zaken aan het lijntje houden met ellenlange processen. Zoooo 20e eeuw. Na WWII heeft enen Friedman een financieel systeem bedacht, dat inmiddels sterk verouderd is. Na 2023 is alles weer over. De Crisis zou 15 jaar duren volgens wijlen Rienk Kamer. De man werd voor gek verklaard. Tot op heden heeft hij gelijk gehad en dan hebben we nog niet eens de vreemdelingen ingecalculeerd.

  3 likes
 • x

  Check Also

  coronawet

  Aangepaste coronawet is nog gevaarlijker: ‘Dit gaat veel te ver’

  Het kabinet heeft het aangepaste voorstel van ...

  pensioen

  Gefeliciteerd, je staat op het punt 35 procent van je pensioen te verliezen. ‘Onaanvaardbaar’

  Afgelopen maand bereikten vakbonden, werkgevers en het ...

  >