Homepagina » Propaganda » Bepaalt de overheid het nieuws? De knusse relatie tussen journalisten en hoge ambtenaren
Bepaalt de overheid het nieuws? De knusse relatie tussen journalisten en hoge ambtenaren

Bepaalt de overheid het nieuws? De knusse relatie tussen journalisten en hoge ambtenaren

Een artikel in The Washington Post maakt pijnlijk duidelijk hoe sterk de media in de Verenigde Staten zijn verweven met de overheid. In het stuk wordt een lijst gegeven van journalisten die getrouwd zijn met of familie zijn van hoge ambtenaren binnen de regering van Obama.

Ben Sherwood was president van ABC News en zal vanaf januari 2015 voorzitter zijn van Disney-ABC Television Group. ABC is één van de drie grootste televisienetwerken uit de VS. Ben is de broer van Elizabeth Sherwood-Randall, de nieuwe Amerikaanse staatssecretaris voor energie.

David Rhodes is de president van CBS News, de nieuwsdivisie van het gelijknamige Amerikaanse mediaconglomeraat. CBS Corp werd in 2005 gevormd uit Viacom, destijds één van de grootste mediaconglomeraten ter wereld. David is de broer van Benjamin Rhodes, nationaal veiligheidsadviseur strategische communicatie onder Obama.

Virginia Moseley is adjunct-directeur van het CNN-kantoor in Washington. Ze is getrouwd met Tom Nides, die onder Obama diende als onderminister van Buitenlandse Zaken.

Oud-perschef van het Witte Huis Jay Carney is getrouwd met Claire Shipman, senior verslaggeefster van ABC.

In de tijd dat Ari Shapiro werkzaam was als Witte Huis-verslaggever voor de Amerikaanse publieke omroep, was hij getrouwd met Michael Gottlieb, die op de juridische afdeling van het Witte Huis werkte. Eerder dit jaar trouwde Gottlieb met Julianna Lee Goldman, sinds kort werkzaam als verslaggeefster voor CBS News. Daarvoor werkte ze als Witte Huis-verslaggeefster voor Bloomberg.

The Wasington Post lijkt zelf ook niet aan belangenverstrengeling te ontkomen. Verslaggeefster Sari Horwitz is getrouwd met William B. Schultz, juridisch adviseur van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid.

Nog eentje dan. Plaatsvervangend assistent van de president en adjunct-stafchef van de vicepresident Shailagh J. Murray (oud-verslaggeefster van The Washington Post) is getrouwd met Neil King, één van de zwaargewichten van de Wall Street Journal.

De betrokkenen beweren tegenover The Washington Post dat hun relaties geen enkele invloed hebben op de berichtgeving.

[Washington Post, Breitbart]


Vind je deze info waardevol? Deel het dan met iedereen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. Ben laatst nog in de States geweest. Bizar ! Er is een soort rollenspel uitgevonden daaro.
  Het gaat zo ; als je van dezelfde sociale status bent als ik, dan doe ik alsof ik jou aardig vind.
  Dat doe jij dan andersom ook bij mij. Ben je van een lagere status, dan doe ik nog steeds of ik jou aardig vind, maar bemoei ik mij niet zo met jou, andersom probeer jij dan bij mij in het gevlei te komen, door mijn sterke punten uit te dragen. Dat bepaalt of ik jou in mijn nabijheid wil hebben / houden of niet.
  Ben ik daarentegen van een lagere status dan kruip ik naar mijn meerdere en overlaad deze met mijn aanbiedingen. Als die gehonoreerd worden en geaccepteerd dan heb ik een kruiwagen en beveel ik bij anderen mijn meerdere weer aan enz. Ben je nu een toerist dan ligt het weer anders, dan wordt je door iedereen met vriendelijkheid bejegend, want er moet eerst uitgepeild worden hoe bruikbaar je bent en welke status je hebt.
  ( status = bruikbaarheid in de society) Dit is niet bevorderlijk voor het menselijk functioneren .Als ik het vergelijk, dan hou ik van het klootjesvolk hier , i.i.g. heeft men hier het hart op de tong. En ook al ben ik het vaak niet met de mensen hier eens, de eigen mening kan nog wel zonder veel consequenties geventileerd worden. ( behalve in overheidsposities dan) En dat is nog steeds heel veel waard !

  11 likes
  • Newsflash voor die huisheks (rolls eyes)

   elite, status.. doen alsof je iemand aardig vind om iets (of je doel) te kunnen bereiken. dat is nieuw en bizar?? hmz..
   ik heb in 15 jaar werken op business niveau niks anders gezien dan wat Huisheks omschrijft, ik heb op maatschappelijk niveau altijd dit soort gedrag gezien.. bizar? Nieuw?? Amerikaans?? Wake up and smell the coffee.. stop met dingen te verzinnen om het ‘grote boze land’ weer eens in een kwaad daglicht te krijgen. Kijk in je eigen achter tuintje Heks.. Normen en waarde, wat zijn jouw normen om dit soort dingen te schrijven over iets waar je blijkbaar geen verstand van hebt. Jouw artikel vertegenwoordigd waar de wereld al jaren om draait, niet iets “bizars’ dat die ‘rare Amerikanen’ hebben uitgevonden.

   Quote:” Als ik het vergelijk, dan hou ik van het klootjesvolk hier , i.i.g. heeft men hier het hart op de tong. ”

   Alleen al om dat zinnetje weet ik dat jij, huisheks, niet met het gewone klootjesvolk bent omgegaan hier in Amerika.. Kom gerust een weekje bij me wonen hier in Amerika, gezellig met hillbillies en rednecks.. eens zien hoe leuk je het vind om de echte waarheid te horen en te zien. Lekker out in ‘the boonies”, met mensen die geen onzin pikken en je de waarheid keihard zullen vertellen. Hoe weet ik dat?? Ik woon hier, met gewoon klootjesvolk, eerlijke hardwerkende mensen waar jij geen (Hollandse) kaas van hebt gegeten.

   4 likes
   • Mee eens..wat Huisheks omschrijft is idd een klassiek geval van sociale/maatsch. rolverdeling die er altijd al is geweest sinds mensen heugenis.

    En LOL @ hillbillies en rednecks..true, hardwerkende lui die geen bs pikken en niet schromen om de waarheid te vertellen over wat dan ook. ( Incl. hoe ze denken over politiek etc! )

    3 likes
  • Wat mij zou interesseren Huisheks, is of je de situatie zoals je die nu hebt meegemaakt en verwoord kunt vergelijken met een eerder bezoek aan de VS. Is de situatie in de VS en zijn de mensen naar jouw mening veranderd in de laatste jaren? Ik besef dat dat heel subjectief is, er zijn ongelooflijk aardige open minded Amerikanen, maar wordt de samenleving daar mechanistischer, minder individueel?

   1 likes
   • Er zijn nog steeds erg open minded Amerikanen. Nog steeds mensen die erg op elkaar letten (buren etc bijv ) en die nog steeds heel erg behulpzaam zijn naar de minder bedeelden en ouderen bijv. Nog steeds Amerikanen die van HUN landhouden en niet van gecharmeerd zijn van de regerings-leiders die hun land naar de knoppen helpen (zoals in zoveel landen gebeurd )
    In mijn opinie zijn mensen hier steeds wakkerder aan het worden ivm regering en hoe een hoop verdoezeld word etc.
    Tuurlijk zijn er hier ook ‘struis vogels’ en ‘schapen’ die alles maar klakkeloos aan nemen en geloven. Maar over t algemeen zijn mensen hier erg beleefd, zorgzaam voor elkaar en erg social.

    Ik vroeg me hetzelfde af wat Huiskehs betreft; Of zij dat allemaal ‘even snel door had’ na 1 bezoek in Amerika…En ook onder welke omstandigeheden ze hier is geweest. Vakantie? Zaken?

    In mijn opinie is wat zij beschrijft t grote grut van de wereld leiders en regeringen maar Zeker niet de mensen die hier wonen.

    k Vind t erg jammer dat ‘men’ Amerika zo vaak als ‘de grote boze wolf’ afschilderd en de mensen hier vaak als slecht/dom/vet etc.

    Ik woon hier nu al menig jaar en ik kan je vertellen dat waneer je wat meer tijd besteed om t prachtige land en de mensen zelf te leren kennen , je hoogst waarschijnlijk een andere mening zal vormen.
    Ik had nooit iets met Amerika, sterker nog…t was altijd t laatste land wat ik ooit zou bezoeken maar destiny heft me hier gebracht and I love it!

    Amerika is meer dan een groot, druk, gehaast land met foute leiders ( again, dat heeft ieder land )
    Amerika is ook een land met down to earth good people, die net als iedereen een leven willen hebben waarin ze gelukkig kunnen zijn Met en Voor elkaar.

    Cath

    4 likes
 2. Ja, hehe, logisch dat die relaties ‘geen enkele invloed hebben op de berichtgeving.’
  Dat zou toch wat zijn, toch? Nee, ja. Ik geloof dat wel. Lang geleden hebben onze voorouders bedacht dat er een scheiding moet zijn tussen kerk en staat.
  Dus een scheiding tussen journalistiek en politiek ligt zo ontzettend voor de hand. Journalisten controleren de politiek en burgers stemmen met hun centen door bepaalde kranten wel of niet te kopen. Want, ehmmm, in de krant en op het journaal wordt de burger goed ingelicht over het politieke bedrijf…

  3 likes
  • O, ik heb op deze site geleerd dat het de duivelse 1% elite is die het allemaal bepaald. De eigenaren van de centrale banken, de illuminatie en dergelijke. Dan maakt het verder toch helemaal niet uit wie met wie getrouwd is en wie met wie het bed in duikt? Het is toch allemaal een vooropgezet plan van de 1% elite waar wij allemaal een beetje in meelopen.
   Alleen op wie ik nu moet stemmen met deze alhier vergaarde kennis, geen idee.

   2 likes
   • @rik. Je mag wel stemmen maar het maakt geen bal uit. We leven in een schijndemocratie. De Nederlandse regering moet zich toch houden aan de afspraken gemaakt in Brussel. Wie in deze regering zitting gaat nemen doet er niet toe. Ik kan soms echt niet begrijpen waarom wij mensen nog überhaupt het idee hebben dat er een democratie is. Kijk ook naar Amerika, daar is het helemaal waanzin.
    Sinds de vorming van de EU is de democratie in heel Europa de nek om gedraaid,punt.

    5 likes
   • Voor de lezers die het niet begrepen, mijn berichtje had een cynische ondertoon, het is dus zeker niet mijn werkelijke mening….

    1 likes
    • @ rik: Nee dat dacht ik al. Sommige mensen begrijpen cynisme niet en er zijn ook mensen die niet tegen cynische mensen kunnen omdat die moelijk wat wijs te maken is. Dat zijn van die zeurders die dat welhaast een illegale gemoedstoestand vinden. Cynische mensen zijn vaak scherp en prikken door de farce heen.

     3 likes
     • Sterker nog, het zijn vaak cirkelzagen die met hun cynische plezier alles kapot zagen, anderen en zichzelf benadelen door de negatieve lading die zij uitstralen. Nee, dan liever sarcasme of ironie, dan valt er in ieder geval nog iets te lachen.

      0 likes
   • Och ja joh die elite heeft de media in handen en bepaalt het nieuws..

    Wist je dat niet ??

    2 likes
 3. in Europa is het echt niet anders, je krijgt te lezen wat men wil dat je leest, je krijgt te horen wat men wil dat je hoort en je krijgt te zien wat men wil dat je ziet, massa manipulatie die zeer veraf staat van de waarheid, persoonlijk snap ik niet dat mensen dit allemaal blijven pikken

  3 likes
  • @segers
   Gelukkig woon je nog in een vrije omgeving als je het afzet tegen vele andere delen van de wereld.
   Hier mag je zeggen wat je wilt binnen grenzen van het betamelijke en kun je bijvoorbeeld zelf een politieke partij oprichten als je vindt dat het beter moet.

   Dan moet je natuurlijk wel genoeg mensen achter je ideeën krijgen anders voegt zo’n partij niet veel toe.
   En laat me raden; dit zou dan niet lukken en dan ligt het aan al die domme mensen en niet aan je Eigen persoontje. Je kunt natuurlijk ook niets doen en zo af en toe reopen dat je de maatschappij maar niks waard vindt, het mag allemaal hier,

   0 likes
   • @Rik, probeer het maar ! en google efffff naar;
    Pim Fortuyn
    Ad van Rooy

    3 likes
   • Rik,

    google ook even op Referendum Europese Grondwet:

    Uiteindelijk bleek 61,5 % van de kiezers tegen het aanvaarden van het grondwettelijk verdrag.
    En hoe is het nu ruim 10 jaar later? De grondwet is uiteindelijk voor 90% door onze strot geduwd. Hoor je de media ook niet over.

    Simpel voorbeeld waar we niet over andere landen hoeven te hebben.
    Wij raken als Nederland onze soevereiniteit kwijt.

    Nu weer met de berichtgeving over die 642 Miljoen die terug naar Brussel moet.
    In Mei heeft onze eigen volksvertegenwoordiging de berekeningen goedgekeurd en wisten ze al af van wat er zou kunnen gebeuren. Waarom worden hier niet de kritische vragen bij gesteld in het 8 uur nieuws? He Dijsselbloem / Rutte, hoezo weet je nou van niks en ben je verrast?
    En vanavond in het nieuws door die kale: Dijsselbloem (lees NL) kan er niet omheen, we gaan gewoon betalen.
    Conditionering noemen we dat. Tegenwoordig wordt ons geleerd, wij lossen alles op met praten. Sommige dingen kun je gewoon niet veranderen. En de meeste mensen geloven dat en kijken lekker gedwee naar Hollands got talent, SYTYCD enz…

    Als je maar vaak genoeg zegt dat de Economie weer beter gaat (op tv), dan is dat toch ook zo? Nou niet in mijn portomonee en zeker niet in die van mijn ouders en vele andere ouderen met hen.

    Misschien zal een ritje naar de voedselbank je ogen een beetje opendoen over hoe verschrikkelijk goed we het hier in Nederland wel niet hebben…..(zie ik overigens ook niet veel van over in de kranten of op de tv)

    pfff ben ik nou zou zwartgallig of zit er toch een kern van waarheid in?

    3 likes
    • @Stefan
     Gelukkig hebben we in de meeste landen van Europa een “representatieve democratie”. De mensen mogen eens per 4-6 jaar stemmen en laten het daarna over aan de gekozene.
     Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat jan en alleman die overal snel een mening over heeft, vaak zonder goede verdieping in de achtergronden, mee mag stemmen. (In jouw idee dus de mensen die ‘Holland Got Talent’ kijken en zo).

     Ook het feit dat er tegenwoordig nog maar weinig respect is naar bestuurders en iedereen maar steeds van alles roept, draagt niet bij aan een betere maatschappij. Hoewel dit deels ook zeker komt door (enkele) bestuurders die er een janboel van hebben gemaakt in het verleden, maar dat betekent niet dat dit altijd en overal zo is.

     Het lijkt er ook wel op dat het gemiddeld hogere opleidingsniveau van de afgelopen decennia niet heeft bijgedragen aan een betere maatschappij. De meeste mensen geloven nog uitsluitend in zichzelf en luisteren geheel niet naar een ander, dat zie je ook terug in veel debat programma’s op TV. Vergelijk dat maar eens met zo’n 30 jaar geleden, toen leek er nog meer respect voor de mening van een ander en warden meningen ook wel eens bijgesteld tijdens een debat. Dat lijkt tegenwoordig onmogelijk.

     En zeker ook in Nederland kan er van alles beter geregeld worden. Ten opzichte van vele andere werelddelen mogen we hier, ook met voedselbank, nog blij zijn met ons bestaansniveau. Nivellering zou zeker bijdragen aan een betere maatschappij, dus stem op een partij die dit onderschrijft.

     Dus op jouw vraag: er zit zeker een kern van waarheid in maar er zit ook een kern van “on”-waarheid in.

     0 likes
  • En dat ben ik met je eens, we moeten blijven strijden voor zoveel mogelijk vrijheid en onpartijdigheid in berichtgeving. Uiteindelijk zal ook de toegankelijkheid van het gebruik van internet worden gereguleerd. Een voorbeeld hiervan is bij voorbeeld het esoteric content filter. Het lijkt mij belangrijk dat wij alert blijven op dit soort inperkingen van onze persoonlijke vrijheden. Andy Thomas legde het in een van zijn lezingen zo uit:

   Als je via jouw provider aangeeft (aanvinkt) dat je geen pornografie wilt zien, dan staat er in de kleine lettertjes dat je er ook mee instemt “no esoteric content” meer te willen ontvangen. Deze site geeft daar uitleg over en je kunt, als je dat wilt, een stem uitbrengen tegen deze maatregel.

   http://www.change.org/p/uk-prime-minister-david-cameron-stop-the-unnecessary-censorship-of-esoteric-websites-and-web-forums#share

   1 likes
 4. het gevolg is wel john en rik, dat wij allen de toeschouwers zijn van deze mainstreammedia filmproduktie van ebola en oorlogen en aanslagen en 9-11.
  En.. zijn veel Amerikanen niet gewoon acteurs? Er is geen onderscheid meer zo tussen een menselijk leven hebben en op de filmset staan. Soap dus. Wat is nog echt? Het hele Amerikaanse continent lijkt wel een filmset. En ieder speelt zijn door de overheid aangestuurde rol.

  8 likes
 5. En wat is er hier in NL dan anders als wat je beschrijft over de States? Volgens mij zijn de mensen hier niet veel anders als daar.

  4 likes
 6. Altijd leuk, mensen die nog denken dat je een politieke partij kan oprichten en de wereld veranderen. Je mag idd een politieke partij beginnen… Maar mocht die zo groot worden dat je echt wat kan veranderen dan krijg je ineens een ongeluk met een sportauto of gewoon een kogel door je kop wand dan ben je een echte bedrijging! Het staat iedereen vrij te vinden dat ik onzin l*l. Het voelt veiliger te geloven wat ze je op tv wijs maken. Wand het is eng als de wereld ineens niet meer blijkt te zijn wat jij dacht dat het was…

  3 likes
 7. Hier in Nederland is het niet anders ….

  Ga maar eens op de diverse media websites hard op meedenken ….

  Er is geen vrije pers verreweg de meeste pers wordt gesubsidieerd en is dus afhankelijk, sinds de val van de muur heeft men zich de werkwijze van de Stasi eigengemaakt, redacteuren bepalen da waarheid welke Den Haag voorschrijft.

  Alles wordt vanuit de ambtenarij in Den Haag georkestreerd inclusief de rekenkamer, CBS etc, dit tot recent debacle aangaande de naheffing Brussel, haha vroegah was een en een twee, nu bepaald de ambtenaar de uitkomst maar Brussel gaat daar niet mee akkoord hahahaha

  3 likes
 8. “De betrokkenen beweren tegenover The Washington Post dat hun relaties geen enkele invloed hebben op de berichtgeving.”

  En de wind heeft geen invloed op een zeilschip.

  1 likes
 9. Journalisten zijn nou eenmaal gek op drugs.
  Voeg daar een vleugje mk-ultra bij en daar heb je het.
  Wie niet meedoet is werkeloos, en zit nog steeds met de mk-ultra en de drugsneiging.
  Die is dus zijn leven kwijt.

  Consolidatie voltooid.

  Tot we het niet meer geloven.
  Simpel toch?

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

australische

Australische politicus: ‘Rassenprotesten zijn vooral schuld van Obama’

De media proberen Trump de schuld te ...

media

Media zijn onderdeel van probleem in de coronacrisis: ‘Dit is massapsychose’

Wat je ook van hem vindt, Jort ...