Homepagina » Archeologie » 6800 jaar oude steencirkel die drie keer zo groot is als de sarsen-cirkel van Stonehenge ontdekt. Archeologen doen ‘sensationele vondst’
6800 jaar oude steencirkel die drie keer zo groot is als de sarsen-cirkel van Stonehenge ontdekt. Archeologen doen 'sensationele vondst'

6800 jaar oude steencirkel die drie keer zo groot is als de sarsen-cirkel van Stonehenge ontdekt. Archeologen doen ‘sensationele vondst’

Archeologen hebben in Polen een 6800 jaar oude steencirkel ontdekt. Het bouwwerk heeft een doorsnee van ruim 100 meter, en is daarmee drie keer zo groot als de binnenste sarsen-cirkel van Stonehenge.

Er wordt al sinds 2017 onderzoek gedaan naar de steencirkel.

Een Poolse overheidswebsite meldt dat onderzoekers het bouwwerk hebben gedateerd op 4800 voor Christus.

Steeds groter en dieper

De cirkel bevindt zich bij het dorp Nowe Objezierze, op zo’n 80 kilometer ten oosten van Berlijn.

Het bouwwerk bestaat uit een centraal gebied omgeven door drie poorten die naar het binnenste gedeelte leiden.

Eromheen bevinden zich vier greppels, die naar buiten toe steeds groter en dieper worden.

Vrij sensationeel

Soortgelijke steencirkels zijn eerder gevonden in gebieden rond de Donau. Gedacht wordt dat ze voor astronomische doeleinden of rituelen werden gebruikt.

“Dit is vrij sensationeel, aangezien het [bouwwerk] ongeveer net zo oud is als steencirkels die langs de Donau zijn ontdekt,” zei projectleider Lech Czerniak van de Universiteit van Gdansk.

Honderden botten

Zijn team probeert vooral te achterhalen waarom men de cirkel heeft gebouwd, waar men de benodigde kennis vandaan haalde en hoe vaak en hoelang het bouwwerk werd gebruikt.

Rond de steencirkel werden verder honderden botten, stukken aardewerk en andere voorwerpen gevonden.

[Newsweek]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Willem
Willem
1 jaar geleden

Vraag me af hoe ze de ouderdom van zoiets kunnen bepalen, met steen kun je geen koolstofdatering uitvoeren en ik kan ook niets vinden wat het bepalen van zoiets verklaren kan. Iemand een idee? Daarbij begon (volgens onze schoolboeken) de jaartelling voor ons 2019 jaar terug, hoe kunnen ze dan bepalen hoeveel jaar er voor de telling gebouwd was, staat nergens op een kalender.

duitinzakje
duitinzakje
Reactie op  Willem
1 jaar geleden

@Willem:

Onze jaartelling begon weliswaar 2019 jaar geleden, maar dan moet je erbij zeggen Christelijke jaartelling. Met Christus begon een nieuwe tijd, n.l. die van de Christelijke Beschaving.

Het Christendom volgde op de Griekse en Romeinse beschavingen en die volgden ook weer oudere op.

Maar het grote verschil met alle vorige beschavingen is dat met Christus het mens offer werd opgeheven. Geen bloed en lijf en leden meer, nee, God offerde Zijn Zoon om de mensheid te bevrijden van de rituele slachters en hun afgodje. Het mensenoffer – en ook het dierlijk offer – is van de duivel!

Ook in voorchristelijk Europa werden mensoffers gebracht en deze steencirkels zijn wie weet de ‘tempels’ uit die tijd???

Willem
Willem
Reactie op  duitinzakje
1 jaar geleden

Mooie uitleg, dankje

duitinzakje
duitinzakje
Reactie op  Willem
1 jaar geleden

Graag gedaan Willem!

Marc
Marc
Reactie op  duitinzakje
1 jaar geleden

@duitinzakje: dier en mensoffers zijn volgens jou van de duivel, door de nieuwe christelijke tijd werden deze opgeheven. De oudere beschavingen hebben 10 duizenden jaren bestaan en onze ‘christelijke beschaving’ bestaat slechts een paar duizend jaar en lijkt al op zijn einde te lopen. De duivel lijkt het in onze beschaving dus beter te doen volgens jou redenering?

Pjotr De Snotter
Pjotr De Snotter
Reactie op  Willem
1 jaar geleden

De laatste zin zegt dat er honderden botten gevonden werden rond de steencirkel. En die zijn wel voor koolstofdatering te gebruiken…

Kees Chinees
Kees Chinees
Reactie op  Pjotr De Snotter
1 jaar geleden

Inderdaad dat verhaal van duitinzakje is een leuke uitleg voor de oorsprong van onze jaartelling maar geeft totaal geen antwoord op Willem zijn vraag.

Dolex
Dolex
1 jaar geleden

Bij echt oude vondsten wordt gebruikt gemaakt van gidsfossielen (een naar mijn mening discutabele methode). In dit geval misschien vondsten van voorwerpen of organische spullen die wel gedateerd kunnen worden?

x

Check Also

coronavaccin

Meeste Europeanen weigeren coronavaccin: ‘Zelfs niet voor 10 miljoen euro’

De uitrol van het coronavaccin gaat niet ...

censuur

Polen komt met wet tegen censuur door social media! Boetes tot 1,8 miljoen euro

Censuur op social media is sinds het ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

8
0
We lezen graag je reactie!x