Homepagina » Archeologie » 6800 jaar oude steencirkel die drie keer zo groot is als de sarsen-cirkel van Stonehenge ontdekt. Archeologen doen ‘sensationele vondst’
6800 jaar oude steencirkel die drie keer zo groot is als de sarsen-cirkel van Stonehenge ontdekt. Archeologen doen 'sensationele vondst'

6800 jaar oude steencirkel die drie keer zo groot is als de sarsen-cirkel van Stonehenge ontdekt. Archeologen doen ‘sensationele vondst’

Archeologen hebben in Polen een 6800 jaar oude steencirkel ontdekt. Het bouwwerk heeft een doorsnee van ruim 100 meter, en is daarmee drie keer zo groot als de binnenste sarsen-cirkel van Stonehenge.

Er wordt al sinds 2017 onderzoek gedaan naar de steencirkel.

Een Poolse overheidswebsite meldt dat onderzoekers het bouwwerk hebben gedateerd op 4800 voor Christus.

Steeds groter en dieper

De cirkel bevindt zich bij het dorp Nowe Objezierze, op zo’n 80 kilometer ten oosten van Berlijn.

Het bouwwerk bestaat uit een centraal gebied omgeven door drie poorten die naar het binnenste gedeelte leiden.

Eromheen bevinden zich vier greppels, die naar buiten toe steeds groter en dieper worden.

Vrij sensationeel

Soortgelijke steencirkels zijn eerder gevonden in gebieden rond de Donau. Gedacht wordt dat ze voor astronomische doeleinden of rituelen werden gebruikt.

“Dit is vrij sensationeel, aangezien het [bouwwerk] ongeveer net zo oud is als steencirkels die langs de Donau zijn ontdekt,” zei projectleider Lech Czerniak van de Universiteit van Gdansk.

Honderden botten

Zijn team probeert vooral te achterhalen waarom men de cirkel heeft gebouwd, waar men de benodigde kennis vandaan haalde en hoe vaak en hoelang het bouwwerk werd gebruikt.

Rond de steencirkel werden verder honderden botten, stukken aardewerk en andere voorwerpen gevonden.

[Newsweek]


Vind je deze informatie interessant? Deel het dan met je vrienden op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Vraag me af hoe ze de ouderdom van zoiets kunnen bepalen, met steen kun je geen koolstofdatering uitvoeren en ik kan ook niets vinden wat het bepalen van zoiets verklaren kan. Iemand een idee? Daarbij begon (volgens onze schoolboeken) de jaartelling voor ons 2019 jaar terug, hoe kunnen ze dan bepalen hoeveel jaar er voor de telling gebouwd was, staat nergens op een kalender.

  2 likes
  • @Willem:

   Onze jaartelling begon weliswaar 2019 jaar geleden, maar dan moet je erbij zeggen Christelijke jaartelling. Met Christus begon een nieuwe tijd, n.l. die van de Christelijke Beschaving.

   Het Christendom volgde op de Griekse en Romeinse beschavingen en die volgden ook weer oudere op.

   Maar het grote verschil met alle vorige beschavingen is dat met Christus het mens offer werd opgeheven. Geen bloed en lijf en leden meer, nee, God offerde Zijn Zoon om de mensheid te bevrijden van de rituele slachters en hun afgodje. Het mensenoffer – en ook het dierlijk offer – is van de duivel!

   Ook in voorchristelijk Europa werden mensoffers gebracht en deze steencirkels zijn wie weet de ‘tempels’ uit die tijd???

   6 likes
  • De laatste zin zegt dat er honderden botten gevonden werden rond de steencirkel. En die zijn wel voor koolstofdatering te gebruiken…

   3 likes
 2. Bij echt oude vondsten wordt gebruikt gemaakt van gidsfossielen (een naar mijn mening discutabele methode). In dit geval misschien vondsten van voorwerpen of organische spullen die wel gedateerd kunnen worden?

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

poetin

Poetin geeft geschiedenisles: Hoe het Westen een oorlog met Hitler uitlokte

Het is onze taak om de herinneringen ...

dorp

Het mysterieuze Poolse dorp waar alleen maar meisjes worden geboren

In het Poolse dorp Miejsce Odrzanskie zijn ...